TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Arra a problémára, hogy egyre több nyugdíjast egyre kevesebb dolgozónak kéne eltartania, egy német kutatóintézet a nyugdíjkorhatár fokozatos emelését látja a legjobb megoldásnak. Egészen a 73 éves korhatárig, ami azonban azt eredményezné, hogy sokaknak alig lennének nyugodt nyugdíjas éveik, mert a várható életkor sem sokkal hosszabb. A politikusok viszont szeretnek a nyugdíjasoknak kedvezni.

A Német Gazdaság Intézete (IW) új prognózissal sokkolta a németeket: a jövőben lehet, hogy csak 73 éves korukban mehetnek majd nyugdíjba – írja a Die Welt. Miután a társadalom öregedése miatt egyre több lesz a nyugdíjas, akiket egyre kevesebb dolgozónak kellene eltartania, a legkézenfekvőbb megoldás, ha a nyugdíjkorhatárt emelik, hogy ezzel az aktív dolgozók száma nőjön, a nyugdíjasoké csökkenjen.

A nyugdíjrendszer fenntartásához a befizetett járulékoknak és a kifizetéseknek egyensúlyban kell maradniuk, ami úgy érhető el legkönnyebben, ha meredeken emelik a nyugdíjkorhatárt. A számítások szerint 2030-ban már 69, 2035-ben 71 év lenne a nyugdíjba vonulás kora. A 2041-es évben pedig már 73 év lehet, amit azután a kutatóintézet szerint nem emelnének tovább.

Nem lenne sok boldog évük

Ezen javaslat alapján a németek nem töltenének el túl sok időt boldog nyugdíjasként, egy ma 40 éves férfi várható élettartama ugyanis 79 év. Tehát még hat éve maradna, amit nyugdíjban tölthet. Nőknél ez az érték tíz év. Összehasonlításképpen ez még 1960-ban is több volt, akkor a férfiak 10, a nők 11 éves nyugdíjban töltött esztendő előtt álltak az országban.

Jelenleg a férfiak 19,3, a nők 21,4 évnyi nyugállományra számíthatnak úgy, hogy a nyugdíjkorhatár valamivel 65 év felett van. (Egy korábbi döntés alapján 2012 és 2024 között évente 1-2 hónappal emelik, 2024-ig 67 évre.) Nyugdíjba lehet vonulni már 63 éves kortól is, de akkor levonnak a nyugdíjból. Minden hónapért, amellyel korábban kéri valaki a nyugdíjazását a törvényes korhatárnál, 0,3 százalékkal csökken a nyugdíj összege.

A politikusok szeretik a nyugdíjasokat

Csakhogy a nyugdíjasok arányának állandó növekedése azt is jelenti, hogy ők a legnagyobb szavazói csoport, így várható, hogy a politikusok a korábbi tervekhez képest újra és újra kitalálnak nekik valamilyen kedvezményt. Most júliustól az utóbbi 23 év legnagyobb nyugdíjemelése következik Németországban, a nyugat-német tartományokban 4,25, a kelet-német területeken 5,95 százalék. (Amit a jó munkaerő-piaci helyzet és gazdasági növekedés és egy korábban hozott nyugdíjemelési szabály tesz lehetővé, erről itt írtunk.)

A legszegényebb nyugdíjasokat is folyton igyekeznek megsegíteni különböző módszerekkel (újfajta kiegészítést kaphatnak a kisnyugdíjasok, egy új üzemi nyugdíj bevezetését tervezik, szociális segélyt kérhetnek). A nyugdíjkassza már most sem kiegyensúlyozott, a német költségvetésből évente 86 milliárd euróval toldják meg. Pedig így is Németországban az egyik legalacsonyabb az átlagnyugdíjak értéke az átlagbérekhez képest.

A törvény az egy dolog

Ahogy a Die Welt is felhívja rá a figyelmet, erős a szakadék a valódi nyugdíjba vonulási idő és a törvényi között. Németországban valójában már átlagosan 62 évesen nyugdíjba mennek az emberek, Franciaországban 60 évesen. A portugálok viszont átlagosan 68,4 évig, a mexikói férfiak 73, a nők 75 évig dolgoznak, a jóval alacsonyabb törvényi nyugdíjkorhatár ellenére.

A nyugdíjak között Németországban is nagy a különbség, sok a kisnyugdíjas, a német polgárok félnek is rendesen az öregkori szegénységtől. Sokuknak azt javasolják: Költözzenek Keletre, Magyarországra vagy Bulgáriába, ahol alacsonyabb az árszínvonal.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Közel kétezer milliárddal tartoznak a NAV-nak a magyarok
Privátbankár.hu / MTI | 2020. október 27. 07:33
Igaz, minimálisan, de mérséklődött az adóhivatal követelésállománya.
Személyes pénzügyek Világutolsó olajcégek, stagnáló magyar munkavállaló-szám Ausztriában
Privátbankár.hu | 2020. október 26. 17:04
Az olajcégek és energiavállalatok nyomott árfolyamáról és az Ausztriában, Németországban dolgozó magyar munkavállalók helyzetéről beszélt munkatársunk a TrendFM-nek.
Személyes pénzügyek Újdonsággal rukkolt elő a Gránit Bank
Privátbankár.hu | 2020. október 26. 12:23
A hazai bankok között elsőként, akár már a számlanyitás másnapján, plasztik nélküli, vásárlásra alkalmas digitális bankkártyát biztosít új ügyfeleinek a Gránit Bank. E kártyaszolgáltatás újdonsága abban áll, hogy az ügyfeleknek a számlanyitás után nem kell megvárniuk a fizikai bankkártyát ahhoz, hogy a mobiltelefonjukkal fizetni tudjanak.
Személyes pénzügyek Álomnyugdíj: így halmozhat fel tízmilliókat
Privátbankár.hu | 2020. október 26. 11:35
Több mint 24 millió forintot tud felhalmozni egy huszonéves nő a nyugdíjba vonulásáig, ha a nettó átlagfizetésének körülbelül 10 százalékát havonta félreteszi. Egy tíz évvel idősebb férfi pedig 26 millió forintra tehet szert - derül ki a K&H Biztosító összeállításából. A társaság tapasztalatai szerint az öngondoskodás és a nyugdíjas évekre történő takarékoskodás egyre inkább a fókuszba kerül szinte mindegyik korosztályban. Ezt jelzi az is, hogy a K&H Biztosító az idei első félévben - a koronavírus-járvány ellenére – nyugdíjbiztosítások értékesítésében 24 százalékos növekedést ért el.  
Személyes pénzügyek Kialakult a diákverseny országos döntőjének 19 fős mezőnye
Privátbankár.hu | 2020. október 21. 15:43
Az eddig bejutott csapatok után az október 20-ai elődöntőkben egy kiskunfélegyházi, egy kiskunhalasi, egy szegedi, egy békéscsabai és egy budapesti team diadalmaskodott, így ők vehetnek részt az első alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny november 4-ei országos döntőjében. Nem csak a győztes csapat tagjai részesülnek majd jutalomban, a verseny támogatói, szakmai partnerei ugyanis számos értékes díjat ajánlottak fel.
Személyes pénzügyek Hátrányba kerültek a magyar munkavállalók Ausztriában a határzár miatt?
Eidenpenz József | 2020. október 21. 05:08
Majdnem a tavaly őszi szinten járt szeptemberben a magyar állampolgárok száma az osztrák munkaerő-piacon. Nagyjából stabilnak nevezhető a létszám a legfrissebb jelentés szerint Németországban is. Ám a korábbiaktól eltérően feltűnően több román, szlovén, lengyel, török, horvát és német kapott munkát Ausztriában, mint magyar. Kérdés, mi lesz a síszezonban – ha megtartják egyáltalán.
Személyes pénzügyek 400-450 milliárd forint maradhat az adósoknál a hitelmoratórium meghosszabbítása miatt
Privátbankár.hu | 2020. október 20. 11:11
Ez eddigi moratóriumosok 47 százaléka élhet a folytatással.
Személyes pénzügyek Már csak öt hely kiadó a diákverseny döntőjében
Privátbankár.hu | 2020. október 18. 20:04
Az eddig bejutott kilenc megyei győztes után ugyanis a csütörtöki elődöntőkben egy zalaegerszegi, egy egri, egy kazincbarcikai, egy fehérgyarmati és egy nyíregyházi team diadalmaskodott, így ők vehetnek részt az első alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny november 4-ei országos döntőjében. A még szabad öt helyért október 20-án, kedden kerül sor az utolsó elődöntőkre, amelyekben négy megye (Bács-Kiskun, Békés, Csongrád és Jász-Nagykun-Szolnok), valamint Budapest csapatai csapnak össze.
Személyes pénzügyek További öt hely kelt el a diákverseny döntőjében
Privátbankár.hu | 2020. október 16. 13:15
A múlt héten bejutott győri, szombathelyi, tatai és pápai csapat után az október 13-ai megyei elődöntőkben egy székesfehérvári, egy siófoki, egy villányi, egy szekszárdi és egy budaörsi team diadalmaskodott, így ők vehetnek részt az első alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny november 4-ei országos döntőjében.
Személyes pénzügyek Novembertől már az Erste sem értékesít lakástakarék-szerződést
Privátbankár.hu | 2020. október 14. 14:39
Mindezt a honlapján tette közzé a hitelintézet. A lépés szinte napra pontosan egy évvel azután következik be, hogy az OTP Bank is a piacról való - egyelőre átmeneti - kivonulásról döntött. MIndezek következtében október 31. után már csak a Fundamenta-Lakáskasszánál lehet új lakástakarék-szerződést kötni.
Friss
hírlevél