3p

Földbe áll a magyar gazdaság? Okozhat földrengést az amerikai elnökválasztás? Mire lesz elég a kormány akcióterve?
Online Klasszis Klub élőben Pogátsa Zoltánnal!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a közgazdász-szociológustól!

2024. október 31. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A német dolgozók egyik legnagyobb félelme, hogy idős korukra elszegényednek, mert az állami nyugdíj nem lesz elegendő. Már a következő választásokra is gondolva a munkaügyi miniszter újfajta, a vállalatok által fizetendő, kötelező jellegű nyugdíjjárulékot vezetne be. Az alacsony kamatok problémája miatt azonban még sok a nyitott kérdés.

A nyugdíj renoméja Németországban olyan rossz, mint még soha – írja a Die Welt, de nemrég mi is beszámoltunk arról, hogy a bérekhez képest az egyik legalacsonyabb nyugdíjat (annak csupán 50 százalékát) ott kapják az EU-ban a polgárok. Nem is csoda, hogy sokan rettegnek attól, hogy idős korukban megélhetési gondjaik lesznek. Az eddigi kiegészítő megoldások, mint az önkéntes nyugdíj-előtakarékoskodás, nem váltak be igazán, a jelenlegi alacsony, nulla körüli kamat- és hozamszintek mellett sok megtakarítás semmiféle hozamot nem generál.

Eddig is létezett Németországban üzemi nyugdíj-előtakarékosság (BAV), a cikk szerint mintegy 15 millió ilyen szerződést tartanak nyilván, a munkavállalók mintegy 60 százaléka jut így nyugdíj-kiegészítéshez. Főleg a kisebb vállalkozásoknak ez azonban jelentős adminisztratív terhet jelent, náluk és éppen a leginkább veszélyeztetett kis keresetű dolgozóknál sokan nem vesznek részt ilyen programban.

Üzemi nyugdíjbiztosítás

A kisebb vállalatoknál csak minden harmadik-negyedik dolgozónak van üzemi nyugdíjbiztosítása, de a nagyvállalatoknál is előfordul, hogy költségcsökkentési célokból nem adtak ilyet az új dolgozóknak. Ezen akarna változtatni most a szocialista munkaügyi miniszter, Andrea Nahles (SPD), a Die Welt megjegyzése szerint egy új nyugdíjprogram jól nézne ki a 2017-es választásokon is. De nem csak a szocialisták, hanem a kereszténydemokrata CDU is élénken foglalkozik a kérdéssel.

A tervek szerint az új üzemi nyugdíjbiztosítás kötelező jellegű lenne, de mentesítenék a vállalatokat az eddigi terhek egy része alól. Nem lesznek felelősek a továbbiakban a nyugdíjpénzek sorsáért, és nem őket terhelné az adminisztráció. Ehelyett szakszervezetek és munkáltatói szervezetek hozhatnának létre közös nyugdíjalapokat, megbízhatnának a vagyon kezelésével olcsó és hatékony vagyonkezelő szervezetet.

Ezekbe a „mega-nyugdíjalapokba” a vállalatok fizetnék ugyan be kötelezően a pénzt, de a bruttó bérből, és ez nem jelentene pluszterhet számukra. Az állami társadalombiztosításba viszont kevesebb járulék kerülne. Az alacsony keresetűek adójóváírást kapnának, hogy megengedhessék maguknak a nyugdíjra való takarékoskodás ezen formáját. Hasonló javaslatokkal már Wolfgang Schäuble (CDU) pénzügyminiszter is előállt.

A reformtól azt várják, hogy több dolgozónak lesz üzemi nyugdíjbiztosítása, főleg a kisvállalati körből. A terv szerint az üzemi nyugdíj „szelíd kötelezettség” lenne, hatálya alá ugyanis automatikusan bekerülne mindenki, kivéve, ha kifejezetten az ellenkezőjét kéri. Hasonló modellek működnek Észak-Amerikában, Nagy-Britanniában és Olaszországban. Mások szerint inkább teljes körben és visszavonhatatlanul kötelezővé kellene tenni.

Amint a cikk is megjegyzi, minden problémát ez a rendszer sem oldana meg, így az alacsony kamatok problémáját sem. (A tíz éves német államkötvények hozama a Stooq.com adatai szerint jelenleg 0,2 százalék éves szinten, a rövidebb futamidőkön a negatív hozam is gyakori.) A jelenlegi átlagos üzemi nyugdíj csak 100 euró körüli, az üzemi nyugdíjpénzek zöme alacsony kamatozású eszközökben fekszik. Még 18 hónap van a németországi választásokig, addig sokat finomíthatnak a rendszeren – fejezi be a német híroldal.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Előfizetőink máshol nem olvasott, higgadt hangvételű, tárgyilagos és
magas szakmai színvonalú tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Korlátlan hozzáférést adunk az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz is, a Klub csomag pedig a hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmazza.
Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Személyes pénzügyek Hogyan döntsük el, mikor menjünk nyugdíjba?
Natív tartalom | 2024. október 22. 11:27
A nyugdíj épp azt a lehetőséget teremti meg, hogy az ember járhassa a maga útját, és tovább fejlődhessen – mondta a 103 éves Gerrit Deems holland teológus, aki arról vált híressé, hogy 89 éves korában kapta meg a doktori címet.
Személyes pénzügyek Ismét több ezer diákot mozgat meg a Privátbankár pénzügyi edukációs versenye milliós összdíjazás mellett
Privátbankár.hu | 2024. október 21. 18:11
Közel háromezren jelentkeztek az október 22-én, kedden kezdődő Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! diákversenyre, amelyen izgalmas feladatok és értékes nyeremények is várják a résztvevőket.
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! 2024 ősz - pótjelentkezés
Privátbankár.hu | 2024. október 20. 10:28
2024 ősz - technikumoknak és szakképző iskolák diákjainak.
Személyes pénzügyek Kellemes meglepetés éri a benzinkutakra ellátogatókat
Privátbankár.hu | 2024. október 19. 12:46
Drágulás helyett olcsóbban lehet tankolni, s ennek még nincs vége.
Személyes pénzügyek Kell-e szigorítani a Nők 40 programon?
Privátbankár.hu | 2024. október 16. 09:57
A tervezett nyugdíjreform kapcsán vita kerekedett arról, hogy kell-e szigorítani Magyarországon a Nők 40 programot. Azóta kiderült, se nyugdíjreform nem lesz, se változtatás a Nők 40 programon, minden marad a régiben. Mégis a vita kapcsán számos eddig ismeretlen részlet került elő a magyar nyugdíjrendszerről.
Személyes pénzügyek „Felelős magatartással a legtöbb baleset elkerülhető” – beszélgetés Lambert Gáborral, a MABISZ kommunikációs vezetőjével
Natív tartalom | 2024. október 15. 19:18
Immár nyolcadik alkalommal rendezték meg a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) társrendezésében a Biztonság Hete rendezvénysorozatot. Az események középpontjában ezúttal a mikromobilitás, valamint hozzá kapcsolódóan a kerékpárosok és gyalogosok veszélyeztetettsége állt. Lambert Gáborral, a MABISZ kommunikációs vezetőjével e tematikus hét tapasztalatairól beszélgettünk.
Személyes pénzügyek A nyugdíjmegtakarítások lakáscélú felhasználásával kapcsolatban ezek még a nyitott kérdések
Privátbankár.hu | 2024. október 15. 13:51
A nyugdíjmegtakarítások adómentes lakáscélú felhasználásáról éjszaka megjelent a jogszabálytervezet. Számos kérdés már világis, de van ami még tisztázásra szorul.
Személyes pénzügyek Az ember is fontos, nem csak a munkaerő – interjú az Erste HR-vezetőjével 
Natív tartalom | 2024. október 14. 20:44
Új utak és új lehetőségek kiaknázását teszi lehetővé a digitalizáció a HR-esek számára. Akiknek az az egyik legfontosabb feladatuk, hogy tanácsadással, stratégiai döntéstámogatással és edukációval segítsék a munkavállalók kiteljesedését. Amennyiben ez sikerül, boldogabbak, kiegyensúlyozottabbak lesznek, és jobban tudnak teljesíteni munkahelyükön is - vallja Mihók Krisztina, az Erste humánerőforrás-vezetője.
Személyes pénzügyek Ingatlant is vásárolhatunk majd a nyugdíjpénztári megtakarításból
Privátbankár.hu | 2024. október 12. 09:14
Idén is jól teljesítettek a nyugdíjpénztárak. A hozamok bőven az infláció fölött alakultak az első kilenc hónapban, a nagyobb kockázatot vállaló portfóliók két számjegyű pluszban állnak.
Személyes pénzügyek Apple Pay: szinte biztos a változás, de van egy fontos kérdés
Privátbankár.hu | 2024. október 10. 14:59
Tíz éve vezette be a piacra az Apple az Apple Pay fizetési rendszert, ám a versenyhatósági eljárások miatt a bevált rendszert is át kell alakítani. Azt még nem tudjuk, hogy előnyére vagy hátrányára változik-e.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG