1p
A nemzetierőforrás-miniszter szerint meg kell teremteni az idősödők aktív életének feltételeit - ez azt jelenti, hogy mind a társadalomnak, mind pedig az idősödőknek mindent meg kell tenniük azért, hogy az érintettek egészségben, lehetőleg a családban és tevékenyen éljenek. Andor László szerint az idősebbek foglalkoztatása nem a fiatalok elől veszi el a munkát, Soltész Miklós pedig megígérte: megőrzik a nyugdíjak reálértékét.

Nem ér véget az élet a nyugdíjbavonulással

Réthelyi Miklós "az aktív idősödés és a nemzedékek közötti szolidaritás" európai uniós éve alkalmából rendezett konferencián azt hangoztatta, hogy a cél az egészség és az öngondoskodási képesség minél tartósabb megőrzése, ehhez azonban társadalmi szemléletváltozás is kell, valamint az, hogy a szociális és az egészségügyi rendszer a megelőzésre fektesse a hangsúlyt.

A miniszter szerint azt kellene elérni, hogy az életkor meghosszabbodásából adódó következmények ne problémaként, hanem kihívásként jelenjenek meg. Hozzátette: az életkor előrehaladása nem a veszteségek halmozódását jelenti, hanem esélyeket az alkalmazkodásra, változásra, esélyeket új örömforrások megtalálására.

A rendezvényen újságíróknak kiosztott háttéranyagban egyebek mellett az áll, hogy napjainkban Magyarországon 1100 századik életévét betöltött, vagy annál idősebb ember él.

 

A dokumentumban szerepel az is, hogy azok, akik megérik a 60. életévüket, - legalábbis a statisztikák szerint - arra számíthatnak, hogy 76, illetve 81 évig élnek; előbbi adat a férfiakra, utóbbi a nőkre vonatkozik.

Réthelyi Miklós azt hangoztatta: mindannyiunk személyes felelőssége, hogy az idős embernek méltó helye legyen a családban, a társadalomban. Elmondta, az időskori életminőség javításához szükség van egyebek mellett az életkori diszkrimináció csökkentésére, a nyugdíjrendszer reformjára, a megfelelő szociális szolgáltatásokra, valamint az egymásra való jobb odafigyelésre.

Nem a fiatalok elől veszik el a munkát

Andor László, az Európai Bizottság szociális ügyekért is felelős biztosa előadásában kihívásnak nevezte, hogy Európában a következő évtizedekben egyre nő az idősek, idősödő korosztályok aránya a társadalomban. A legfontosabb változások között említette, hogy az Európai Unióban élő 60 éven felüliek száma évente 2 millióval nő, kétszer olyan gyorsan, mint pár évvel korábban, miközben a munkaerő-piacra bekerülő fiatalok száma csökken. Úgy fogalmazott, itt az idő arra, hogy megoldásokat keressenek, és arra is, hogy pozitívan tekintsenek a népesség idősödése által támasztott kihívások elé.

A foglalkoztatási kérdésekről szólva Andor László hangsúlyozta, az idősebbek hosszabb ideig történő foglalkoztatása nem a fiataloktól veszi el az állásokat, hanem "éppen ellenkezőleg"; ez élénkíti a gazdaságot, és keresletet teremt.

Példakép kerestetik

Soltész Miklós szociális államtitkár, az Idősügyi Tanács alelnöke a rendezvényre meghívott nyugdíjasok előtt az alaptörvénynek azt a szakaszát idézte, miszerint a nagykorú gyerekek kötelesek a rászoruló szüleikről gondoskodni.

Az államtitkár a korosztályt érő kihívások között arról beszélt, hogy sok idős ember magára marad, nincs családja, nincs kapcsolati hálója. A problémák között említettre azt is, hogy nincsenek az idősek előtt olyan példaképek, akik 65-80 évesen is aktívan élik az életüket.

Hozzátette, hogy a kormány megőrzi a nyugdíjak reálértékét.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Személyes pénzügyek Figyelem, nagyot változik a bankolás vasárnaptól
Privátbankár.hu | 2024. augusztus 30. 07:22
Rengeteg új szabályozás lép életbe szeptember 1-jétől. Ez változik és erre kell figyelnie az ügyfeleknek.
Személyes pénzügyek Menekítik a pénzüket a magyarok
Privátbankár.hu | 2024. augusztus 28. 09:06
Közel másfélszeresére nőtt egy év alatt a tbsz-számlákon nyilvántartott értékpapír-állomány aktuális piaci értéke.
Személyes pénzügyek Lakáshitele van? Akkor most milliókat spórolhat
Privátbankár.hu | 2024. augusztus 28. 06:31
Az elmúlt években felvett méregdrága jelzálogkölcsönüket törlesztő adósoknak mostanra eljöhetett a hitelkiváltás ideje.
Személyes pénzügyek Egyre magasabb fizetéseket ígérnek az Ausztriában dolgozóknak
Privátbankár.hu | 2024. augusztus 26. 18:43
Elérte a 130 ezer főt az Ausztriában dolgozó magyarok száma, ami eddig még a németeknek sem sikerült. Az osztrák turizmusban, vendéglátásban továbbra is nagy a munkaerőhiány, ezért egyre magasabb béreket kínálnak. Az árupiaci termékek inflációval korrigálva nem drágák, nagyobb áremelkedés is elképzelhető. Ezekről a témákról beszélt újságírónk, Eidenpenz József a Trend FM reggeli műsorában.
Személyes pénzügyek Kitört az őrület: egyre több magyar él ezzel a lehetőséggel
Privátbankár.hu | 2024. augusztus 26. 16:10
Egy kisvárosnyi magyar lépett be az idén az egészségpénztárakba.
Személyes pénzügyek Több hitel jut a magyaroknak, mint korábban
Privátbankár.hu | 2024. augusztus 26. 14:57
Ebből a szempontból mindenképpen pozitívum a fizetések alakulása.
Személyes pénzügyek Küzdelem a diákokért: a díjmentes számlavezetés már rég nem elég
Privátbankár.hu | 2024. augusztus 25. 18:05
Az ingyenes számlavezetés már klasszikusnak mondható marketingelem a diákoknak szánt csomagoknál, ám ma már a jóváírási akciók is majdnem ilyen elterjedtek az iskolakezdés előtti kampányidőszakban. A kedvezményeken túl viszont egy sor egyéb kiegészítő szolgáltatást nyújtanak a bankok, hogy megnyerjék a számukra igen értékes korosztályt.
Személyes pénzügyek Kinek lehet előnyös a bizalmi vagyonkezelés? Klasszis podcast Bálint Attilával
Csabai Károly | 2024. augusztus 22. 15:03
A Raiffeisen Bank privátbanki üzletágának vezetőjével a bizalmi vagyonkezelésről beszélgettünk, arról, hogy az miben különbözik a gombamód szaporodó vagyonkezelő alapítványoktól, illetve arról, mi a kapcsolat a bizalmi vagyonkezelés és a private banking között.
Személyes pénzügyek Rendületlenül menetel a forint
Privátbankár.hu | 2024. augusztus 21. 18:46
Erősödött a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben szerda estére a reggeli szintekhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Személyes pénzügyek Ha a személyi kölcsön már nem elég: egyre jobban fogynak a jelzáloghitelek
Privátbankár.hu | 2024. augusztus 19. 18:34
A tavaszi hónapokban a szabad felhasználású jelzáloghitelek iránti kereslet is érezhetően növekedni kezdett, május után a júniusi hónap is bőven nyolcmilliárd forint feletti új kihelyezést hozott. A jelzáloghitelek viszont láthatóan a nagyobb összeg felvételében gondolkodó háztartások számára jelentenek valós alternatívát: erre utal, hogy az átlag jelenleg 15 millió forint körül mozog az új szerződéseknél.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG