4p
Miközben a lakosság nagy része nagyon fél attól, hogy a nyugdíja nem lesz majd elegendő, a közel felének semmilyen megtakarítása nincsen, másik harmadának pedig csak pár hónapra elegendő vagy átmeneti tartalékai vannak – derül ki egy friss kutatásból. Pedig a legtöbbünknek vannak olyan felesleges kiadásai, amelyeken spórolhatna.

A jövedelem és a biztos munkahely teremtik meg leginkább az emberek biztonságérzetét Magyarországon – derült ki egy 2014 márciusában készült 600 fős közvélemény-kutatásból. Amint Kozák Ákos, a Gfk ügyvezető igazgatója elmondta, sokan nagyon hektikusnak érzik a nyugdíjakkal kapcsolatos jogszabályok változását, és sokan töprengenek azon is rendszeresen, hogyan tudnának jobban takarékoskodni. A válaszadók többsége számára az öngondoskodás nem csak a saját magukról való gondoskodást jelenti, hanem a szeretteikről valót is, és nem csak egyszerűen azt jelenti, hogy pénzt tesznek félre öregkorukra.

Egyik napról a másikra tengődünk

Ennek ellenére Garamvölgyi Zoltán, a Groupama ügyvezető igazgatója szerint a polgárok 47 százaléka egyik napról a másikra él, nem rendelkezik megtakarításokkal, további 37 százaléknak is rendszerint csak rövid távú, szerény mértékű vagy átmeneti megtakarításai vannak, amelyek pár hónapra lennének elegendőek. Utalt arra, hogy az emberek nagy részének nagy könnyebbséget jelenthet, ha segítenek nekik takarékoskodni, megtakarításaikat menedzselni.

Az is kiderült, hogy az emberek nagy részének lenne lehetősége arra, hogy legalább kis összegeket, legalább havi 10-20 ezer forintot félrerakjon. A fő megtakarítási célpontoknak egyébként a megkérdezettek körében a gyermek és a nyugdíj számítanak. Gyermekekre természetesen főleg a középkorúak tesznek félre, de mivel életükben egyre későbbi szakaszra tolódott ki a gyerekvállalás ideje, ezért a takarékoskodást is később kezdik már, mint például egy tíz évvel ezelőtti felmérés alapján.

A nyugdíjba vonulás egy másik világ

A 70 éven belüliek élelmiszerre, rezsire, gyógyszerre a bevételeik 70-80 százalékát költik, takarékoskodni szinte egyáltalán nem tudnak. Nem meglepő, hogy nyugdíjas éveikkel kapcsolatban eléggé pesszimisták az emberek, a legtöbben tartanak attól, hogy akkor majd helyzetük romlani fog, pedig eközben az általános gazdasági helyzet javulását várják.

A nyugdíjak értéke miatt aggódnak leginkább, ez a legfontosabb félelme az átlagnak a nyugdíjas évekre nézve. Ez után az következik, hogy képesek lesznek-e magukat ellátni, majd hogy betegek lesznek-e, és magányosak lesznek-e. A legtöbb magyar állampolgár egyébként nyugdíjba vonulásakor teljesen átrendezi az életét mentálisan és anyagilag is – vagy arra kényszerül.

Nem iszik, nem dohányzik, nem nőzik?

Mindannyiunk életében vannak olyan felesleges kiadások, amelyeken ha elkezdünk spórolni, akkor akár jelentősebb összeget is meg tudnánk takarítani – mondják a szakemberek. Fiatalok például a kedvenc kávézójukon és más szórakozáson, mások esetleg olyan apró kiadásokon, amelyeket az élelmiszerboltban csinál, vagy az energiával való spóroláson, megint mások esetleg dohányzáson vagy öltözködésen.

Kozák Ákos szerint amikor egy másik kutatásban megkérdezték az embereket, mi az elsődleges céljuk a megtakarításokban, akkor nagyon nagy százalékban azt jelölték meg, hogy megtakarítás konkrét cél nélkül. Ami jól jelzi, hogy a legtöbben mennyire bizonytalanok a jövőt illetően.

Európában a béka ülése alatt

Most is megkérdezték, ki mire fordítana 100 000 forintnyi nyereményt, ebből is 28 százaléknyit cél nélküli megtakarításra, 15 százalékot hiteltörlesztésre fordítanának, nagyon nagy hányadban elköltenék szórakozásra vagy vásárlásra, és mindössze hét százalék volt a hosszú távú, például nyugdíjcélú megtakarítások aránya.

A Groupama más módszerrel készült nemzetközi felmérése szerint nálunk banki megtakarításai csak a lakosság tíz százalékának vannak, Ausztriában ez az arány Ausztriában 75, de még Szlovákiában is 59 százalék. Nem állunk jobban az életbiztosítások terén sem.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Személyes pénzügyek Nagyon sok hitelt kellett felvenniük a magyar családoknak, a bankok is megmozdultak
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:38
Történelmi magasságokban járt januárban a személyi kölcsönökben felvett összeg, lassan azért ezen a piacon is csökkennek a kamatok, de nem minden pénzintézetnél.
Személyes pénzügyek A vagyonunk biztos a családtagjainkhoz kerül, ha történik velünk valami? A Klasszis Klubban kiderül
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 08:11
Bizalmi vagyonkezelés vagy vagyonkezelő alapítvány, netán private banking? Szerencsére ma már szélesebb palettáról választhatnak azok, akik azt szeretnék, hogy haláluk esetén se vesszen el a vagyonuk, ahhoz mindenekelőtt a családtagjaik maradéktalanul hozzájussanak. Lapcsoportunk ma 17 órakor kezdődő Klasszis Klub Live! rendezvényének második panelbeszélgetésén e témát járjuk körbe meghívott szakértőinkkel. Regisztráljon és jöjjön! 
Személyes pénzügyek Adókedvezményt kellene adni azoknak a cégeknek, amelyek támogatják munkavállalóik hosszútávú megtakarításait
Privátbankár.hu | 2024. március 25. 13:54
A modern társadalmakban a magyar gyakorlattal ellentétben a nyugdíjrendszer legalább három lábon áll. A felelősséget ennek az ellátásnak a működtetéséért az állam, a munkaadó és a munkavállaló együtt vállalja. Ide kellene eljutni. Jelenleg itthon a munkáltatói nyugdíjpillér teljesen hiányzik. A Nyugdíjszerviz legutóbbi adásában Dr. Farkas András a Nyugdíjguru News szerkesztője, alapítója, Karácsony Mihály, a nyugdíjas parlament elnöke és Dr. Horváth Zsófia az MBH Gondoskodás Nyugdíjpénztár üzletfejlesztési vezetője elemezte a magyar nyugdíjrendszer sajátosságait.
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! - 2024 tavasz, 2. forduló 1. nap
Privátbankár.hu | 2024. március 25. 07:00
Mit tudsz a pénzügyekről? Itt a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! diákverseny 2. fordulója a Veszprém, Tolna, Vas, Fejér és Pest vármegyei csapatoknak!
Személyes pénzügyek Akár 7 milliót is bukhatunk egy rosszul kiválasztott hitelen
Privátbankár.hu | 2024. március 12. 10:09
Mutatjuk, mennyit kell most fizetni havonta egy lakáshitelért, hatalmas különbségek vannak. És nem mindenkinek ugyanaz a bank adhatja a legjobb ajánlatot.
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! 2024 tavasz - 1. forduló
Privátbankár.hu | 2024. március 12. 07:00
Mit tudsz a pénzügyekről? Itt a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! 2024 tavaszi diákverseny 1. fordulója a gimnáziumok diákjainak!
Személyes pénzügyek Mennyit ér egy Kossuth-fotó?
Kenessei András | 2024. március 9. 18:26
Ezt a kérdést igazán nem könnyű megválaszolni, hiszen nagyon sok, előzetes feltétele van. Csak néhány, kisegítő kérdést tegyünk fel hozzá! Milyen fotó? Mikor készült? Ki fotózta? Milyen állapotban van (mármint a kép)? Hol és hogyan lehet hozzáférni? És így tovább. Úgyhogy mindenekelőtt adjuk meg a választ könnyítő információt: ez a fotó árverési anyag, az antikvarium.hu 21. online árverésén volt hozzáférhető 222 további tétel társaságában. E tételek kivétel nélkül dedikált könyvek, kéziratok és fényképek voltak, és kivétel nélkül elkeltek.
Személyes pénzügyek Rövid távon megelőzték a bankbetétek az állampapírokat
Privátbankár.hu | 2024. március 8. 10:14
Az állampapírok korábban legyőzhetetelen befektetési formának tűntek. Azonban a csökkenő infláció alaposan átrendezte a viszonyokat.
Személyes pénzügyek Jobban keresik a magasabb összegű lakástakarékokat
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 17:16
Az ügyfelek több mint 61 százaléka a lehető legmagasabb összegben, vagyis havi 50 ezer forintos konstrukcióval indít lakástakarékot az Online Navigátor Kft. adatai szerint, akik az általuk közvetített Erste lakástakarék szerződések megoszlását mutatja be.
Személyes pénzügyek Sérül az Alaptörvényben biztosított szociális biztonsághoz való jog
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 11:02
A csökkenő népességszám és a társadalom idősödése miatt egyre nagyobb terhet jelent az aktív korú lakosságnak az időskori ellátórendszer fenntartása. Míg 1980-ban 20,9 százalék, addig 2022-ben már 31,7 százalék volt az időskorú népesség aktív korú népességhez viszonyított aránya. Folytatódik laptársunk, szintén a Klasszis Média Lapcsoporthoz tartozó Piac&Profit, valamint az Oltalom Rádió közös műsora, a Nyugdíjszerviz Dr. Farkas Andrással és Karácsony Mihállyal. Magyarország első szolgáltató podcastja, ahol minden érintett választ kaphat kérdéseire. Egy műsor, amelynek témái előbb-utóbb minden családban előkerülnek.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG