3p

Mi legyen a pénzünkkel? Tegyük állampapírba? Részvénybe? Ingatlanba? Kriptóba?
A befektetésektől a vagyonkezelésig - újra itt a Klasszis Klub Live!

Jöjjön el személyesen, találkozzon neves szakértőkkel vagy csatlakozzon online!

2024. március 27. 17:00

Részletek és jelentkezés itt!

Egyes számítások szerint a bankoknak régóta tartozó ügyfelek tartozása akár nőhet is az új jegybanki metodika, a havonta történő tőkésítés okán. Az új elszámolási rend további kérdéseket is felvett - például visszamenőlegesen újraszámolandó lenne a bankadó.

Ha valóban a Magyar Nemzeti Bank által iránymutatáshoz tartozó képlettel kell majd elszámolni a devizahiteles törvény végrehajtásakor, meglehet, hogy komoly meglepetés ér majd jó néhány, hitelét hónapok-évek óta fizetni nem tudó/akaró adóst - hívták fel a Privátbankár.hu figyelmét. Egyes banki modellszámítások szerint ugyanis a havonta történő tőkésítés előírása miatt a meg nem fizetett tartozás is újfajta elszámolás alá kerül, s ennek köszönhetően előfordulhat az is, hogy nemhogy csökkenne az ügyfél tartozása, hanem nőni fog a tőkekövetelés összege. A modell-számolgatások ugyanakkor még zajlanak, így biztosat még nem lehet mondani a kérdésben.

Előreszaladt a jegybank

Ugyanakkor sokan furcsállják, hogy az MNB ennyire "sietett" az iránymutatás kialakításával, amellyel kapcsolatban jó előre leszögezte, hogy saját ellenőrzései során ezen iránymutatásnak történő megfelelést fogja vizsgálni. A devizahiteles törvény szerint a jegybanknak, mint felügyeleti és fogyasztóvédelmi szervnek az átszámítás jogszerűségét kell ellenőriznie. Az átszámítási módszertan kialakítása ugyanakkor az érintett pénzintézet feladata - a módszertant a törvény hatálybalépését követő 60 napon belül kell megküldeni az MNB-nek, az átszámításra 90 napjuk van a bankoknak. A  fogyasztóval szükséges elszámolás részletes szabályait már e törvény is a későbbiekben (ősszel) megalkotandó újabb törvény kötelezettségévé teszi. Mindez jogászok szerint azt jelenti, hogy a mostani törvény csak eljárási szabályokat határoz meg, magára az elszámolás módjára ennek nyomán továbbra is a Polgári Törvénykönyv általános, pénzkövetelés elszámolására vonatkozó szabályai az irányadóak. Ez pedig eltér az MNB által megkövetelt ajánlott/megkövetelt metodikától. (Nem zárható ki természetesen, hogy a későbbi jogszabály az MNB iránymutatását teszi magáévá, de ezt ilyenképp "megelőlegezni" azért furcsa, mert a jegybank eddig szinte minden alkalommal hangsúlyozta, hogy nem jogalkotó.)

Ugyanakkor a pénzintézetek nem kerülhetik meg, hogy foglalkozzanak az iránymutatással, mert a jelenlegi jogi környezetben az ellen, hogy a jegybank a későbbiekben törvény által előírt ellenőrzései során az alapján (az iránymutatásban foglaltak be nem tartása miatt) bírságoljon, a bankoknak jogorvoslati lehetőségük nincs.

A bankadót is korrigálni kell

Még érdekesebbé teszi a kérdést, hogy a bankoknak a pénzkövetelés elszámolására vonatkozó általános szabályokon túllépő, az  iránymutatásban megfogalmazott eljárás alkalmazása nyomán nemcsak az ügyfélkövetelések visszamenőleges korrekciójára van szükség, de a banki főszámok is módosulnak. Ha pedig ezek a 2009-es évre nézve is módosulnak - márpedig miért ne módosulnának - úgy a bankadó alapjának számító korrigált mérlegfőösszeg is módosulhat, amely okán ugyanakkor a pénzintézetek által az elmúlt 5 évben befizetett bankadó mértékét is korrigálni kell. (Mint ismert, a Guiness-könyvbe illő módon a magyar bankadót 2014-ben is a hitelintézetek 2009-es auditált adataik alapján fizetik.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Hol tart a készpénz és a bankkártyák magyarországi versengése?
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 08:58
Minden harmadik bankkártyás ügyfél mobillal fizet, a kártyás vásárlások értéke pedig már a duplája a készpénzfelvételekének. A hazai kibocsátású bankkártyák száma meghaladta a tízmilliót, miközben egyre kisebb a hitelkártyák aránya.
Pénzügyi szektor Megrohamozták az ATM-eket, be kellett fagyasztani a számlákat egy hiba miatt Etiópiában
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 07:15
Rengeteg pénzt utaltak át máshova a rendszerhibát kihasználó ügyfelek. 
Pénzügyi szektor MNB-bírságot kapott a nyakába az MFB
Privátbankár.hu | 2024. március 11. 19:41
Szabálytalanságokat találtak.
Pénzügyi szektor Segíti a zöld ingatlanfinanszírozást az MBH Jelzálogbank 
Privátbankár.hu | 2024. március 11. 14:37
Csaknem hatmilliárd forinttal.
Pénzügyi szektor Feladták a leckét Matolcsy Györgyéknek Frankfurtban
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 16:14
Az Európai Központi Bank (EKB) Kormányzótanácsa csütörtöki ülésén a piaci várakozásoknak megfelelően ismét változatlanul hagyta a három irányadó eurókamat szintjét.
Pénzügyi szektor Milliós bírságot osztott ki az MNB egy befektetési szolgáltatóra
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 11:12
Az MNB 10 millió forint bírságot szabott ki az Equilor befektetési szolgáltatóra, mivel folyamatos felügyelése során megállapította: a társaság nem teljesítette maradéktalanul a korábbi vizsgálatában előírtakat.
Pénzügyi szektor Zöldebb alapokat kínál az MBH
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 13:01
Megújult az MBH-s választék. 
Pénzügyi szektor Kutatás érkezett, erre számítanak a magyar cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 12:51
Inkább csak hosszabb távon derűláótak a magyar nagyvállalatok. 
Pénzügyi szektor Az euró korán kelt, de minek? Nézzen csak rá a forint árára!
Privátbankár.hu | 2024. március 1. 07:30
A forint erősödni tudott a főbb devizákkal szemben a péntek reggeli bankközi kereskedésben - csütörtök estéhez képest.
Pénzügyi szektor Nagy sikerről számolt be az Erste Group
Privátbankár.hu | 2024. február 29. 11:35
Az Erste Csoport tavalyi működési eredménye 38 százalékkal, nettó nyeresége 37,8 százalékkal múlja felül a 2022-est.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG