Hirdetés
Hirdetés

Matolcsy szerint ebben követhetjük a lengyel példát

Eidenpenz József, 2017. szeptember 20., 12:00

A BÉT konferenciáján a jegybank elnöke célzott arra, hogy megvizsgálhatják az állami vállalatok egy részének tőzsdére vitelét. A lengyel tőzsdéhez hasonlóan bankokat is lehetne a parkettre vinni. Azután újra elmesélte, hogyan lesz nálunk új aranykor.

Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke beszédet mond a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) középvállalatok növekedéséről tartott rendezvényén 2017. szeptember 20-án. MTI Fotó: Máthé Zoltán
Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke beszédet mond a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) középvállalatok növekedéséről tartott rendezvényén 2017. szeptember 20-án. MTI Fotó: Máthé Zoltán

BÉT50 néven 50 vállalati sikertörténetet tartalmazó kiadványt mutatott be a Budapesti Értéktőzsde. Matolcsy György MNB-elnök, volt gazdasági miniszter sikeres fordulatról, fenntartható növekedésről beszélt a hazai gazdaságban. Gratulált annak a 4500 kis- és középvállalatnak, amelyek a növekedés élvonalában voltak, és a további 25 ezer kis- és középvállalatnak, a 40 ezer mikro- kis- és középvállalatnak, amelyek az utóbbi években a Növekedési Hitelprogramban részt vettek.

A blue chipekre az MNB elnöke szerint a tőzsdén nagy szükség van. A jegybankban bizonyosra veszik, hogy mérni kell az állami vállalatok hatékonyságát, és emellett meg kell vizsgálni azt is, hogy tőzsdére vihetők-e. Meg kell vizsgálni a lengyel példát is, ahol a nagybankok nagyrészt tőzsdén vannak, ami nagyban fellendíti az ottani tőkepiacot. Ez nagyon erősítené a hazai tőzsdét is.

Hirdetés

Aranykor 2.0

De volt már egyszer aranykor Magyarországon, a 13.-16. században, amikor például Magyarország adta Európa aranytermelésének 70-80 százalékát, az ezer kilogrammot – Mondta Matolcsy. Az ezüst terén is vezető szerepe volt Magyarországnak 10 ezer kilogrammal, Magyarország Európa kincsestára volt.

Talán nem lehet túlzott optimizmussal vádolni az MNB-t, ha azt mondjuk, 2010-től Magyarországon új aranykor, a bőség kora következett be – mondta Matolcsy. Ezekben a pillanatokban talán már 721 ezer új munkaerőnél tartunk, az infrastruktúra-fejlesztésben, a bankszektor feltőkésítéseiben és a tudásban is élen járunk – állította a volt miniszter.

Gondolat vagy valóság?

A valóság mellett ugyanolyan fontosak a képzetek, gondolatok, sőt a gondolat teremti meg a valóságot – jelentette ki az elnök. A 120 milliárd körüli bruttó hazai termékből akkor lesz 300 milliárd körüli, mint Ausztriában, ha megváltoztatjuk a gondolkodásunkat.

Még mindig megmaradt az a gondolkodásmód a tervutasításos rendszerből, hogy a pénz, a tőke, a profit nem jó dolog, pedig ez nem így van, ezt a gondolkodásunkban helyre kell tenni – állítja Matolcsy.

Korábban mindig minden pénzügyminiszter, kormány azt mondta mindenre, hogy nincs rá pénz, az a szűkösség kora volt. Ezen mi együtt változtattunk, a bőség államháztartását teremtettük meg – mondta Matolcsy. Az MNB mérlegszűkítést hajtott végre, és ezzel pénzbőséget okozott a gazdaság más területein. A pénz a gazdaságban van, a családoknál van, Önöknél van – mondta a jegybankelnök.

Dél helyett Észak

A gazdasági növekedés gerince a kis- és középvállalat, a 4500 hazai sikeres vállalat számát két-, két és félszeresére növelve lesz annyi bruttó hazai termékünk, amivel megközelítjük Ausztriát – mondta az elnök.

Az Eurózóna déli része beragadt a válságba, kudarcot vallott, de a magyar válságkezelők levontak egy fontos következtetést, amely szerint már nem lehetnek példa számunkra. A skandináv modell azonban példa számunkra, ahol a kezdeti, munkaintenzív modelltől tőkeintenzív modellre tértek át.

A magyar fiatalok vállalkozói kedve, hajlama Matolcsy szerint ma már nagyobb, mint a nyugat-európai fiataloké.

(A Matolcsy-féle válságkezelés kiválóságáról korábban az elnök itt is beszélt.)

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Apróságokon múlik, kipusztul-e tíz éven belül az emberiség vagy sem

Apróságokon múlik, kipusztul-e tíz éven belül az emberiség vagy sem

Az emberiség folyamatos növekedésével háttérbe szorulnak az érintetlen területek: az erdőket és mezőket betondzsungelek és megművelt földek váltják le. Ezt azonban még önmagában lerázná magáról a bolygó, ha mindeközben nem tűnnének el riasztó tempóban azok az apró kis lények, akik az egész rendszert egyensúlyban tartják. A méhekkel együtt a világ teljes rovarpopulációja is pusztulásra van ítélve – és ha ők mennek, mi sem maradunk sokáig.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Hirdetés

Napi kommentár - videó

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Heti várható események, adatok

 • október 16
  Fogyasztói árindex (év/év) - szeptember
  Netflix - 2017 Q3
  október 17
  KSH: Építőipar - augusztus
  MNB: Havi fizetési mérleg -- augusztus
  ÁKK: 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukció, 15 mrdFt
  ZEW index - október
  ZEW index - október
  Fogyasztói árindex (végleges) - szeptember
  Morgan Stanley - 2017 Q3
  Goldman Sachs - 2017 Q3
  IBM - 2017 Q3
  október 18
  Munkanélküli segélykérelmek számának változása - szeptember
  ILO munkanélküliségi ráta - augusztus
  Fed Bézs Könyv
  eBay - 2017 Q3
  American Express - 2017 Q3
  október 19
  KSH: Keresetek - január–augusztus
  NGM: Részletes tájékoztató az államháztartás központi alrendszerének 2017. szeptember végi helyzetéről
  GDP (év/év) - 2017 Q3
  GDP (negyedév/negyedév) - 2017 Q3
  SAP - 2017 Q3
  Philadelphiai Fed index - október
  Friss és tartós munkanélküli-segélykérelmek alakulása
  PayPal - 2017 Q3
  Philip Morris International - 2017 Q3
  Verizon Communications - 2017 Q3
  október 20
  Daimler - 2017 Q3
  General Electric - 2017 Q3

Szavazás

Ön szerint létezik globális felmelegedés?