1p
Az első félév végére újabb csúcsra emelkedett a háztartásoknál lévő folyószámlahitelek állománya: a Magyar Nemzeti Bank statisztikái szerint júniusban 448,3 milliárd forintnyi kölcsön volt a lakossági és egyéni vállalkozói ügyfeleknél, amely 9,6 százalékkal magasabb az egy évvel korábbi mennyiségnél.

A 30 százalékos THM nem akadály

Az abszolút rekordot májusban regisztrálta az MNB, ám akkor a júniusinál alig egymilliárd forinttal volt magasabb az állomány. A folyószámlahitelek így hat százalékkal részesednek a hazai háztartások összes nyilvántartott tartozásából. Az állomány növekedése ugyanakkor - amellett, hogy viszonylag stabil - kissé lelassult az utóbbi időszakban - olvasható a Világgazdaság friss összeállításában.

Az állomány szinte folyamatos emelkedése mellett növekedtek a hitelkonstrukciókhoz tartozó kamatok, igaz, nem olyan vehemenciával, mint maga a kihelyezett mennyiség. A jegybank statisztikái szerint az elmúlt egy évben 25,13 és 26,14 százalék között ingadozott az átlagos éves kamat, amely így sok esetben 30 százalék fölötti teljes hiteldíj mutatót (THM) feltételez.

A fizetés 2-3-szorosa is elkölthető

A Világgazdaság összesítése szerint az igénylés feltétele többnyire három hónapos vagy féléves bankszámlamúlt, illetve rendszeres jóváírás vagy jövedelem, amelytől az igényelhető – automatikusan feltöltődő – hitelkeret nagysága függ.

A bankok alapkonstrukcióinál a havi jövedelmének többnyire két-háromszorosát kaphatja meg hitelkeretként a kérelmező, a maximált összeg pedig rendszerint 500 ezer és egymillió forint között mozog.

Nem arra használjuk, amire való?

Bár a folyószámlahitel a bankok szempontjából viszonylagosan jól jövedelmező konstrukciónak tekinthető - hiszen az éves kamat magas, az ügyfél helyzete/számlamozgása pedig közvetlenül látható -, az állomány emelkedése nem feltétlenül tekinthető jó jelnek.

Az eredetileg váratlan kiadások rugalmas fedezésére kitalált hitelt ugyanis gyaníthatóan sok ügyfél használja napi kiadások fedezésére, aminek hosszú távon lehetnek káros hatásai.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Fontos mérföldkőhöz érkezett az OTP Bank Szlovéniában
Privátbankár.hu | 2024. augusztus 22. 14:04
A bankcsoport két bankja, az SKB Banka és a Nova KBM d.d. minden szükséges szabályozói jóváhagyást követően jogilag sikeresen összeolvadt, és ettől kezdve egy márkanéven, OTP Banka-ként folytatja tovább tevékenységét. Ez volt a legnagyobb bankfúzió Szlovénia eddigi történetében. 
Pénzügyi szektor CIB: emelkedtek a vállalkozói számlák költségei
Privátbankár.hu | 2024. augusztus 21. 18:12
Augusztus elsejétől megemelkedett a bankok által fizetendő tranzakciós illeték. A növekvő adó miatt sorba jelentek meg az új bankszámla hirdetmények: a pénzintézetek ugyanis átterhelik megnövekedett költségeiket a vállalati ügyfeleikre. Utolsóként a CIB Bank is beadta a derekát, nála is emelkednek a vállalkozói számlaköltségek.
Pénzügyi szektor Euromoney: nemcsak legjobb bank, de legjobb digitális bank is a K&H idén itthon
Privátbankár.hu | 2024. augusztus 21. 12:00
Egymás után gyűjti be a nemzetközi elismeréseket a K&H. 
Pénzügyi szektor Fontos hírt közölt az OTP
Privátbankár.hu | 2024. augusztus 21. 11:38
Egyetlen negyedév elég volt az áprilisban elindult OTP CETOP UCITS ETF tőzsdén kereskedett befektetési alapnak, hogy meghússzorozza nettó eszközértékét, amellyel a legnagyobb hazai ETF-é vált.
Pénzügyi szektor Megint megpróbál erősnek mutatkozni a forint
Privátbankár.hu | 2024. augusztus 21. 07:24
Vegyesen alakult a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben szerda reggel kedd kora estéhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
Pénzügyi szektor Átrendezték az államadósságot, de most nem kínai hitellel
Privátbankár.hu | 2024. augusztus 13. 12:26
Hozamcsökkenés mellett értékesített 3 hónapos diszkont kincstárjegyet keddi aukcióján az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).
Pénzügyi szektor Magyarország: gyenge gazdaság, gyenge forint
Privátbankár.hu | 2024. augusztus 13. 07:21
Vegyesen mozgott a forint kedd reggel a főbb devizákkal szemben az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Pénzügyi szektor Karnyújtásnyira a 400 forintos euró
Privátbankár.hu | 2024. augusztus 7. 07:32
Vegyesen alakult szerda reggelre a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Pénzügyi szektor Jön a bizonyíték: a végén megint a lakosságra vetett ki extraprofitadót a kormány
Privátbankár.hu | 2024. augusztus 1. 07:35
Teljes mértékben áthárítják a bankok a legújabb sarcokat a vállalkozásokra - akik áremeléssel reagálhatnak majd a kormány által felborított dominóra.
Pénzügyi szektor Ismeretlenek újra alaposan megfinanszírozták az Orbán-kormányt
Privátbankár.hu | 2024. július 31. 12:48
Hozamcsökkenés mellett értékesített 6 hónapos diszkont kincstárjegyet szerdai aukcióján az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG