1p
Beteg csirkék húsa került a Kentucky Fried Chicken (KFC) és a McDonald's gyorséttermi hálózatokba Közép-Kína egyik meghatározó piaci szereplőjétől, a Honan tartományi Doyoo csoporttól - derítette ki csütörtökön a china.com.cn internetes portál.

Az érintett csirkefarmok állítólag nem jelentették a szárnyasok betegségét és eladták azokat olyan viszonteladóknak, akik kapcsolatban álltak a népszerű gyorséttermekkel. A riport arról is beszámolt, hogy az elhullott állatokból, a fertőtlenítés és elföldelés helyett csontlisztet készítettek.

A beszámoló szerint a csirkéket zárt ketrecekben nevelik, napi 24 órán át tartó megvilágítással, állandó, körülbelül 36 fokos melegben, hogy a lehető leggyorsabb növekedést érjék el. Ennek következtében sok állat betegszik meg vagy pusztul el idő előtt.

Ha beteg, gyorsan le kell vágni

Hopi város egyik tenyésztője elmondta, hogy nemrégiben több mint 7 ezer csirke betegedett meg, s amikor kapcsolatba lépett a Doyoo illetékeseivel, azt a választ kapta, hogy szállíttassa az állatokat a vágóhídra, majd eladták őket.

Úgy tudni, a cég arra kérte a gazdálkodókat, hogy a betegségeket időben jelentsék, hogy a szárnyasok gyors levágásával megelőzhessék az állategészségügyi ellenőrzéseket. Ilyen esetek évente előfordulnak - állította az egyik tenyésztő.

A helyszíni jelentés arra is kitér, hogy egyes telepeken nincs is megfelelő létesítmény a betegségek, járványok vagy a tömeges elhullások megfelelő módon történő kezelésére.

Vannak viszont hűtőkamrák, amelyekben az elhullott állatokat tárolják, mielőtt azokból csontlisztet készítenek - állította egy névtelenséget kérő alkalmazott.

Egy hónapon belül ez a második eset

Alig egy hónapja a kínai központi televízió leleplező riportjának jóvoltából hatalmas botrány lett abból, hogy a KFC anyavállalatának a Yum Brandsnek beszállító Liuhe csoport nagy mennyiségű antibiotikumot és hormont tartalmazó csirkéket adott el.

A Yum elismerte, hogy 2010 és 2011 között maga is talált ilyen állatokat, de hozzátette, már nem partnere a szabályt sértő cég. Mint kiderült, a gyógyszereket azért adták a szárnyasoknak, hogy csökkentsék az elhullási arányukat és gyorsítsák a növekedésüket. A történtekért a Yum később bocsánatot kért.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Szegény luxuscikk-kereskedők nem igazán tudják hogyan maradjanak talpon
Privátbankár.hu | 2024. július 7. 18:27
A luxuscikkek értékesítését is megviselte az elmúlt évek inflációja annak ellenére, hogy ez az a termékfajta, amelyen nem fognak a gazdasági válságok, mert vevőik nem érzékenyek az áringadozásokra.
Vásárló Azt ígéri a Penny tulajdonosa, hogy nem válik "nagy testvérré"
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. július 7. 15:55
Új boltot nyitott az Rewe kiskereskedelmi lánc Hamburgban, amelyben számos módszerrel vásárolhatnak a vevők, ezen belül olyannal is, amelyben videókamerák követik minden mozdulatukat.
Vásárló A tolvajok rájöttek, mit kell lopniuk, ha gyorsan sokat akarnak keresni: célba vették a legendát
Buksza blog | 2024. július 7. 10:19
Ki gondolná, hogy egy gyermekjátékért érdemes vállalni egy viszonylag nagyszabású betörés kockázatát a hajnali órákban egy riasztóval védett üzlet percekig tartó teljes kirámolásával.
Vásárló Vége a "bohózatnak": Csehország kivételes lépést tesz, nekimegy a hulladéktengernek
Elek Lenke | 2024. július 7. 09:44
Jövőre kötelező lesz Csehországban a textilhulladék-gyűjtés. Az illetékes cseh miniszter szerint az elmúlt időszakban megtévesztették a lakosságot ezen a téren. 
Vásárló A Lidl kihasználja a nyár legpunnyadósabb hónapját is a kedvenc piacán
Buksza blog | 2024. július 2. 10:11
Nem áll meg az élet a Lidlnél a nyár közepén, a szabadságok csúcsidőszakában, júliusban sem. A kiskereskedő brit leányvállalata az áruházhálózat bővítésének feltételeit igyekszik javítani.
Vásárló Fordulatra készül a mamut, jönnek az olcsóbb termékek
Buksza blog | 2024. július 2. 07:55
A Nike kénytelen volt belátni, hogy termékeinek agyonmárkázása kevés ahhoz, hogy megtartsa a vevőit, akik a korábbinál sokkal jobban megválogatják, hogy mire költik a pénzüket.
Vásárló Felhördülnek az autósok a benzinkutakon
Privátbankár.hu | 2024. július 1. 13:52
Megint drágább lesz a tankolás.
Vásárló Újabb változás a magyar diszkontokban - íme a legújabb Privátbankár Diszkont Árkosár-felmérés eredménye
Csernátony Csaba - Kollár Dóra | 2024. július 1. 05:47
Havi szinten 1 százalékkal emelkedett a Privátbankár Diszkont Árkosár-felmérésben szereplő termékek átlagára.   
Vásárló Saját érdekükben verik át a bevásárlóközpontok a vevőiket
Buksza blog | 2024. június 30. 14:33
Miért nincsenek ablakok a bevásárlóközpontokon? – tették fel a kérdést egy kiskereskedelemmel foglalkozó szakértőnek és válaszából kiderült, hogy ezzel jár mindenki a lehető legjobban.
Vásárló Így bukhatják el a boltok az áremeléseket
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. június 29. 10:16
Optimistán látja a Moody’s hitelminősítő az európai kiskereskedelem következő egy évét, nem csupán a vállalatok szempontjából, amelyek nyereségük érzékelhető növekedésére számíthatnak.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG