<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Bár a lakosság több mint kétharmada ellenzi és hónapok óta százezrek tiltakoznak ellene az utcákon, mégis 62-ről 64-re emelkedik a nyugdíjkorhatár Franciaországban. A kormány és Emmanuel Macron kierőszakolt győzelme azonban pirruszi lehet: az elnök népszerűsége zuhan, május elsején pedig újabb megatüntetés várható. Nagyító rovatunkban ezúttal a lángoló Franciaországra vetünk egy alapos pillantást.

Az alábbi felvételek akár egy sötét, Isten háta mögötti diktatúrában is készülhettek volna, ahol a hatalom erőszakszervezetei rendre szétverik a hatalommal szemben álló erőket.

A helyszín azonban valójában egy fejlett nyugati demokrácia, Franciaország, egész pontosan Párizs, az időpont pedig március vége. A képeken látható, éppen erőszakot elkövető szervezet a francia rendőrség, a hatalommal szemben álló erők pedig a nyugdíjreform ellen tüntetők. A  tiltakozók egy része kirakatokat tör be és megdobálja a rendőröket, akik gumibottal brutálisan összeverik őket. Íme, a felkavaró képsorok:   

Megmozdult az utca

Az ilyen és ehhez hasonló összecsapások velejárói voltak annak a gigantikus tüntetéssorozatnak, amely az elmúlt bő három hónapban rázta meg Párizst sok más francia várossal együtt. A szakszervezetek összesen tizenkét alkalommal szerveztek tömegdemonstrációkat, amelyekhez általában több százezer ember csatlakozott szerte az országban.

Sőt voltak olyan napok, amikor több mint egymillió (!) ember tüntetett az utcákon a  francia belügyminisztérium összesítése szerint - egyes becslések pedig több millió (!) demonstrálóról szóltak.  

A tiltakozások a hétvégén is folytatódtak, miután múlt pénteken a francia alkotmánytanács jóváhagyta a nyugdíjreformról szóló törvénytervezetet, szombat reggel pedig Emmanuel Macron francia elnök aláírta és kihirdette a törvényt. Csak Párizsban több mint 100 tüntetőt tartóztattak le, de lángoltak az utcák például Rennesben és Nantesben is.

De pontosan miről is szól a nyugdíjreform, amire Macron már hosszú évek óta készült, és miért pöccentek be ennyire a franciák?

A reform központi eleme, hogy az állami nyugdíjkorhatárt 62-ről 64 évre emelik. A francia kormány szerint azzal, hogy az alkotmánytanács jóváhagyta a törvénytervezetet (majd Macron aláírta a törvényt), egy „intézményes és demokratikus folyamat” zárult le. A változtatás várhatóan szeptember elején fog életbe lépni.

Emmanuel Macron szerint a reform szükséges a nyugdíjrendszer összeomlásának megelőzése érdekében – tehát annak érdekében, hogy az állam a jövőben „mindenki nyugdíját garantálni tudja”.

Hétfői televíziós beszédében ugyanakkor azt is mondta, hogy megérti a tüntetők dühét, és elismerte, hogy nem sikerült konszenzust találni a kérdésben, az emberek többsége pedig nem fogadta el a reformot. Felmérések szerint a franciák több mint kétharmada utasítja el a korhatáremelést.

Dühös emberek. Nyugdíjreform ellenes zavargás Párizsban 2023. április 14-én. Fotó: EPA/YOAN VALAT
Dühös emberek. Nyugdíjreform ellenes zavargás Párizsban 2023. április 14-én. Fotó: EPA/YOAN VALAT

Cserében – tette hozzá a francia elnök – „új munkaügyi paktumot” kötne, és ennek keretében tárgyalna a szakszervezetekkel a fizetések emeléséről, az életpályamodell fejlesztéséről, a javak jobb elosztásáról, a munkakörülmények javításáról és az átképzések támogatásáról.

Lenyomták a torkukon

A tüntetőket viszont nem csak a nyugdíjkorhatár-emelés zavarja, hanem az is, hogy a kormány és az elnök a többség akaratát kikerülve, törvényesen, de kvázi önkényesen szerzett érvényt tervének.

Bár a pártok két hónapig vitáztak a törvénytervezetről a parlamentben, a kormány végül nem bocsátotta azt parlamenti szavazásra, hanem életbe léptette a francia alkotmány úgynevezett 49.3-as cikkelyét. Ez lehetővé teszi a kormány számára, hogy a parlamentet megkerülve léptethessen hatályba változtatásokat.

A kormány ellen emiatt két ellenzéki bizalmatlansági indítványt is benyújtottak, de mindkettő elbukott.

Helyszíni jelentések szerint a tüntetések a nemzetgyűlési szavazás megkerülése után kezdtek zavargásokba torkollni, és ezt követően hirdetettek határozatlan idejű sztrájkokat a szakszervezetek.

„Nincs már hatalmunk. Senki nem hallgat ránk, bármilyen hangosan is kiabálunk” – mondta a BBC-nek egy 21 éves tüntető, kifejezve az utcákon demonstrálók tehetetlenségét és frusztráltságát.  

A társadalom torkán lenyomott reform mindenesetre Macron népszerűségét is megnyirbálta – támogatottsága a tavaly év végi 38 százalékról 30 százalékra zuhant.

A francia sajtó már pirruszi győzelemről beszél, amely megnyithatja a hatalomba vezető utat Marine Le Pen és nacionalista mozgalma, a Nemzeti Tömörülés előtt.

Le Pen szerint Macronnak három lehetősége van a krízis megoldására: népszavazás a reformról, új választások kiírása vagy lemondás.     

Ráadásul baloldali erők és a szakszervezetek már jelezték, hogy nem nyugodnak bele a reformba, és a munka ünnepére, május elsejére újabb tömegtüntetést hirdettek – azaz a szinte háborús állapotok az utcákon még hosszabb ideig fennmaradhatnak.

Nagyító rovatunk korábbi cikkeit itt érheti el.

Makro / Külgazdaság Az ukránok a déli frontról jelentettek orosz visszavonulást
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 19:50
Az oroszok állítólag visszaverték az első nagyobb ukrán rohamot.
Makro / Külgazdaság Novák Katalin: Magyarország helye az EU-ban van, ez megkérdőjelezhetetlen
Wéber Balázs | 2023. június 8. 19:28
A magyar köztársasági elnök a Swiss Economic Forumon tartott előadásában a magyar népesedési politikáról beszélt főleg, de azt követően a magyar demokrácia állapotával és az uniós vitákkal kapcsolatos kérdésekre is részletesen válaszolt.
Makro / Külgazdaság Az oroszok állítólag visszaverték az első nagyobb ukrán rohamot
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 17:23
Az ukránok a déli frontról jelentettek orosz visszavonulást.
Makro / Külgazdaság Javul a japán gazdaság
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 16:53
A vártnál jobban nőtt a japán GDP az első negyedévben.
Makro / Külgazdaság Bukarest hazaküld 40 orosz követségi embert
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 16:28
Mélyponton vannak a román-orosz kapcsolatok Putyin háborúja miatt.
Makro / Külgazdaság Putyin erősen löveti Herszon belvárosi körzeteit
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 15:58
Az orosz erők ágyútűz alá vették csütörtökön az árvíz sújtotta Herszon városát - közölte Olekszandr Prokugyin, a herszoni régió kormányzója a Telegramon.
Makro / Külgazdaság Megint rákaptak a kínaiak az új autókra
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 14:11
Májusban 7,3 százalékkal, 1,76 millióra emelkedett az eladott új személygépkocsik száma az előző hónaphoz képest - közölte a kínai személyautók szövetsége (CPCA) csütörtökön.
Makro / Külgazdaság Az olcsóbbá vált energiahordozók jót tettek a külkereskedelemnek
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 13:39
Javultak a cserearányok. 
Makro / Külgazdaság Így fogadták Novák Katalint a svájci parlamentnél - videó
Wéber Balázs | 2023. június 8. 12:20
A köztársasági elnök kétnapos látogatáson jár Liechtensteinben és Svájcban.
Makro / Külgazdaság Ismét példát mutattak a románok nekünk egy fontos ügyben
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 12:10
A román kormány a pedagógusok társadalmi megbecsülésének javításáról fogadott el szándéknyilatkozatot.  
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG