1p
A rezsicsökkentésről, önkényuralmi jelképekről, az alkotmánymódosításról és a vitatott német rajzfilmről is beszélt Orbán Viktor.
Lájkold a Privátbankárt, mi adunk 10 forintot - fogjunk össze együtt a gyerekekért! >>

Kincstári paranoia: a szolgáltatók összefogtak a magyar családok ellen

Ha nem alakul ki együttműködés a kormány és a közműszolgáltatók között, a kabinet erőből folytatja a rezsicsökkentést, hogy a díjak az európai átlagszint alá mérséklődjenek - közölte Orbán Viktor pénteken a Kossuth Rádióban. A miniszterelnök azt mondta, a kormány szeretne együttműködni a szolgáltatókkal, ennek alapja azonban a további rezsicsökkentés, amelyet a miniszterelnök egész Magyarország sikerének nevezett. Szavai szerint a szolgáltatók összefogtak a magyar családok ellen, azok ellen, akikből egyébként élnek. A kormányfő hozzátette, a privatizáció óta eltelt években ezek a cégek sok száz milliárd forintnyi profitra tettek szert, amit ki is vittek az országból.

A rezsicsökkentés ügyében zajló, a Fidesz által kezdeményezett aláírásgyűjtésről szólva Orbán Viktor kijelentette: számára az a népszavazás erejével ér fel, mert "olyan erős barátai vannak a nagy nemzetközi szolgáltatóknak", amelyekkel szemben a magyar kabinet egymagában aligha tud a lábán megállni. "Arra van szükség, hogy az egész ország akaratát tekintve most egyesüljön (...), és együtt védjük meg azt a rezsicsökkentést, amit eddig elértünk, és együtt tudjunk továbbmenni ezen az úton" - mondta. "Ez egy nehéz csata, van a hátam közepén ostor- és botnyom szépen, nem is akármilyen erőben lévő emberek ütöttek azzal oda, de én boldog vagyok ennek ellenére is", mert Magyarország végre elég jól teljesít ahhoz, hogy ilyen lépéseket meg merjen kockáztatni - fogalmazott a rezsicsökkentésről a miniszterelnök.

Hókatasztrófa: nem lehetett gyorsabban menteni az úton rekedt embereket

A miniszterelnök szerint a múlt heti rendkívüli időjárási és közlekedési körülmények között nem lehetett gyorsabban kimenteni az utakon rekedt embereket. A katasztrófahelyzet elhárításával kapcsolatban Orbán Viktor azt mondta, a mentés első számú célja megvalósult, mert az emberi élet biztonságát garantálták, és az állapotokhoz képest a vagyoni kár is elfogadható mértékű volt. Közölte: ha legközelebb ismét száz kilométer per órás szél lenne, újra többméteres hófalak jönnének létre, és több kilométer hosszan torlódnának fel a gépkocsik a sztrádán, akkor sem tudnák - mert emberileg nem lehetséges - gyorsabban kimenteni az embereket, mint a múlt héten.

"Nincs olyan technológia, amellyel ilyen időjárási körülmények között, ilyen hosszú kocsisorból hamarabb lehetne kimenteni az embereket" - jelentette ki a kormányfő. A bajt egy módon lehet megelőzni, ha az emberek józan megfontolás alapján együttműködnek a hatóságokkal - mondta Orbán Viktor, hozzátéve: "ha felmentünk a sztrádára, onnantól kezdve a jóisten kezében vagyunk, hogy beleszorulunk-e egy ilyen helyzetbe, vagy pedig időben sikerül lemenni". A miniszterelnök szavai szerint a mentésben részt vevők ragyogó munkát végeztek, és emberiességből is jelesre vizsgáztak.

