TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A világ 100 legnagyobb multinacionális vállalatához tartozó nyugdíjalapok összesített hiánya egy év alatt 70%-kal, 290 milliárd euróra hízott, a rekord szintű befizetések ellenére. A nyugdíjalapok idén keletkezett finanszírozási hiánya nagyságrendileg a görög mentőcsomaggal egyezik meg.

A többek között biztosítási kockázatok vizsgálatával is foglalkozó Lane Clark and Peacock 2011-es „European Pensions Briefing” címet viselő jelentése szerint az FTSE 100 részvényindexbe tartozó vállalatok nyugdíjalapjainak hiánya egyedül az idei évben 120 milliárd euróval nőtt.


Nyugdíjalapok hiánya (FTSE 100 részvényindexbe tartozó cégek összesített adatai)

 

 

Az LCP partnere, Alex Waite szerint a munkavállalói juttatások – így a nyugdíjak – elszámolására és közzétételére vonatkozó új IAS 19 szabályok, a volatilis piacok és a szabályozásbeli bizonytalanságok további nyomást jelentenek a vállalatok számára, a nyugdíjalapok reformját illetően - idézi a szakembert a Biztosítási Szemle.

Waite szerint a nyugdíjalapok idén keletkezett finanszírozási hiánya nagyságrendileg a görög mentőcsomaggal egyezik meg. „2011 bebizonyította, attól még, hogy az év rosszul kezdődik, nem jelenti azt, hogy nem folytatódhat még rosszabbul” – tette hozzá Waite.

Nem gondolták volna

Az LCP tavalyi jelentésében még azt a becslést olvashattuk, hogy 1:10-hez annak az esélye, hogy a nyugdíjalapok hiánya 100 milliárd eurót meghaladó mértékben növekszik. Valójában, az év eddig eltelt részében a deficit összesítve mintegy 120 milliárd euróval nőtt.

A tanácsadó cég szerint a szabályozási kockázat az egész kontinens nyugdíjalapjait fenyegeti. Az LCP külön kiemelte a Szolvenia II-ben rejlő veszélyeket, amely Európa-szerte számos nyugdíjalap fenntarthatóságát alááshatja.

Az új nyugdíj-számviteli szabályok további kockázatot jelenthet a multinacionális cégek számára, a mostani gazdasági körülmények között. Sok vállalat számára az IAS 19 által előírt közzétételi szabályok már 2011 év végén hatályba lépnek.

Az új számviteli szabályok fényében az elemzők, hitelezők és részvényesek alaposan át fogják tekinteni a cégek 2011-es éves jelentését. A piac azon cégeket egyértelműen pozitívan fogja értékeleni, amelyek megtették a szükséges lépéseket a nyugdíj kockázatok kezelésére – közölte a tanulmány egyik szerzője.

Az IAS 19 újdonságai

A legfontosabb változások a munkavállalói juttatásokat, vagyis az IAS 19 számviteli és közzétételi előírásait illetően a következők:

- A „folyosó módszer” megszűntetése: ez elsősorban a holland társaságokat érinti majd. A módszer eddig lehetővé tette a biztosításmatematikai nyereségek és veszteségek adott összeghatárig történő elhatárolását, a fennmaradó összegnek pedig az eredmény terhére történő amortizációját. A módszer megszűntetésével nagyságrendileg 16 milliárd euróval csökkenthet a társaságok saját tőkéje a társaság becslése szerint.

- Megszűnik a várható hozam elszámolhatósága is: ez az FTSE Global 100 indexbe tartozó 66 cég nyereségét mintegy 14 milliárd euróval csökkenti majd.

- A közzétételi követelmények szigorítása.

  Az Ön bizalma a mi tőkénk

  A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

  Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


  Jól jönne 1,5 millió forint?

  A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

  Személyes pénzügyek Kialakult a diákverseny országos döntőjének 19 fős mezőnye
  Privátbankár.hu | 2020. október 21. 15:43
  Az eddig bejutott csapatok után az október 20-ai elődöntőkben egy kiskunfélegyházi, egy kiskunhalasi, egy szegedi, egy békéscsabai és egy budapesti team diadalmaskodott, így ők vehetnek részt az első alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny november 4-ei országos döntőjében. Nem csak a győztes csapat tagjai részesülnek majd jutalomban, a verseny támogatói, szakmai partnerei ugyanis számos értékes díjat ajánlottak fel.
  Személyes pénzügyek Hátrányba kerültek a magyar munkavállalók Ausztriában a határzár miatt?
  Eidenpenz József | 2020. október 21. 05:08
  Majdnem a tavaly őszi szinten járt szeptemberben a magyar állampolgárok száma az osztrák munkaerő-piacon. Nagyjából stabilnak nevezhető a létszám a legfrissebb jelentés szerint Németországban is. Ám a korábbiaktól eltérően feltűnően több román, szlovén, lengyel, török, horvát és német kapott munkát Ausztriában, mint magyar. Kérdés, mi lesz a síszezonban – ha megtartják egyáltalán.
  Személyes pénzügyek 400-450 milliárd forint maradhat az adósoknál a hitelmoratórium meghosszabbítása miatt
  Privátbankár.hu | 2020. október 20. 11:11
  Ez eddigi moratóriumosok 47 százaléka élhet a folytatással.
  Személyes pénzügyek Már csak öt hely kiadó a diákverseny döntőjében
  Privátbankár.hu | 2020. október 18. 20:04
  Az eddig bejutott kilenc megyei győztes után ugyanis a csütörtöki elődöntőkben egy zalaegerszegi, egy egri, egy kazincbarcikai, egy fehérgyarmati és egy nyíregyházi team diadalmaskodott, így ők vehetnek részt az első alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny november 4-ei országos döntőjében. A még szabad öt helyért október 20-án, kedden kerül sor az utolsó elődöntőkre, amelyekben négy megye (Bács-Kiskun, Békés, Csongrád és Jász-Nagykun-Szolnok), valamint Budapest csapatai csapnak össze.
  Személyes pénzügyek További öt hely kelt el a diákverseny döntőjében
  Privátbankár.hu | 2020. október 16. 13:15
  A múlt héten bejutott győri, szombathelyi, tatai és pápai csapat után az október 13-ai megyei elődöntőkben egy székesfehérvári, egy siófoki, egy villányi, egy szekszárdi és egy budaörsi team diadalmaskodott, így ők vehetnek részt az első alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny november 4-ei országos döntőjében.
  Személyes pénzügyek Novembertől már az Erste sem értékesít lakástakarék-szerződést
  Privátbankár.hu | 2020. október 14. 14:39
  Mindezt a honlapján tette közzé a hitelintézet. A lépés szinte napra pontosan egy évvel azután következik be, hogy az OTP Bank is a piacról való - egyelőre átmeneti - kivonulásról döntött. MIndezek következtében október 31. után már csak a Fundamenta-Lakáskasszánál lehet új lakástakarék-szerződést kötni.
  Személyes pénzügyek Otthonfelújítási programot indít a kormány a legalább egygyerekes családoknak
  Privátbankár.hu / MTI | 2020. október 14. 10:04
  2021. január elsején indul.
  Személyes pénzügyek Sok lakáshiteles törlesztője megemelkedhet, amint lejár a moratórium
  Privátbankár.hu | 2020. október 12. 08:19
  A moratórium miatt nem, de a bankok közötti referencia kamatok emelkedése miatt pont a legnehezebb időszakban nőhet a változó kamatozású hitelek törlesztőrészlete. Sokakat érhet kellemetlen meglepetés, mikor a moratórium lejárta után újfent fizetniük kell a törlesztőrészleteket.
  Személyes pénzügyek Négy hely már biztos a diákverseny döntőjében
  Privátbankár.hu | 2020. október 11. 12:09
  Egy győri, egy szombathelyi, egy tatai és egy pápai csapat nyerte az első alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny október 8-ai megyei elődöntőit, így ők már készülhetnek a november 4-ei országos döntőre. Október 13-án, kedden újabb elődöntőkre kerül sor, ezúttal öt megye csapatai csapnak össze.
  Személyes pénzügyek Csőtörésnél bánja igazán a magyar, hogy nincs lakásbiztosítása
  Privátbankár.hu | 2020. október 10. 11:18
  A legtöbben csak beázásnál vagy csőtörésnél eszmélnek. 100-ból 25 megkérdezettet ért már olyan káresemény, amikor jól jött volna a meglévőnél kiterjedtebb körű lakásbiztosítás. Bár a magyarok nagy része gondoskodik otthona biztosítási védelméről, sokan nem kezelik tudatosan szerződésüket, és nem követik figyelemmel, hogy pontosan mire is terjed ki a meglévő biztosítási csomagjuk – derül ki egy friss kutatásából.
  hírlevél