Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Arra a problémára, hogy egyre több nyugdíjast egyre kevesebb dolgozónak kéne eltartania, egy német kutatóintézet a nyugdíjkorhatár fokozatos emelését látja a legjobb megoldásnak. Egészen a 73 éves korhatárig, ami azonban azt eredményezné, hogy sokaknak alig lennének nyugodt nyugdíjas éveik, mert a várható életkor sem sokkal hosszabb. A politikusok viszont szeretnek a nyugdíjasoknak kedvezni.

A Német Gazdaság Intézete (IW) új prognózissal sokkolta a németeket: a jövőben lehet, hogy csak 73 éves korukban mehetnek majd nyugdíjba – írja a Die Welt. Miután a társadalom öregedése miatt egyre több lesz a nyugdíjas, akiket egyre kevesebb dolgozónak kellene eltartania, a legkézenfekvőbb megoldás, ha a nyugdíjkorhatárt emelik, hogy ezzel az aktív dolgozók száma nőjön, a nyugdíjasoké csökkenjen.

A nyugdíjrendszer fenntartásához a befizetett járulékoknak és a kifizetéseknek egyensúlyban kell maradniuk, ami úgy érhető el legkönnyebben, ha meredeken emelik a nyugdíjkorhatárt. A számítások szerint 2030-ban már 69, 2035-ben 71 év lenne a nyugdíjba vonulás kora. A 2041-es évben pedig már 73 év lehet, amit azután a kutatóintézet szerint nem emelnének tovább.

Nem lenne sok boldog évük

Ezen javaslat alapján a németek nem töltenének el túl sok időt boldog nyugdíjasként, egy ma 40 éves férfi várható élettartama ugyanis 79 év. Tehát még hat éve maradna, amit nyugdíjban tölthet. Nőknél ez az érték tíz év. Összehasonlításképpen ez még 1960-ban is több volt, akkor a férfiak 10, a nők 11 éves nyugdíjban töltött esztendő előtt álltak az országban.

Jelenleg a férfiak 19,3, a nők 21,4 évnyi nyugállományra számíthatnak úgy, hogy a nyugdíjkorhatár valamivel 65 év felett van. (Egy korábbi döntés alapján 2012 és 2024 között évente 1-2 hónappal emelik, 2024-ig 67 évre.) Nyugdíjba lehet vonulni már 63 éves kortól is, de akkor levonnak a nyugdíjból. Minden hónapért, amellyel korábban kéri valaki a nyugdíjazását a törvényes korhatárnál, 0,3 százalékkal csökken a nyugdíj összege.

A politikusok szeretik a nyugdíjasokat

Csakhogy a nyugdíjasok arányának állandó növekedése azt is jelenti, hogy ők a legnagyobb szavazói csoport, így várható, hogy a politikusok a korábbi tervekhez képest újra és újra kitalálnak nekik valamilyen kedvezményt. Most júliustól az utóbbi 23 év legnagyobb nyugdíjemelése következik Németországban, a nyugat-német tartományokban 4,25, a kelet-német területeken 5,95 százalék. (Amit a jó munkaerő-piaci helyzet és gazdasági növekedés és egy korábban hozott nyugdíjemelési szabály tesz lehetővé, erről itt írtunk.)

A legszegényebb nyugdíjasokat is folyton igyekeznek megsegíteni különböző módszerekkel (újfajta kiegészítést kaphatnak a kisnyugdíjasok, egy új üzemi nyugdíj bevezetését tervezik, szociális segélyt kérhetnek). A nyugdíjkassza már most sem kiegyensúlyozott, a német költségvetésből évente 86 milliárd euróval toldják meg. Pedig így is Németországban az egyik legalacsonyabb az átlagnyugdíjak értéke az átlagbérekhez képest.

A törvény az egy dolog

Ahogy a Die Welt is felhívja rá a figyelmet, erős a szakadék a valódi nyugdíjba vonulási idő és a törvényi között. Németországban valójában már átlagosan 62 évesen nyugdíjba mennek az emberek, Franciaországban 60 évesen. A portugálok viszont átlagosan 68,4 évig, a mexikói férfiak 73, a nők 75 évig dolgoznak, a jóval alacsonyabb törvényi nyugdíjkorhatár ellenére.

A nyugdíjak között Németországban is nagy a különbség, sok a kisnyugdíjas, a német polgárok félnek is rendesen az öregkori szegénységtől. Sokuknak azt javasolják: Költözzenek Keletre, Magyarországra vagy Bulgáriába, ahol alacsonyabb az árszínvonal.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Még 2 hétig kérhető az adóbevallási tervezet postázása
Privátbankár.hu / MTI | 2021. április 13. 16:28
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) automatikusan elkészíti az szja-bevallási tervezeteket, de akinek nincs ügyfélkapu-regisztrációja, annak az idén is kérnie kell a tervezet postázását, ha szeretné azt papíralapon megkapni - hívta fel a figyelmet az adóhatóság.
Személyes pénzügyek Csoportos személybiztosítást kötött regisztrált ügyfelei számára a Bank360
Privátbankár.hu | 2021. április 11. 14:12
Csoportos személybiztosítást kötött regisztrált ügyfelei számára a Bank360 az NN Biztosítóval. A cél, hogy a kockázatközösséghez csatlakozó felhasználók ellenállóbbá váljanak nem várt élethelyzetekben.
Személyes pénzügyek Szövődmények koronavírus után: mennyibe kerül egy poszt-Covid vizsgálat?
Kormos Olga | 2021. április 11. 06:04
Maga a koronavírus-járvány kínálta fel az új, jól prosperáló piaci rést, amit megtaláltak a magán egészségügyi klinikák. Mivel a koronavírus-fertőzésből meggyógyultak több, mint harmada úgynevezett poszt-Covid tünetekkel, vagy szindrómával él tovább hosszabb-rövidebb ideig, a szövődmények, vagy maradványtünetek kiszűrésére különböző csomagokat kínálnak a pácienseknek. Ahogy egy jó piaci kínálathoz illik, a csomagok tartalma és ára között hatalmas árszórásokkal.
Személyes pénzügyek Felpörgette a vírus a bankok és az ügyfelek digitális átállását
Privátbankár.hu | 2021. április 5. 06:07
Kevesebb mint egy év alatt költözött át szinte minden fontosabb lakossági banki folyamat az online térbe. Mostanra közel az összes bank kínál online számlanyitást, a nagyobbaknál pedig kölcsönt is vehetünk fel, mobilon és netbankon keresztül pedig az összes fontosabb folyamatot magunk is el tudjuk végezni, bankfióki segítség nélkül. A Bank360 összeállítása.
Személyes pénzügyek Lejárt a türelem - mától mindent lát az adóhatóság
MTI | 2021. április 1. 07:58
Az adóügyekért felelős államtitkár új korszakról beszél az adózásban - a NAV mostantól minden számla adatát megkapja azonnal, online módon.
Személyes pénzügyek Április 19-ig jelentkezhetnek a gimnazisták a legújabb diákversenyre
Privátbankár.hu | 2021. március 31. 14:07
Április 19-én délig jelentkezhetnek a gimnáziumokban tanuló diákok a II. Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! versenyre. Eddig már közel félezren regisztráltak, négy fős csapatokban a megmérettetésre, amely három fordulóból áll és nemcsak a győztesek részesülnek értékes díjakban. A verseny fővédnöke Maruzsa Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériuma köznevelésért felelős államtitkára.
Személyes pénzügyek Elmaradt a síszezon, alig vettek fel magyar dolgozókat Ausztriában
Eidenpenz József | 2021. március 26. 14:35
Ausztriában januárban és februárban kissé nőtt a magyar állampolgárságú alkalmazottak száma, de így is mélyen az egy évvel korábbi szint alatt van. Jóval több román állampolgár kapott munkát, mint magyar, holott korábban ez rendszerint fordítva volt. A síszezon teljesen elmaradt és nem tudni, mikor következik a nyitás, sőt szigorításokról tárgyalnak. Svájcban viszont a koronavírus sem tudta megakasztani a magyarok számának növekedését.
Személyes pénzügyek Ömlik az életbiztosításokba a magyarok pénze, de még így is kicsi az arányuk a megtakarításokon belül
Privátbankár.hu | 2021. március 17. 11:09
A járványhelyzet miatt felértékelődött a biztonság, köztük az anyagi biztonság és tervezhetőség szerepe, ami az életbiztosításokba áramló pénzmennyiség növekedésében is tetten érhető. Évek óta emelkedik a kockázati életbiztosítások száma is, melyek alacsony költségek mellett érhetők el a a Magyar Biztosítók Szövetségének (Mabisz) közleménye szerint.
Személyes pénzügyek A járvány ellenére szépen gyarapodtak a nyugdíjcélú megtakarítások
Privátbankár.hu | 2021. március 16. 09:53
Az önkéntes nyugdíjpénztárak 4,13 százalékos nettó hozamot értek el 2020-ban, a tagok hosszútávú, infláció feletti reálhozama 2-4 százalékos sávban alakul. A koronavírus tavaly tavaszi első hullámának tőkepiaci sokkja a nyugdíjpénztárak hozamteljesítményét is lerontotta. A nemzetközi tőzsdék és a BUX mélyrepülése után a járvány nyárra enyhülő nyomása optimista befektetői hangulatot, növekvő hozamteljesítményt hozott. A második vírushullám enyhébb visszaesést okozott a második félévben, decemberre azonban a pénztárak hozama újra jelentősen növekedett.
Személyes pénzügyek Ezen az 5 dolgon csúszhat el a falusi csok igénylése
Privátbankár.hu | 2021. március 15. 13:14
A falusi csok csak az ország bizonyos kistelepülésein igényelhető, ezeken a helyeken viszont jól kihasználható a felvehető összeg, az alacsonyabb ingatlanárak miatt. A falura költözők legfeljebb 10 millió forint támogatást vehetnek igénybe, de azok is pályázhatnak legfeljebb ötmillió forintra, akik a meglévő ingatlanjukat szeretnék bővíteni és korszerűsíteni. A Bank360.hu elemzői ennek a támogatási formának a buktatóit gyűjtötték össze, hogy egyszerűbb legyen azokat elkerülni.
hírlevél
depositphotos