4p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A számítások szerint a nyugdíjkorhatár további emelése Németországban elkerülhetetlen lesz, ha fenn akarják tartani az eddigi nyugdíjrendszert, azon túl is, amit már elhatároztak, a 67 éves szint elérése után. Sokan egyenesen 70 éves korú vagy még későbbi nyugdíjba vonulást tartanak reálisnak. Ma a német nyugdíjasok kétszer annyi ideig kapnak nyugdíjat, mint 1960-ban, mintegy 20 évig.
Egyedülálló nyugdíjasok Karácsonya, 1975 (Bundesarchiv, Wikimedia Commons)

Angela Merkel és Martin Schulz, a legnépszerűbb kancellárjelöltek hétvégi tévévitájában Merkel meglepetést keltett, még saját párttársai körében is, amikor nem támogatta a 70 éves nyugdíjkorhatár bevezetését. Erről ugyanis régóta vita van az országban, és a CDU-ban komoly támogatói vannak az emelésnek. Például ebbe a körbe tartozik Wolfgang Schäuble pénzügyminiszter.

Lehet, hogy ezzel Merkel újabb szelet fogott ki ellenfele, Schulz vitorlájából. De saját pártjának egy részét jelentéktelenné degradálta – írta a Süddeutsche Zeitung. A társadalom elöregedése, a szakemberhiány miatt ugyanis már vannak, akik 70, 75 vagy 80 éves korhatárról beszélnek. De a korábban tervezett 67 éves korhatár emelésére a szakemberek szerint biztosan szükség van.

Évi egy hónappal több munka

Magyarországhoz némileg hasonlóan Németországban is a korhatár fokozatos emelését határozták el korábban, így jelenleg 65 év 3 hónapnál tartanak. (Jelenleg évente egy hónappal nő, 2024-től évi két hónappal.) A 67 évet elvileg 2029-re kell elérni.

Az egyik német kutatóintézet (IW) tavaly azzal sokkolta a németeket, hogy 73 éves nyugdíjkorhatárt prognosztizált 2041-re, 71 évet 2035-től. Ezt a pénzügyekből számolták ki, így maradhat szerintük finanszírozható a jelenlegi nyugdíjrendszer. Eközben egy ma 40 éves férfi 79 éves életkorra számíthat, így elvileg túl sok időt nem töltene el nyugdíjban. A nőknek Németországban négy évvel több ideje maradna.

Nem lesz elég pénz

A kalkulációk szerint egyébként 1960-ban a férfiak mintegy 10, a nők 11 év nyugdíjas évre számíthattak, ez ma 19,3 és 21,4 év (miközben több a nyugdíjas és kevesebb a dolgozó). Ugyanezen kutatóintézet vezetője, Michael Hüther ma Merkelre reagálva azt mondta, ez a megnyilatkozása lehet, hogy a választások taktikájában sikeres lesz, a német társadalom számára azonban nem.

A Handelsblatt szerint a DIW kutatóintézet elnöke, Marcel Fratzscher véleménye hasonló, a hosszabb élet, a demográfiai folyamatok későbbi nyugdíjba vonulást tesznek szükségessé, különben a rendszer nem lesz finanszírozható. (És a szegényebb, elvándorlástól is sújtott Magyarországon? – tehetjük fel a kérdést.)

Gondolni kell a betegekre

A DIW szerint el kell jönnie a 70 éves nyugdíjkorhatárnak, de kell szabályozás azok számára is, akik nem képesek olyan sokáig dolgozni. A Verdi nevű nagy német szakszervezet viszont elégedettségének adott hangot Merkel kijelentése nyomán.

A valódi átlagos nyugdíjba vonulási idő azonban a különböző kedvezmények, könnyítések miatt rendszerint jóval alacsonyabb, mint a törvényileg megengedett. A legtöbb országban létezik valamilyen korábbi nyugdíjba vonulási lehetőség, többnyire valamivel alacsonyabb nyugdíj árán. Németországban például 65 helyett 62,7 év a tényleges nyugdíjba vonulás kora. Ez Magyarországon a férfiaknál 62,6, a nőknél 60,1 év volt. (OECD, 2014-es számok. A nyugdíjkorhatár nálunk 2014 végén 62,5 év volt, idén a második félévben 63,5 év, a nők előbb is nyugdíjba mehetnek.)

Van, ahol már 68 év a terv

Tavasszal az OECD jelentése Magyarországgal kapcsolatban sok más mellett a problémák között említette, hogy Magyarországon túl alacsony a tényleges nyugdíjba vonulási idő, és javasolta, hogy töröljék el a nők kedvezményét.

Amint a Wikipedia angol nyelvű táblázatából kiderül, a nyugdíjkorhatár emelése szinte minden fejlettebb országban napirenden van. Általában fokozatosan, 10-15 év alatt emelik, 65-67 évre, Dániától Csehországig, Franciaországtól Horvátországig, Belgiumtól Ausztriáig és Ausztráliáig. A 67 éves határ fölé egyelőre csak Nagy-Britannia és Írország merészkedett (68 év), de ők is csak évek múlva érnek odáig.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Karrier Meghalt Jacob Rotschild
Privátbankár.hu | 2024. február 26. 16:32
Elhunyt Lord Jacob Rotschild brit nagybefektető, a Rothschild bankárdinasztia tagja. Halálát hétfőn jelentette be a család.
Karrier Munkatársakat keresünk!
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 13:50
Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk!
Karrier Orbán Viktor már csak a harmadik: hátrébb csúszott egy fontos listán
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 18:13
A Politico idén is rangsorolta Európa legmeghatározóbb embereit.
Karrier Lesújtó véleménnyel vannak a főnökök a beosztottakról, de a másik oldalnak is van véleménye
Privátbankár.hu | 2023. november 16. 19:04
Egészen másként látják a munkahelyi képzéseket a beosztottak és a vezetők egy új amerikai felmérés szerint. Az előbbiek elvárják a munkahelyüktől, hogy ezekkel támogassa a karrierjüket, miközben az utóbbiak legyintenek a dologra.
Karrier Nincs még minden veszve az MSZP szerint
Privátbankár.hu | 2023. október 31. 16:01
Meghatározó erő akar maradni egy kormányváltás idején is a jelentősen meggyengült MSZP. Komjáthi Imrét, a párt társelnökét erről is kérdeztük az ATV napi adásában, fontos munkaerőpiaci és társadalmi kérdések mellett.
Karrier Megvan a Világbank új elnöke
Privátbankár.hu | 2023. május 3. 19:57
A Mastercard egykori vezérigazgatóját, Ajay Bangát választották a Világbank új elnökévé szerdán - közölte a washingtoni székhelyű pénzintézet.
Karrier Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!
Privátbankár.hu | 2023. április 18. 10:18
A Klasszis Lapcsoport (Privátbankár.hu, Mfor.hu, Piac&Profit, Turizmus Online) Professzionális online Sales és Marketing vezetőt keres. Várjuk jelentkezésedet!
Karrier Milliárdos perben hallgatják ki a világ egyik legismertebb médiamágnását
Privátbankár.hu | 2023. január 19. 14:30
 A Fox tévécsatornákat tulajdonló Fox Corp. elnöke, Rupert Murdoch mehet a bíróságra.
Karrier Megvan a reptéri káosz első áldozata
Szakonyi Péter | 2022. szeptember 17. 14:44
Lemondott posztjáról a Schiphol vezérigazgatója, Európa legnagyobb légikikötőjének első embere az immár állandósult reptéri káosz miatt adta be felmondását. Amszterdam mellett London, Frankfurt és Párizs repterei is kaotikus helyzetben voltak a nyári csúcs alatt.
Karrier Óriási veszteség: román színekben folytatja Magyarország egyik legjobb sportolója
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 4. 18:58
A sakkozó Rapport Richárd román színekben folytatja pályafutását - ezt a román szövetség jelentette be vasárnap.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG