4p

Mi legyen a pénzünkkel? Tegyük állampapírba? Részvénybe? Ingatlanba? Kriptóba?
A befektetésektől a vagyonkezelésig - újra itt a Klasszis Klub Live!

Jöjjön el személyesen, találkozzon neves szakértőkkel vagy csatlakozzon online!

2024. március 27. 17:00

Részletek és jelentkezés itt!

Januártól már nem kell Postára menni a sárga/fehér csekkek befizetéséért: a szolgáltatóknak QR-kódot kell nyomtatniuk a csekkre. Aki mégis a postán adja fel a pénzt, 2015 első felétől végre annak sem kell készpénzfelvételi díjat fizetnie egy egyszerű kártyás fizetés után.

A Magyar Posta Zrt. októberben kezdett hozzá új, saját tulajdonban lévő kártyaelfogadó (POS) terminálok telepítésébe a postahivatalokban – tájékoztatta a Privátbankár.hu-t Apáti-Tóth Kata. A Magyar Posta szóvivője szerint hatezer darab postahelyen található POS-készülék cseréje valósul majd meg, ezen felül több mint ezer mobil POS-készüléket is beszerez a Posta, mivel szeretnék a kártyaelfogadást kiterjeszteni a kézbesítői hálózatra is.

A beruházást az indokolja, hogy a jelenleg üzemelő terminálok 2005-ben lettek beszerelve, így azok annyira elavultak, hogy a mai kártyatechnológiának nem felelnek meg: nincs bennük chipolvasó és érintés nélküli fizetésre sem alkalmasak.

Jövő tavasztól végre a Postán is fizetés a fizetés

Az új készülékekkel alapjaiban változik meg a világ: míg eddig a postai POS-használat akkor is postahelyi készpénzfelvételnek minősült – emiatt igencsak drága volt -, amikor a pénzen az ügyfél épp szolgáltatást vásárolt, vagy éppen csekket fizetett be, addig amikortól az új telepítés eljut egy olyan szakaszba, amikor már nagy számú postahivatalban elérhetőek az új terminálok és velük a forgalom legnagyobb részét le tudja fedni a Posta, akkor átállnak arra, hogy a készpénzfelvételnek minősülő tranzakciók csak azok maradnak, ahol az ügyfél ténylegesen készpénzt vesz fel. Erre várhatóan jövő év első negyedévében kerül sor.

Ugyanakkor a kártyás készpénzfelvételi szolgáltatást – igény esetén – továbbra is biztosítják majd a szóvivő szerint, hiszen számos kisebb településen az egyetlen pénzügyi, pénzforgalmi szolgáltató a Magyar Posta, így fontos, hogy az ügyfelek továbbra is hozzá tudjanak férni készpénzfelvételi szolgáltatáshoz is. A többi esetben a szolgáltatás kártyás vásárlásnak minősül majd – ugyanúgy, ahogy például a szolgáltatói számlát készpénzkiadó (ATM) automatán keresztül fizetjük be.

Bár sokak számára meglepő, ám a Magyar Posta képviselője szerint a postahelyeken jelenleg – és a válasz szerint vélhetően a jövőben is - az OTP Bank számít az első számú kártyaelfogadó banknak.

QR-kód a csekkeken

Ugyancsak komoly változás lesz a sárga csekkek piacán is jövőre: 2015. január 1-jétől a sárga és fehér csekkeken (a teljes kitöltésű, gépi nyomtatású, minden információval, adattal ellátott csekkek esetében) a csekkelőállítók számára kötelezővé teszi a Magyar Posta a QR-kód megjelenítését.

Nem kell a postára menni a csekkbefizetéshez

A QR-kódos fizetési mód bevezetésével elsősorban nem a postahelyi csekkbefizetést támogatják, hanem a csekkek elektronikus befizetésének lehetőségét teremtik meg. A QR kódos csekkfizetés során az informatikai szolgáltató a Díjnet Zrt. lesz, az elszámoló bank pedig az OTP Bank. A QR kóddal történő csekkbefizetés során a rendszer az ügyfelet a postai iCsekk alkalmazásra irányítja, és az elszámolás a Magyar Posta Elszámoló Központján keresztül valósul meg. Ennek megfelelően ez, a postai rendszeren keresztüli elektronikus befizetési mód ugyanolyan postai csekkbefizetésnek minősül majd, mint a posta pénztárainál teljesített fizetés – mondta a szóvivő. Azaz ezzel a megoldással lehetőség teremtődik arra, hogy az ügyfelek továbbra is "díjmentesen" fizethessék be a sárga csekkeket anélkül, hogy ezért a postahivatalokba kellene zarándokolniuk. Persze, a Díjneten történő fizetéshez bankkártya kell, vagy banki átutalással egyenlíthető ki a számla ellenértéke – ez utóbbi esetben ugyanakkor az átutalás költsége és illetéke az ügyfelet terheli. A kártyás fizetés a legtöbb banknál illetékmentes.

A Díjnet eddig csak a vele szerződött szolgáltatók számláinak befizetésére volt alkalmas, az oldalon keresztül elérhető iCsekk szolgáltatás révén ugyanakkor bármely szolgáltató sárga/fehér csekkje fizethetővé válik. (Az igazsághoz tartozik, hogy - díj ellenében - egyes bankoknál a fiókokban, sőt jó néhányuknál a netbankon keresztül is fizethetőek voltak a sárga csekkek - lényegében "sima" banki utalásként.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor MNB-bírságot kapott a nyakába az MFB
Privátbankár.hu | 2024. március 11. 19:41
Szabálytalanságokat találtak.
Pénzügyi szektor Segíti a zöld ingatlanfinanszírozást az MBH Jelzálogbank 
Privátbankár.hu | 2024. március 11. 14:37
Csaknem hatmilliárd forinttal.
Pénzügyi szektor Feladták a leckét Matolcsy Györgyéknek Frankfurtban
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 16:14
Az Európai Központi Bank (EKB) Kormányzótanácsa csütörtöki ülésén a piaci várakozásoknak megfelelően ismét változatlanul hagyta a három irányadó eurókamat szintjét.
Pénzügyi szektor Milliós bírságot osztott ki az MNB egy befektetési szolgáltatóra
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 11:12
Az MNB 10 millió forint bírságot szabott ki az Equilor befektetési szolgáltatóra, mivel folyamatos felügyelése során megállapította: a társaság nem teljesítette maradéktalanul a korábbi vizsgálatában előírtakat.
Pénzügyi szektor Zöldebb alapokat kínál az MBH
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 13:01
Megújult az MBH-s választék. 
Pénzügyi szektor Kutatás érkezett, erre számítanak a magyar cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 12:51
Inkább csak hosszabb távon derűláótak a magyar nagyvállalatok. 
Pénzügyi szektor Az euró korán kelt, de minek? Nézzen csak rá a forint árára!
Privátbankár.hu | 2024. március 1. 07:30
A forint erősödni tudott a főbb devizákkal szemben a péntek reggeli bankközi kereskedésben - csütörtök estéhez képest.
Pénzügyi szektor Nagy sikerről számolt be az Erste Group
Privátbankár.hu | 2024. február 29. 11:35
Az Erste Csoport tavalyi működési eredménye 38 százalékkal, nettó nyeresége 37,8 százalékkal múlja felül a 2022-est.
Pénzügyi szektor Kgfb: visszafogottabb drágulásról szólnak az adatok
Privátbankár.hu | 2024. február 24. 15:50
Lassulás a kötelező biztosításoknál. 
Pénzügyi szektor Miben új a családi vagyonkezelés, amivel most rukkolt elő az Apelso?
Bózsó Péter | 2024. február 23. 07:53
Eddig általában vagyonkezelésről beszéltek az iparág cégjei, most családi változatával kíván piacot szerezni az Apelso, mégpedig a felső tízezer családot célozva. Miben új ez?
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG