Nyugdíjalap
Személyes pénzügyek Ki hal bele előbb a német nyugdíjreformba? 
Eidenpenz József | 2024. április 21. 05:44
Újabb nyugdíjreform készül Németországban, részvénybefektetésekkel egészítenék ki az egyre nehezebben finanszírozható kifizetéseket, de valakinek az indulótőkét is be kell fizetni. Mindenki jól jár majd ezzel, vagy csak egy 500 milliárd eurós pénzkidobás lesz? A fiatalok duplán fizetnek az időseknek? A nők és a külföldiek mentették meg a nyugdíjakat?
Személyes pénzügyek Jön a részvénynyugdíj, mutatjuk, mit tudunk róla eddig 
Privátbankár.hu | 2021. december 5. 19:04
Németországban újfajta nyugdíj bevezetését tervezik, amely az eddigi klasszikus állami nyugdíjt egészítené ki, és a járulék részvényekbe fektetésén alapulna. Ez felpezsdítheti a németek befektetési kedvét és a részvénypiacot is. Irigykedve nézik a svéd modellt, amely igencsak bejött, évente átlag 11 százalékot hozott a nyugdíjasoknak húsz éven keresztül.
Állampapír / Kötvény Nagyot kaszált a nyugdíjalap, mielőtt kiszórják a magyar kötvényeket 
Privátbankár.hu | 2019. május 5. 13:13
Rekordszintű profitot termeltek a norvég állami nyugdíjalap, a világ legnagyobb szuverén pénzügyi alapjának befektetései az első negyedévben.
Személyes pénzügyek Örül a jegybank: egyre többen gondoskodnak magukról 
Privátbankár.hu | 2017. augusztus 24. 17:34
Jelentősen nőtt a nyugdíjpénztárak vagyona az első félévben.
Személyes pénzügyek Van egyáltalán, ahol nem a választások előtt ígérik a legnagyobb nyugdíjemelést? 
Eidenpenz József | 2017. augusztus 2. 16:40
Ez az év a választások éve sok európai országban, de a nyugdíjemeléseké is. Infláció felett emeltek a németek, a románok, és valahol infláció körül lesz a magyarországi végeredmény, majd még elválik. Van, ahol választások előtt ajándékot kaptak a nyugdíjasok, van, ahol csak a törvényi minimumot, de sok helyen valamilyen képlet alapján számolnak.
Makro / Külgazdaság Veszélybe kerültek a nyugdíjak? Hatalmasat bukott a japán állami alap 
Privátbankár.hu | 2016. július 29. 15:52
Átszámítva csaknem 14 ezer milliárd forint veszteséget szenvedett el egy év alatt a japán állami nyugdíjalap.
Makro / Külgazdaság Bajban a brit kilépés legnagyobb támogatói – erről nem szóltak nekik 
Fellegi Tamás | 2016. július 26. 17:00
A legnagyobb lelkesedést a brit, ezen belül az angol nyugdíjasok mutatták a szuverenitás visszaszerzése című maszlag iránt: 60 százalékuk szavazott az EU-ból való kilépésre. Arról viszont nem szólt nekik senki, hogy méretes lyuk tátong a nyugdíjkasszán, ami most rohamosan növekszik, és ez idővel a nyugdíjfizetést is akadályozhatja.
Személyes pénzügyek Így vetnének véget az időskori szegénységnek a németek 
Privátbankár.hu | 2016. május 5. 08:10
A német dolgozók egyik legnagyobb félelme, hogy idős korukra elszegényednek, mert az állami nyugdíj nem lesz elegendő. Már a következő választásokra is gondolva a munkaügyi miniszter újfajta, a vállalatok által fizetendő, kötelező jellegű nyugdíjjárulékot vezetne be. Az alacsony kamatok problémája miatt azonban még sok a nyitott kérdés.
Részvény / Deviza / Áru Eltőzsdézték: óriási veszteség egy nyugdíjalapnál 
Privátbankár.hu | 2015. november 30. 12:22
A világ legnagyobb nyugdíjalapja óriásit bukott a harmadik (naptári) negyedévben: az augusztusi és szeptemberi, globális tőzsdei zuhanás 64 milliárd dollárnak, azaz több mint 18 ezer milliárd forintnak megfelelő összeget tüntetett el az egyenlegből. Durván hangzik, de azért ne feledjük: nem egy negyedév alatt kell megkeresni a pénzt a nyugdíjakra.
Részvény / Deviza / Áru Hatalmas nyugdíjpénzeket öntenek a tőzsdére 
Privátbankár.hu | 2015. augusztus 24. 07:34
A kínai nyugdíjalapok a jövőben az értéktőzsdén is befektethetnek - eddig csak bankbetététben és állampapírokban tarthatták pénzüket.
Személyes pénzügyek Victor Ponta: a nyugdíj-einstand középtávon látható hiba volt Magyarországon 
Privátbankár.hu | 2014. július 21. 09:55
Nem államosítana, hanem inkább közvetlen tőkebefektetésekre kötelezné a román nyugdíjalapokat Victor Ponta román miniszterelnök.
KKV Egy nyugdíjalaphoz került a ferihegyi üzemeltetés  
Privátbankár.hu | 2013. május 7. 14:06
Eladta repülőtér-üzemeltető részesedéseit - köztük a budapestit - a német Hochtief konszern egy kanadai nyugdíjalapnak.
Személyes pénzügyek Öt évvel megemelik a nyugdíjkorhatárt Dél-Koreában 
Privátbankár.hu | 2012. december 8. 15:13
Dél-Koreában a jelenlegi 60 évről fokozatosanm méghozzá húsz év alatt 65 évre emelik a nyugdíjkorhatárt.
Befektetési alapok Az OTP-ből is lesz nyugdíjuk az ár ellen úszó norvégoknak 
Eidenpenz József | 2012. október 31. 18:11
A világ legnagyobb, 650 milliárd dolláros vagyonát kezelő norvég nyugdíjalap az ár ellen fog úszni, csökkenő árfolyamok mellett fog részvényeket vásárolni. Számunkra sem közömbös, ugyanis hatféle hazai tőzsdei részvényben összesen 1,41 milliárd koronát, 54 milliárd forintot tartott tavaly év végén, nagyjából a legnagyobb BUX-papírokat. Kötvényeinkből is 26 milliárd forintnyi volt nála.
Személyes pénzügyek Így lehet magasabb nyugdíja 
Privátbankár.hu | 2012. október 8. 08:31
Majdnem 800 ezer forint a rekordnyugdíj havi nettó összege. Az átlag ennek mindössze egynyolcada, de az évi 8 milliós járulékfizetési plafon eltörlésével most emelkedhet. A költségvetés rövid távon profitál ebből, néhány év múlva azonban a kiadási oldalon is megjelenik majd.
Személyes pénzügyek Majd az állam bácsi! Tervezgetésből nem lesz nyugdíj  
Privátbankár.hu | 2012. június 28. 11:55
Bár a leendő nyugdíjasok nagy többsége több forrásra is támaszkodik időskori éveit illetően a vizsgált országokban, még mindig az állami nyugdíjbiztosítás előfordulási aránya a legmagasabb az egyes formák között - derül ki az Aegon megbízásából végzett, kilenc országot érintő, nemzetközi kutatásból. Az állami nyugdíjpillér szerepe Magyarországon az egyik legjelentősebb.
Személyes pénzügyek Részvények helyett a hegde fundok felé kacsintgatnak a nyugdíjalapok 
Privátbankár.hu | 2012. május 28. 18:59
Az adósságválság mélyülése és a részvényárfolyamok szélsőséges ingadozása miatt Európában a nyugdíjalapok egyre jobban csökkentik portfóliójukban a részvények, valamint az adósságválsággal küszködő országok államkötvényeinek az arányát.
Részvény / Deviza / Áru Nemcsak nálunk tőzsdézik el a Mol-pénzt - lefelezte OTP-csomagját a norvég óriás 
Eidenpenz József | 2012. május 9. 06:10
Az elképesztő méretű, 463 milliárd eurós norvég állami vagyonalap tőkéjének alig több, mint fél ezrelékét tartotta magyar eszközökben tavaly év végén, azonban ez is 83,2 milliárd forintot tett ki. Forintban 15, norvég koronában 24 százalékkal csökkentek magyar befektetései tavaly, az OTP-ből el is adogatott és sokat bukott is rajta, a Mol-hoz sokat vásárolt, mégis alig nőtt a csomag összértéke.
Személyes pénzügyek Brutális az európai nyugdíjalapok hiánya  
Privátbankár.hu | 2011. december 2. 09:44
A világ 100 legnagyobb multinacionális vállalatához tartozó nyugdíjalapok összesített hiánya egy év alatt 70%-kal, 290 milliárd euróra hízott, a rekord szintű befizetések ellenére. A nyugdíjalapok idén keletkezett finanszírozási hiánya nagyságrendileg a görög mentőcsomaggal egyezik meg.
Személyes pénzügyek Nyugdíjreform: másfél éve a startvonalon  
Zsiborás Gergő | 2011. november 30. 12:37
A kormány nyugdíjreform címén olyanra vállalkozott, amire senki sem volt eddig képes. A költségvetési háttér átalakítása egyelőre csak a tételek ide-oda tologatása, miközben a rendszerben 0 forint tartalék van - és kikerült abból 3000 milliárdnyi megtakarítás, aminek fele államadósság-csökkentésre ment el, hiába. Az egyéni számlák sehol, a rendszer kockázatai viszont ugyanazok, mint 20 évvel ezelőtt. Nagy gondban a nyugdíjrendszer.
Személyes pénzügyek Sokkal drágább az állami nyugdíjrendszer, mint a magánpénztárak 
Privátbankár.hu | 2011. október 28. 17:14
A PSZÁF pénteken publikált tanulmányából kiderül, nem igaz, hogy a magánnyugdíjpénztárak drágán működtek. Az állami rendszer vagyonarányosan kétszer olyan drága
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG