1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Az IMF-tárgyalásokat vezető tárca nélküli miniszter azt mondja, hogy amíg a Parlament nem szavaz a vitás törvényekről, nem tárgyalhatunk. Fellegi Tamás szerint az őszi megállapodás a reális. Közben a GKI jónak látja az új Széll Kálmán Terv irányát, de nem látják a részleteket. A gazdaságkutatók szerint elkerülhetetlen a recesszió.

Előbb a törvények, aztán a tárgyalás

Addig nem tárgyalhatunk az IMF-fel, amíg a parlament el nem fogadja a törvénymódosításokat - mondta a tárgyalásokat vezető tárca nélküli miniszter a Világgazdaságnak. A lapnak adott interjúban Fellegi Tamás kifejtette: Magyarországnak a vállat jogszabály-módosításokat végig kell vinnie, tucatnyi ilyen változtatásról van szó. Határidő ugyan nincs, de az Európai Bizottság úgy határozott: addig nem kezdődhetnek meg a tárgyalások, amíg ezek a lépések nem emelkednek jogerőre. Véleménye szerint akár májusban kialakulhat a formális tárgyalási menetrend, de befolyásolhatja az uniós szervezet nyári munkaszüneti időszaka is. Megerősítette: Magyarország a gyors megállapodásban érdekelt.

A csomagról azt mondta: több lehetőség létezik, elképzelhető akár kompromisszumos megoldás is. A biztos kiindulópont, hogy Magyarország elővigyázatossági jellegű pénzügyi csomagot igényel, hogy ez mekkora lesz, az a tárgyalásokon dől el. Arra a kérdésre, hogy miért ragaszkodik ahhoz a kormány, hogy ezt a pénzt nem akarja lehívni, azt válaszolta: az nem lenne piaci finanszírozás. A hosszú távú, fenntartható finanszírozásnak a piacokról kell történnie. A megállapodásnak köszönhetően jelentősen csökkennek a kamatprémiumok, a CDS-felár, és erősödik a forint. Végül a kamatszinttel kapcsolatban is be kell következnie olyan fejleményeknek, amelyek növekedésösztönző, gazdasági stabilitást segítő hatásúak lehetnek. Ehhez az elővigyázatossági pénzügyi csomag elegendő - fogalmazott. Fellegi szerint a tárgyalások fő témája a magyar költségvetés fenntarthatósága lesz; nincs áthidalhatatlan ellentét a kormány, az IMF és az EU álláspontja között - jegyezte meg.

Elvi kérdés az egykulcsos adó, megállapodást őszre vár a miniszter

Fellegi Tamás jövő héten utazik Washingtonba

Az egykulcsos adót illetően úgy fogalmazott: vannak a jelenlegi gazdaságpolitikának levert cölöpjei, és olyan döntései, amelyek túlmutatnak a közvetlen költségvetési hatásokon, komoly társadalomfilozófiai és hosszú távú stratégiai megfontolások állnak mögöttük. Ilyen az arányos adórendszer is. Megerősítette: lesznek olyan témák, amelyek a magyar fél megítélése szerint elvi jelentőségűek, "ezekben nem tudunk engedni". Ám ez nem lehet akadálya annak, hogy számos egyéb kérdésben gyakorlati változtatásokat vállaljunk - fűzte hozzá. A tárca nélküli miniszter kedd este az ATV-ben nem zárta ki azt a lehetőséget, hogy még a nyáron megállapodás szülessen, de életszerű lenne az ősz is - tette hozzá. "Ha fogadni kéne, hogy melyik időpont a valószínűbb, akkor a nyár közelsége miatt, én az őszt mondanám valószínűbbnek" - fogalmazott Fellegi Tamás.

10-20 milliárd forintos elővigyázatossági hitelt kértünk

A hitel nagyságával kapcsolatban a tárca nélküli miniszter elmondta: a szaksajtóban megjelent 10-20 milliárd euró közötti nagyságrend tág keret, ami többé-kevésbé lefedi a különböző lehetőségeket - szerinte a hitel a kettő között lesz. Megjegyezte: ennek érdeminek kell lennie, hogy a piacok számára a megfelelő üzenetet juttassa el, viszont nem lehet túl nagy sem, mert az zavarba ejtő lehet. Fellegi Tamás megismételte: Magyarország elővigyázatossági hitelre jelentkezett be, az Európai Unió döntése is elővigyázatossági pénzügyi csomagról beszél. A tárgyalások elején elővigyázatossági hitelről ülnek le tárgyalni - mondta.

GKI: 1,5 százalékos, elkerülhetetlen recesszió, jó irányú, de üres Széll Kálmán Terv

Széll Kálmán munkában

A GKI Gazdaságkutató szerint a Széll Kálmán Terv 2.0 intézkedéseivel az ország kikerülhet a túlzottdeficit-eljárás alól jövőre, a kormány politikájában és gazdaságpolitikájában azonban még nem látják azt a fordulatot, amely a gyors IMF-megállapodáshoz kellene, és úgy vélik, a recesszió elkerülhetetlen, a GDP 1,5 százalékkal esik vissza. A GKI legfrissebb felmérésében a továbbra is alacsony belföldi kereslettel és hitelezéssel indokolja a gazdasági teljesítmény csökkenését. Hozzáteszik: nem valószínű átlagon felüli mezőgazdasági termés sem. A kutatók az év során az áremelkedési ütem további enyhe lassulását, 5,3 százalékos éves inflációt és a reálkeresetek 2,5 százalék körüli visszaesését várják. Megjegyzik: a reáljövedelem és a fogyasztás hasonló ütemű mérséklődése valószínű. A beruházások pedig a prognózis szerint 4 százalék körül eshetnek vissza. A munkanélküliségi ráta 10,8 százalék lehet.

A piacok számára a GKI szerint a Széll Kálmán Terv 2.0 bevétel-centrikussága és ezzel növekedésellenessége miatt csak részben lesz megnyugtató, a befektetői klíma ennek hatására alig javul. "Emellett továbbra is látványosan hiányoznak a piacgazdaságokra jellemző intézmények függetlenségét garantáló, illetve a kormány öntörvényű, már-már vállalati mélységű szabályozásban testet öltő gazdaságpolitikáját feladó lépések, s a kormányzat továbbra is elvi kérdésnek tekinti a széles körben vitatott egykulcsos szja-t" - fogalmaznak. Kérdésnek nevezik, hogy az IMF-tárgyalások során e témák milyen mélységben kerülnek terítékre.

Az IMF-megállapodás elhúzódása, illetve esetleges elmaradása esetén tartósan fennmaradó, netán tovább növekvő befektetői bizalmatlanságra kell számítani, ami a költségvetés számára hatalmas kamatkiadási többletekben, a gazdaság egésze számára tőke- és hitelhiányban, drága forrásköltségben, szélsőségesen ingadozó árfolyamban, túladóztatásban, lefelé menő keresleti spirálban jelenik meg - figyelmeztetnek. Egy megállapodás nélküli gazdaságpolitika azonban az óriási veszteségek ellenére mindaddig folytatható, ameddig a piac - például a magyar állampapírok iránti kereslet megszűnése formájában - nem kényszerít ki valódi fordulatot - fűzik hozzá.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Joe Biden nem lesz boldog: rossz hír jött Amerikából!
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 15:56
A gazdaság nem úgy halad, ahogy illene.
Makro / Külgazdaság A lakáshitelezés padlót fogott tavaly
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 12:57
A lakáshitelállomány tavaly kizárólag az államilag támogatott hitelek miatt bővült, de csak minimális mértékben. Hitelkiváltás gyakorlatilag nem volt - foglalta össze az adatokat a Bank360.hu. 
Makro / Külgazdaság 2024 a Budapest környéki területek ingatlanpiacán is fordulópontot hozott
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:05
Az ingatlanpiaci aktivitással együtt mérséklődött a kiköltözési hullám a fővárosi agglomeráció településein, ahol tavaly 18 százalékkal kevesebb adásvétel zárult, mint az azt megelőző évben.
Makro / Külgazdaság Budapest helyett már a Kreml mellett lakik az amerikaiak által kiebrudalt orosz kémbank
Vég Márton | 2024. április 25. 08:58
Végleg törölték a budapesti címét az orosz hátterű Nemzetközi Beruházási Banknak, egy év kellett hozzá.
Makro / Külgazdaság A benzinárak csökkentésére szólított fel a magyar kormány, szankciókra is kész
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 16:41
Ezt Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter közölte rendkívüli sajtótájékoztatón a Karmelita kolostorban.
Makro / Külgazdaság Medgyessy Péter nem hisz abban, hogy Magyar Péter és csapata nagyon nagy áttörést érne el
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 15:01
Ugyanakkor Magyarország 2002-2004 közötti miniszterelnöke biztos abban, hogy fognak mandátumokat szerezni az európai parlamenti (EP) választáson. Medgyessy Péter szerint Orbán Viktornak nagyon el kéne gondolkodnia azon, hogy itt pár perc alatt megszületik egy ilyen szerveződés, mondván, ez mutatja az emberek gondolkodását és lelkivilágát, erre oda kellene figyelni. Földrengésszerű változást nem vár az exkormányfő, de már néhány EP-mandátum megszerezése is egy figyelmeztetés. Medgyessy Péterrel a Klasszis Klub április 22-ei adásában beszélgettünk.
Makro / Külgazdaság Ez nekünk is jó lehet, megfordult a magyarok fő üzleti partnerének szerencséje
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:51
A vártnál jobban javult az ifo németországi üzleti hangulatindexe áprilisban.
Makro / Külgazdaság Órákon belül dönthet a kormány az újabb üzemanyagár-sapkáról, de addig is van egy jó hírünk
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:29
A benzinért és a gázolajért is kevesebbet kell majd fizetni péntektől. Egyelőre 3, illetve 6 forinttal, de ha a kormány szerdai ülésén rábólint Nagy Márton javaslatára, akkor jóval nagyobb árzuhanás jöhet.
Makro / Külgazdaság Kilőttek a reálbérek, Ön mire költi?
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 08:30
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) reálkereset 9,9 százalékkal nőtt a fogyasztói árak előző év azonos időszakához mért, 3,7 százalékos növekedése mellett.
Makro / Külgazdaság Valami történt az amerikai gazdaságban
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:57
Az amerikai gazdasági aktivitás lassuló ütemben nőtt áprilisban az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) kedden közzétett előzetes értékei alapján.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG