2p
A Videoton cégcsoport idei árbevétele 5-10 százalékkal is növekedhet a tavalyi évihez képest - mondta Sinkó Ottó társ-vezérigazgató az MTI-nek.
Szelektívforrasztás-végző berendezés a Videoton EAS Kft.-t gyártócsarnokában Székesfehérváron. MTI Fotó: Soós Lajos

Hasít a cég

Tájékoztatása szerint a vállalatcsoport 2015-ben 154,8 milliárd forintos konszolidált nettó árbevételt ért el 11 milliárd forint feletti eredmény mellett, árbevételük 17 százalékkal nőtt 2014-hez képest és a hozzáadott érték is hasonló arányban növekedett.

A társ-vezérigazgató hangsúlyozta: a szerény EU-s ipari növekedéshez képest Magyarország ipara duplájával nő évek óta, miközben a Videoton még ennek is a dupláját produkálja. A 2014-es konszolidált árbevétele 133 milliárd forintot tett ki, a 2013-as adat 113,5 milliárd forint volt.

Az eredményeket leginkább az elektronikai termelés növekedése hozta, ugyanakkor a végfelhasználókat tekintve az autóipar volt meghatározó, amely nem csak elektronikai termékeket, hanem fém- és műanyag alkatrészeket is vásárol a cégtől. A Videoton csoport sajáterős beruházásai idén eddig mintegy hárommilliárd forintot tesznek ki.

A munkaerőhiány a Videotont is sújtja

A társ-vezérigazgató szerint a piaci körülmények és tendenciák alapvetően nem változtak, a munkaerőpiaci helyzet azonban "feszített". Tisztán látszik, hogy a folyamatos növekedés gátja a jövőben biztosan a munkaerő hiánya lesz - fogalmazott, hozzátéve: a termelési hatékonyság javítása lehet a kiút a mostani helyzetből, vagyis ugyanannyi emberrel többet kell termelni. (Erről a kihívásról egyébként már korábban is beszélt a cég.)

A munkaerőhiány a mai Kormányinfón is téma volt; Lázár János szerint nem külföldi munkásokkal, hanem itthonról kellene megoldani a problémát.

10 ezer alkalmazottA Videoton a legnagyobb magyar magántulajdonban lévő ipari vállalatcsoport, amely gyártási és gyártáshoz kapcsolódó szolgáltatásokat kínál ipari vállalatok számára. A székesfehérvári székhelyű cég Magyarországon kilenc, Bulgáriában (Sztara Zagora) egy telephellyel rendelkezik. Alkalmazottainak száma meghaladja a tízezret.

A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vállalat A Nestlé leváltja vezérigazgatóját - vissza az alapokhoz
Privátbankár.hu | 2024. augusztus 23. 06:39
A svájci élelmiszeripari csoport kihívásokkal néz szembe az eladások növelése terén, amit vezetőváltással orvosolna.
Vállalat Óriási bajban Kanada, leállhat a fél ország, és még az USA is megsínyli
Bózsó Péter | 2024. augusztus 22. 18:41
A két fő vasúti társaság nem engedi kilencezer munkavállalóját dolgozni a teherszállításban. A fordított sztrájk a szakszervezetekkel folyó vita extrém eszköze.
Vállalat Sokkal jobban félnek a legnagyobbak: elárulták, hogy miért
Privátbankár.hu | 2024. augusztus 22. 16:26
A világ óriásvállalatainak vezetői inkább kockázatot látnak a mesterséges intelligenciában cégük tevékenységére vonatkozóan, mint lehetőséget. Két éve még messze nem voltak így beijedve.
Vállalat Kitalálja, ki a NER osztalékkirálynője?
Privátbankár.hu | 2024. augusztus 22. 09:58
A kormányközeli politikusok és üzletemberek cégeinek sikere mostanra nem újdonság, de mi a helyzet feleségeikkel? Laptársunk, a szintén a Klasszis Média által kiadott Mfor ennek járt utána.
Vállalat A tajvani TSMC Drezdában épít chipgyárat — jó ez nekünk?
Bózsó Péter | 2024. augusztus 22. 05:45
Az új európai chiptörvény nagy állami támogatásokat is lehetővé tesz. Az Intel megaprojektjét még nem hagyták jóvá, és Lengyelország is versenyez.
Vállalat Százmilliós osztalékot hozott a konyhára az augusztus 20-i tűzijátékot kivitelező cég
Privátbankár.hu | 2024. augusztus 20. 14:43
Méretes osztalék jutott a tulajdonosoknak.
Vállalat Hihetetlenül megugrott az El Al légitársaság profitja
Privátbankár.hu | 2024. augusztus 18. 17:05
Megérte bátornak lenni: a légitársaság versenytársaival ellentétben nem állította le izraeli járatait.
Vállalat A BYD olyan országban épít elektromosautó-gyárat, ahol még nincs töltőhálózat
Privátbankár.hu | 2024. augusztus 18. 12:25
A kínai autógyártó a pakisztáni karacsiban építi meg új egységét, ezzel belépve az ázsiai ország piacára.
Vállalat A Starbucks új vezetője hatalmas összeget kapott az átigazolásáért
Privátbankár.hu | 2024. augusztus 18. 11:33
A Starbucks 85 millió dollár készpénzt és részvényt adományoz Brian Niccol új vezérigazgatónak, miután átigazol Chipotle-tól.
Vállalat Gigantikus üzlet köttetett 12 888 milliárd forintból: a nasizás két bajnoka összeadja a tudását
Privátbankár.hu | 2024. augusztus 15. 12:45
Hatalmas összegű felvásárlás eredményeként egyesül az egyik csokoládémulti és egy rágcsálnivaló- gyártó cég. Valahogy muszáj csökkenteni költségeiket a durvává vált élelmiszerpiacon.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG