<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Nagyon nagy, közel 15 év a különbség a tényleges nyugdíjba menetel időpontja között a legfejlettebb 34 országban. Van, ahol már 58-59 évesen, másutt 72 év körüli életkorban mennek nyugdíjba az emberek. Mutatjuk, hogy hol, és hol áll Magyarország.

Nyugdíjas vagy ahhoz közel járó olvasóink közül sokakat felkavarta az, amikor tegnap a 70 éves nyugdíjkorhatárt emlegettük, pedig főleg Németországban folyik erről vita. Az biztos, hogy a várható életkor emelkedésével, a népességfogyással, a munkaképes korúak számának csökkenésével nagyon sok országban napirenden van a határ emelése. A legtöbb fejlett országban már elhatározták a korhatár fokozatos emelését 65-68 évre. A kérdés inkább a folytatás.

Nagyok azonban a különbségek azonban aközött, hogy hány év az elvi, elsődleges korhatár, és mikor mennek nyugdíjba az emberek valójában. Sok helyen lehetséges a korkedvezményes nyugdíj, nagyon különböző feltételekkel. Egészségügyi okokból, vagy csökkentett összegű nyugdíj mellett teljesen önként választva. Másutt esetleg az akar korábban nyugdíjba menni, aki valamilyen formában úgyis tovább dolgozik, mert így éri meg neki.

Amint az iparilag fejlett OECD szervezet 34 országot bemutató adataiból kitűnik, néhány országban a tényleges nyugdíjba vonulás átlagosan már korán, 60 év alatt vagy akörül bekövetkezik. (Az adatok kicsit régiek, a 2009-2014-es időszakot ölelik fel.) Néhány országban viszont jóval később, 70 éves koruk környékén vagy afelett mentek nyugdíjba az emberek. (A cikk a grafikon után folytatódik.)

A korán nyugdíjba vonuló országok között elég sok az úgynevezett európai periféria, vagyis volt szocialista és válság által sújtott dél-európai ország, mint Szlovákia, Szlovénia, Lengyelország, Magyarország, Görögország, Spanyolország. Ennek oka lehet, hogy a magas munkanélküliség ellen nyugdíjba menekülni, a 2008-ban kitört pénzügyi válság utáni években sok helyütt ismerős fogalom volt.

Kakukktojásnak Belgium, Franciaország, talán Ausztria számít, amelyek fejlett országok, magas várható életkorral, és mégis korán mennek nyugdíjba az emberek. Franciaország többek között túlzottan nagyvonalú jóléti rendszeréről és ezzel kapcsolatos gazdasági problémáiról híres. Ausztria pedig arról, hogy az ottani nyugdíjakat még a németek is irigylik, de ez magasabb járulékfizetési kötelezettségekkel is együtt jár. (A cikk a grafikon után folytatódik.)

A lista másik végén, a későn nyugdíjba vonulóknál egyrészt olyan országokat látunk, amelyek népei híresen munkamániások, mint a japánok vagy koreaiak. A Wikipedia szerint a koreai nyugdíjrendszer három pilléren alapul (állami, vállalati és öngondoskodás), ám viszonylag fiatal, rövid múltra tekinthet vissza. Az állam szociális kiadásai alacsonyak, az idős korú szegénység nagyon magas, ez nyilván sokakat ösztönözhet késői nyugdíjba vonulásra.

Japánban az állam szerepe, szociális kiadása magasabb, a lakosság is nagy összegeket költ öngondoskodásra. Mégis sokáig dolgoznak az emberek.

Másrészt latin-amerikai országok vannak a lista szélén, mint Chile és Mexikó, ahol a nyugdíjbiztosítás teljesen az öngondoskodáson, nyugdíjpénztárakon keresztül, egyéni nyugdíjszámlák segítségével valósul meg. A dolgozók itt nagy szabadságot élveznek abban, hogy eldöntsék, mikor mennek nyugdíjba, nyugdíjszámlájukon levő megtakarításaikat nyomon követhetik. Ha tovább dolgoznak, nagyobb biztonságot élveznek, több nyugdíjcélú megtakarításuk halmozódik fel, ami további munkára ösztönzi őket.

(Magyarországon is volt hasonló magánnyugdíj-pénztári rendszer, de a Fidesz 2011-2012-ben megszüntette, a pénztárak vagyonát államosította, az ígért egyéni nyugdíjszámlákat nem hozta létre.)

Arról, hogy átlagosan hány egészséges évre, hány nyugdíjas évre számíthatnak még a magyar nyugdíjasok, itt írtunk.

Karrier Milliárdos perben hallgatják ki a világ egyik legismertebb médiamágnását
Privátbankár.hu | 2023. január 19. 14:30
 A Fox tévécsatornákat tulajdonló Fox Corp. elnöke, Rupert Murdoch mehet a bíróságra.
Karrier Megvan a reptéri káosz első áldozata
Szakonyi Péter | 2022. szeptember 17. 14:44
Lemondott posztjáról a Schiphol vezérigazgatója, Európa legnagyobb légikikötőjének első embere az immár állandósult reptéri káosz miatt adta be felmondását. Amszterdam mellett London, Frankfurt és Párizs repterei is kaotikus helyzetben voltak a nyári csúcs alatt.
Karrier Óriási veszteség: román színekben folytatja Magyarország egyik legjobb sportolója
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 4. 18:58
A sakkozó Rapport Richárd román színekben folytatja pályafutását - ezt a román szövetség jelentette be vasárnap.
Karrier Rengeteg fiatal fog fizetésemelésért kopogtatni a munkáltatójánál
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 30. 13:31
25. életévük betöltése után is ragaszkodna az SZJA mentességgel járó magasabb nettó fizetéshez a fiatalok fele, ennek érdekében fizetésemelést kérnek majd munkaadóiktól – derül ki egy friss felmérésből. 
Karrier Rekordbírságot és börtönbüntetést kapott egy kínai milliárdos
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 13:29
Soha senki nem kapott ekkora pénzbüntetést még az ázsiai országban.
Karrier Milyen a munkaerő, ha kölcsönzött? - Aki akar, tud dolgozni
Elek Lenke | 2022. június 15. 15:54
Ma, amikor szinte minden ágazat munkaerőhiánytól szenved, a vendéglátástól a festő-mázolókig és az asztalosokig, és a betanított munkás ugyanúgy hiánycikk, mint a szakmunkás, felmerül a kérdés, beválik-e, mint módszer, a munkaerőkölcsönzés és ha igen, mi a siker titka? Jelenleg közel 200 ezer ember tartozik ebbe a körbe Magyarországon.
Karrier Új vezérigazgató az Invitech élén
Privátbankár.hu | 2022. május 26. 18:10
Az Invitechet három éve irányító Gerald Grace július 1-vel leköszön a vállalat éléről. 
Karrier A milliárdos ranglista teteje: ők a leggazdagabbak Nagy-Britanniában
Privátbankár.hu | 2022. május 20. 15:22
Újabb rekordra emelkedett a Nagy-Britanniában élő milliárdosok száma és vagyona, bár néhány orosz nagybefektető vagyoni helyzetét erőteljesen kikezdték az Ukrajna elleni orosz invázió miatt elrendelt szankciók.
Karrier Az Airbnb-nél nem kell bemenni az irodába. De még a városba, vagy az országba se!
Bendl Vera | 2022. április 30. 15:55
Az Airbnb támogatja, hogy dolgozói ott végezzék a munkájukat, ahol akarják. Mondjuk a tengerparton például egy távoli országban. 
Karrier Bővíti tanácsadó testületét a 4iG
Privátbankár.hu | 2022. április 22. 15:37
Armin Papperger és Sunil Sabharwal csatlakoznak a vállalatcsoport tanácsadóihoz.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG