1p

Mi a legnagyobb probléma a hazai felsőoktatásban?
És a gazdaságban? Mennyit ér egy magyar egyetemi diploma?
Online Klasszis Klub élőben Ádám Zoltánnal, a Corvinusról elbocsátott egyetemi oktatóval

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a közgazdásztól!

2024. október 9. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Dél-Koreában a jelenlegi 60 évről fokozatosanm méghozzá húsz év alatt 65 évre emelik a nyugdíjkorhatárt.

A dél-koreai nyugdíjszolgáltató közlése szerint a korhatáremelés két évtized alatt fog végbemenni. Jövőre egy évvel, majd azt követően ötévente további egy-egy évvel növelik a korhatárt, amely 2033-ra fogja elérni a 65 évet.  A nyugdíjalap nem indokolta a lépést, de az minden bizonnyal a dél-koreai társadalom elöregedésével és a szociális kiadások növekedésével van összefüggésben.

Egy pénzügyi cég felmérése szerint 2020-ra az ország GDP-jének 7 százalékát is elérhetik a nyugdíjkiadások, amelyek 2007-ben még csak a bruttó hazai termék 2 százalékát tették ki. Egy parlamenti jelentés pedig arról számolt be, hogy a jelenlegi demográfiai tendenciák mellett a most még mintegy 367 ezer milliárd vonos (74 ezer milliárd forint) vagyonnal rendelkező dél-koreai nyugdíjalap 2053-ra csődbe fog menni. Jelenleg a dél-koreai lakosság 17 százaléka idősebb 60 évnél, amely arány előrejelzések szerint 2050-re 39 százalékra emelkedhet, miután az ország rendelkezik a világ hetedik legalacsonyabb termékenységi arányszámával, egy szülőképes korú nőre mindössze 1,24 gyermek jut.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Előfizetőink máshol nem olvasott, higgadt hangvételű, tárgyilagos és
magas szakmai színvonalú tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Korlátlan hozzáférést adunk az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz is, a Klub csomag pedig a hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmazza.
Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Személyes pénzügyek Egyre messzebb Nagy Márton álma
Privátbankár.hu | 2024. október 4. 06:45
A lakáshitelek kamatai semmit sem csökkentek október elején, egyelőre nyoma sincs, hogy a bankok elindulnának a tőlük kért 5 százalékos THM felé. A személyi kölcsönöknél van példa kamatvágásra, de ennek azok örülhetnek, akik az átlagosnál valamivel magasabb nettó jövedelmet tudnak felmutatni.
Személyes pénzügyek Üzenetet kapott minden bankkártyás: mi a teendő átverés esetén? Megszólalt a szakértő
Privátbankár.hu | 2024. október 2. 12:55
Csak az idei második negyedévben több mint 8 milliárd forint értékben okoztak kárt a bűnelkövetők a bankkártyás, mobiltelefonos és internetes banki fizetések során Magyarországon. A károsultak jelentős része azonban a mai napig nincsen tisztában azzal, kitől követelheti az okozott kár megtérítését – derül ki többek között a BDO Legal Jókay Ügyvédi iroda alábbi összegzéséből.
Személyes pénzügyek Megkergült az Apple Pay és ez sokaknak duplaannyiba került
Privátbankár.hu | 2024. október 2. 09:03
A hibás tranzakciók rendezése még várat magára. 
Személyes pénzügyek Megint lenyúlja a pénzünket az Apple
Privátbankár.hu | 2024. október 1. 15:56
Ismét vásárlás nélkül terheli meg ügyfelei bankkártyáját az Apple, a Magyar Nemzeti Bank a pénzintézeteket az ügyfeleik védelmére utasítja.
Személyes pénzügyek Jönnek az új banki sarcok, ki fogja megfizetni a pénzváltásra kirótt illetéket?
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 30. 09:16
Év végéig nem lehet az átváltást terhelő plusz díjat az ügyfelekre hárítani, de úgy tűnik, a bankok azért megtalálják a módját, hogy ne járjanak rosszul.
Személyes pénzügyek Be kell vezetni a maximált nyugdíj intézményét
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 26. 10:21
Az állami nyugdíjrendszereket mindenütt a világon szolidaritási elvek alapján hozták létre. Ennek a teóriának megfelelően mindenütt szabályozták a kifizethető minimumokat és maximumokat. A Fidesz-kormány néhány éve ezen egyedülálló módon változtatott. Eltörölték a nyugdíjmaximumot.
Személyes pénzügyek Technikumok és szakképző iskolák, figyelem: elindult az ősz legizgalmasabb pénzügyi versenye!
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 25. 11:32
Október 18-ig jelentkezhetnek a technikumokban és szakképző iskolákban tanuló diákok az immár kilencedik alkalommal zajló Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! versenyre – hangzott el a szervezők és a támogatók képviselői által tartott sajtótájékoztatón. A négyfős csapatok három fordulóban mérik össze a tudásukat, ebből az első kettő online zajlik, a december 10-i országos döntőn viszont már személyesen vehetnek részt a vármegyei fordulók győztesei, Budapesten. A verseny fővédnöke Tóth Tibor, a Pénzügyminisztérium államtitkára.
Személyes pénzügyek A győztes mindent visz
Natív tartalom | 2024. szeptember 24. 10:01
George Bernard Show (1856-1950) Nobel-díjas író, drámaíró szerint az észszerű ember alkalmazkodik a világhoz, az észszerűtlen kitartóan próbálja a világot saját magához alakítani, emiatt minden fejlődés az észszerűtlenektől függ.
Személyes pénzügyek Nagy Márton visszakozott?
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 23. 15:01
Úgy tűnik, az 5 százalékos teljes hiteldíjmutatójú lakáshitelek csak egy szűkebb szegmensre fognak vonatkozni. Erről is beszélt Dobos Zoltán kollégánk a Trend FM hétfő reggeli műsorában.
Személyes pénzügyek Agyafúrt átveréssel akarnak megkopasztani minket, de van megoldás
Buksza blog | 2024. szeptember 20. 07:10
A bűnözők a mesterséges intelligencia felhasználásával igyekeznek hozzáférni pénzünkhöz. Az MI képes arra, hogy egy rövid minta alapján is élethűen utánozza valaki hangját. Szerencsére van azért van ellenszer. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG