TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A jóléti államokban a 60 felettiek egyre aktívabbak a munkaerőpiacon az EU-ban, ebben a tekintetben Magyarország uniós sereghajtó, miközben minden 5. magyar támogatja a nyugdíjkorhatár emelését, a magyar 40%-a támogatja a korhatár utáni munkát is. A görögök nagy része nem is érti, minek kellene korhatár után dolgozni.

Az Európai Bizottság szerint az európai társadalom felkészült a nyugdíjkorhatárok emelésére. A testület szociális és foglalkoztatási ügyekért felelős tagja az aktív időskor európai évének felvezetőjén bemutatta az Eurobarométer legfrissebb felmérését, amely szerint az EU lakosságának közel harmada hajlandó lenne a korhatár betöltése után is dolgozni. A statisztikák szerint Magyarországon a legalacsonyabb a 60 év felett dolgozók aránya - számol be róla a Bruxinfo.

Andor László"Ha lehet, dolgozzunk a nyugdíjkorhatár után is"

Tagállamonként hatalmas szórást mutatnak az Eurobarométer statisztikái, amelyekben az uniós közvélemény-kutató intézet az európai társadalom véleményét próbálta felmérni az időskori munkavállalás különböző aspektusairól. Az indokot az szolgáltatta, hogy 2012 az Európai Unióban az aktív időskor éve, így idén az EU arra próbálja majd felhívni a figyelmet, hogy az állampolgárok, ha tudnak, próbáljanak dolgozni a nyugdíjkorhatár betöltése után is.

A görög nyugdíjasok arany élete (2010-ig)
A nemzetközi hitelezők a pénzért cserébe az athéni kormányt a nyugdíjrendszer átalakítására kötelezték. Pedig Görögországban nyugdíjasnak lenni kifejezetten irigylésre méltó dolog volt a válság előtt - és nemcsak a klíma miatt. Nézzük meg, hogy 2010 tavaszán, hogyan is működött az időskori ellátó rendszer a PIIGS-országok egyikében, összehasonlítva a szociális hálójára egy ideig "szent tehénként" tekintő Németországgal.

Jellemző Görögország Németország
Szolgálati idő (teljes nyugdíj) 35 év 45 év
Nyugdíj az átlagkeresethez képest 80% 46%
Nyugdíjfizetések száma évenként 14 12
Nyugdíjemelés 2004 3% -
Nyugdíjemelés 2005
4% -
Nyugdíjemelés 2006
4% -
Nyugdíjminimum 445 euró 600 euró
Nyugdíjplafon 2538 2100
Nyugdíjkorhatár - férfiak 65 65-67
Nyugdíjkorhatár - nők 60 65-67
Tényleges nyugdíjba-vonulás 62,4 63,2
Forrás: BildA szociális és foglalkoztatási ügyekért felelős EU-biztos a felmérés bemutatóján utalt arra, hogy az uniós tagállamokban egyébként is általános tendencia a nyugdíjkorhatár emelése, egyes országok pedig kifejezetten egyet is értenek ezzel. Az ezzel kapcsolatos intézkedések a dánok támogatják leginkább, a társadalom 58%-a szerint elkerülhetetlenül emelni kell a korhatárt. Hollandiában 55%-os, Írországban 53%-os, Nagy-Britanniában pedig 51%-os az emelés támogatottsága.

Változó szabályozás
Hogyan lehet dolgozni nyugdíj mellett Magyarországon? Részletek >>>

A megkérdezett románok mindössze 7 százaléka tartja méltányosnak a korhatár további emelését, de hasonlóan gondolkodnak a bolgárok (10%), a lettek (13%) és a szlovákok (14%) is. Magyarországon mindössze a lakosok 20%-a támogatja a jelenleg 62 éves nyugdíjkorhatár emelését, de még ez is messze elmarad az EU 27 országának átlagától: az uniós állampolgárok átlagosan egyharmada gondolja ugyanígy.

A jóléti államok szerint, aki akar, dolgozzon amíg csak bír

Meglepően eltérően vélekednek az európai állampolgárok arról, hogy egyáltalán engedni kellene-e a dolgozókat, hogy a nyugdíjkorhatár betöltése után is dolgozzanak? Az EU lakosságának 61 százaléka ezt lehetővé tenné. A legmegengedőbb itt is Dánia: a megkérdezettek 93%-a nem korlátozna senkit abban, hogy idősen is munkát vállaljon, ha akar. 80 százalék fölötti támogatottsága van az engedménynek Hollandiában, Svédországban, Nagy-Britanniában, Finnországban, Németországban és Észtországban.

Dolgozni korhatár felett... minek?

A lista másik végén a görögök találhatók, akiknek mindössze 27 százaléka támogatja a nyugdíjkorhatár utáni munka engedélyezését, és kiugróan magas, 71 százalék gondolja úgy, hogy az állampolgárok a korhatár elérése után már ne dolgozhassanak. Romániában, Olaszországban és Szlovéniában szintén alacsony ennek a támogatottsága.

A magyarok 40 százaléka szerint engedélyezni kellene a korhatár betöltése utáni munkavállalást, 54 százalékuk utasítja ezt el, 6 százalékuk pedig nem tudott válaszolni a kérdésre.

Az adatok alapján Andor László EU-biztos úgy vélte, hogy Európa felkészült az időskori munkára, és az emberek készen állnak arra, hogy aktívak maradjanak 60 év fölött is. Szerinte az aktív időskor elengedhetetlen az Európai Unió előtt álló kihívások leküzdéséhez, pláne, mivel a statisztikák azt mutatják, hogy a mostani 40-ről 2060-ra 47-re emelkedik majd az EU-ban az átlagéletkor.

Andor László szerint nincs ok a félelemre, „de csak akkor nincs, ha megőrizzük az egészségünket, több munkalehetőséget teremtünk az időseknek, és ha megtanulunk együtt élni azzal a gondolattal, hogy az időskor nem feltétlenül kell, hogy azt jelentse, hogy függünk valakitől”.

Az Eurostat párhuzamosan közölt adataiból kitűnik, hogy 10 év alatt sokat javult az időskori foglalkoztatási helyzet az EU-ban. 2000-ben a 60-64 év közötti korosztálynak mindössze 23 százaléka dolgozott, 2010-ben ez az arány 31 százalékra nőtt. Svédországban a 60-64 év közöttiek 61 százaléka dolgozik. Ennél jóval alacsonyabb arányú eredménnyel, de így is a listavezetők közé tartozik Nagy-Britannia (44%), Észtország (42,8%) és Ciprus (41,9%). A lista végén – a többi országtól jóval lemaradva – Magyarország található: a 60-64 év közötti magyaroknak mindössze 13 százaléka dolgozik.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Kialakult a diákverseny országos döntőjének 19 fős mezőnye
Privátbankár.hu | 2020. október 21. 15:43
Az eddig bejutott csapatok után az október 20-ai elődöntőkben egy kiskunfélegyházi, egy kiskunhalasi, egy szegedi, egy békéscsabai és egy budapesti team diadalmaskodott, így ők vehetnek részt az első alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny november 4-ei országos döntőjében. Nem csak a győztes csapat tagjai részesülnek majd jutalomban, a verseny támogatói, szakmai partnerei ugyanis számos értékes díjat ajánlottak fel.
Személyes pénzügyek Hátrányba kerültek a magyar munkavállalók Ausztriában a határzár miatt?
Eidenpenz József | 2020. október 21. 05:08
Majdnem a tavaly őszi szinten járt szeptemberben a magyar állampolgárok száma az osztrák munkaerő-piacon. Nagyjából stabilnak nevezhető a létszám a legfrissebb jelentés szerint Németországban is. Ám a korábbiaktól eltérően feltűnően több román, szlovén, lengyel, török, horvát és német kapott munkát Ausztriában, mint magyar. Kérdés, mi lesz a síszezonban – ha megtartják egyáltalán.
Személyes pénzügyek 400-450 milliárd forint maradhat az adósoknál a hitelmoratórium meghosszabbítása miatt
Privátbankár.hu | 2020. október 20. 11:11
Ez eddigi moratóriumosok 47 százaléka élhet a folytatással.
Személyes pénzügyek Már csak öt hely kiadó a diákverseny döntőjében
Privátbankár.hu | 2020. október 18. 20:04
Az eddig bejutott kilenc megyei győztes után ugyanis a csütörtöki elődöntőkben egy zalaegerszegi, egy egri, egy kazincbarcikai, egy fehérgyarmati és egy nyíregyházi team diadalmaskodott, így ők vehetnek részt az első alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny november 4-ei országos döntőjében. A még szabad öt helyért október 20-án, kedden kerül sor az utolsó elődöntőkre, amelyekben négy megye (Bács-Kiskun, Békés, Csongrád és Jász-Nagykun-Szolnok), valamint Budapest csapatai csapnak össze.
Személyes pénzügyek További öt hely kelt el a diákverseny döntőjében
Privátbankár.hu | 2020. október 16. 13:15
A múlt héten bejutott győri, szombathelyi, tatai és pápai csapat után az október 13-ai megyei elődöntőkben egy székesfehérvári, egy siófoki, egy villányi, egy szekszárdi és egy budaörsi team diadalmaskodott, így ők vehetnek részt az első alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny november 4-ei országos döntőjében.
Személyes pénzügyek Novembertől már az Erste sem értékesít lakástakarék-szerződést
Privátbankár.hu | 2020. október 14. 14:39
Mindezt a honlapján tette közzé a hitelintézet. A lépés szinte napra pontosan egy évvel azután következik be, hogy az OTP Bank is a piacról való - egyelőre átmeneti - kivonulásról döntött. MIndezek következtében október 31. után már csak a Fundamenta-Lakáskasszánál lehet új lakástakarék-szerződést kötni.
Személyes pénzügyek Otthonfelújítási programot indít a kormány a legalább egygyerekes családoknak
Privátbankár.hu / MTI | 2020. október 14. 10:04
2021. január elsején indul.
Személyes pénzügyek Sok lakáshiteles törlesztője megemelkedhet, amint lejár a moratórium
Privátbankár.hu | 2020. október 12. 08:19
A moratórium miatt nem, de a bankok közötti referencia kamatok emelkedése miatt pont a legnehezebb időszakban nőhet a változó kamatozású hitelek törlesztőrészlete. Sokakat érhet kellemetlen meglepetés, mikor a moratórium lejárta után újfent fizetniük kell a törlesztőrészleteket.
Személyes pénzügyek Négy hely már biztos a diákverseny döntőjében
Privátbankár.hu | 2020. október 11. 12:09
Egy győri, egy szombathelyi, egy tatai és egy pápai csapat nyerte az első alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny október 8-ai megyei elődöntőit, így ők már készülhetnek a november 4-ei országos döntőre. Október 13-án, kedden újabb elődöntőkre kerül sor, ezúttal öt megye csapatai csapnak össze.
Személyes pénzügyek Csőtörésnél bánja igazán a magyar, hogy nincs lakásbiztosítása
Privátbankár.hu | 2020. október 10. 11:18
A legtöbben csak beázásnál vagy csőtörésnél eszmélnek. 100-ból 25 megkérdezettet ért már olyan káresemény, amikor jól jött volna a meglévőnél kiterjedtebb körű lakásbiztosítás. Bár a magyarok nagy része gondoskodik otthona biztosítási védelméről, sokan nem kezelik tudatosan szerződésüket, és nem követik figyelemmel, hogy pontosan mire is terjed ki a meglévő biztosítási csomagjuk – derül ki egy friss kutatásából.
Friss
hírlevél