Horogkereszt és vörös csillag

A kormányoldal nem tudja megoldani, hogy április 30-áig minden szempontnak eleget tevő megoldást találjon az önkényuralmi jelképek tiltására - jelentette ki Orbán Viktor, utalva arra, hogy az Alkotmánybíróság április végével helyezte hatályon kívül az önkényuralmi jelképek használatát tiltó büntető törvénykönyvi rendelkezést. A kormányfő szerint emberiesség kérdése, hogy egy ilyen történelmű országban, mint Magyarország, az áldozatokra való tekintettel nem megengedhető bizonyos szimbólumok szabad viselete. Ebben a kérdésben azonban a magyar felfogás összeütközésbe került a nemzetközi gyakorlattal, és ezt a problémát meg kell oldani, alaposan meg kell vitatni, tehát "semmilyen további alkotmánymódosításra vagy gyors megoldásra sem szükség, sem lehetőség nincs" - mondta Orbán Viktor, jelezve, hogy európai megoldást kell találni, ezért kérte a Külügyminisztériumot, szervezzen ennek érdekében ezzel foglalkozó konferenciákat.

Azt mondta, nem tudják megoldani, hogy április 30-áig ebben a nehéz kérdésben minden szempontnak eleget tevő megoldást találjanak, így lesz egy olyan időszak, amikor már hatályos az Ab döntése, de még nincs megoldva a probléma.  A múlt hétfőn elfogadott negyedik alkotmánymódosítást érő bírálatokra reagálva Orbán Viktor kijelentette: a kormány mindenkit meghallgat, de a magyar nemzeti szuverenitást nem fogja feladni. Magyarország nem fogadja el azt a helyzetet, hogy már egy hónapja zajlik egy vita a parlamentben, és "egy nappal a szavazás előtt idetelefonáljanak nekem Brüsszelből - hívják akárhogy is azt az embert - vagy valamelyik nagy európai állam fővárosából, és azt mondják, állítsam le a törvényalkotás folyamatát, és ne szavazzon a magyar parlament" - nyomatékosította, közölve, hogy ehhez senkinek nincs joga, és amíg ő a miniszterelnök, ilyen nem is fog megtörténni.

Rajzfilm-ügy: Orbán sajnálja a német gyerekeket

A német közszolgálati televízió gyerekeknek készített rajzfilmjében állítja, hogy Magyarország megszegte az Unió alapelveit, ezért akár ki is zárhatják. A kisfilmben szóba kerül az Alkotmány és a Klubrádió ügye is.

Kitért a magyar kormányzatot bíráló német rajzfilmre is, és azt mondta, sajnálja a német gyermekeket, Magyarországon elképzelhetetlen lenne, hogy "hazugságokat és valótlan tényeket gyermekműsorrá alakítsanak. Ha ez előfordulna a Magyar Televízióban, itt mindenki repülne egyetlen perc alatt, ugyanis a gyermekek nem arra valók, hogy mindenfajta politikai agymosásnak vessük őket alá".

A hajléktalanság alkotmányos szabályozásával kapcsolatban úgy fogalmazott: azzal minden normális ember egyetért Magyarországon, hogy a helyi önkormányzatoknak és a központi államnak rendelkezniük kell olyan eszközökkel, amelyekkel megakadályozhatnak a többi embernek hátrányos, veszélyes magatartásokat. Hozzátette, az állam és az önkormányzatok több szálláshelyet tartanak fenn, mint amennyi a hajléktalanok száma.

Nincs semmi baj az alkotmánymódosítással

A család fogalmának új szabályozását érintve - vagyis hogy a családi kapcsolat alapja a házasság, illetve a szülő-gyermek viszony - a miniszterelnök úgy fogalt állást, hogy ez a családdefiníció szélesebb, mint a ma még hatályban lévő polgári törvénykönyv meghatározása. "Nem szűkülésről van szó, hanem tágításról" - tette egyértelművé. Orbán Viktor szólt arról is, hogy az európai alkotmányossághoz való fontos hozzájárulásnak tartja azt az új alaptörvényi passzust, amely szerint a véleményszabadság gyakorlása nem sértheti más emberek, a magyar nemzet, valamint nemzeti, etnikai, faji vagy vallási közösségek méltóságát, az említett közösségekhez tartozóknak pedig joguk van a méltóságuk megsértése miatti igényüket bíróság előtt érvényesíteni.

A kormányfő elmondta azt is, hogy a kabinet jövő heti ülésén már tárgyalja azokat a törvényjavaslatokat, amelyek az elfogadott alkotmánymódosítás alapján születnek majd meg, az indítványokat pedig haladéktalanul be fogják nyújtani az Országgyűlésnek. Megjegyezte, ezeket a szabályokat vizsgálhatja majd az Ab, a testületnek ugyanis az a hivatása, hogy megvédje az alkotmány szövegét. A rezsicsökkentés és az alkotmánymódosítás körüli nemzetközi bírálatok közötti esetleges összefüggést firtató felvetésre a miniszterelnök azt mondta: a kabinet nem tudja ezt bizonyítani, de "van fogalmunk arról, hogyan működik az élet".

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Végleg vége a jó világnak: a 60 százalékos drágulás lassan megérkezhet a boltokba
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 15:06
A csokoládé olyan szenvedélye az embereknek, hogy az elmúlt hónapokban képes volt rácáfolni a legalapvetőbb közgazdasági törvényre, a kereslet és kínálat önszabályozó mechanizmusának működésére.
Vásárló Kellemetlen áremelkedésre ébredhetnek szerdán a magyar autósok
Privátbankár.hu | 2024. március 25. 12:47
Drágul a benzin a húsvéti ünnepek előtt. 
Vásárló Hiába van vasszigor a magyar diszkontokban, erre jutott a legújabb Privátbankár Diszkont Árkosár-felmérés
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. március 25. 05:44
Februárhoz képest 1,9 százalékkal nőtt a Privátbankár Diszkont Árkosarában szereplő termékek átlagára. Októberhez képest viszont bő 4 százalékos a csökkenés.
Vásárló Újra napirendre került a vasárnapi boltzár, a szomszédban
Buksza blog | 2024. március 24. 16:09
Könnyen lehet, hogy kellemetlen meglepetés érheti hamarosan a Romániába utazó magyarokat, ugyanis a bukaresti kormányt azt fontolgatja, hogy bevezeti a boltok kötelező vasárnapi zárva tartását.
Vásárló „Eldugják” a csokit a vásárlók elől egy diszkontláncban
Privátbankár.hu | 2024. március 23. 12:46
Az áruházak egyik vásárlásra csábító trükkje, hogy a pénztárak futószalagjai fölötti polcokon csábító apróságokat kínálnak a vevőknek ösztönözve az impulzus vásárlást. Ez megváltozhat a jövőben.
Vásárló Pórul járt a Tesco, a Lidl jött ki jól a veszekedésből
Buksza blog | 2024. március 21. 10:16
Mélyen a zsebébe kell nyúlnia a Tescónak azt követően, hogy a fellebbviteli bíróság is úgy találta, megtévesztő, ha úgy reklámozza Clubcardjának árait, mintha azok a Lildlénél is kedvezőbbek lennének.
Vásárló A romániai vásárlók nem ismernek tréfát
Privátbankár.hu | 2024. március 20. 15:21
Romániában győzelemre állnak a hazai élelmiszerek. Az ottani vásárlók többsége azokat választja a külföldi termékek helyett. Előbb leveszik a polcról a helyben termelt árut és csak utána nézik meg az árát. 
Vásárló Az osztrák nyugdíj igénylése
Márkázott tartalom | 2024. március 20. 09:47
Amennyiben életünk során nem csak Magyarországon dolgoztunk, hanem más országokban is, akkor jó tudni, hogy ezekből az országokból is számíthatunk nyugdíjkifizetésre. Ha Ausztriában dolgoztunk, akkor attól függően, hogy ez az időtartam mennyi volt, kaphatunk nyugdíjat egyenesen az osztrák nyugdíjfolyósítótól, vagy a magyar nyugdíjunkat emeli meg ez az időszak. Cikkünkben segítséget nyújtunk az osztrák nyugdíjrendszer megismeréséhez.
Vásárló Megváltozhatnak az áruházak, 237 000 milliárd forintból
Buksza blog | 2024. március 19. 08:36
Az EU rendületlenül alkotja azokat az új szabályokat, amelyek célja a kontinens iparának támogatása a fenntarthatóvá válásban és a digitalizálás elsajátításában. A kiskereskedelem is beállt a sorba.
Vásárló Fordulat az Ikeánál, már látszik, mire számíthatnak a magyar vásárlók
Privátbankár.hu | 2024. március 16. 16:19
Az Ikea vissza akarja hozni az elmúlt évek drasztikus inflációja előtti időszakot, ez pedig az árak jelentős csökkentését helyenként akár a profit rovására is.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG