Hirdetés
Hirdetés

Valakinek rendet kell tenni: Kína odacsapott

Fellegi Tamás, 2017. szeptember 15., 17:00

Kína szeret rendet tartani, valutapiacát és tőzsdéit is szigorúbban szabályozza, mint más országok. Ezek után nem meglepő, hogy a virtuális valuták kaotikus, átláthatatlan, szabályozatlan piacát is megunta, és most rendet tesz rajtuk, mielőtt az ezekkel elkövetett visszaélések, valamint a belőlük fújt lufik jelentősebb kárt okoznának.

Gyorsan nőtt a lufi

A kínai hatóságok közölték a Pekingben működő, virtuális valutákat forgalmazó tőzsdékkel, hogy be kell szüntetniük a működésüket, és közölniük kell ügyfeleikkel, mikor lesz az utolsó kereskedési nap. Egy kereskedési platform már korábban közölte, hogy szeptember 30-án zárnak, és pár órával később egy másik is jelezte, hogy rövidesen lehúzza a redőnyt.

A kínai hatóságok úgy gondolják, hogy a kriptovaluták egyre nagyobb veszélyt jelentenek, mivel az utóbbi időben gyorsan nőtt az árfolyamuk, egyre több befektetőt csábítva a szabályozatlan, ezért rendkívül veszélyes és spekulatív eszközök felé, és el akarják kerülni, hogy egy gigantikus lufipukkadás legyen az egészből, ami maga alá temetné a gazdaságot.

Hirdetés

A valuta értelmezése

A Reuters szerint Li Lihui, a Bank of China korábbi elnöke egy konferencián elmondta, hogy a világ szabályozó hatóságainak együtt kéne működniük a virtuális valuták szabályozásának és felügyeletének kialakításában. Szerint a bitcoin, az ethereum és társaik, melyeknek nincs állami kibocsátjuk, nem áll mögöttük egy olyan szerv, ami egy ország bizalmát élvezi és így garanciákat tud nyújtani, nem nevezhetők valutáknak. Arra jók csak jelenlegi formájukban, hogy pénzmosást és illegális befektetési ügyleteket valósítsanak meg velük.

Kiemelte ugyanakkor, hogy maga a technológia hasznos, ha az erre felhatalmazott szervek használják fel. A kínai jegybank tanulmányozza is a technológiát, hogy adott esetben jogosítványának megfelelően hozzon létre tényleges digitális valutát. Ahogy hagyományos valutát sem bocsáthat ki akárki, csak a jegybankok, úgy ez fog a digitális valutákra vonatkozni, amit pedig mások hoznak létre, az mindennek nevezhető, csak valutának nem, mert ez megtévesztő.

Lépések és árfolyamhatás

Kína első lépése az volt, hogy szeptember 4-én betiltotta az ICO-kat, melyek során lényegében úgy történt tőkegyűjtés, hogy az ne tartozzon hatósági felügyelet alá, csak azért, mert kriptovalutákban bonyolódik, így nem vonatkoztak rá a szabályok. Most már viszont ezek is tiltott betétgyűjtésnek minősülnek, és ez Li szerint a befektetők érdekének védelme, hisz így kiszűrhetők a csalások, végül is nem véletlen, hogy a normál valutában bonyolódó nyilvános tőkepiaci ügyletekre is megfelelő szabályok vonatkoznak.

Kétségtelen, hogy Kínában tőkekorlátozások vannak érvényben, és ezeket is ki lehetett játszani a kriptovalutákkal. Ugyanakkor az is igaz, hogy valóban elkerülhetetlen a szabályozás, mint minden új befektetési termék esetében. A bitcoin árfolyama mindenesetre 5000-ről 3500 dollár alá esett a kínai spekuláció mérséklődése miatt, kérdés, hogy más országok mikor fognak valamilyen ésszerű szabályozást bevezetni, és ezek hogyan hatnak majd az árfolyamra.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Két évtizednyi szárazság és 60 fokos hőség - a magyarok még sosem láttak hasonló időjárást

Két évtizednyi szárazság és 60 fokos hőség - a magyarok még sosem láttak hasonló időjárást

Ugyan a magyar időjárás is tud extrém dolgokat produkálni, de a meteorológiai világrekordokhoz képest sehol sem vagyunk. Az Országos Meteorológiai Szolgálat összegyűjtötte minden idők legdurvább időjárási szélsőségeit, legújabb videónkban ezekből válogattunk.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Hirdetés

Napi kommentár - videó

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Heti várható események, adatok

 • október 16
  Fogyasztói árindex (év/év) - szeptember
  Netflix - 2017 Q3
  október 17
  KSH: Építőipar - augusztus
  MNB: Havi fizetési mérleg -- augusztus
  ÁKK: 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukció, 15 mrdFt
  ZEW index - október
  ZEW index - október
  Fogyasztói árindex (végleges) - szeptember
  Morgan Stanley - 2017 Q3
  Goldman Sachs - 2017 Q3
  IBM - 2017 Q3
  október 18
  Munkanélküli segélykérelmek számának változása - szeptember
  ILO munkanélküliségi ráta - augusztus
  Fed Bézs Könyv
  eBay - 2017 Q3
  American Express - 2017 Q3
  október 19
  KSH: Keresetek - január–augusztus
  NGM: Részletes tájékoztató az államháztartás központi alrendszerének 2017. szeptember végi helyzetéről
  GDP (év/év) - 2017 Q3
  GDP (negyedév/negyedév) - 2017 Q3
  SAP - 2017 Q3
  Philadelphiai Fed index - október
  Friss és tartós munkanélküli-segélykérelmek alakulása
  PayPal - 2017 Q3
  Philip Morris International - 2017 Q3
  Verizon Communications - 2017 Q3
  október 20
  Daimler - 2017 Q3
  General Electric - 2017 Q3

Szavazás

Ön szerint létezik globális felmelegedés?