5p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Több jut oktatásra, egészségügyre és emelkedik az állami alkalmazottak bére is, miközben a legszegényebbek támogatása jelentősen csökken 2014-ben. Ha nem növeli a kormány a tartalékot, aligha úszható meg évközi megszorítások nélkül a jövő év.

A héten benyújtott költségvetés több szempontból is komoly változást ígér a korábbi évekhez képest. A 2010-es kormányváltás óta a bevételi oldalon, és azon belül különösen az adózás területén évről évre nagyon jelentős átalakításokat hajtott végre kormány, aminek eredményeképpen az adózás mai struktúrája alig emlékeztet a 2010-es állapotokra. Ezzel szemben a költségvetési törvényből úgy tűnik, hogy jövőre csak apró módosítások, korrekciók várhatóak, ami növelheti a sokszor és sokak által jogosan hiányolt kiszámíthatóságot.

Ez utóbbit veszélyezteti ugyanakkor, hogy a korábbi évekhez képest jelentősen csökken a tartalék összege, ami komoly kockázatot jelent a jövő évi folyamatok szempontjából. Az alacsony tartalék ugyanakkor hozzájárul ahhoz, hogy ezúttal olyan területek finanszírozása is emelkedjen (pl. az egészségügy), amelyre nem volt mód az elmúlt években.

Több bevétel, több kiadás

Jövőre az állam összes bevétele reálértéken 584 milliárd forinttal 14 524 milliárd forintra emelkedik. A növekedés elsősorban az általános forgalmi adón keresztül az élénkülő fogyasztásnak, a munkához kapcsolódó elvonásokon keresztül a bértömeg emelkedésének, valamint kisebb részben az állami vagyonnal kapcsolatos bevételek emelkedésének köszönhető.

Az állam összes konszolidált (az alrendszerek egymás közötti átutalásaitól megtisztított) kiadása 2014-ben 15 479 milliárd forint lesz, ami reálértéken számolva 478 milliárd forinttal több, mint amennyit idén költ el az állam (azt feltételezve, hogy az idei tartalékot a hiányzó adóbevételek pótlására kell fordítania). Az említett folyamatok eredményeképpen a pénzforgalmi egyenleg 955 milliárd forintra csökken, ami GDP-arányosan 3,1 százalék, miközben az uniós kötelezettségeink szempontjából fontosabb ESA-hiány a kormány tervei szerint 2,9 százalék lesz.

Mindez azt jelenti, hogy kis mértékben tovább emelkedik a GDP-arányában mért újraelosztása ráta, és a jövőre tervezett 50,5 százalékos érték az egész Európai Unión belül a hatodik legmagasabb a 2012-es adatok alapján.

Az államháztartás konszolidált összes bevétele, kiadása és hiánya (GDP %)
Forrás: MKOGY-adatok alapján saját számítás.
*A 2013-as adat az előirányzatban szereplő érték, a tartalék fel nem használásával korrigálva.

Több jut a kórházaknak, az iskoláknak és a gazdaságnak

A kiadási oldal részletesebb vizsgálatából az derül ki, hogy a jövő évi költségvetés egyik nagy nyertese az egészségügy: miután 2006-óta évről évre összesen reálértéken közel 600 milliárd forinttal (34 százalékkal) csökkentették 2013-ig az ágazat támogatását, jövőre 179 milliárd forinttal emelkedik az idei évhez képest az e célra fordítható összeg. Az többlet támogatás háromnegyede a tervek szerint a kórházak gazdálkodását hivatott segíteni. Az oktatás helyzete némileg hasonló: míg az e célra fordított állami finanszírozás 2006 és 2012 között reálértéken 620 milliárd forinttal (29 százalékkal) zsugorodott, addig az idei forrásbővülés után jövőre további 125 milliárd forinttal emelkedik az ágazat támogatása.

Egyes kiadási terület finanszírozásának változása reálértéken a 2014-ben az idei évhez képest (2014-es árakon, milliárd forintban)
Általános működési funkciók -40 -2%
Oktatás 125 8%
Egészségügy 179 15%
Nyugellátások 49 2%
Szociális támogatások és szolgáltatások -127 -7%
Sport 30 40%
Kultúra 19 10%
Adósságkezelés (kamat) 50 23%
Gazdasági funkciók 235 10%
Forrás: MKOGY-adatok alapján saját számítás. A 2014-es adatokat a 2013-as előirányzatokkal vetettük össze

Jelentős mértékben, 235 milliárd forinttal emelkedik jövőre a gazdasági funkciókra fordított állami pénzek nagysága is, amely minden bizonnyal összefügg azzal, hogy a kormány tervei szerint 2014-ben minden korábbinál több pénzt (1735 milliárd forintot) vár hazánk az Európai Uniótól. A költségvetési törvény szerint mindezek eredményeképpen jövőre több pénz jut a mezőgazdaság támogatására, közlekedési és szállítási tevékenységekre, illetve környezetvédelemre.

A szegények rosszul járnak, a közalkalmazottak jól

Bár a nyugdíjak összege a törvény alapján a kormány által prognosztizált 2,4 százalékos infláció mértékével nő, a létszám- és összetétel-változás miatt az összes nyugdíjkiadás reálértéken is emelkedik 49 milliárd forinttal. Emellett több jut még a sport és a kultúra támogatására is.

Az állam működési kiadásai 40 milliárd forinttal csökkennek, ez azonban nem érinti közvetlenül az alkalmazottakat, sőt... A kiadások közgazdaságtani felosztása szerint az összes személyi kiadás reálértéke 124 milliárd forinttal (5,9 százalékkal) emelkedik. Ehhez képest a rászorultak támogatása érdemben csökken: részben az egyes pénzbeli juttatások (pl. családi pótlék) befagyasztása, részben más intézkedések miatt a szociális támogatások és szolgáltatások reálértéke 127 milliárd forinttal zsugorodik.

A fő kockázat: kicsi a tartalék

A költségvetési terv végrehajtását ugyanakkor veszélyezteti némiképp, hogy a korábbi évekhez képest jelentősen csökkent a tartalék nagysága. Míg 2012-ben 268 milliárd forintot, 2013-ban pedig 400 milliárd forintot tett félre a kormány, addig ez az összeg jövőre csupán 100 milliárd forint. A változtatás különösen kockázatos, ha azt is figyelembe vesszük, hogy mind tavaly, mind pedig az idei évben (elsősorban az adóbevételek elmaradása miatt) a jelentős tartalék ellenére is több százmilliárd forintnyi megszorítást kell(ett) év közben végrehajtani a tervezett hiánycél elérése érdekében. Az alacsony tartalék növeli az újabb évközi kiigazítás esélyét, ami a komoly zavart okozhat a nagy állami rendszerek működésében és a kiszámíthatóság csökkenésén keresztül rontja az üzleti környezetet is.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság A benzinárak csökkentésére szólított fel a magyar kormány, szankciókra is kész
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 16:41
Ezt Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter közölte rendkívüli sajtótájékoztatón a Karmelita kolostorban.
Makro / Külgazdaság Medgyessy Péter nem hisz abban, hogy Magyar Péter és csapata nagyon nagy áttörést érne el
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 15:01
Ugyanakkor Magyarország 2002-2004 közötti miniszterelnöke biztos abban, hogy fognak mandátumokat szerezni az európai parlamenti (EP) választáson. Medgyessy Péter szerint Orbán Viktornak nagyon el kéne gondolkodnia azon, hogy itt pár perc alatt megszületik egy ilyen szerveződés, mondván, ez mutatja az emberek gondolkodását és lelkivilágát, erre oda kellene figyelni. Földrengésszerű változást nem vár az exkormányfő, de már néhány EP-mandátum megszerezése is egy figyelmeztetés. Medgyessy Péterrel a Klasszis Klub április 22-ei adásában beszélgettünk.
Makro / Külgazdaság Ez nekünk is jó lehet, megfordult a magyarok fő üzleti partnerének szerencséje
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:51
A vártnál jobban javult az ifo németországi üzleti hangulatindexe áprilisban.
Makro / Külgazdaság Órákon belül dönthet a kormány az újabb üzemanyagár-sapkáról, de addig is van egy jó hírünk
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:29
A benzinért és a gázolajért is kevesebbet kell majd fizetni péntektől. Egyelőre 3, illetve 6 forinttal, de ha a kormány szerdai ülésén rábólint Nagy Márton javaslatára, akkor jóval nagyobb árzuhanás jöhet.
Makro / Külgazdaság Kilőttek a reálbérek, Ön mire költi?
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 08:30
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) reálkereset 9,9 százalékkal nőtt a fogyasztói árak előző év azonos időszakához mért, 3,7 százalékos növekedése mellett.
Makro / Külgazdaság Valami történt az amerikai gazdaságban
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:57
Az amerikai gazdasági aktivitás lassuló ütemben nőtt áprilisban az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) kedden közzétett előzetes értékei alapján.
Makro / Külgazdaság Mit jelez Matolcsy Györgyék lépése?
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:12
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa a várakozásoknak megfelelően 50 bázisponttal, 7,75 százalékra csökkentette az alapkamatot, és a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben mérsékelte.
Makro / Külgazdaság Nem várt helyről kapott beszólást Varga Mihály
Dobos Zoltán | 2024. április 23. 16:44
A szolgáltatások visszatekintő árazása és a nemzetközi környezet romlása, elsősorban a Fed felfelé tolt kamatpályája negatívan hat a magyar monetáris politika lehetőségeire. Az erős dezinfláció, a folyó fizetési mérleg tartós javulása és a magas devizatartalék-szint miatt viszont jók a kilátások. A kamatdöntő ülés után Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke tartott háttérbeszélgetést, ahol odaszúrt a pénzügyminiszternek is.
Makro / Külgazdaság Kitilthatják a kényszermunkával készült termékeket az EU-ból
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 15:59
Az Európai Parlament (EP) megszavazta a kényszermunkával készült termékek kitiltását az EU piacáról. A most elfogadott szabályoknak köszönhetően jobban megéri majd, és könnyebb lesz a javíttatás, kevesebb hulladék képződik, és hátszelet kapnak a javítással foglalkozó vállalkozások.
Makro / Külgazdaság Friss külföldi pénzzel pöröghet fel az ukrán lakások újraépítése
Mester Nándor | 2024. április 23. 15:01
Kormányprogram indult a hitelpiacon, viszont az építkezéseket hátráltatja az egyre erősebb munkaerőhiány.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG