1p
Orbán Viktor a kormánypártok három napos frakcióülésén az önkormányzatok devizaadósságával kapcsolatban elmondta, hogy a kormány már eleget csapott oda a bankoknak és újabb frontot nem kíván nyitni. A gazdasági visszaesésnek a miniszterelnök szerint a munakerőpiacon lesz drámai a hatása, ahol nemhogy új munkahelyek nem jönnek létre, de a meglévők száma is csökkenhet.

Az [origo] internetes hírportál értesülései szerint az Egerben tartott három napos Fidesz, KDNP frakcióülésen a kormánypárti polgármesterek aggodalmukat fejezték ki Orbán Viktornak az önkormányzatok devizaadósságával kapcsolatban, azt firtatva, vajon készül-e a kormány a helyhatóságoknak hitelező bankok elleni fellépésre, ahogy azt a Fidesz frakcióvezetője, Lázár János korábban több alkalommal is felvetette.

Információk szerint  miniszterelnök a felvetésre nemmel válaszolt, mondván a kormány "eleget csapott már oda" a bankoknak az elmúlt másfél évben, és nem illene újabb frontot nyitni akkor, amikor épp csak lezárultak a konfliktusai a pénzintézetekkel.

A gazdasági visszaesés hatásait, és a költségvetést érintő esetleges kiigazító intézkedésekkel kapcsolatban Orbán Viktor elmondta, hogy hisz a német gazdasági növekedés húzó hatásában, amely az export révén magával emelheti az év második felében a magyar gazdaságot is. Másfelől elismerte, hogy a visszaesésnek a tartalékok miatt nem a költségvetési következményei lesznek drámaiak, hanem az, hogy recesszióban nemcsak hogy nem hoz létre a piac új munkahelyeket, hanem még a meglévőket sem őrzi meg.

Orbán Viktor kiemelte, hogy a kormánynak a munkahelyek teremtésében erős ígérete volt, - a kormány 10 év alatt 1 millió munkahely létrehozását vállalta - ami eddig nem teljesült és elérni is egyre nehezebb.

Arra a feltevésre mely szerint a BKV is a Malév sorsára juthat Orbán Viktor elmondta, hogy "a BKV még sosem dőlt be, most sem fog". Hozzátette azt is, hogy amíg csak évről évre újabb és újabb anyagi segítségért könyörög a főváros a BKV csődjének elkerülésére, addig a kormány nem fog pénzt adni a társaság megmentésére, ha azonban a kérések mellett egy olyan koncepciót lát majd, amely szerint 3-4 éven belül a saját lábára áll, és önfenntartóvá válik a cég, akkor szívesen áldoz majd az átszervezésre vagy akár az átmeneti megsegítésre.

A Malév csődjéről a miniszterelnök elmondta, hogy az Európai Bizottság döntése után a kormánynak nem volt esélye a légitársaság megmentésére, komolyan vehető befektető pedig nem jelentkezett. Az állami cég csődjének apropóján Orbán arról is beszélt, hogy a légiközlekedési piac egésze nehéz helyzetben van, és a közeljövőben emiatt a Malévhez hasonló cégek sora fogja lehúzni a rolót Európában. Orbán Viktor korábban a közrádió műsorában elmondta, hogy nem lehetetlen a Malév újraindulása, csak meg kell szabadulni a múlt megörökölt terheitől.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Fontos bejelentést tett az amerikai hadsereg Gázában
Privátbankár.hu | 2024. május 16. 15:58
Az éhező lakosság számára jelentős segítség lesz.
Pénzügyi szektor Eldőlt egy fontos európai intézmény vezérének sorsa
Privátbankár.hu | 2024. május 16. 13:31
Újraválasztották.
Pénzügyi szektor Valakik szépen meghitelezték az Orbán-kormányt
Privátbankár.hu | 2024. május 16. 12:16
A meghirdetett mennyiségnél 52,5 milliárd forinttal nagyobb összegben, 82,5 milliárd forintért értékesített 3, 5 és 10 éves lejáratú államkötvényeket csökkenő átlaghozamok mellett csütörtöki aukcióján az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).
Pénzügyi szektor Sprintelni fog a pénzváltóhoz, ha meglátja, mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. május 16. 07:17
Vegyesen mozgott a forint a főbb devizákkal szemben csütörtök reggel a szerda kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
Pénzügyi szektor Új nagybank született Magyarországon
Privátbankár.hu | 2024. május 14. 17:20
A Gránit Bank 19 milliárd forintos adózott eredménnyel, konszolidált szinten 21,6 milliárd forintos nyereséggel zárta a tavalyi évet, a mérlegfőösszeg alapján pedig mára Magyarország nyolcadik legnagyobb univerzális bankjává vált - közölte a pénzintézet.
Pénzügyi szektor Új korszak jöhet a bankkártyázásban: levadásszák a rosszalkodókat
Buksza blog | 2024. május 14. 08:22
Profilozó mesterséges intelligencia kapja el a bankkártyatolvajokat. 
Pénzügyi szektor Lízingpiac: az autóknál kitart a lendület, de a kulcságazat gyengélkedik
Privátbankár.hu | 2024. május 8. 12:54
Jól alakultak a magyar lízingpiac első negyedéves eredményei, de kettősség is látható.
Pénzügyi szektor Felpörgött a lakossági hitelezés az Ersténél
Privátbankár.hu | 2024. május 8. 12:14
Újra beindult a lakossági hitelezés az Ersténél. Az első negyedévben lakáshitelből az előző év azonos időszakához képest a két és félszeresére nőtt az újonnan kihelyezett hitelek állománya. 
Pénzügyi szektor Tízezrek menekítik a millióikat az adó elől
Privátbankár.hu | 2024. május 8. 10:28
Az idei első negyedévben csaknem 33 ezer tartós befektetési számlát (TBSZ) nyitottak a magyarok, ami azt mutatja, hogy az állampapírpiacról kivett százmilliárdok hozamára továbbra sem akarnak adót fizetni a kisbefektetők.
Pénzügyi szektor Nem hisz a szemének, ha meglátja, mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. május 8. 07:29
Kevéssé változott a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben szerda reggelre az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben: 0,2 százalékkal gyengült a forint az euró és a dollár ellenében, szinte változatlanul áll a svájci frankkal szemben.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG