5p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

KKV
A környező országokhoz viszonyítva Magyarországon sok, a cégek 6,5 százaléka szűnik meg egy év alatt. Hazánknál csak Szlovákiában és Szlovéniában kerül sor több vállalkozás törlésére. 2012-ről 2013-ra Magyarországon nagymértékben, közel 25 százalékkal nőtt a törölt cégek száma, miközben egyre kevesebb új vállalkozás alakul.

2012-ről 2013-ra 24,3 százalékkal nőtt a törölt cégek száma hazánkban, így tavaly meghaladta a megszűnt vállalkozások száma a 36 ezret – derült ki a Bisnode nemzetközi cégminősítő elemzéséből.

Naponta 100 cég

Megszűntnek tekintjük azokat a vállalkozásokat, amik önszántukból vagy akár külső kényszerrel (pl.: felszámolás, kényszertörlés) zártak be. 2013-ban átlagosan 3 ezer vállalkozás szűnt meg havonta, ami naponta 100 cég törlését jelenti.

Cégtörlések alakulása 2012-ről 2013-ra. Forrás: Bisnode

Idén februárban már ezt a számot is túlszárnyalta a magyar cégvilág, ugyanis 2014 második hónapjában több mint 3600 cég megszűnését regisztrálták. Jól látható a cégek fogyása, mivel 2013-ban havonta átlagosan 2800 új cégalapításra 3000 törlés jutott. A tendencia továbbra is folytatódik, mivel januárban és februárban összesen több mint 5500 cégalapításra jutott több mint 6500 törlés.

Valahol csökkent, valahol nőtt

A közép-európai régióban változatos a helyzet. Sok országban csökken a cégtörlések száma, míg hazánkban, Csehországban és Szlovákiában nőtt a számuk egy év alatt.

Cégtörlési Index országonként 2013-ban

Horvátországban 72 százalékkal csökkent a törölt vállalkozások száma, ami jogi változások következménye. 2012-ről 2013-ra a legnagyobb mértékben (121,5 százalékkal) Csehországban nőtt a megszűnt cégek száma, míg Lengyelországban csak 11,8 százalékos csökkenés következett be. Leginkább Szerbiában (-22,5 %) és a már említett Horvátországban csökkent a cégtörlések száma.

Szerbiában a legkevesebb

A cégtörlések cégszámhoz viszonyított aránya tekintetében Magyarország a közép-európai mezőny felső részében található, mivel nálunk 2013-ban 6,5 százalék volt a cégtörlési index, azaz a törölt vállalkozások cégszámhoz viszonyított aránya. Szerbiában a legalacsonyabb a cégtörlési index, mivel itt csupán a vállalkozások 0,8 százalékát törölték ebben az évben.

Szlovéniában a legmagasabb ez az érték, ugyanis az országban tavaly a cégtörlések vállalkozások számához viszonyított aránya 8,9 százalék volt. Csehországban, ahol 2012-ről 2013-ra jelentősen megemelkedett a megszűnt vállalkozások száma, 5,2 százalékos értékével (a többi országhoz viszonyítva) még mindig alacsony a cégtörlési index.

Az építőiparban minden 10. cég megszűnik

Iparági szinten azt láthatjuk, hogy azokban az iparágakban törlik a legtöbb céget, ahol a felszámolási eljárások száma is kiemelkedően magas.

5 legnagyobb cégtörlési indexű iparág (2013)

Az építőipar rendelkezik a legmagasabb törlési indexszel, itt egy éven belül minden 10. vállalkozás megszűnik. A textiliparban, a vendéglátásban és a nagykereskedelemben 8 % körüli cégtörlési aránnyal szintén nagymértékben szűnnek meg a vállalkozások. A legkisebb cégtörlési aránnyal a szociális ellátásban, a vegyiparban és a gépjavításban tevékenykedő cégek büszkélkedhetnek.

5 legkisebb cégtörlési indexű iparág (2013)

A megyei cégtörlési indexeket vizsgálva nagy eltérés látszik az ország egyes területei között. Míg Nógrád megyében egy éven belül minden 10. cég törlésre kerül (bedőlési index = 10,6 százalék), addig Pest megyében ennél jóval kevesebb, csak minden 25. vállalkozás esetében fordul ez elő. Pest és Csongrád megyében szűnnek meg a vállalkozások a legkisebb arányban, míg Fejér, Borsod-Abaúj-Zemplén és Nógrád megyében a legnagyobb mértékben.

Cégtörlési index megyénként 2013

 

Ami a számok mögött van

A cégmegszűnések számát ugyanakkor érdemes az új cégek alapításának számával összevetni.

A korábbi években rendre azt tapasztalhattuk, hogy az új cégek alapításának száma meghaladta a cégmegszűnések számát, amelynek okát messze nem a gazdasági expanzióban, hanem inkább abban ildomos keresni, hogy a csődtörvény aktuális szabályozásai ellenére a cégek tulajdonosai számára viszonylag nyugodt megoldás jelentett a (köz)tartozásokat felhalmozó cégek bezárása, majd ugyanazon a címen, hasonló vezetői körrel és profillal új cégek létrehozása. (Ezen az sem segített, hogy a legújabb csődtörvény szigorította a személyi felelősség kérdését és korlátozta a csődbe kerülő cég vezetőjének újbóli szerepvállalását – nem túl sok eljárás indult ilyen jogcímen.)

A szakértők szerint a társaságoknak a gazdasági válság nyomán tapasztalt kivérzésével hozható összefüggésbe, hogy 2012-2013-ban már csökkent a cégalapítások száma – a Bisnode adatai szerint 2012-ben 20, tavaly egy év alatt 13,9 százalékos volt a cégalapítások számának visszaesése hazánkban, 34 167 új vállalkozás alapult.

Az új cégek alapításának számát tovább csökkentheti, hogy a korábbi évek „cégalapítás-könnyítő” megoldásai után (amit nem az érdemi cégalapítók, hanem inkább a már említett zavarosban halászók köszöntek), az új szabályok inkább abba az irányba hatnak, hogy valóban felelős döntés legyen a cégalapítás. Szombattól már újra csak 3 millió forintnyi tőkével lehet korlátolt felelősségű társaságot alapítani – a már működő vállalkozások 2016-ig kaptak haladékot a törzstőke megemelésére.

Ugyanakkor a szigorítás mellett is van lehetőség arra, hogy a kormányzat segítse az új vállalkozások beindítását. Csütörtökön jelentette be a Fidesz szóvivője, hogy a 18-35 év közötti fiatalok cégalapítását támogató kormányzati program indul, amelynek keretében az érintettek április 30-ig pályázhatnak a vállalat indítás költségeinek támogatására. Selmeczi Gabriella szerint a program kerete 7,83 milliárd forint, ebből a legsikeresebbek fejenként hárommillió forintos vissza nem térítendő támogatást nyerhetnek vállalkozásuk előkészítésére, cégalapításra, ügyvédi költségekre, valamint eszközbeszerzésre és –bérlésre.

A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

KKV Hogyan lett kis garázscégből milliárdos vállalkozás?
Privátbankár.hu | 2023. december 19. 11:41
Állócsillagok és újhullámos trónkövetelők.
KKV Itt a Cégépítők társasjáték: most eldől, ki kaszál az üzleti évben!
Natív tartalom | 2023. december 4. 10:26
Piaci rést betöltő társasjáték jelent meg október 25-én: a Cégépítők társasjáték megszületéséről és játékmenetéről Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM tulajdonosával, a Cégépítők alapítójával beszélgettünk.
KKV Széchenyi Kártya Program: megduplázták a hitelkereteket
Privátbankár.hu | 2023. augusztus 1. 11:18
Sokkal nagyobb hitelkeretet kapnak a kkv-k a Széchenyi Kártya Program keretében. A kamat a futamidő végéig 5 százalék. 
KKV Kezdj újult erővel a nyári szabadság után!
Márkázott tartalom | 2023. június 27. 11:32
  Ha még most vagy csak a hosszabb lélegzetvételű nyaralás előtt, akkor minden bizonnyal minden munkával kapcsolatos témától a falnak mennél. Teljesen érthető módon érzed azt, hogy telítődtél, hiszen már javában az év második felében járunk, és a megfeszített munkatempóból még nem is igazán tudtál alább engedni.
KKV Vigye sikerre vállalkozását, alkalmazzon business mentort!
Natív tartalom | 2023. június 8. 10:01
A business mentor nem varázsló, ám mégis rendkívül fontos szerepet játszhat több, a hazai kkv-szektort rendkívüli mértékben érintő konfliktushelyzet kezelésében. Közreműködésével a vállalatok tulajdonosai és vezetői olyan külső támogatást kaphatnak, amely segíti őket a tudatosabb vállalatvezetésben és előmozdítja üzleti és személyes fejlődésüket. A Budapesti Gazdasági Egyetem rendhagyó szakirányú továbbképzéséről annak vezetőjével és egyik hallgatójával beszélgettünk.
KKV A K&H szerint az uniós pályázatok körüli zűrzavar nem ártott
Privátbankár.hu | 2023. május 24. 14:14
Az uniós pályázatok körüli bizonytalanság csak kismértékben vetette vissza a cégek bizakodását, mintegy felük továbbra is reálisnak tartja, hogy ilyen forráshoz juthat - közölte a K&H magyarországi mikro, kis- és középvállalkozások (kkv) bizalmi indexe első negyedévi eredménye alapján.
KKV Megnyitják a pénzcsapot a magyar cégeknek: milliárdokat érő bejelentést tett egy bank
Privátbankár.hu | 2023. május 10. 17:14
Jelentős beruházási hitelkeretről állapodott meg az UniCredit.
KKV Jó szakemberből gyenge vállalkozó lesz? – interjú
Natív tartalom | 2023. április 4. 12:02
Egerszegi Krisztián Jövőkép című könyvének megjelenése kapcsán készült interjúnk második részében beszélgetünk a vállalkozók 90 százalékáról, a magukat halálra hajszoló emberekről, és arról is, mit tanácsol a bölcs varázsló a gonosz sárkány legyőzéséhez.
KKV Jövőkép nélkül csak szenvedés lesz, nem sikercég – interjú
Natív tartalom | 2023. március 22. 10:07
Ami tíz évvel ezelőtt még működött a magyar cégek számára, az tíz év múlva egyáltalán nem lesz elegendő, avagy hamarosan megérkezik az üzleti regény arról, hogy miért kulcsfontosságú a hazai vállalkozók számára egy jól megformált jövőkép. Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM cégvezetőjével és a Cégépítők alapítójával beszélgettünk Jövőkép című könyve megjelenése előtt.
KKV Csak a bizonytalanság biztos a kisvállalkozásoknál
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 16:24
A kormány új hitelprogramról döntött a Baross Gábor újraiparosítási program keretében. Az elszálló kamatok mellett ez komoly segítséget jelenthet a kisvállalkozások számára, amelyek helyzete meglehetősen bizonytalan lett az utóbbi időben. Az ATV Start vendégeként Perlusz László, a VOSZ főtitkára és kollégánk, Király Béla beszélt a hazai vállalkozások helyzetéről.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG