3p
Azt mindig is tudtuk, hogy óriásiak a fizetésbeli különbségek az Európai Unió egyes tagországaiban, de ez a minimálbéreket tekintve még inkább szembetűnő. Az Eurostat legújabb számai alapján Magyarország a lista végén kullog, Szlovákiától például lemaradni látszunk.

Hatalmas, közel nyolcszoros különbség mutatkozik az Európai Unió tagországai között a minimálbér összegében, a legmagasabb minimálbért pedig Luxemburgban fizetik az Európai Unió közös statisztikai hivatalának jelentése szerint.

Az Eurostat most abban a 22 államban mérte össze a béreket, ahol létezik a minimálisan kifizethető havibért rögzítő törvény a teljes munkaidőben foglalkoztatottak számára.

Magyarország a lista végén

A felmérés az idén január elsejei állapotot tükrözi, ez alapján osztották az EU országait három csoportba, nem túl meglepő módon a hazai minimálbér (138 ezer forint) csak a leggyengébbek közé fért be. A havi maximum 500 eurós adózatlan minimálbéresek közt rajtunk kívül még Bulgária, Litvánia, Románia, Lettország, Horvátország, Csehország és Szlovákia fért be. A legalacsonyabb minimálbért az EU-ban a bolgárok kapják, ez 261 euró, azaz körülbelül 81 ezer forint, és itt még csak bruttó munkabérről beszélünk.

Törvényileg megállapított minimálbérek az EU tagállamaiban. (Forrás: ec.eurostat)

Sokkal fájóbb, hogy több olyan ország is van, akivel szokás hasonló szinten emlegetni Magyarországot, pedig minimálbérben felettünk járnak, legyen akár szó Szlovéniáról, Lengyelországról vagy éppen Görögországról. A csoportban ott van még Észtország, Portugália, Málta és Spanyolország is. Érdekesség, hogy az Eurostat 2. csoportjában az észtek 859 eurós minimálbére a legmagasabb, ez átszámolva körülbelül 270 ezer forintnak felel meg.

A harmadik csoportot Nyugat-Európa országai alkotják, itt egészen más bérszínvonalról van szó, a leggyengébb a brit 1400 euró, míg a luxemburgi minimálbér 1999 (440 ezer forint) eurónak (626 ezer forint) felel meg. A legjobb minimálbért adó országok közt természetesen ott van Németország (1498 euró), Franciaország (1498 euró), Belgium (1563 euró), Hollandia (1578 euró) és Írország (1614 euró) is. Az Eurostat az amerikai előírt minimálbért is besorolta: az 1048 eurós átlaggal az Egyesült Államok a 3. csoport sereghajtója lenne.

Az olyan, EU-csatlakozásra váró országok, mint Albánia vagy Törökország a sereghajtó csoportba tartoznának, míg a török 446 eurós minimálbér körülbelül a hazaival lenne egy szinten, addig az albán 181 eurós átlag félelmetesen kevés, átszámolva körülbelül 57 ezer forint, és ez bruttó.

Vásárlóerőben kisebb a különbség, de jelentős így is

Az Eurostat vásárlóerő-paritás alapján is összehasonlította a minimálbéreket, vásárlóerő-egységben mérve azokat. Az országonkénti eltérés így jóval alacsonyabb, immár csupán háromszoros, mivel figyelembe veszik az árszintek közötti különbségeket is.

A legmagasabb minimálbért így is Luxemburg fizeti (1597 PPS), a legkisebbet pedig Bulgária (546 PPS). Magyarországon 743 PPS értékű a minimálbér, amellyel az ország a 16. helyre került a vizsgált tagállamok között.

Fontos megemlíteni, hogy a statisztikai csak azokra a tagállamokra vonatkozik, ahol létezik a minimálbért rögzítő törvény, ezért nem szerepel a cikkben Dánia, Ausztria, Olaszország, Ciprus, Finnország és Svédország.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Személyes pénzügyek Nagyon sok hitelt kellett felvenniük a magyar családoknak, a bankok is megmozdultak
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:38
Történelmi magasságokban járt januárban a személyi kölcsönökben felvett összeg, lassan azért ezen a piacon is csökkennek a kamatok, de nem minden pénzintézetnél.
Személyes pénzügyek A vagyonunk biztos a családtagjainkhoz kerül, ha történik velünk valami? A Klasszis Klubban kiderül
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 08:11
Bizalmi vagyonkezelés vagy vagyonkezelő alapítvány, netán private banking? Szerencsére ma már szélesebb palettáról választhatnak azok, akik azt szeretnék, hogy haláluk esetén se vesszen el a vagyonuk, ahhoz mindenekelőtt a családtagjaik maradéktalanul hozzájussanak. Lapcsoportunk ma 17 órakor kezdődő Klasszis Klub Live! rendezvényének második panelbeszélgetésén e témát járjuk körbe meghívott szakértőinkkel. Regisztráljon és jöjjön! 
Személyes pénzügyek Adókedvezményt kellene adni azoknak a cégeknek, amelyek támogatják munkavállalóik hosszútávú megtakarításait
Privátbankár.hu | 2024. március 25. 13:54
A modern társadalmakban a magyar gyakorlattal ellentétben a nyugdíjrendszer legalább három lábon áll. A felelősséget ennek az ellátásnak a működtetéséért az állam, a munkaadó és a munkavállaló együtt vállalja. Ide kellene eljutni. Jelenleg itthon a munkáltatói nyugdíjpillér teljesen hiányzik. A Nyugdíjszerviz legutóbbi adásában Dr. Farkas András a Nyugdíjguru News szerkesztője, alapítója, Karácsony Mihály, a nyugdíjas parlament elnöke és Dr. Horváth Zsófia az MBH Gondoskodás Nyugdíjpénztár üzletfejlesztési vezetője elemezte a magyar nyugdíjrendszer sajátosságait.
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! - 2024 tavasz, 2. forduló 1. nap
Privátbankár.hu | 2024. március 25. 07:00
Mit tudsz a pénzügyekről? Itt a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! diákverseny 2. fordulója a Veszprém, Tolna, Vas, Fejér és Pest vármegyei csapatoknak!
Személyes pénzügyek Akár 7 milliót is bukhatunk egy rosszul kiválasztott hitelen
Privátbankár.hu | 2024. március 12. 10:09
Mutatjuk, mennyit kell most fizetni havonta egy lakáshitelért, hatalmas különbségek vannak. És nem mindenkinek ugyanaz a bank adhatja a legjobb ajánlatot.
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! 2024 tavasz - 1. forduló
Privátbankár.hu | 2024. március 12. 07:00
Mit tudsz a pénzügyekről? Itt a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! 2024 tavaszi diákverseny 1. fordulója a gimnáziumok diákjainak!
Személyes pénzügyek Mennyit ér egy Kossuth-fotó?
Kenessei András | 2024. március 9. 18:26
Ezt a kérdést igazán nem könnyű megválaszolni, hiszen nagyon sok, előzetes feltétele van. Csak néhány, kisegítő kérdést tegyünk fel hozzá! Milyen fotó? Mikor készült? Ki fotózta? Milyen állapotban van (mármint a kép)? Hol és hogyan lehet hozzáférni? És így tovább. Úgyhogy mindenekelőtt adjuk meg a választ könnyítő információt: ez a fotó árverési anyag, az antikvarium.hu 21. online árverésén volt hozzáférhető 222 további tétel társaságában. E tételek kivétel nélkül dedikált könyvek, kéziratok és fényképek voltak, és kivétel nélkül elkeltek.
Személyes pénzügyek Rövid távon megelőzték a bankbetétek az állampapírokat
Privátbankár.hu | 2024. március 8. 10:14
Az állampapírok korábban legyőzhetetelen befektetési formának tűntek. Azonban a csökkenő infláció alaposan átrendezte a viszonyokat.
Személyes pénzügyek Jobban keresik a magasabb összegű lakástakarékokat
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 17:16
Az ügyfelek több mint 61 százaléka a lehető legmagasabb összegben, vagyis havi 50 ezer forintos konstrukcióval indít lakástakarékot az Online Navigátor Kft. adatai szerint, akik az általuk közvetített Erste lakástakarék szerződések megoszlását mutatja be.
Személyes pénzügyek Sérül az Alaptörvényben biztosított szociális biztonsághoz való jog
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 11:02
A csökkenő népességszám és a társadalom idősödése miatt egyre nagyobb terhet jelent az aktív korú lakosságnak az időskori ellátórendszer fenntartása. Míg 1980-ban 20,9 százalék, addig 2022-ben már 31,7 százalék volt az időskorú népesség aktív korú népességhez viszonyított aránya. Folytatódik laptársunk, szintén a Klasszis Média Lapcsoporthoz tartozó Piac&Profit, valamint az Oltalom Rádió közös műsora, a Nyugdíjszerviz Dr. Farkas Andrással és Karácsony Mihállyal. Magyarország első szolgáltató podcastja, ahol minden érintett választ kaphat kérdéseire. Egy műsor, amelynek témái előbb-utóbb minden családban előkerülnek.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG