TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A férfiak köztudottan korábban halnak világszerte, az egyik ország, ahol a legtovább élnek, Ausztrália. Csakhogy a hosszú élet másfelől finanszírozási gondokat okoz, így felmerült, hogy a nyugdíjkorhatárt fel kéne emelni, mégpedig 65-ről 70 évre. Negyven év múlva negyvenezer száz éves emberük lesz… És nálunk?

Férfi vagy? Sokáig akarsz élni? Akkor irány lefelé, délre! – írja a Bloomberg amerikai hírügynökség oldala. Miért is? Mert jelenleg Ausztráliában 91,5 év a születendő férfiak várható életkora, a legmagasabb a világon, sokkal magasabb, mint az USA-ban. Egyébként a férfiak és nők közötti különbség is csekély, a nőknél ugyanis 93,6 év a várható.

A szakértők szerint 40 éven belül ez 95,1 évre fog nőni a férfiak és 96,6 évre a nők esetében. Meglepő adat, hogy míg 1974-1975-ben 122 személy volt 100 év feletti életkorú Ausztráliában, addig a számítások szerint negyven év múlva hozzávetőleg negyvenezren lesznek. (A cikk grafikonjából ítélve most úgy 4900 körül lehet ez a szám.)

Ausztrália egyébként Hong Konggal, Japánnal, Izlanddal, Norvégiával és Svájccal versenyzik azon a téren, hogy hol élnek legtovább a férfiak. A magyaroknak tehát nem is kellene olyan messzire utazni, ha csak a lakhely lenne a döntő a várható életkor szempontjából. Az egyén szintjén persze az életmódnak, táplálkozásnak, stressznek, káros szenvedélyeknek, amelyeket az életmód-magazinok és internetes oldalak is unásig emlegetnek, jóval magasabb lehet a szerepe, mint a lakhelynek.

A magyarországi várható élettartam egyébként jóval alacsonyabb, 71,6 év volt a férfiak és 78,7 év a nők esetében 2012-ben a KSH szerint. Biztató, hogy a gazdasági nehézségek és az egészségügy problémái ellenére szépen lassan, de évről évre emelkedő tendenciát mutat. Szomorú viszont, hogy az EU-s átlag 77,5, illetve 83,1 év, nyilván a férfiak élnek rövidebb ideig. Tehát van mit behoznunk.

Mi öli meg idő előtt a fehér amerikai nőket?

Meglepő módon romlani kezdtek az utóbbi években a korábban folyamatosan javuló halálozási statisztikák. Itt írtuk meg az okokat.

A káros szenvedélyek terjedéséről pedig itt írtunk, magyar adatokat is vizsgálva.

A magyarországi "korfán", azaz az életkor szerint ábrázolt népességben a 100 év felettiek nincsenek külön számon tartva, de nagyon kevesen lehetnek. Az interaktív, évek szerint megtekinthető, lekérdezhető adatok szerint 51 409 fő volt 90 év felett 2014-ben. A 2054-es évben már 120 785 főre számítanak  - miközben már csak 8,17 millió lakosa lesz az országnak.

Az ausztrálokra visszatérve, a hosszú élet ott is gondokat okoz a finanszírozásban, ahogy ez egyébként egész Európában is nagy probléma. Az ausztrál államnak az idősekkel kapcsolatos kiadásai négyszeresükre emelkedtek 1975 óta, a következő 40 évben pedig újra meg fognak duplázódni – írja a Bloomberg. Emiatt az ausztrál kormány azt javasolja, hogy emeljék a nyugdíjkorhatárt 70 évre, ami a legmagasabb lenne a világon. Ez először az 1966-ban születetteket érintené.

Száz éve még 55 év volt a várható élettartam, a 2055-ben születettek számára már 100 év lesz, drámai a változás – fejezi be a cikk.

(A hazai nyugdíjproblémáról itt írtunk nemrég.)

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Karrier Orbán Viktor kinevezte az országos kórház-főigazgatót
Privátbankár.hu | 2020. november 19. 08:07
Több mint öt éven át volt a Pécsi Tudományegyetem kancellárja az új országos kórház-főigazgató.
Karrier Újabb poszton követi apját a fideszes Koncz Zsófia
Privátbankár.hu | 2020. november 3. 07:30
A jövőben a fenntartható fejlődéssel is foglalkoznia kell.
Karrier Megszólalt egy szakszervezet: digitális oktatást szeretnének
Privátbankár.hu / MTI | 2020. október 30. 17:22
A koronavírus-járványra tekintettel különleges (digitális) oktatási rendszer bevezetését kéri a közoktatásban a kormánytól a Liga Szakszervezetek elnöksége.
Karrier Megvan, ki lesz az új magyar kémfőnök
Privátbankár.hu | 2020. október 28. 07:57
Czukor József október 31-én távozik az Információs Hivatal éléről.
Karrier Hogyan omoljunk össze konstruktívan?
Privátbankár.hu | 2020. október 18. 18:45
A pandémia alatt sokkal nagyobb szakítópróbának van kitéve az idegrendszerünk, mint amihez a normális körülmények között hozzászoktunk. Egyre többször akadunk ki, aminek nemcsak mi isszuk meg a levét a forró fejjel hozott döntéseink miatt, de akár szeretteink is, hiszen sokszor rajtuk csattan az ostor. Lehet azonban az összeomlást úgy is csinálni, hogy ne fájjon annyira, sőt, még épülni is tudjunk belőle.
Karrier A kijárási korlátozások jelentősen befolyásolták a lelki egészséget
Privátbankár.hu | 2020. október 16. 16:48
A koronavírus-járvány miatti bezártság erőteljesen hatott az emberek pszichés állapotára, többségüknél több tünet is jelentkezett, sokuknál ráadásul életükben először. Egy reprezentatív felmérés szerint azokban az államokban volt a legerősebb hatás, amelyekben a járványhelyzet a legsúlyosabb volt – derül ki 6 európai országban készített 6000 online interjú eredményéből, melyet idén szeptemberben végeztek, hogy az 1992 óta minden évben október 10-én ünnepelt Lelki Egészség Világnapja alkalmából az eredményeket meg tudják osztani a nagyközönséggel.
Karrier Megvan az EBRD új elnöke
MTI | 2020. október 8. 17:13
A részvényes országok és szervezetek képviselői francia elnököt választottak az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank élére. Ő az első nő az EBRD élén. 
Karrier A Fidesz már keresi Áder János utódját
Privátbankár.hu | 2020. október 8. 08:29
2022-ben lejár Áder János jelenlegi köztársasági elnök mandátuma, több név már most előkerült.
Karrier Új vezére van a CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt-nek
MTI | 2020. október 1. 19:06
A posztra Fedák Istvánt nevezték ki. 
Karrier Home office: sokkal többet számít, hogyan öltözünk fel, mint gondolnánk
Privátbankár.hu | 2020. szeptember 27. 06:07
A mackóalsó-kinyúlt póló szett lehet, hogy kényelmesebb, de a kutatások azt mutatják, sokkal eredményesebben dolgozunk távmunkában, ha ugyanúgy öltözünk fel hozzá, ahogy a bejárós munka idején szoktunk.
Friss
hírlevél