TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A kormány nyugdíjreform címén olyanra vállalkozott, amire senki sem volt eddig képes. A költségvetési háttér átalakítása egyelőre csak a tételek ide-oda tologatása, miközben a rendszerben 0 forint tartalék van - és kikerült abból 3000 milliárdnyi megtakarítás, aminek fele államadósság-csökkentésre ment el, hiába. Az egyéni számlák sehol, a rendszer kockázatai viszont ugyanazok, mint 20 évvel ezelőtt. Nagy gondban a nyugdíjrendszer.

Államférfi betartja, amit ígért - mondta egy televíziós műsorban Giró-Szász András, kormányszóvivő (a MÁV-Cargo privatizációjából beígért összegek kifizetése kapcsán). A 2012-es költségvetésben a nyugdíjkassza két lábra áll - ezt ígérte a büdzsé első tervezetének bemutatásakor Matolcsy György gazdasági miniszter, és lám: a nyugdíjalap jövő évre tervezett bevételei forintra megegyeznek annak kiadásaival. Gördül a nyugdíjreform, mint a vasutassztrájk.

Nyugdíjreform: az eddigi lépések

A nyugdíjreform első felvonása a magánnynugdíjpénztári vagyon átterelése volt az államkasszába. A közel 3000 milliárdos vagyon már több kormányzat érdeklődését felkeltette, de 2010-ig egyik sem nyúlt hozzá - korábban csak egy szűk réteg előtt nyitották meg annak lehetőségét, hogy visszatérhessenek az állami rendszerbe.

Az elégetett vagyon elégetése

Matolcsy György ma elárulta, mire költi a kormány a magánnyugdíjpénztári vagyon fennmaradó részét, a tervek ugyanis változtak a félévvel ezelőttihez képest. Részletek >>>

A tőkefedezeti magánnyugdíjrendszert januárban jóformán felszámolták, a pénztári portfólió átvétele után egyelőre csak ígéretek maradtak. A vagyon közel fele volt állampapírban, ezt nyomban "el is égették" az államadósság csökkentése végett, ami így 80% alá süllyedt. Ezt "égette" el a megemelkedett árfolyamszint és az hozamfelárak megugrása - az államadósság ugyanott van jelenleg, ahol a nyugdíjreform első lépése előtt (a GDP 82%-a).
A pénztári vagyon másik felét az állam már elköltötte, így lehet, hogy szufficites lesz a 2011-es költségvetés, de mindez úgy, hogy a vagyon mindössze egyhatoda ment nyugdíjakra - csakhogy ezekből egy fillér sem jutott a "jövőre", pedig eredetileg a munkaadók erre a célra fizették be ezt a pénzt.

Olyanra vállalkoztak, ami senkinek sem sikerült

A kormány az állami rendszerbe visszalépőknek egyéni számlás rendszert ígért - erről azonban semmi konkrétumot nem tudni. A nyugdíjreform második lépéseként a gazdasági kormányzat a költségvetési háttér rendbetételét tűzte ki célul, vagyis az egészségügyi- és nyugdíjkassza rendbetételét. Ahogy Matolcsy György fogalmazott, a kasszákat "zárni kell", vagyis azok bevételeiből kell a kiadásaikat finanszírozni. Olyan vállalkozás ez, ami a rendszerváltás óta senkinek sem sikerült - a tb-kassza ugyanis folyamatos hiánnyal működött, költségvetési támogatásra szorult. Nem egyedülálló jelenség ez, az egyre inkább elöregedő társadalmak mind ezzel küzdenek szerte Európában.
Mindezt ráadásul úgy akarta kivitelezni a kormányzat, hogy nem emeli döntően a járulékszintet, csak a munkáltatói egészségügyi hozzájárulás emelkedett egy százalékponttal - továbbá az újonnan bevezetett adónemekből is ide folyatják majd a pénzt, csakhogy a chips- és baleseti adóból a remélt 60 milliárd helyett közel 40 milliárd fog "csak" befolyni jövőre. 

Az alapelv hamar feledésbe merült

Mindeközben jelentős szerkezeti átalakításra nem került sor az ellátórendszerben, azon kívül, hogy a nyugdíjak indexálását egy gyors módosító indítvánnyal megváltoztatta a kormány, hogy azok később se jelentsenek nagyobb terhet az államkasszának: a nyugdíjak értéke az inflációval emelkedik majd ezentúl, a gazdasági növekedés kikerült a képletből, így bár a postás lehet, hogy több pénzt visz majd ki, annak értéke nem feltétlenül lesz több.

Egyensúly - de csak papíron

A nyugdíjkassza bevételeit érintő módosítások
Tétel Bevétel Változás*
Szociális hozzájárulási adó 1794 milliárd - 120 milliárd
Biztosítottak által fizetett nyugdíjjárulék 742 milliárd + 13 milliárd
Adórendszer átalakításából
101 milliárd + 101 milliárd

* A költségvetési törvényhez benyújtott 450 módosító indítvány alapján.


A kasszák megtisztításánál az az alapelv látszott kirajzolódni, hogy a bevételeket "összekötik" a kiadásokkal: a baleseti adóból az E-Alap profitál, a nyugdíj-hozzájárulásból a nyugdíjalap, és így tovább. Ezt az elgondolást azonban megborította a szociális adó bevezetése. Ez az adónem a korábbi egészségbiztosítási járulék, a munkaerő-piaci járulék és a nyugdíj-hozzájárulás helyét veszi át, és ennek megfelelően 3 célterület részesül belőle. A kormány ezzel két legyet üt egy csapásra: egyrészt nagyobb a játéktere, így valóban zárva tudja tartani a kasszákat, másrészt ellehetetleníti azokat az igényeket, melyek szerint a magánnyugdíjpénztári tagoknak is járna állami nyugdíj. Az adóból befolyó summa 88,89 százaléka illeti a nyugdíj-, 7,41 százaléka az egészség-, míg 3,7 százaléka a munkaerőpiaci alapot - márpedig a befolyó összegek nem így oszlanak meg. A nyugdíjalap viszont így egyensúlyba kerül - de csak papíron.

Az E-Alap bevételeit érintő módosítások
Tétel Bevétel Változás*
Járulékszintű bevételek 390 milliárd - 37 milliárd
Munkaadók járulékbefizetései 152 milliárd - 14milliárd
Munkavállalói befizetések 556 milliárd + 3 milliárd

Egészségügyi hozzájárulás

99 milliárd + 43 milliárd
Költségvetési támogatás 183 milliárd

+ 47 milliárd

Chips-adó 20 milliárd - 10 milliárd

* A költségvetési törvényhez benyújtott 450 módosító indítvány alapján.


A korhatár előtti rokkantsági nyugdíjak például átkerültek az E-Alaphoz, holott eddig a nyugdíjkasszából fizették ki azokat. Nem véletlen, hogy az egészségügyi kiadásokhoz még hozzácsaptak 183 milliárd forintot az utolsó pillanatban benyújtott módosítóindítványokkal, ez a költségvetési támogatás a rokkantsági illetve rehabilitációs ellátásokra megy majd el.Vagyis a nyugdíjkassza jövőre sokkal kevesebb igénynek tesz majd eleget, miközben megerősítették bevételeit - a profiltisztítás áldozata lett a korhatár előtti nyugdíj is. A kormányzat ugyanis korábban úgy kalkulált a gazdaság növekedésével egyre bővülő munkaerőpiac majd felszívja azokat potenciális munkavállalókat, akiket a felülvizsgálat után kiírnak a rokkantsági nyugdíjrendszerből, illetve akik a korhatár előtti nyugdíj utáni megcsappant szociális ellátások miatt újra visszatérnek a munkaerőpiacra. A várt gazdasági bővülés azonban egyelőre csak vágyálom, a kormány a közmunkaprogram átdolgozásával juttatna így munkához 150 ezer ember, akik viszont nem fizetnek majd be a nyugdíjalapba. Legalább is 150 ezer emberről beszélt még a kormányszóvivő legutóbb, ma egy zalaegerszegi eseményen Papp Károly, a BM közfoglalkoztatásért felelős államtitkára már 200 ezer főről beszélt.

Az egyensúlyteremtés "vesztese" az E-Alap, mely továbbra is támogatásra szorul, ráadásul mint fent írtuk, plusz tételekkel gyarapodott. A költségvetéshez beadott módosítók azonban "gyorsan" 32 milliárdos pluszbevételhez juttatták az alapot (lásd táblázatunkat fent) - amiből az is látszik, ezt a kasszát toldozni-foltozni kell. Matolcsy György szerint ez a kassza is két lábra áll majd, de 2012-ben még nem.

Startvonalon - a startpisztoly eldördülése után is

A nyugdíjrendszer tehát egy pillérrel kevesebb alapon áll, de ugyanazokkal a problémákkal küzd. Mert bár a nyugdíjalapot sikerült bezárni, a jövőben az ellátórendszerbe belépő nyugdíjasok száma a Ratkó-generáció gyermekeinek nyugdíjba-vonulása miatt drasztikusan megnő majd - növelve ezzel az explicit államadósságot is. Ráadásul a nyugdíjkassza bevételei már most sem csupán a nyugdíjhoz kötődő járulékok bevételéből áll és a kormány nem hozott olyan döntést, mellyel hosszú távon biztosította volna azt, hogy a kassza zárva is maradjon. A jelenlegi rendszerben ráadásul semmi fajta tartalék nincsen, erre más országok nyugdíjrendszereiben épp az egyéni számlán felhalmozott összegek szoktak szolgálni. Ami biztos: az eddiginél mélyebb átalakításra van szükség.

Újabb pillért építenek?

Információnk szerint az egyéni számlás rendszert úgy csempésznék be a magyar nyugellátásba, hogy újabb pillért vezetnének be, vagyis egy alapnyugdíj mellett munkanyugdíj is járna - ez utóbbit a munkában eltöltött évek és a bevallott jövedelmek alapján kapnánk. Az alapnyugdíj összege az egyéni számlán halmozódna fel - információink szerint ezt az elképzelést a kormányfő is támogatja.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Kialakult a diákverseny országos döntőjének 19 fős mezőnye
Privátbankár.hu | 2020. október 21. 15:43
Az eddig bejutott csapatok után az október 20-ai elődöntőkben egy kiskunfélegyházi, egy kiskunhalasi, egy szegedi, egy békéscsabai és egy budapesti team diadalmaskodott, így ők vehetnek részt az első alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny november 4-ei országos döntőjében. Nem csak a győztes csapat tagjai részesülnek majd jutalomban, a verseny támogatói, szakmai partnerei ugyanis számos értékes díjat ajánlottak fel.
Személyes pénzügyek Hátrányba kerültek a magyar munkavállalók Ausztriában a határzár miatt?
Eidenpenz József | 2020. október 21. 05:08
Majdnem a tavaly őszi szinten járt szeptemberben a magyar állampolgárok száma az osztrák munkaerő-piacon. Nagyjából stabilnak nevezhető a létszám a legfrissebb jelentés szerint Németországban is. Ám a korábbiaktól eltérően feltűnően több román, szlovén, lengyel, török, horvát és német kapott munkát Ausztriában, mint magyar. Kérdés, mi lesz a síszezonban – ha megtartják egyáltalán.
Személyes pénzügyek 400-450 milliárd forint maradhat az adósoknál a hitelmoratórium meghosszabbítása miatt
Privátbankár.hu | 2020. október 20. 11:11
Ez eddigi moratóriumosok 47 százaléka élhet a folytatással.
Személyes pénzügyek Már csak öt hely kiadó a diákverseny döntőjében
Privátbankár.hu | 2020. október 18. 20:04
Az eddig bejutott kilenc megyei győztes után ugyanis a csütörtöki elődöntőkben egy zalaegerszegi, egy egri, egy kazincbarcikai, egy fehérgyarmati és egy nyíregyházi team diadalmaskodott, így ők vehetnek részt az első alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny november 4-ei országos döntőjében. A még szabad öt helyért október 20-án, kedden kerül sor az utolsó elődöntőkre, amelyekben négy megye (Bács-Kiskun, Békés, Csongrád és Jász-Nagykun-Szolnok), valamint Budapest csapatai csapnak össze.
Személyes pénzügyek További öt hely kelt el a diákverseny döntőjében
Privátbankár.hu | 2020. október 16. 13:15
A múlt héten bejutott győri, szombathelyi, tatai és pápai csapat után az október 13-ai megyei elődöntőkben egy székesfehérvári, egy siófoki, egy villányi, egy szekszárdi és egy budaörsi team diadalmaskodott, így ők vehetnek részt az első alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny november 4-ei országos döntőjében.
Személyes pénzügyek Novembertől már az Erste sem értékesít lakástakarék-szerződést
Privátbankár.hu | 2020. október 14. 14:39
Mindezt a honlapján tette közzé a hitelintézet. A lépés szinte napra pontosan egy évvel azután következik be, hogy az OTP Bank is a piacról való - egyelőre átmeneti - kivonulásról döntött. MIndezek következtében október 31. után már csak a Fundamenta-Lakáskasszánál lehet új lakástakarék-szerződést kötni.
Személyes pénzügyek Otthonfelújítási programot indít a kormány a legalább egygyerekes családoknak
Privátbankár.hu / MTI | 2020. október 14. 10:04
2021. január elsején indul.
Személyes pénzügyek Sok lakáshiteles törlesztője megemelkedhet, amint lejár a moratórium
Privátbankár.hu | 2020. október 12. 08:19
A moratórium miatt nem, de a bankok közötti referencia kamatok emelkedése miatt pont a legnehezebb időszakban nőhet a változó kamatozású hitelek törlesztőrészlete. Sokakat érhet kellemetlen meglepetés, mikor a moratórium lejárta után újfent fizetniük kell a törlesztőrészleteket.
Személyes pénzügyek Négy hely már biztos a diákverseny döntőjében
Privátbankár.hu | 2020. október 11. 12:09
Egy győri, egy szombathelyi, egy tatai és egy pápai csapat nyerte az első alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny október 8-ai megyei elődöntőit, így ők már készülhetnek a november 4-ei országos döntőre. Október 13-án, kedden újabb elődöntőkre kerül sor, ezúttal öt megye csapatai csapnak össze.
Személyes pénzügyek Csőtörésnél bánja igazán a magyar, hogy nincs lakásbiztosítása
Privátbankár.hu | 2020. október 10. 11:18
A legtöbben csak beázásnál vagy csőtörésnél eszmélnek. 100-ból 25 megkérdezettet ért már olyan káresemény, amikor jól jött volna a meglévőnél kiterjedtebb körű lakásbiztosítás. Bár a magyarok nagy része gondoskodik otthona biztosítási védelméről, sokan nem kezelik tudatosan szerződésüket, és nem követik figyelemmel, hogy pontosan mire is terjed ki a meglévő biztosítási csomagjuk – derül ki egy friss kutatásából.
hírlevél