1p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az amerikaiak átalakuló vásárlási szokásai, és az internetes vásárlások terjedése miatt egyre több bevásárlóközpont kerül egyre nehezebb helyzetbe. Több helyen gondolják át a bevásárlóközpontok funkcióit, az átalakulás miatt pedig vannak olyan bevásárlóközpontok, ahol ma már iskolák, orvosi rendelők és egyházak is megtalálhatóak a bérlők között, míg máshol lebontják őket és parkot létesítenek a helyükön.

Sok amerikai bevásárlóközponthoz hasonlóan a clevelandi Galleria at Erieview-ra is nehéz idők járnak. Hétvégeken, mivel kevés a vásárló, zárva tart, és már csak nyolc kiskereskedelmi üzlet, nyolc étkezde és néhány iroda működik benne. Az üvegtetejű létesítménynek egy részét pedig fedett zöldségpiaccá alakítják át.

A netes vásárlás is betett a bevásárlóközpontoknak

Az elmúlt 50 évben a bevásárlóközpontok lakossági központokból a régi vásárlói szokások emlékhelyeivé változtak át. Korábban is voltak problémáik, mostanság azonban az internet még több vásárlót szipkáz el tőlük. És miközben a kiskereskedők lassan kivergődnek a bevásárlóközpontok megjelenése óta bekövetkezett legsúlyosabb gazdasági visszaesésből, sokan közülük rájönnek, hogy lehetőségeiken túl terjeszkedtek, és gyors ütemben zárják be boltjaikat.

Az eredmény a szabad helyiségek rendkívüli megszaporodása a bevásárlóközpontokban. A Sears Holding 120 üzletének bezárását döntötte el, a Gap ruházati cég 200-at, a szintén ruhakereskedő Talbots lánc pedig 110-et számol fel. Az Abercrombie&Fitch 50 üzletet szüntetett meg tavaly, és a Ho Topic is csaknem ugyanannyit. Az utóbbi években csődöt jelentő cégek között van a Blockbuster videokölcsönző, az elektromos cikkekkel kereskedő Circuit City és a Borders könyváruház, amelyek után több száz üres üzlethelyiség maradt országszerte.

A legtöbb város - költségvetésének csökkenése miatt - nem engedheti meg magának, hogy támogassa a betegeskedő bevásárlóközpontokat, és az egészséges kiskereskedelmi cégek, mint például a ruhakereskedő H&M és az outlet üzletekkel rendelkező Nordstrom Rack általában nem nyitnak boltot olyan helyeken, ahol rosszul megy az üzlet. A várostervezők tehát nem tehetnek mást, mint megpróbálják újragondolni és átalakítani a bevásárlóközpontok funkcióit.

Iskolák és esküvők a bevásárlóközpontokban

A The New York Times összeállítása szerint az érintett létesítmények bérlői között ma már iskolák, orvosi rendelők, telefonos ügyfélszolgálati központok, kormányhivatalok, sőt egyházak is találhatók. A clevelandi Galleria, amely 1987-ben nyitott, és mintegy 70 üzletnek és étteremnek adott otthont, a kereskedelmi részt függönnyel leválasztva most esküvőkre és más eseményekre kölcsönöz helyiségeket. Más bevásárlóközpontokat akváriummal, kaszinóval, gépkocsiszalonnal egészítettek ki, hogy több látogatót vonzzanak.

A New York állambeli Buffalóban tervezők azt javasolták, hogy bontsák le a pangó bevásárlóközpontot egészen az alapjaiig, és alakítsák át lakóházzá. Egy törekvő detroiti építész pedig azzal az ötlettel állt elő, hogy egy bevásárlóközpont parkolójából csináljanak közösségi farmot. Az ohiói Columbus - arra hivatkozva, hogy túl költséges dolog egy drága telken fenntartani egy üres bevásárlóközpontot - lebontotta City Centerét, és parkot létesített a helyén.

Jól menő bevásárlóközpontokkal is előfordul azonban, hogy lebontják őket, és közteret alakítanak ki a helyükön kutyafuttatóval, zöld területtel és olyan helyreállított természeti elemekkel - például patakkal -, amelyeket a létesítmény építésekor megszüntettek. A változások azt tükrözik, hogy jelentősen módosultak az amerikaiak vásárlási szokásai, és a nagy, néha nyomasztó bevásárlóközpontok helyett ma már sokan előnyben részesítik az utcáról megközelíthető kisebb boltokat, amelyek környékén önálló éttermek, szórakozási lehetőségek találhatók. A nagy parkolók számának csökkenését pedig az okozza, hogy az elővárosokból munkába járók kezdenek átszokni a tömegközlekedésre.

2006 óta nem épült új bevásárlóközpont az USA-ban

A Simon Property Group nevű bevásárlóközpont-üzemeltető évente 15-20 létesítményt alakít át egyik vezetője, Richard Sokolov szerint. Egy másik nagy üzemeltető, a Westfield kutyafuttatókat és jégpályákat épített bevásárlóközpontjaihoz, az ohiói Toledóban pedig olyan pihenőhelyet hozott létre, ahol a betérők egy pohár sör mellett internetezhetnek, átnézhetik az e-mailjeiket, amíg a párjuk vásárol. A várostervezők szerint míg egyes bevásárlóközpontok megengedhetik maguknak, hogy engedelmeskedjenek a változó idők parancsainak, sok társuk nem, és összességében amúgy is túl sok jelenleg a bevásárlóközpont.

Egy felmérésből kiderült, hogy 2011 utolsó negyedévében ezekben a központokban a rendelkezésre álló terület 11 százaléka kihasználatlan volt, ami a legmagasabb arány 1991 óta. A Bevásárlóközpontok Nemzetközi Tanácsának (International Council of Shopping Centers) 2009-es kimutatása szerint az Egyesült Államokban mintegy 108 ezer bevásárlóközpont van. Néhány évvel ezelőtt a beruházók még versenyeztek, hogy melyik tud többet építeni, mert azt hitték, hogy a folytatódó növekedés fenntartja irántuk az igényt, de a recesszió keresztülhúzta számításaikat. 2006 óta egyetlen új fedett bevásárlóközpont sem nyílt az Egyesült Államokban, és sok ambiciózus terv, mint például a New Jersey-i Xanadu-központ építése, félbeszakadt.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Ingatlan Közel felére esett vissza a lakásépítési kedv a szomszédunkban
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 13:18
Az első két hónapban, a nyers adatok alapján, 41,2 százalékkal csökkent Romániában a lakásépítés volumene éves összevetésben - közölte csütörtökön az Országos Statisztikai Intézet (INS).
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Kádár-kocka küzd a luxusnyaralóval a Tisza-tónál
Mester Nándor | 2024. április 17. 18:47
Idén várhatóan tovább növekszik a Tisza-tó népszerűsége. Az ok igen prózai: még mindig jóval olcsóbb, mint a Balaton vagy a Velencei-tó környéke, egy-két ottani kistelepülésen használható a Falusi CSOK és ha nyaralót keres valaki, akkor javuló és bővülő szabadidős és kiskereskedelmi szolgáltatásokra számíthat. Az ingatlankínálat egyre színesebb, már a luxus is megjelent – derül ki sorozatunk mostani részéből.
Ingatlan Mi az a hatalmas, ami a Duna Plaza mögött épül?
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 07:49
A Futureal Csoport kezd egy óriásberuházást. 
Ingatlan Nagy biznisz a magánkollégium és a közösségi társasház, de nem nálunk
Privátbankár.hu | 2024. április 13. 13:55
Más régiós országokban érdemesebb kiadásra lakóingatlant építeni, mint Magyarországon. Leginkább az adózás miatt.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? A Velencei-tónál lassan beérik az árak a pesti agglomeráció átlagát
Mester Nándor | 2024. április 10. 19:10
Lapunk az elmúlt években többször is írt arról, hogy a főváros agglomerációja gyakorlatilag elért a Velencei-tóig. Azzal a különbséggel, hogy sokáig a Budapestet ölelő településgyűrű árai jóval magasabbak voltak. Mára ez a különbség erősen csökkent, főleg azért, mert annyira megugrott a kereslet a Balaton kis testvére körül, hogy az fölvitte az árakat, bár a használt lakások-házak ára még mindig nem érte el a budapesti agglomeráció legdrágább részein tapassztalható szintet. 
Ingatlan Nagy dobás a budapesti irodapiacon
Privátbankár.hu | 2024. április 10. 14:01
Szinte egy teljes épületet kibérelt a Wizz Air a pesti Dunaparton.
Ingatlan Digitális? Nem, figitális - új fogalom született
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 18:11
Mutatjuk, mit is jelent.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Az Audi miatt is már egymilliós négyzetméterárak vannak Győrben 
Mester Nándor | 2024. április 3. 18:31
Egyértelműen árfelhajtó hatású, hogy a nyugat-magyarországi nagyvárosban számos autóipari és technológiai cég telepedett meg, élén az Audival. Bár a lakásépítés üteme ott is lassult az elmúlt másfél-két évben, ez vélhetően átmeneti, ugyanis a városba és környékére folyamatosan érkező új munkaerő fenntartja a keresletet és az új lakástámogatási feltételek miatt kicsit növekedhet a belső lakásmobilitás. Nagy kérdés, hogy további külső körzetekben is megjelennek-e lakóparkok és hogy a belvárosban folytatódik-e a nagyon régi épületek lakáscélú felújítása.
Ingatlan Úgy fest, a kormány ráerőlteti a budapestiekre a betonprojektet
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 08:59
A parlament elé kerül a budapesti „mini vagy más néven maxi Dubaj” építése, amely a város egyik rozsdaövezetének helyén egy betonkomplexumot képzel el. A főváros vezetősége próbál ellenállni.
Ingatlan Debrecen mellett épít logisztikai csarnokot a belga WLP
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 17:05
Bérlő még nincs, saját kockázatra indították el a beruházást.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG