<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
 
Nyugdíjkorhatár
Makro / Külgazdaság Lángol Franciaország, egyre nagyobb bajba kerül Macron a nyugdíjreform miatt
Wéber Balázs | 2023. április 18. 19:22
Bár a lakosság több mint kétharmada ellenzi és hónapok óta százezrek tiltakoznak ellene az utcákon, mégis 62-ről 64-re emelkedik a nyugdíjkorhatár Franciaországban. A kormány és Emmanuel Macron kierőszakolt győzelme azonban pirruszi lehet: az elnök népszerűsége zuhan, május elsején pedig újabb megatüntetés várható. Nagyító rovatunkban ezúttal a lángoló Franciaországra vetünk egy alapos pillantást.
Makro / Külgazdaság Macron mindjárt kihirdeti az új nyugdíjkorhatárt
Privátbankár.hu | 2023. április 14. 19:06
Az alkotménytanács is jóváhagyta.
Makro / Külgazdaság 69 év fölé emelnék a nyugdíjkorhatárt Németországban
Privátbankár.hu | 2019. október 22. 11:07
A Deutsche Bundesbank, a német szövetségi jegybank azt javasolja, hogy 2070-re 69 év és négy hónapra emeljék a nyugdíjkorhatárt a jelenlegi 67 évről.
Személyes pénzügyek Nem élhetnek 30 éven keresztül nyugdíjasként az emberek
Privátbankár.hu | 2019. január 14. 06:06
Kiújult a nyugdíjvita Ausztriában, a kormánypárt emberei elkezdtek a nyugdíjkorhatárról és a tényleges nyugdíjba vonulási időről beszélni. Sokak szerint valamit tenni kell. Mások szerint az egész nyugdíjkorhatárt meg lehetne szüntetni, ha rugalmasabb lenne a rendszer, és mindenki akkor menne nyugdíjba, amikor akar vagy tud. Csak más összeggel.
Személyes pénzügyek Jövőre is jókora nyugdíjemelés várható
Privátbankár.hu | 2018. november 30. 18:24
A német gazdaság dübörög, egyre többen helyezkednek el, emiatt szépen nőhetnek a nyugdíjak is. Ám ez a folyamat néhány év múlva leállhat, és a nyugdíjkorhatárt is emelni kell. Az egészségügy finanszírozása sem egyszerű feladat a miniszter szerint.
Makro / Külgazdaság Az ország, ahol kevés gyerek születik, de minden második 100 évig fog élni
Fellegi Tamás | 2018. november 28. 06:07
Gyakran visszatérő téma, hogy itthon demográfiai válsággal küzdünk: viszonylag kevés gyerek születik, a társadalom pedig elöregszik. Ez azonban szinte semmi ahhoz képest, ami Japánban tapasztalható: ott sokkal tovább is élnek az emberek, mint nálunk, és ez a jövőben még inkább így lesz. Hogy kezelheti a helyzetet az egyébként gazdag ország?
Személyes pénzügyek Öt ország, ahol sokkal később mennek nyugdíjba, mint a magyarok
Eidenpenz József | 2018. október 19. 16:22
Miközben a kormányok a nyugdíjkorhatárok emelésével vannak elfoglalva, hosszú távon inkább csökkent a tényleges nyugdíjba vonulási idő. Egyes országokban messze nem dolgoznak addig, mint a korhatárból következne, másutt sokkal tovább maradnak. Mennyi időt töltenek tulajdonképpen munkával az emberek?
Személyes pénzügyek Ismét kísért a későbbi nyugdíjba vonulás réme
Privátbankár.hu | 2018. október 18. 17:00
Megoldás helyett csak időt vásároltak maguknak a politikusok nyugdíjügyben Németországban? A szakértő szerint nem szabadna két évig tervezgetni a nyugdíjrendszer jövőjét, és a nyugdíjkorhatárt a 67 éves kor elérése után is fokozatosan tovább kéne emelni. Még a bevándorlás sem ad elég munkaerőt. Ez a gazdasági növekedést is javítaná.
Személyes pénzügyek Népszavazás lesz a nyugdíjkorhatár emeléséről?
Privátbankár.hu | 2018. augusztus 8. 15:24
Szavaztatnának Oroszországban.
Személyes pénzügyek Tudod, mitől lesz százas a nyugdíj?
Privátbankár.hu | 2018. május 24. 16:30
Olaszországban százmilliárd euróra becsülik az új kormány által tervezett reformok költségeit, ami nagy válságot is okozhat. Egyszerre növelnék a kiadásokat és csökkentenék a bevételeket, az adócsökkentés mellé több nyugdíj és segély járna. Senki sem tudja, nem vezet-e ez újabb euróválsághoz.
Személyes pénzügyek Hogyan lehetne megmenteni a nyugdíjakat?
Privátbankár.hu | 2018. május 11. 14:30
A nyugdíjjárulék emelése, a nyugdíjak csökkentése, a nyugdíjkorhatár emelése, a nyugdíjak adóból való finanszírozása – nagyjából ezek a megoldások vannak az állami nyugdíjrendszer fenntarthatóságának megőrzésére. Most valaki kitalált egy ötödik módszert is, amellyel a német nyugdíjasok "milliárdosok lehetnek".
Makro / Külgazdaság Az alkotmányba írnák a nyugdíjkorhatárt a szlovákok
Privátbankár.hu | 2018. május 4. 14:06
65 évben szabnák meg a maximális nyugdíjkorhatárt. Júniusban szavazhatnak a törvényről.
Makro / Külgazdaság Kiderült, mennyivel kapnak több pénzt a nyugdíjasok novemberben - te mire költöd?
Privátbankár.hu | 2017. október 16. 11:48
Nem csak a korhatáron felüli nyugdíjasok kapják meg a nyugdíjprémiumot.
Karrier Tudtad, valójában hány éves korban mennek a magyarok nyugdíjba?
Privátbankár.hu | 2017. szeptember 6. 15:45
Nagyon nagy, közel 15 év a különbség a tényleges nyugdíjba menetel időpontja között a legfejlettebb 34 országban. Van, ahol már 58-59 évesen, másutt 72 év körüli életkorban mennek nyugdíjba az emberek. Mutatjuk, hogy hol, és hol áll Magyarország.
Karrier 70 évre kéne emelni a nyugdíjkorhatárt
Eidenpenz József | 2017. szeptember 5. 12:31
A számítások szerint a nyugdíjkorhatár további emelése Németországban elkerülhetetlen lesz, ha fenn akarják tartani az eddigi nyugdíjrendszert, azon túl is, amit már elhatároztak, a 67 éves szint elérése után. Sokan egyenesen 70 éves korú vagy még későbbi nyugdíjba vonulást tartanak reálisnak. Ma a német nyugdíjasok kétszer annyi ideig kapnak nyugdíjat, mint 1960-ban, mintegy 20 évig.
Makro / Külgazdaság Rendbe lehet tenni a nyugdíjkasszát a nyugdíjkorhatár emelése nélkül? Ez működhet
Privátbankár.hu | 2017. május 19. 13:27
Ukrajna a nyugdíjkorhatár emelése nélkül próbálja egyensúlyba hozni a nyugdíjkasszát - az IMF szerint is működhet az elképzelés.
Makro / Külgazdaság Zárva a bankok, alig van tömegközlekedés – sztrájkolnak Belgiumban
Privátbankár.hu | 2016. október 7. 13:44
A sztrájkot tüntetés is kíséri, a kormány reformja ellen tiltakoznak.
Személyes pénzügyek Vad prognózis: sokan csak 73 évesen mehetnek majd nyugdíjba?
Privátbankár.hu | 2016. május 30. 13:07
Arra a problémára, hogy egyre több nyugdíjast egyre kevesebb dolgozónak kéne eltartania, egy német kutatóintézet a nyugdíjkorhatár fokozatos emelését látja a legjobb megoldásnak. Egészen a 73 éves korhatárig, ami azonban azt eredményezné, hogy sokaknak alig lennének nyugodt nyugdíjas éveik, mert a várható életkor sem sokkal hosszabb. A politikusok viszont szeretnek a nyugdíjasoknak kedvezni.
Személyes pénzügyek Még a nyugdíj is éket ver a férfiak és a nők közé?
Privátbankár.hu | 2015. augusztus 5. 19:20
Már gyűjtik a férfiak 40 éves munkaviszony utáni nyugdíjazásáról szóló népszavazáshoz szükséges aláírásokat, miközben repkednek a pro-kontra érvek a nyugdíjkorhatár csökkentéséről. Míg a keményen dolgozókat valóban megilletné a kedvezményes korhatár, addig az elöregedő európai társadalmak, a szűkös költségvetés azt sejteti, hogy fatális hiba lenne az általános módosítás. Dr. Farkas András nyugdíjszakértő volt a Napi Kommentár vendége.
Személyes pénzügyek Újabb őrült ötlet: jöhet a nyugdíjcsökkentés?
Fellegi Tamás | 2015. július 15. 13:40
Négy évvel ezelőtt vezette be a kormány azt az át nem gondolt tervét, hogy a nők 40 év munkaviszony után nyugdíjba mehessenek. Erre most jön az ötlet, hogy ez így diszkriminatív, miért ne vonatkozna a férfiakra is? Remekül haladunk a görög úton, csak nálunk Európa nem állja a számlát.
Karrier Ön mit szólna 70 éves nyugdíjkorhatárhoz? Már ezt is tervezik
Privátbankár.hu | 2015. március 15. 11:29
A férfiak köztudottan korábban halnak világszerte, az egyik ország, ahol a legtovább élnek, Ausztrália. Csakhogy a hosszú élet másfelől finanszírozási gondokat okoz, így felmerült, hogy a nyugdíjkorhatárt fel kéne emelni, mégpedig 65-ről 70 évre. Negyven év múlva negyvenezer száz éves emberük lesz… És nálunk?
Személyes pénzügyek Nem csak nálunk lesz luxus a nyugdíj
Privátbankár.hu | 2013. augusztus 28. 19:30
A Barings Asset Management kutatásaiból kiderült, hogy minden hetedik brit nem tervez nyugdíjba vonulni, valamint növekedni látszik a nyugdíjra nem jogosult nők száma is - írja a Biztosítási Szemle.
Személyes pénzügyek A nyugdíjkorhatár emelése az Ön egészsége miatt fontos!
Privátbankár.hu | 2013. május 22. 17:00
Az IEA kutatóközpont tudományos kutatással támasztja alá, miért fontos az emberek egészsége miatt a nyugdíjkorhatár emelése. A legtöbb nyugdíjas depressziós lesz, ahogy kiesik a munka világából, pedig még bőven lenne ereje dolgozni - derül ki a Biztosítási Szemle által idézett tanulmányból.
Személyes pénzügyek Egyre nagyobb súllyal nehezedik ránk a Ratkó-korszak
Zsiborás Gergő | 2013. április 2. 06:20
A kutatók a 2000-es évek elejére várták a Ratkó-korszak harmadik "robbanását", ez nem következett be, sőt, több mint negyedmillióval csökkent azóta a népesség. Nemcsak az 50-es évek első felének abortusztilalma volt ellentmondásos, hanem a népesedéspolitikában ezután bevezetett liberalizáció is. Hatásai ma is érezhetőek.
Személyes pénzügyek Mennyire nélkülözhetetlenek a nyugdíjas dolgozók? A közalkalmazottak döntöttek
Privátbankár.hu | 2013. március 5. 08:09
A köznevelés területén nyolcszázhatvan, az egészségügyben dolgozók közül pedig több mint ezerötszázan jelezték, hogy a nyugdíjkorhatár után is meg kívánják őrizni munkájukat.
Személyes pénzügyek Öt évvel megemelik a nyugdíjkorhatárt Dél-Koreában
Privátbankár.hu | 2012. december 8. 15:13
Dél-Koreában a jelenlegi 60 évről fokozatosanm méghozzá húsz év alatt 65 évre emelik a nyugdíjkorhatárt.
Személyes pénzügyek Elnyúló szolgálati idő: halványul a nyugdíjkorhatár
Privátbankár.hu | 2012. október 26. 08:24
Bár a munkáltatók is egyre nagyobb hangsúlyt helyeznek arra, hogy támogassák alkalmazottaik felkészülését időskori éveikre, a leendő nyugdíjasok elkötelezettsége még nem elég erős – állapítja meg az a kutatás, amelyet kilenc országban végeztek el az Aegon megbízásából. Azt ugyanakkor már a most aktív generáció is felismerte, hogy a nyugdíjrendszer fenntarthatóságában az államnak, a munkáltatóknak és a leendő nyugdíjasoknak is komoly felelősségük van.
Makro / Külgazdaság Kemény feltételekkel ad csak hitelt a horvátoknak az IMF
Privátbankár.hu | 2012. október 4. 11:06
Íme a lista, amit az IMF kér Zágrábtól: Rugalmas munkaerőpiac, 67 éves nyugdíjkorhatár, alsó 10 százalékos áfakulcs, a foglalkoztatás és a keresetek ésszerűsítése a közszférában, a nyugdíj- és egészségügyi rendszer átalakítása.
KKV Német munkaidőszámlát szeretnének a magyar vasasok
Privátbankár.hu | 2012. szeptember 12. 17:31
Úgynevezett német típusú "munkaidőszámla" bevezetését javasolják a nyugat-dunántúli vasasok, egyfajta harmadik pillért képezve így a nyugdíjrendszerben.
Személyes pénzügyek Nem emeli a kormány a nyugdíjkorhatárt
Privátbankár.hu | 2012. augusztus 13. 07:02
A jelenlegi gazdasági, társadalmi helyzetben a jelenlegi nyugdíjrendszer fenntartása látszik reálisnak, a nyugdíjkorhatár emelésére nincs kormányzati szándék - mondta Asztalosné Zupcsán Erika, szociálpolitikáért felelős helyettes államtitkár a Népszabadságban megjelent interjúban.
Személyes pénzügyek Hol kell emelni a nyugdíjkorhatárt?
Privátbankár.hu | 2012. július 12. 10:12
Minden európai országban elkerülhetetlen, hogy emelkedjen a nyugdíjkorhatár, mert olyan arányban fog megnőni az idősek száma, hogy a fiatalabbak már nem tudják eltartani őket - mondta a KSH Népességtudományi Kutatóintézetének igazgatója az InfoRádió Aréna című műsorában.
Személyes pénzügyek Sürgősen emelni kellene a nyugdíjkorhatárt
Privátbankár.hu | 2012. június 12. 07:40
A születéskor várható élettartam növekedése miatt "sürgető szükség" van arra, hogy a kormányok fokozatosan emeljék a nyugdíjkorhatárt, és a rendszer fenntarthatósága érdekében szélesítsék az öngondoskodás körét - olvasható a Gazdasági Együttműködés és Fejlesztés Szervezetének (OECD) jelentésében.
Személyes pénzügyek Kínában sem sokáig mennek már nyugdíjba az 50 évesek
Privátbankár.hu | 2012. június 7. 12:57
A nyugdíjkorhatár felemelését fontolgatja a kínai vezetés, amit a várható élettartam növekedése, az elöregedő társadalom indokol. Jelenleg a kínai férfiak többnyire 60, a nők 50 éves korukban vonulnak nyugdíjba Kínában. Szakértők szerint a nyugdíjkorhatárt az évtized közepéig nőknek és férfiaknak egyaránt 65 évre kellene kitolni.
Karrier Németországban az idős munkavállalóknak is van hely
Privátbankár.hu | 2012. április 5. 08:41
Németországban egyre jobbak az idősek munkavállalási lehetőségei, az elmúlt évben tovább emelkedett az idősek foglalkoztatottsága, a 60-64 éves korosztály negyedének van munkája. Az adatok alapján a 60 év feletti munkavállalók továbbra is keresettek a német munkaerőpiacon.
Személyes pénzügyek Ketyeg a nyugdíjbomba: Európa aggódva tekint a jövőbe
Privátbankár.hu | 2012. február 13. 14:35
Nem igényel ugyan új hatásköröket az Uniónak a nyugdíjszabályozásban, de a közös célokra gyakorolt hatása miatt növelni kívánja az EU rásegítő szerepét a nyugdíjpolitikák területén az a Fehér Könyv, amit csütörtökön fogad el a témában az Európai Bizottság
Személyes pénzügyek Nyugdíjreform: hogyan kerüli el az adóemelést a kormány?
Privátbankár.hu | 2012. január 23. 09:06
Lépéskényszerbe került nyugdíjügyben a kormány, mely az egyéni számlák kialakításának ígéretével kezdett neki a nyugdíjrendszer átszabásának. A demográfiai folyamatok és a "két lábra állított nyugdíjkassza" miatt elkerülhetetlennek látszik egy adóemelés, amit az új nyugdíjrendszerben akár el is "bújtathatnának".
Személyes pénzügyek 60 fölött is dolgozni - így menekülhet csak meg Európa
Privátbankár.hu | 2012. január 16. 09:02
A jóléti államokban a 60 felettiek egyre aktívabbak a munkaerőpiacon az EU-ban, ebben a tekintetben Magyarország uniós sereghajtó, miközben minden 5. magyar támogatja a nyugdíjkorhatár emelését, a magyar 40%-a támogatja a korhatár utáni munkát is. A görögök nagy része nem is érti, minek kellene korhatár után dolgozni.
Személyes pénzügyek Emelkedik a német nyugdíjkorhatár, aggódnak a szakszervezetek
Privátbankár.hu | 2011. december 28. 11:57
Németországban januártól 65 évről fokozatosan 67 évre emelkedik a nyugdíjkorhatár, miközben a társadalmi szervezetek szerint egyben az öregkori elszegényedés veszélye is nő. A szakszervezetek attól tartanak, hogy tömegessé válik az öregkori elszegényedés. A fő probléma az, hogy az idős emberek igen nehezen helyezkednek el a munkaerőpiacon, ezért kénytelenek idő előtt nyugdíjba vonulni.
Személyes pénzügyek Az ideális nyugdíjrendszerhez kellenek a magánpénztárak
Privátbankár.hu | 2011. november 9. 12:57
Az ideális nyugdíjrendszer elképzelhetetlen a magánnyugdíjpénztárak nélkül - írja a Mercer legfrissebb tanulmánya. A fenntartható nyugdíjkasszához 40%-os államadósság lenne a megfelelő. Jelenleg nincs első osztályú besorolással rendelkező nyugdíjrendszer, pedig a fejlett országokban egyre nagyobb gond az elöregedés
Személyes pénzügyek Korhatár előtti nyugdíj: máris enyhítenének a szigoron
Privátbankár.hu | 2011. november 9. 09:08
Bár a "Matolcsy-direktíva" szerint csak az a nyugdíj, amit korhatár után fizet az állam, több fideszes képviselő enyhítene a törvényjavaslaton. A hivatásos szerveknél dolgozók közül többen nagyon rosszul járnának a mostani javaslat szerint és még 98%-os különadót is fizetniük kellene
Makro / Külgazdaság 62 éves nyugdíjkorhatár: kemény megszorítások Franciaországban
Privátbankár.hu | 2011. november 7. 15:24
Komoly megszorításokat jelentett be a francia miniszterelnök, az intézkedések többek között a nyugdíjkorhatár 62 évre történő emelésének 2017-ig történő befejezését is tartalmazzák.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG