Hirdetés

70 évre kéne emelni a nyugdíjkorhatárt

Eidenpenz József, 2017. szeptember 05., 12:31

A számítások szerint a nyugdíjkorhatár további emelése Németországban elkerülhetetlen lesz, ha fenn akarják tartani az eddigi nyugdíjrendszert, azon túl is, amit már elhatároztak, a 67 éves szint elérése után. Sokan egyenesen 70 éves korú vagy még későbbi nyugdíjba vonulást tartanak reálisnak. Ma a német nyugdíjasok kétszer annyi ideig kapnak nyugdíjat, mint 1960-ban, mintegy 20 évig.

Egyedülálló nyugdíjasok Karácsonya, 1975 (Bundesarchiv, Wikimedia Commons)
Egyedülálló nyugdíjasok Karácsonya, 1975 (Bundesarchiv, Wikimedia Commons)

Angela Merkel és Martin Schulz, a legnépszerűbb kancellárjelöltek hétvégi tévévitájában Merkel meglepetést keltett, még saját párttársai körében is, amikor nem támogatta a 70 éves nyugdíjkorhatár bevezetését. Erről ugyanis régóta vita van az országban, és a CDU-ban komoly támogatói vannak az emelésnek. Például ebbe a körbe tartozik Wolfgang Schäuble pénzügyminiszter.

Lehet, hogy ezzel Merkel újabb szelet fogott ki ellenfele, Schulz vitorlájából. De saját pártjának egy részét jelentéktelenné degradálta – írta a Süddeutsche Zeitung. A társadalom elöregedése, a szakemberhiány miatt ugyanis már vannak, akik 70, 75 vagy 80 éves korhatárról beszélnek. De a korábban tervezett 67 éves korhatár emelésére a szakemberek szerint biztosan szükség van.

Hirdetés

Évi egy hónappal több munka

Magyarországhoz némileg hasonlóan Németországban is a korhatár fokozatos emelését határozták el korábban, így jelenleg 65 év 3 hónapnál tartanak. (Jelenleg évente egy hónappal nő, 2024-től évi két hónappal.) A 67 évet elvileg 2029-re kell elérni.

Az egyik német kutatóintézet (IW) tavaly azzal sokkolta a németeket, hogy 73 éves nyugdíjkorhatárt prognosztizált 2041-re, 71 évet 2035-től. Ezt a pénzügyekből számolták ki, így maradhat szerintük finanszírozható a jelenlegi nyugdíjrendszer. Eközben egy ma 40 éves férfi 79 éves életkorra számíthat, így elvileg túl sok időt nem töltene el nyugdíjban. A nőknek Németországban négy évvel több ideje maradna.

Nem lesz elég pénz

A kalkulációk szerint egyébként 1960-ban a férfiak mintegy 10, a nők 11 év nyugdíjas évre számíthattak, ez ma 19,3 és 21,4 év (miközben több a nyugdíjas és kevesebb a dolgozó). Ugyanezen kutatóintézet vezetője, Michael Hüther ma Merkelre reagálva azt mondta, ez a megnyilatkozása lehet, hogy a választások taktikájában sikeres lesz, a német társadalom számára azonban nem.

A Handelsblatt szerint a DIW kutatóintézet elnöke, Marcel Fratzscher véleménye hasonló, a hosszabb élet, a demográfiai folyamatok későbbi nyugdíjba vonulást tesznek szükségessé, különben a rendszer nem lesz finanszírozható. (És a szegényebb, elvándorlástól is sújtott Magyarországon? – tehetjük fel a kérdést.)

Gondolni kell a betegekre

A DIW szerint el kell jönnie a 70 éves nyugdíjkorhatárnak, de kell szabályozás azok számára is, akik nem képesek olyan sokáig dolgozni. A Verdi nevű nagy német szakszervezet viszont elégedettségének adott hangot Merkel kijelentése nyomán.

A valódi átlagos nyugdíjba vonulási idő azonban a különböző kedvezmények, könnyítések miatt rendszerint jóval alacsonyabb, mint a törvényileg megengedett. A legtöbb országban létezik valamilyen korábbi nyugdíjba vonulási lehetőség, többnyire valamivel alacsonyabb nyugdíj árán. Németországban például 65 helyett 62,7 év a tényleges nyugdíjba vonulás kora. Ez Magyarországon a férfiaknál 62,6, a nőknél 60,1 év volt. (OECD, 2014-es számok. A nyugdíjkorhatár nálunk 2014 végén 62,5 év volt, idén a második félévben 63,5 év, a nők előbb is nyugdíjba mehetnek.)

Van, ahol már 68 év a terv

Tavasszal az OECD jelentése Magyarországgal kapcsolatban sok más mellett a problémák között említette, hogy Magyarországon túl alacsony a tényleges nyugdíjba vonulási idő, és javasolta, hogy töröljék el a nők kedvezményét.

Amint a Wikipedia angol nyelvű táblázatából kiderül, a nyugdíjkorhatár emelése szinte minden fejlettebb országban napirenden van. Általában fokozatosan, 10-15 év alatt emelik, 65-67 évre, Dániától Csehországig, Franciaországtól Horvátországig, Belgiumtól Ausztriáig és Ausztráliáig. A 67 éves határ fölé egyelőre csak Nagy-Britannia és Írország merészkedett (68 év), de ők is csak évek múlva érnek odáig.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Ezekkel a menekültekkel miért nem foglalkozik a hazai sajtó?

Ezekkel a menekültekkel miért nem foglalkozik a hazai sajtó?

Eddig azt szokhattuk meg, hogy Svájcban nyitott bankszámlákkal, széfekkel próbálnak sokan jövedelmet vagy vagyont eltitkolni. Az utóbbi időben kiderült, hogy a titkolózás kétirányú volt, és sok Svájcban élő személynek is vannak titkos vagyontárgyai külföldön. Ez magyar vendégmunkásokat is érinthet.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Hirdetés

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

  • BUX39663.92+0.31%
    DAX9823.5-2.77%
    EUR/HUF311.610%
    EUR/USD1.08340%
    Arany1118.150%

Szavazás

Ön elégedett az idei nyugdíjemelés mértékével? (3%)