4p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A 18. kerületben találhatók a legnagyobb telekméretek, úgyhogy, aki kényelmes méretű, és nem utcafrontra vagy telekhatárra épült, hanem előkertes vagy körbejárható házra vágyik, annak ebben a kerületben érdemes körülnéznie. Nem fognak csalódni az 5-10 milliós lakásokat keresők sem.

Míg a szomszédos Kispesten az átlagos telekméret 100 négyszögöles, addig a 18. kerületben eléri a 150-et. Pestszentlőrinc-Pestszentimrén ráadásul a többi dél-pesti kerülethez képest jóval nagyobb a választék az előkertes vagy körbejárható házból, ami nagy előnynek számít az ingatlant keresők szemében - mondta Rácz Gyula László, a Balla Ingatlanirodák kerületi irodavezetője.

Azért ára van a zöldnek

Pestszentlőrinc-Pestszentimre igazi kertváros, található benne több erdő, valamint egy 16 hektáros közpark is, a Bókay-kert, ami nem általános adottság pesti viszonylatban.

A hatalmas, zöld területeknek, a jó levegőnek, a térnek azonban ára van: a távolságok és a közlekedés. Akárhogy is nézzük, itt már nem jár a metró, csak villamos és buszok viszik az embereket a 3-as metró kispesti megállóiig. Az elmúlt években azonban a tömegközlekedés jelentős fejlődésen ment át, így a korábbi határ, ameddig az autót nem használó ingatlanvásárlók hajlandóak voltak kiköltözni - a Szarvas csárda tér magassága - most már kezd kitolódni.

Túl drágán kínálják a családi házakat

A vevők így már a kerület távolabbi pontjain is keresnek ingatlanokat, elsősorban persze családi házakat, mert ez a legjellemzőbb ingatlantípus errefelé. A családi házak piacán azonban akad most egy kis gond: túlértékeltek az ingatlanok, vagyis az eladók olyan összegeket kérnek értük, amelyeket a vevők nem hajlandóak megadni.

A 15-25 millió forintos árkategória a legkeresettebb, de azért a nagyobb, drágább házakra is akad érdeklődő. A lényeg ugyanis az, hogy jól árazott legyen az ingatlan, és akkor eladható bármely árkategóriában.

Keresett a panel is

Amit most könnyen és gyorsan el lehet adni, azok az 5-10 millió forintos ársávban kínált panel és téglaépítésű lakások, vagyis a kerületben most elsősorban az olcsó társasházi lakásoknak van biztos piaca. Ugyanakkor az is igaz, hogy a tavalyi évben mintha a jó árú ingatlanok ebben a szegmensben kifogytak volna a piacról. Az eladók, úgy tűnik, kivártak egyrészt a választás, másrészt pedig az újra beinduló hitelezés miatt. Ugyanakkor jelentősebb árváltozásra most nem lehet számítani - tette hozzá a Balla Ingatlanirodák kerületi vezetője.

Amiről eddig nem esett szó, az a 10-15 millió forintos árkategóriájú ingatlanok szegmense. Ennek oka, hogy ez egy igazán megosztó értéksáv. Ebben találhatók új és újszerű társasházak, kisebb családi házak, házrészek, azonban elég nehezen megy az eladás, megint csak a rossz árazás miatt, illetve a családi házak tekintetében itt elég rossz minőségű a kínálat is.

És kerületen belül mégis hova?

A kerületnek 23 városrésze van, amelyek között nincs jelentősebb különbség. Mivel tipikusan olyan vevők költöznek ide, akik nyugalomra vágynak, így értelemszerűen a forgalmas, zajos utcákat kerülik, bármelyik részéről is legyen szó a kerületnek. Tehát nem elsősorban városrész alapján válogatnak, hanem a forgalom és a zaj, illetve ezek hiánya a meghatározó.

A Malév-csőd előnye

Sajátos probléma volt Pestszentlőrinc esetében éveken keresztül a közeli repülőtér és az onnan felszálló gépek zaja. A Malév leállásával azonban ez megszűnt, és ennek köszönhetően a korábban nem annyira kedvelt Szemeretelep házai ismét vonzóbbak lettek a vevők szemében. Emellett klasszikusan felkapott kerületrészek a Bókay-telep, a Szent Imre-kertváros, a Ganzkertváros és a Gloriett-telep is.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Ingatlan Közel felére esett vissza a lakásépítési kedv a szomszédunkban
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 13:18
Az első két hónapban, a nyers adatok alapján, 41,2 százalékkal csökkent Romániában a lakásépítés volumene éves összevetésben - közölte csütörtökön az Országos Statisztikai Intézet (INS).
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Kádár-kocka küzd a luxusnyaralóval a Tisza-tónál
Mester Nándor | 2024. április 17. 18:47
Idén várhatóan tovább növekszik a Tisza-tó népszerűsége. Az ok igen prózai: még mindig jóval olcsóbb, mint a Balaton vagy a Velencei-tó környéke, egy-két ottani kistelepülésen használható a Falusi CSOK és ha nyaralót keres valaki, akkor javuló és bővülő szabadidős és kiskereskedelmi szolgáltatásokra számíthat. Az ingatlankínálat egyre színesebb, már a luxus is megjelent – derül ki sorozatunk mostani részéből.
Ingatlan Mi az a hatalmas, ami a Duna Plaza mögött épül?
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 07:49
A Futureal Csoport kezd egy óriásberuházást. 
Ingatlan Nagy biznisz a magánkollégium és a közösségi társasház, de nem nálunk
Privátbankár.hu | 2024. április 13. 13:55
Más régiós országokban érdemesebb kiadásra lakóingatlant építeni, mint Magyarországon. Leginkább az adózás miatt.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? A Velencei-tónál lassan beérik az árak a pesti agglomeráció átlagát
Mester Nándor | 2024. április 10. 19:10
Lapunk az elmúlt években többször is írt arról, hogy a főváros agglomerációja gyakorlatilag elért a Velencei-tóig. Azzal a különbséggel, hogy sokáig a Budapestet ölelő településgyűrű árai jóval magasabbak voltak. Mára ez a különbség erősen csökkent, főleg azért, mert annyira megugrott a kereslet a Balaton kis testvére körül, hogy az fölvitte az árakat, bár a használt lakások-házak ára még mindig nem érte el a budapesti agglomeráció legdrágább részein tapassztalható szintet. 
Ingatlan Nagy dobás a budapesti irodapiacon
Privátbankár.hu | 2024. április 10. 14:01
Szinte egy teljes épületet kibérelt a Wizz Air a pesti Dunaparton.
Ingatlan Digitális? Nem, figitális - új fogalom született
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 18:11
Mutatjuk, mit is jelent.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Az Audi miatt is már egymilliós négyzetméterárak vannak Győrben 
Mester Nándor | 2024. április 3. 18:31
Egyértelműen árfelhajtó hatású, hogy a nyugat-magyarországi nagyvárosban számos autóipari és technológiai cég telepedett meg, élén az Audival. Bár a lakásépítés üteme ott is lassult az elmúlt másfél-két évben, ez vélhetően átmeneti, ugyanis a városba és környékére folyamatosan érkező új munkaerő fenntartja a keresletet és az új lakástámogatási feltételek miatt kicsit növekedhet a belső lakásmobilitás. Nagy kérdés, hogy további külső körzetekben is megjelennek-e lakóparkok és hogy a belvárosban folytatódik-e a nagyon régi épületek lakáscélú felújítása.
Ingatlan Úgy fest, a kormány ráerőlteti a budapestiekre a betonprojektet
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 08:59
A parlament elé kerül a budapesti „mini vagy más néven maxi Dubaj” építése, amely a város egyik rozsdaövezetének helyén egy betonkomplexumot képzel el. A főváros vezetősége próbál ellenállni.
Ingatlan Debrecen mellett épít logisztikai csarnokot a belga WLP
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 17:05
Bérlő még nincs, saját kockázatra indították el a beruházást.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG