5p
A görög koalíciós kormány bukása növeli a pénzügyi, szociális és politika bizonytalanságot Európában. Az újabb kihívás egy olyan időszakban érkezik, amikor az eurózóna övezet gazdasága stagnál, a populista EU-ellenes pártok erősödőben vannak és számos országban fogytán a türelem a Berlin által vezényelt megszorítás politikájával szemben.

Az Északiak nem hátrálhatnak meg, mert a görög adósság újratárgyalása politikai földcsuszamlást okozna Dél Európában, amely elsöpörné a megszorítások politikáját és újraindítaná az euró válságát.  A december 29-én lezajlott harmadik sikertelen elnökválasztás eredményeképpen várhatóan 2015 január 25-én előrehozott országgyűlési választásokra kerül sor Görögországban.

Ezt kívánja a görög nemzet

A legfrissebb közvélemény-kutatások szerint ezt a szélsőbaloldali Sziriza párt nyerheti meg, amely újra akarja tárgyalni az Európai Unió, az EKB és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) által Görögországnak nyújtott pénzügyi segély feltételeit.  Alekszisz Ciprasz, a párt karizmatikus fiatal vezetője követeli, hogy hosszabbítsák meg a mentőprogramban felvett hitelek futamidejét, vigyék lejjebb azok kamatait, és így a kormány enyhíthessen a szociális megszorításokon.  Ezen kívül Ciprasz vissza kívánja emelni a súlyosan megvágott minimálbért és a közkiadásokat, valamint föl kívánja függeszteni az állami vagyon további kiárusítását.

Megint egekben a görög kötvényhozamok

De még ha Ciprasz meg is nyeri a választásokat, partnereket kell találni a koalíciós kormányzáshoz, hiszen a választók 27,5 százalékos támogatottságával egyedül nem tud kormányt alakítani. 2012-ben egy ilyen politikai lóvásár már egyszer kudarcba fulladt, ami újabb választást is hozhat.

A koalíciós kormány bukása növeli a pénzügyi, szociális és politika bizonytalanságot Európában. Első lépésben a piaci bizonytalanság a mediterrán periféria-országok piacait érinti, mivel egy EU-ellenes párt előretörése katalizálhatja más euroszkeptikus pártok megerősödését is, itt elsősorban Spanyolország, Olaszország és Franciaország érintett. Athénban már forró a piaci hangulat, a tízéves kötvényhozamok 100 bázisponttal 9,7 százalékra szöktek a politikai bizonytalanságra, a háromévesek 12,5 százalékon forogtak tegnap.

Nesze neked, biztonságos államkötvény

Bár Görögország gazdasága már stabilizálódott, de ezt az elmúlt hat év depressziója következtében ezt egy 25,7 százalékos zsugorodás után érte el.  A befektetések ezen idő alatt 63,5 százalékkal zuhantak, a munkanélküliség még mindig 25,9 százalékon áll.  Az államadósság 177 százalékos szinten van a GDP arányában, holott már két „haircut” is volt a magánhitelezők rovására. (Azaz a kötvényköveteléseik egy részéről le kellett mondaniuk.)

Az athéni kormány összeomlása újraélesztett már látszólag nyugvópontra jutott kérdőjeleket Görögország eurozóna-tagságáról is.  Mindezt alig két évvel azután, hogy az ország adósságválsága majdnem szétrobbantotta a valutauniót és alapjaiban rázta meg az európai projektet.

Észak és Dél harca

Az újabb kihívás egy olyan időszakban érkezik, amikor az eurózóna gazdasága stagnál, a populista EU-ellenes pártok erősödőben vannak és számos országban fogytán a türelem a megszorítások Berlin által vezényelt politikájával szemben. A Sziriza választási sikere kétségtelenül tovább mélyíti az Észak-Dél ellentéteket az EU-ban.

Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter éppen ezért már hétfőn kijelentette: Athénnak folytatnia kell a megkezdett reformokat. Továbbá leszögezte, hogy az előre hozott választások semmilyen hatással nem lesznek a görög kormány korábban aláírt szerződéses kötelezettségeire.

Mit lép erre az EKB?

Gerry Rice, a Nemzetközi Valutaalap szóvivője közölte, hogy az új görög kormány megválasztása után folytatják a dél-európai ország pénzügyi helyzetéről szóló egyeztetéseket. A tárgyalások hónapokkal korábban akadtak meg a felek között, mivel Athén nem értett egyet a Valutaalap újabb költségcsökkentési javaslataival.

A görögországi fejlemények nyomán a piac feszülten figyelni fogja azt is, hogy a frankfurti székhelyű EKB január 22-i ülésén belekezd-e az eddig széles körben és rövid időn belül várt, a szuverén euróövezeti kötvényeket is érintő mennyiségi enyhítési ciklusba, amit viszont a német pénzügyminiszter ellenez. Jens Weidmann Bundesbank kormányzó is szükségesnek látta, hogy újonnan megszólaljon a témában.  Egy vasárnapi interjúban kifejtette, hogy Németország nem fog garanciát biztosítani más európai államok hiteleire, mint például az EKB által vásárolt adósság ügyében.

!No pasarán!

Az Északiak nem hátrálhatnak meg, mert a görög adósság újratárgyalása politikai földcsuszamlást okozna Dél Európában, amely elsöpörné a megszorítások politikáját és újraindítaná az euró válságát.  Az európai integráció számára komoly kihívást jelent, hogy az athéni fejlemények újabb lökést adhatnak a populista politikai dinamikának Madridban, Rómában és Párizsban. A spanyol populista Podemos párt – amely vezeti a közvélemény kutatásokat – már üdvözölte Ciprasz sikerét az előrehozott választások kikényszerítésében.

Káncz Csaba jegyzete

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
Makro / Külgazdaság Bécs? Budapest? Vagy Bukarest? Érdekes rangsor készült
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 11:12
A világ nagyvárosai éles versenyt vívnak azért, hogy magukhoz vonzzák a kezdő vállalkozásokat, amelyek nagyra nőve országaik gazdaságának jelentős szereplői és nem mellesleg adóalanyai lehetnek.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG