TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A nyugdíjjárulék emelése, a nyugdíjak csökkentése, a nyugdíjkorhatár emelése, a nyugdíjak adóból való finanszírozása – nagyjából ezek a megoldások vannak az állami nyugdíjrendszer fenntarthatóságának megőrzésére. Most valaki kitalált egy ötödik módszert is, amellyel a német nyugdíjasok "milliárdosok lehetnek".
(Pixabay)

Németország (is) óriási feladat előtt áll az elöregedő társadalommal, ahol egyre kevesebb aktív dolgozónak kéne eltartania egyre több nyugdíjast, a következő 20 évben egészen biztosan. (Távolabbra már nagyon nehéz előre becsülni.) Így május elején létrehoztak egy nyugdíj-bizottságot.

Hubertus Heil (SPD) új német munkaügyi miniszter bemutatott tíz embert, a kormányzó pártok, szakszervezetek, munkaadók és tudományos szervezetek képviselőit, akik kidolgozzák majd, hogyan kéne megreformálni a német nyugdíjrendszert. Ám jelenleg eléggé meg van kötve a kezük.

Az őszi választások után most tavasszal életbe lépet új nagykoalíciós szerződésben ugyanis a szociáldemokrata SPD kiharcolta, hogy 2025-ig két irányelv érvényes maradjon: a nyugdíjjárulék mértéke nem mehet 20 százalék fölé (most 18,6 százalék), a nyugdíjak pedig nem süllyedhetnek a bérek 48 százaléka, azaz a jelenlegi szint alá – írja a Der Spiegel Online.

Csak négy út van?

Ám közben komoly demográfiai váltás várható, a gyerekek száma alacsony, az idősek viszont egyre tovább élnek, így számuk nőni fog. Jelenleg 35 nyugdíjas jut 100 keresőre, 2040-ben ez 51 lesz, még úgy is, hogy a nyugdíjkorhatárt fokozatosan 67 évre emelik.

A lap szerint a rendszerben csak négyféle paraméteren lehet változtatni:

1.  A nyugdíjjárulékok mértékén.

2.  A nyugdíjak mértékén.

3.  A nyugdíjkorhatáron.

4.  Az adóbevételekből nyugdíjakra átcsoportosított összegen.

A németek mumusa

Ám ha ezeket a csavarokat meghúzzuk, hogy a bevételeket növeljük vagy a kiadásokat csökkentsük, az a gazdaságnak káros, és az amúgy is sok köztehertől sújtott dolgozók utolsó motivációit is elveheti a munkára – írja a cikk. Mindegyik megoldásnak vannak vesztesei, a nyugdíjak csökkentése például az időskori szegénységet növelné – ez a német nyugdíjasok és dolgozók egyik legrettegettebb mumusa.

Repkednek a milliárdok

A különböző csoportok ellenállása miatt a Der Spiegel úgy véli, hogy csak az adóbevételek fokozottabb nyugdíjakra költése lesz járható út a jövőben. Axel Börsch-Supan nyugdíjkutató szerint 2025-ben 11, 2035-ben 80, 2048-ban több mint 125 milliárd eurót kell majd a költségvetésből nyugdíjakra kifizetni.

A baloldali liberálisnak tartott Der Spiegellel szemben a neokonzervatívnak nevezett Die Welt véleménycikke teljesen más alternatívát vázol fel “Hogyan lehetnének milliárdosok a nyugdíjasok” című cikkében. Szerinte az említett négyféle paraméter csak a jelenlegi nyugdíjrendszerben, annak alapvető változatlansága esetén érvényes, amin jó lenne túllépni. Ez a négy módszer nem ad igazi megoldást, mind a négy a dolgozók túlterheléséhez vezet valamilyen módon.

Spórolni kell, és okosan

Ehelyett az államnak létre kellene hoznia egy sok milliárd eurós állami vagyonalapot, amely az egész világ részvénypiacain befektet. (Hasonlóan a norvégok vagy egyes közel-keleti olajországok óriási méretű állami vagyonalapjaihoz – a szerk.) “Az utóbbi száz év minden statisztikája azt támasztja alá, hogy a részvények évente 6-8 százalékos hozamot hoznak, ha valaki a pénzt 30 évre befekteti. Ebben még a háborúk és egyes tőzsdei zuhanások is benne vannak” – írja a szerző, Ralf-Dieter Brunowksy.

Persze egyénileg is lehet nyugdíjra, részvényekkel takarékoskodni. A magyar magánbefektetőknél levő részvények mennyisége nemzetközi összehasonlításban nagyon csekély. Pedig a hosszú távú takarékoskodásban ezek szerepe nagyon fontos, ezek által lehet a gazdasági növekedésből részesedni, a kamatoknál sokkal magasabb hozamot elérni – írtuk a napokban.

A cikk a Garantiqa támogatásával készült.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Közel kétezer milliárddal tartoznak a NAV-nak a magyarok
Privátbankár.hu / MTI | 2020. október 27. 07:33
Igaz, minimálisan, de mérséklődött az adóhivatal követelésállománya.
Személyes pénzügyek Világutolsó olajcégek, stagnáló magyar munkavállaló-szám Ausztriában
Privátbankár.hu | 2020. október 26. 17:04
Az olajcégek és energiavállalatok nyomott árfolyamáról és az Ausztriában, Németországban dolgozó magyar munkavállalók helyzetéről beszélt munkatársunk a TrendFM-nek.
Személyes pénzügyek Újdonsággal rukkolt elő a Gránit Bank
Privátbankár.hu | 2020. október 26. 12:23
A hazai bankok között elsőként, akár már a számlanyitás másnapján, plasztik nélküli, vásárlásra alkalmas digitális bankkártyát biztosít új ügyfeleinek a Gránit Bank. E kártyaszolgáltatás újdonsága abban áll, hogy az ügyfeleknek a számlanyitás után nem kell megvárniuk a fizikai bankkártyát ahhoz, hogy a mobiltelefonjukkal fizetni tudjanak.
Személyes pénzügyek Álomnyugdíj: így halmozhat fel tízmilliókat
Privátbankár.hu | 2020. október 26. 11:35
Több mint 24 millió forintot tud felhalmozni egy huszonéves nő a nyugdíjba vonulásáig, ha a nettó átlagfizetésének körülbelül 10 százalékát havonta félreteszi. Egy tíz évvel idősebb férfi pedig 26 millió forintra tehet szert - derül ki a K&H Biztosító összeállításából. A társaság tapasztalatai szerint az öngondoskodás és a nyugdíjas évekre történő takarékoskodás egyre inkább a fókuszba kerül szinte mindegyik korosztályban. Ezt jelzi az is, hogy a K&H Biztosító az idei első félévben - a koronavírus-járvány ellenére – nyugdíjbiztosítások értékesítésében 24 százalékos növekedést ért el.  
Személyes pénzügyek Kialakult a diákverseny országos döntőjének 19 fős mezőnye
Privátbankár.hu | 2020. október 21. 15:43
Az eddig bejutott csapatok után az október 20-ai elődöntőkben egy kiskunfélegyházi, egy kiskunhalasi, egy szegedi, egy békéscsabai és egy budapesti team diadalmaskodott, így ők vehetnek részt az első alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny november 4-ei országos döntőjében. Nem csak a győztes csapat tagjai részesülnek majd jutalomban, a verseny támogatói, szakmai partnerei ugyanis számos értékes díjat ajánlottak fel.
Személyes pénzügyek Hátrányba kerültek a magyar munkavállalók Ausztriában a határzár miatt?
Eidenpenz József | 2020. október 21. 05:08
Majdnem a tavaly őszi szinten járt szeptemberben a magyar állampolgárok száma az osztrák munkaerő-piacon. Nagyjából stabilnak nevezhető a létszám a legfrissebb jelentés szerint Németországban is. Ám a korábbiaktól eltérően feltűnően több román, szlovén, lengyel, török, horvát és német kapott munkát Ausztriában, mint magyar. Kérdés, mi lesz a síszezonban – ha megtartják egyáltalán.
Személyes pénzügyek 400-450 milliárd forint maradhat az adósoknál a hitelmoratórium meghosszabbítása miatt
Privátbankár.hu | 2020. október 20. 11:11
Ez eddigi moratóriumosok 47 százaléka élhet a folytatással.
Személyes pénzügyek Már csak öt hely kiadó a diákverseny döntőjében
Privátbankár.hu | 2020. október 18. 20:04
Az eddig bejutott kilenc megyei győztes után ugyanis a csütörtöki elődöntőkben egy zalaegerszegi, egy egri, egy kazincbarcikai, egy fehérgyarmati és egy nyíregyházi team diadalmaskodott, így ők vehetnek részt az első alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny november 4-ei országos döntőjében. A még szabad öt helyért október 20-án, kedden kerül sor az utolsó elődöntőkre, amelyekben négy megye (Bács-Kiskun, Békés, Csongrád és Jász-Nagykun-Szolnok), valamint Budapest csapatai csapnak össze.
Személyes pénzügyek További öt hely kelt el a diákverseny döntőjében
Privátbankár.hu | 2020. október 16. 13:15
A múlt héten bejutott győri, szombathelyi, tatai és pápai csapat után az október 13-ai megyei elődöntőkben egy székesfehérvári, egy siófoki, egy villányi, egy szekszárdi és egy budaörsi team diadalmaskodott, így ők vehetnek részt az első alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny november 4-ei országos döntőjében.
Személyes pénzügyek Novembertől már az Erste sem értékesít lakástakarék-szerződést
Privátbankár.hu | 2020. október 14. 14:39
Mindezt a honlapján tette közzé a hitelintézet. A lépés szinte napra pontosan egy évvel azután következik be, hogy az OTP Bank is a piacról való - egyelőre átmeneti - kivonulásról döntött. MIndezek következtében október 31. után már csak a Fundamenta-Lakáskasszánál lehet új lakástakarék-szerződést kötni.
Friss
hírlevél