<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
Arra a problémára, hogy egyre több nyugdíjast egyre kevesebb dolgozónak kéne eltartania, egy német kutatóintézet a nyugdíjkorhatár fokozatos emelését látja a legjobb megoldásnak. Egészen a 73 éves korhatárig, ami azonban azt eredményezné, hogy sokaknak alig lennének nyugodt nyugdíjas éveik, mert a várható életkor sem sokkal hosszabb. A politikusok viszont szeretnek a nyugdíjasoknak kedvezni.

A Német Gazdaság Intézete (IW) új prognózissal sokkolta a németeket: a jövőben lehet, hogy csak 73 éves korukban mehetnek majd nyugdíjba – írja a Die Welt. Miután a társadalom öregedése miatt egyre több lesz a nyugdíjas, akiket egyre kevesebb dolgozónak kellene eltartania, a legkézenfekvőbb megoldás, ha a nyugdíjkorhatárt emelik, hogy ezzel az aktív dolgozók száma nőjön, a nyugdíjasoké csökkenjen.

A nyugdíjrendszer fenntartásához a befizetett járulékoknak és a kifizetéseknek egyensúlyban kell maradniuk, ami úgy érhető el legkönnyebben, ha meredeken emelik a nyugdíjkorhatárt. A számítások szerint 2030-ban már 69, 2035-ben 71 év lenne a nyugdíjba vonulás kora. A 2041-es évben pedig már 73 év lehet, amit azután a kutatóintézet szerint nem emelnének tovább.

Nem lenne sok boldog évük

Ezen javaslat alapján a németek nem töltenének el túl sok időt boldog nyugdíjasként, egy ma 40 éves férfi várható élettartama ugyanis 79 év. Tehát még hat éve maradna, amit nyugdíjban tölthet. Nőknél ez az érték tíz év. Összehasonlításképpen ez még 1960-ban is több volt, akkor a férfiak 10, a nők 11 éves nyugdíjban töltött esztendő előtt álltak az országban.

Jelenleg a férfiak 19,3, a nők 21,4 évnyi nyugállományra számíthatnak úgy, hogy a nyugdíjkorhatár valamivel 65 év felett van. (Egy korábbi döntés alapján 2012 és 2024 között évente 1-2 hónappal emelik, 2024-ig 67 évre.) Nyugdíjba lehet vonulni már 63 éves kortól is, de akkor levonnak a nyugdíjból. Minden hónapért, amellyel korábban kéri valaki a nyugdíjazását a törvényes korhatárnál, 0,3 százalékkal csökken a nyugdíj összege.

A politikusok szeretik a nyugdíjasokat

Csakhogy a nyugdíjasok arányának állandó növekedése azt is jelenti, hogy ők a legnagyobb szavazói csoport, így várható, hogy a politikusok a korábbi tervekhez képest újra és újra kitalálnak nekik valamilyen kedvezményt. Most júliustól az utóbbi 23 év legnagyobb nyugdíjemelése következik Németországban, a nyugat-német tartományokban 4,25, a kelet-német területeken 5,95 százalék. (Amit a jó munkaerő-piaci helyzet és gazdasági növekedés és egy korábban hozott nyugdíjemelési szabály tesz lehetővé, erről itt írtunk.)

A legszegényebb nyugdíjasokat is folyton igyekeznek megsegíteni különböző módszerekkel (újfajta kiegészítést kaphatnak a kisnyugdíjasok, egy új üzemi nyugdíj bevezetését tervezik, szociális segélyt kérhetnek). A nyugdíjkassza már most sem kiegyensúlyozott, a német költségvetésből évente 86 milliárd euróval toldják meg. Pedig így is Németországban az egyik legalacsonyabb az átlagnyugdíjak értéke az átlagbérekhez képest.

A törvény az egy dolog

Ahogy a Die Welt is felhívja rá a figyelmet, erős a szakadék a valódi nyugdíjba vonulási idő és a törvényi között. Németországban valójában már átlagosan 62 évesen nyugdíjba mennek az emberek, Franciaországban 60 évesen. A portugálok viszont átlagosan 68,4 évig, a mexikói férfiak 73, a nők 75 évig dolgoznak, a jóval alacsonyabb törvényi nyugdíjkorhatár ellenére.

A nyugdíjak között Németországban is nagy a különbség, sok a kisnyugdíjas, a német polgárok félnek is rendesen az öregkori szegénységtől. Sokuknak azt javasolják: Költözzenek Keletre, Magyarországra vagy Bulgáriába, ahol alacsonyabb az árszínvonal.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Hány telefonfülke van még az országban és mennyit használják őket?
Privátbankár.hu / MTI | 2021. július 23. 10:01
Folyamatosan csökken a nyilvános telefonfülkék száma, de még mindig rendszeresen használják azokat, havonta átlagosan ötven hívást indítanak egy-egy nyilvános készülékről.
Személyes pénzügyek Melyik éri meg jobban? A fogyasztóbarát személyi hitel vagy a hagyományos?
Privátbankár.hu | 2021. július 20. 16:37
A Minősített Fogyasztóbarát személyi kölcsön számos olyan jellemzővel bír, ami miatt kedvezőbb egy hagyományos személyi kölcsönnél, a Nemzeti Bank korábbi közlése alapján az idei év első négy hónapjában felvett személyi kölcsönök közül minden ötödik minősített volt. A Bank360 elemzői annak jártak utána, hogy milyen feltételekkel lehet hagyományos, illetve fogyasztóbarát hitelhez jutni júliusban, és jobban megéri-e az új konstrukció.
Személyes pénzügyek A válság ellenére is új történelmi csúcson az Ausztriában dolgozó magyarok száma
Eidenpenz József | 2021. július 20. 12:00
Annak ellenére, hogy a koronavírus-válságnak még koránt sincs vége, és nem a legjobb évként fog bevonulni a turizmus történetébe sem a 2021-es, az Ausztriában dolgozó magyarok száma új történelmi csúcsra emelkedett. Messze a magyarok kapták a legtöbb állást júniusban, amihez hozzájárulhat, hogy osztrák dolgozókból egyre kevesebb van. Az országban azonban megint szigorítanak, így a nyár második fele erősen kérdéses.
Személyes pénzügyek Magyarország sem marad ki az időjárás okozta károkból
Privátbankár.hu | 2021. július 19. 16:27
A Generali Biztosító adatai szerint július második és harmadik hétvégéjének viharai után eddig közel 5500 bejelentés érkezett, összesen 1,5 milliárd forint értékben. 
Személyes pénzügyek Ráerősített az öngondoskodás iránti igényre a járvány
Privátbankár.hu | 2021. július 19. 15:12
Egyre többen veszik saját kezükbe az egészségügyi öngondoskodás kérdését – derült ki a Pénztárszövetség első negyedéves eredményeiből. A hosszú távú, nyugdíjcélú megtakarítások mellett tavaly és a 2021-es év első negyedévében a több mint 930 ezer egészségpénztári tag 8 milliárd forintnyi egyéni befizetéssel gyarapította egészségügyi célú befizetéseit, ami rekordösszegnek számít az elmúlt 20 év első negyedéveit tekintve.   
Személyes pénzügyek Jól meglökte a koronavírus az asztali számítógépek iránti keresletet
MTI | 2021. július 19. 12:20
Az elmúlt három negyedévben világszerte szépen nőttek a PC-eladások, igaz, a lendület így a végére épp hanyatlásnak indult.
Személyes pénzügyek Két bank is a babaváró hitel növekvő folyósítását jelezte
MTI | 2021. július 14. 06:24
Jelentős növekedésről számolt be a babaváró hitelek folyósításában két pénzintézet.
Személyes pénzügyek Még hogy válság? Egy év alatt közel 900 milliárddal tollasodtak meg a hazai gazdagok - itt a legfrissebb privátbanki körkép!
Csabai Károly | 2021. július 12. 05:21
Nemcsak a meglévő ügyfelek számláját gyarapították a koronavírus-járvány utáni első sokkot követően jelentősen felpattant árfolyamok. Hanem a friss pénzek is, vagyis, hogy több mint másfélezren döntöttek úgy, ezentúl a pénzeik fialtatását profikra bízzák. Mindezek következtében június végén közel 47 ezer számlán már 7 ezer milliárd forintos magánvagyont kezeltek a hazai privátbankárok, akik 30 millió forint alatt szóba sem állnak módosabb honfitársainkkal, a többségnél azonban 100 millió a beugró. Egyéb érdekességek is kiderülnek a legfrissebb körképünkből.
Személyes pénzügyek Az itthon nyaraló magyarok közel fele 50 ezer forintnál kisebb büdzsével tervez
Privátbankár.hu | 2021. július 8. 12:29
32 százalékuk pedig 50 és 100 ezer forint közötti vakációs költségvetéssel számol idén.
Személyes pénzügyek Csak május végéig 460 milliárd forint lakáshitelt vettek fel a magyarok
MTI | 2021. július 8. 07:54
Az év első öt hónapjában már majdnem olyan értékben kötöttek hitelszerződéseket, mint a teljes 2016-os évben.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos