1p
A jóléti államokban a 60 felettiek egyre aktívabbak a munkaerőpiacon az EU-ban, ebben a tekintetben Magyarország uniós sereghajtó, miközben minden 5. magyar támogatja a nyugdíjkorhatár emelését, a magyar 40%-a támogatja a korhatár utáni munkát is. A görögök nagy része nem is érti, minek kellene korhatár után dolgozni.

Az Európai Bizottság szerint az európai társadalom felkészült a nyugdíjkorhatárok emelésére. A testület szociális és foglalkoztatási ügyekért felelős tagja az aktív időskor európai évének felvezetőjén bemutatta az Eurobarométer legfrissebb felmérését, amely szerint az EU lakosságának közel harmada hajlandó lenne a korhatár betöltése után is dolgozni. A statisztikák szerint Magyarországon a legalacsonyabb a 60 év felett dolgozók aránya - számol be róla a Bruxinfo.

Andor László



"Ha lehet, dolgozzunk a nyugdíjkorhatár után is"

Tagállamonként hatalmas szórást mutatnak az Eurobarométer statisztikái, amelyekben az uniós közvélemény-kutató intézet az európai társadalom véleményét próbálta felmérni az időskori munkavállalás különböző aspektusairól. Az indokot az szolgáltatta, hogy 2012 az Európai Unióban az aktív időskor éve, így idén az EU arra próbálja majd felhívni a figyelmet, hogy az állampolgárok, ha tudnak, próbáljanak dolgozni a nyugdíjkorhatár betöltése után is.

A görög nyugdíjasok arany élete (2010-ig)
A nemzetközi hitelezők a pénzért cserébe az athéni kormányt a nyugdíjrendszer átalakítására kötelezték. Pedig Görögországban nyugdíjasnak lenni kifejezetten irigylésre méltó dolog volt a válság előtt - és nemcsak a klíma miatt. Nézzük meg, hogy 2010 tavaszán, hogyan is működött az időskori ellátó rendszer a PIIGS-országok egyikében, összehasonlítva a szociális hálójára egy ideig "szent tehénként" tekintő Németországgal.

Jellemző Görögország Németország
Szolgálati idő (teljes nyugdíj) 35 év 45 év
Nyugdíj az átlagkeresethez képest 80% 46%
Nyugdíjfizetések száma évenként 14 12
Nyugdíjemelés 2004 3% -
Nyugdíjemelés 2005
4% -
Nyugdíjemelés 2006
4% -
Nyugdíjminimum 445 euró 600 euró
Nyugdíjplafon 2538 2100
Nyugdíjkorhatár - férfiak 65 65-67
Nyugdíjkorhatár - nők 60 65-67
Tényleges nyugdíjba-vonulás 62,4 63,2
Forrás: Bild



A szociális és foglalkoztatási ügyekért felelős EU-biztos a felmérés bemutatóján utalt arra, hogy az uniós tagállamokban egyébként is általános tendencia a nyugdíjkorhatár emelése, egyes országok pedig kifejezetten egyet is értenek ezzel. Az ezzel kapcsolatos intézkedések a dánok támogatják leginkább, a társadalom 58%-a szerint elkerülhetetlenül emelni kell a korhatárt. Hollandiában 55%-os, Írországban 53%-os, Nagy-Britanniában pedig 51%-os az emelés támogatottsága.

Változó szabályozás
Hogyan lehet dolgozni nyugdíj mellett Magyarországon? Részletek >>>

A megkérdezett románok mindössze 7 százaléka tartja méltányosnak a korhatár további emelését, de hasonlóan gondolkodnak a bolgárok (10%), a lettek (13%) és a szlovákok (14%) is. Magyarországon mindössze a lakosok 20%-a támogatja a jelenleg 62 éves nyugdíjkorhatár emelését, de még ez is messze elmarad az EU 27 országának átlagától: az uniós állampolgárok átlagosan egyharmada gondolja ugyanígy.

A jóléti államok szerint, aki akar, dolgozzon amíg csak bír

Meglepően eltérően vélekednek az európai állampolgárok arról, hogy egyáltalán engedni kellene-e a dolgozókat, hogy a nyugdíjkorhatár betöltése után is dolgozzanak? Az EU lakosságának 61 százaléka ezt lehetővé tenné. A legmegengedőbb itt is Dánia: a megkérdezettek 93%-a nem korlátozna senkit abban, hogy idősen is munkát vállaljon, ha akar. 80 százalék fölötti támogatottsága van az engedménynek Hollandiában, Svédországban, Nagy-Britanniában, Finnországban, Németországban és Észtországban.

Dolgozni korhatár felett... minek?

A lista másik végén a görögök találhatók, akiknek mindössze 27 százaléka támogatja a nyugdíjkorhatár utáni munka engedélyezését, és kiugróan magas, 71 százalék gondolja úgy, hogy az állampolgárok a korhatár elérése után már ne dolgozhassanak. Romániában, Olaszországban és Szlovéniában szintén alacsony ennek a támogatottsága.

A magyarok 40 százaléka szerint engedélyezni kellene a korhatár betöltése utáni munkavállalást, 54 százalékuk utasítja ezt el, 6 százalékuk pedig nem tudott válaszolni a kérdésre.

Az adatok alapján Andor László EU-biztos úgy vélte, hogy Európa felkészült az időskori munkára, és az emberek készen állnak arra, hogy aktívak maradjanak 60 év fölött is. Szerinte az aktív időskor elengedhetetlen az Európai Unió előtt álló kihívások leküzdéséhez, pláne, mivel a statisztikák azt mutatják, hogy a mostani 40-ről 2060-ra 47-re emelkedik majd az EU-ban az átlagéletkor.

Andor László szerint nincs ok a félelemre, „de csak akkor nincs, ha megőrizzük az egészségünket, több munkalehetőséget teremtünk az időseknek, és ha megtanulunk együtt élni azzal a gondolattal, hogy az időskor nem feltétlenül kell, hogy azt jelentse, hogy függünk valakitől”.

Az Eurostat párhuzamosan közölt adataiból kitűnik, hogy 10 év alatt sokat javult az időskori foglalkoztatási helyzet az EU-ban. 2000-ben a 60-64 év közötti korosztálynak mindössze 23 százaléka dolgozott, 2010-ben ez az arány 31 százalékra nőtt. Svédországban a 60-64 év közöttiek 61 százaléka dolgozik. Ennél jóval alacsonyabb arányú eredménnyel, de így is a listavezetők közé tartozik Nagy-Britannia (44%), Észtország (42,8%) és Ciprus (41,9%). A lista végén – a többi országtól jóval lemaradva – Magyarország található: a 60-64 év közötti magyaroknak mindössze 13 százaléka dolgozik.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Személyes pénzügyek Már ilyen is elérhető: személyi kölcsön halasztott törlesztéssel
Privátbankár.hu | 2024. április 22. 11:51
Az elmúlt hónapokban folyamatosan csökken a személyi kölcsönök kamata, ezzel párhuzamosan az elmúlt időszakban fokozódott a kereslet a személyi kölcsönök iránt, 2023-ban közel 12 százalékkal igényeltek többen ilyen típusú hitelt, mint az azt megelőző évben. Az MNB friss adatai szerint 2024 februárjában 21,5 ezer ügyfél vett fel személyi kölcsönt mintegy 54 milliárd forint értékben, ami további jelentős növekedés az előző év hasonló időszakához képest. Az MBH Bank kamatcsökkentéssel és a hazai piacon egyedülálló, halasztott törlesztéssel igényelhető személyikölcsön-konstrukció bevezetésével készül a személyi kölcsönök iránti növekvő kereslet kielégítésére.
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! - 2024 tavasz - DÖNTŐ
Privátbankár.hu | 2024. április 22. 10:00
Mit tudsz a pénzügyekről? Itt a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! diákverseny döntője!
Személyes pénzügyek Így kerülje el a bankkártyás csalásokat!
Privátbankár.hu | 2024. április 22. 08:27
A Revolut, a világszerte több mint 40 millió ügyféllel rendelkező globális pénzügyi alkalmazás hétfőn bejelentette, hogy megjelent az első, pénzügyi bűnügyi és fogyasztóbiztonsági jelentése, amely exkluzív információkat tartalmaz a csalásokról és átverésekről. A kiterjedt belső kutatáson és adatelemzésen alapuló jelentés célja, hogy rávilágítson a világszerte növekvő átverési és csalási iparág jellegzetességeire, és kézzelfogható tanácsokkal szolgáljon ahhoz, hogyan védekezhetünk a csalások ellen. A Revolut azt tervezi, hogy folyamatosan felülvizsgálja ezeket az adatokat, hogy nyomon kövesse a csalások helyzetét.
Személyes pénzügyek Ki hal bele előbb a német nyugdíjreformba?
Eidenpenz József | 2024. április 21. 05:44
Újabb nyugdíjreform készül Németországban, részvénybefektetésekkel egészítenék ki az egyre nehezebben finanszírozható kifizetéseket, de valakinek az indulótőkét is be kell fizetni. Mindenki jól jár majd ezzel, vagy csak egy 500 milliárd eurós pénzkidobás lesz? A fiatalok duplán fizetnek az időseknek? A nők és a külföldiek mentették meg a nyugdíjakat?
Személyes pénzügyek Drága ugyan a személyi kölcsön, de kapkodnak érte a magyarok
Privátbankár.hu | 2024. április 20. 10:53
Kihelyezési rekordot hozott az idei év első két hónapja a személyi hiteleknél, ezzel az állomány is új csúcsra emelkedett. A kereslet annak ellenére nagy, hogy a kamatok nem csökkentek érdemben az elmúlt egy évben. Az online igénylés további terjedése, és az otthonfelújítási program felélesztése miatt a kilátások sem rosszak a személyi kölcsönöknél.
Személyes pénzügyek Még ne szaladjon a postára ingyenes készpénzfelvételért!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 09:14
Bár a parlament megszavazta és a Magyar Közlönyben meg is jelent a készpénzfelvét ingyenességét postai POS-terminálra kiterjesztő törvény, az csak a jövő év elején lép hatályba.
Személyes pénzügyek Sokan megtalálták a tutit a befektetési alapokban
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 13:40
Ezt jelzi, hogy rengeteg pénzt raktak oda.
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! - Teljes az országos döntő mezőnye
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 12:59
Csongrád-Csanád, Baranya, és Zala vármegyei, budapesti, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Győr-Moson-Sopron vármegyei valamint Somogy és Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei gimnáziumi csapatokkal lett teljes a döntős mezőny.
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! Újabb hat csapat jutott be a döntőbe
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 16:26
Nógrád és Komárom-Esztergom, Heves és Bács-Kiskun valamint Borsod-Abaúj-Zemplén, Békés és Hajdú-Bihar vármegyei csapatok küzdelmével folytatódott a pénzügyi verseny.
Személyes pénzügyek Mellbevágó adat, a nyugdíjasok több pénzt hoznak az államkasszának, mint amennyit kapnak
Privátbankár.hu | 2024. április 10. 10:01
Karácsony Mihály a Nyugdíjas Parlament elnöke hosszas kutatómunka és számítások után bátran vállalja azt az állítását, miszerint a nyugdíjszaldó pozitív a költségvetés számára. A nyugdíjasok tehát nem anyagi terhet jelentenek az államnak, hanem bevételt hoznak. Folytatódik laptársunk, szintén a Klasszis Média Lapcsoporthoz tartozó Piac&Profit, valamint az Oltalom Rádió közös műsora, a Nyugdíjszerviz Süle-Szigeti Bulcsúval és Karácsony Mihállyal. Magyarország első szolgáltató podcastja, ahol minden érintett választ kaphat kérdéseire. Egy műsor, amelynek témái előbb-utóbb minden családban előkerülnek.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG