<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p

Mi a béke ára Ukrajnában és ki fizeti meg? Lesz-e hitel Magyarországon?

Találkozzon személyesen neves külpolitikai szakértőkkel és bankvezérekkel!

Klasszis Klub Live - először élőben, személyesen, Budapesten!
Vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. március 23.

Jelentkezzen most!

Íme a lista, amit az IMF kér Zágrábtól: Rugalmas munkaerőpiac, 67 éves nyugdíjkorhatár, alsó 10 százalékos áfakulcs, a foglalkoztatás és a keresetek ésszerűsítése a közszférában, a nyugdíj- és egészségügyi rendszer átalakítása.

Az IMF küldöttség kéthetes horvátországi tájékozódása végén tett zárónyilatkozat szerint a gazdasági kilátások gyengék, a kockázatok nagyok. Horvátország recesszióban van, idén több mint másfél százalékos GDP-csökkenés, jövőre szerény, 0,75 százalékos növekedés várható. A horvát gazdaságnak reformokra van szüksége ahhoz, hogy a GDP középtávon felfelé ívelő pályára álljon és az erőteljesen növekvő munkanélküliségi trend irányt váltson.

A nyugdíjrendszerben három elengedhetetlen változtatásra van szükség: 67 évre kell emelni az általános nyugdíjkorhatárt, és a nők esetében a tervezett 2030-nál korábban kell áttérni a 65-éves korhatárra. Harmadszor pedig a korhatár előtti nyugdíjasok részére a mostani 80 százaléknál alacsonyabb illetményt kell megállapítani. Ugyanakkor a Nemzetközi Valutaalap dicséri az adófegyelem irányába tett kormányzati erőfeszítéseket. A munkabérek adóterheinek csökkentése érdekében viszont azt javasolja, hogy a mostani nulla százalékos áfa-kulcsot a tervezett 5 helyett 10 százalékra emeljék meg Horvátországban.

Az IMF figyelmeztet arra is, hogy csökkenteni kell az elbocsátásokkal és a foglalkoztatással járó költségeket és felmenteni a vállalatokat a kollektív szerződések alól. Üzleti környezet tekintetében fel kell gyorsítani a vállalkozások elindításával járó adminisztratív folyamatokat, különösen helyi szinten. A horvát kormány augusztusi strukturális reformokra vonatkozó terve kezdetnek jó, de további alapvető átalakításokra van szükség - véli az IMF. A nemzetközi hitelintézet szerint 2013-ban a tervezetthez képest további 0,5 százalékkal kellene csökkenteni a kiadásokat és a deficitet 1 százalékkal, a GDP 3 százalékára mérsékelni.

Makro / Külgazdaság Csere-helikoptereket kap Szlovákia Amerikától
Privátbankár.hu | 2023. március 22. 19:59
Ukrajna nagy összegű IMF-támogatást kap, Oroszország megsorozta Zaporizzsját, az orosz és a kínai államfő nem beszélt az ukrán béketervről. Háború összefoglaló.
Makro / Külgazdaság Meglepte a lengyeleket Vilmos herceg
Privátbankár.hu | 2023. március 22. 19:46
Lengyelországi támaszpontokon tett látogatást szerdán a brit trónörökös.
Makro / Külgazdaság A svéd parlament hétórás vita után ma megszavazta a NATO-csatlakozást
Privátbankár.hu | 2023. március 22. 18:40
A svéd parlament hivatalosan is jóváhagyta azt a törvényjavaslatot, amely lehetővé teszi az ország csatlakozását a NATO-hoz.
Makro / Külgazdaság NATO: egy rossz és egy jó hír jött Magyarországról
Wéber Balázs | 2023. március 22. 17:12
Hazánk tavaly a GDP 1,44 százalékát költötte védelmi kiadásokra, és ezzel jóval elmarad a 2 százalékos NATO-elvárástól, a fejlesztések védelmi költéseken belüli arányát tekintve viszont listavezető, derül ki a katonai szövetség friss adataiból. A tagországok összesített védelmi kiadásai évek óta folyamatosan növekednek, a teljes költés kétharmadát az Egyesült Államok adja.
Makro / Külgazdaság Itt az első kínai mRNS alapú védőoltás
Privátbankár.hu | 2023. március 22. 16:46
A kínai gyógyszerengedélyezési hatóság jóváhagyta a koronavírus elleni első, mRNS-t tartalmazó, hazai gyártású védőoltás forgalmazását.
Makro / Külgazdaság IMF: szakértői szintű hitelmegállapodást kötött Ukrajnával
Privátbankár.hu | 2023. március 22. 16:23
A Nemzetközi Valutaalap (IMF) szakértői szinten négy évre szóló, 15,6 milliárd dolláros hitelmegállapodást kötött Ukrajnával.
Makro / Külgazdaság Elveszítheti Erdogan a választásokat a kurdbarát párt lépése miatt?
Privátbankár.hu | 2023. március 22. 16:08
A törökországi kurdbarát Népek Demokratikus Pártja (HDP) és parlamenten kívüli szövetségesei nem állítanak köztársasági elnök-jelöltet a május 14-re kitűzött választásokra - közölte szerdán Pervin Buldan, a HDP társelnöke egy sajtótájékoztatón.
Makro / Külgazdaság „Amint lehet, gyárat nyitunk Ukrajnában” – mondta lapunknak az olasz MAPEI első embere
Mester Nándor | 2023. március 22. 15:47
Tizenkét elosztó pont már működik a háború sújtotta országban, az export a harcok ellenére is folyamatos oda.
Makro / Külgazdaság Leopard tankok tartanak Bahmut felé, közeleg az igazság pillanata?
Privátbankár.hu | 2023. március 22. 15:13
Ha igaz, hamarosan tényleg kiderülhet, mennyit érnek a nyugati harckocsik valós harci körülmények között.
Makro / Külgazdaság Az amerikai külpolitika egy öregedő birodalom tehetetlenségét idézi
Káncz Csaba | 2023. március 22. 14:49
Az amerikai külpolitikát egy szigetszerű elit irányítja, amely a belföldi választókerületek tetszését célzó retorikával működik – és úgy tűnik, képtelen érzékelni, hogy odakint a világ gyorsan változik. Bidennek most el kell döntenie, mit tegyen az amerikai csapatok további, folyamatban lévő bevetésével Szíriában, Irakban és Nyugat-Afrikában, ahol olyan küldetésekben vesznek részt, amelyek bár nagyrészt láthatatlanok az amerikai közvélemény számára, még mindig potenciálisan robbanásveszélyesek. Káncz Csaba jegyzete.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG