<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
A német gazdaság dübörög, egyre többen helyezkednek el, emiatt szépen nőhetnek a nyugdíjak is. Ám ez a folyamat néhány év múlva leállhat, és a nyugdíjkorhatárt is emelni kell. Az egészségügy finanszírozása sem egyszerű feladat a miniszter szerint.
(Fotó: Pixabay)

A jó munkaerő-piaci helyzet miatt a nyugdíjak Németországban jövőre is jelentős mértékben emelkedhetnek – írták ma német lapok a DPA hírügynökség nyomán. Az emelés ismét július elsejétől esedékes, és mértékét többek között az határozza meg, hogyan viszonyul egymáshoz a dolgozók (járulékfizetők) és a nyugdíjasok száma. (A “fenntarthatósági faktor”.)

A munkaadók, munkavállalók szervezeteinek képviselőiből és tudósokból álló szervezet, a Sozialbeirat nyilatkozott így, szerintük megint legalább három százalékos emelésre lehet számítani. Hozzátették azonban azt, hogy a pontos mértéket majd csak jövőre tudják kiszámolni az idei statisztika adatok alapján.

A “fenntarthatósági faktor” idén is 0,62 százalékpontot tett hozzá a nyugdíjemeléshez, de azt várják, hogy 2026-tól a nyugdíjba vonulók nagy száma miatt negatívvá válik. Peter Weiß, a CDU nyugdíjszakértője szerint most is meglepetés, hogy többen álltak munkába, mint ahányan nyugdíjba mentek. Ennek oka a “gazdaság csodás dinamikája” – mondta. (Illetve nyilván az erős bevándorlás is – a szerk).

Korhatárt emelnek és emelni fognak

Jens Spahn (CDU) miniszter, akit Angela Merkel egyik lehetséges utódjaként is szoktam emlegetni, tegnap azt mondta: Németországban az embereknek hozzá kell szokniuk a gondolathoz, hogy egyre később mehetnek nyugdíjba.

Az országban Magyarországhoz hasonlóan a korhatár fokozatos emelése zajlik 2029-ig, erről sok évvel ezelőtt döntöttek. Az 1964-ben születettek majd csak 67 évesen mehetnek nyugdíjba. Az egészségügy-miniszter szerint ugyanakkor a várható életkor naponta hat órával emelkedik, ami ugyan jó bizonyítványt állít ki az egészségügyi rendszerről, de annak finanszírozása egyre nehezebb.

Időskori szegénységtől félnek

A németek nagyon félnek az időskori szegénységtől. Tulajdonképpen milyen helyzetben vannak a nyugdíjasok? – teszi fel a kérdést a Focus online. A nyugdíjak átlaga a nyugati tartományokban 1441, a keletiekben 1381 euró. Ebből azonban még adókat és járulékokat kell fizetni, amelyek egyénenként, egyéb jövedelmektől is függően nagyon változóak.

Emiatt Nyugaton a férfiak 37, a nők 77 százaéka, keleten a férfiak 25, a nők 50 százaléka csak 900 eurót (mintegy 292 ezer forintot) kap kézhez. Ez ott már kevésnek számít, hiszen az árszínvonal sokkal magasabb.

(Korábbi cikkünk a témában: Ismét kísért a későbbi nyugdíjba vonulás réme.)

Személyes pénzügyek Nem kell elájulni a forint mai teljesítményétől
Privátbankár.hu | 2023. március 22. 19:23
Erősödött a forint a főbb devizákhoz képest szerdán kora estére a reggeli szintekhez képest.
Személyes pénzügyek Nem hallgatott a kormány a bankokra
Privátbankár.hu | 2023. március 22. 17:41
Maradnak a betéti kamatársapkák.
Személyes pénzügyek Maximum havi 147 ezres lakáshitel-törlesztést vállalhat egy átlagos huszonéves
Privátbankár.hu | 2023. március 19. 17:47
Az átlagfizetések alapján a húszas és a harmincas korosztály tagjai a túlzott eladósodás megakadályozását szolgáló adósságfék-szabályok szerint az átlagfizetésük alapján elméletileg 147 ezer, illetve 183 ezer forintos hiteltörlesztést vállalhatnak.
Személyes pénzügyek Masszívan érzi a vágtató inflációt a bankkártyánk is
Privátbankár.hu | 2023. március 16. 12:52
Masszívan jelentkezik a megugró infláció a bankkártyás forgalomban is: a bankkártyás vásárlások értéke egy év alatt 32 százalékkal ugrott meg, miközben a kártyás vásárlások számának bővülése alig haladta meg a 17 százalékot – hívja fel a figyelmet a BiztosDöntés.hu. A fogyasztási szokások átalakulását az online fizetés előretörése mutatja.
Személyes pénzügyek A jegybank aggódik, mert a Revolut még mindig nem itthoni leánybank
Privátbankár.hu | 2023. március 13. 10:23
Az MNB a hazai ügyfelek védelmében változatlanul szorgalmazza, hogy a Revolut Bank itthoni leánybankként, magyarországi székhellyel és kellő tőkeerővel, a magyar jegybank felügyelete alá tartozó intézményként végezze tevékenységét. A Revolut Bank továbbra sem nyújtott be ilyen célú engedélyezési kérelmet, s változatlanul határon átnyúló szolgáltatóként működik. A hazai ügyfelek így továbbra sem tudják Magyarországon rendezni elszámolási jogvitájukat és a magyar betétbiztosítási védelem sem terjed ki a Revolut Banknál tartott pénzbetéteikre. A hazai bankok eközben megbízhatóan, stabilan működnek.
Személyes pénzügyek A XXI. század új szakmái – Influenszer legyek vagy intimitás koordinátor?
Elek Lenke | 2023. március 12. 18:36
No, és mi akarsz lenni, ha megnősz? Még nem tudom… nyissak kutyaovit? Legyek esküvőszervező? Étkezéspszichológus? Bohócdoktor? Utazó blogger? Partikellék forgalmazó? Influenszer? Vagy inkább intimitás koordinátor? Egy ilyen beszélgetés aligha hangozhatott volna el akárcsak 30 évvel ezelőtt is.
Személyes pénzügyek Támogatások kétgyermekes családoknak 2023-ban
Márkázott tartalom | 2023. március 12. 10:46
Magyarországon számos támogatás áll rendelkezésre, amelyek megkönnyíthetik a családalapítást. Ezúttal azokat a kedvezményeket tekintjük át, amelyeket a kétgyermekes családok vehetnek igénybe.
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! - 2023 tavasz, 1. forduló
Privátbankár.hu | 2023. március 12. 07:00
Mit tudsz a pénzügyekről? Itt a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! 2023 tavaszi diákverseny 1. fordulója a gimnáziumok diákjainak!
Személyes pénzügyek A nap kérdése: az OTP üti ki a Fundamentát vagy fordítva? 
Privátbankár.hu | 2023. március 10. 13:50
Párbaj indult a hazai lakástakarékpénztári szolgáltatásoknál.
Személyes pénzügyek Egyre tudatosabban gazdálkodunk
Privátbankár.hu | 2023. március 9. 09:22
A bankbetéteknek hátat fordító lakosság az értékpapírpiacon keresett helyet a pénzének az ijesztő inflációs adatok láttán. Az állampapír-eladások és a befektetési alapok nyertek sokat az árak emelkedésén.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG