2p
Forintba átszámítva milliókat szedett be orvosoktól az ukrán egészségügyi miniszterhelyettes. Persze a pénzt a betegektől kérték a dokik a sikeres műtétek után.

Komoly korrupciós sémát lepleztek le a hatóságok az ukrán egészségügyi tárcánál, és őrizetbe vették Roman Vaszilisin miniszterhelyettest - jelentette be Jurij Lucenko főügyész és Vaszil Hricak, az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) főnöke pénteken Kijevben, a közösen tartott sajtótájékoztatón.

Adózz, beteg!

A miniszterhelyettest akkor fogták el, amikor jelentős mennyiségű - a hatóságok szerint megvesztegetésből származó - pénzt vitt lánya vidéki házába. A pontos összeget nem hozták nyilvánosságra.

A főügyész elmondta viszont, hogy csak egy kijevi kórház urológiai központjából heti 50-100 ezer hrivnyát (575 ezer és 1,15 millió forint közötti összeget) kapott a tisztségviselő, ami havi szinten elérhette a félmillió hrivnyát, vagyis hozzávetőlegesen 5,7 millió forintot. Ezt úgy gyűjtötte össze, hogy az egészségügyi intézmény igazgatójának utasítására az orvosok törvényellenesen pénzt kértek a betegektől a műtétek elvégzéséért.

Őrizetbe vették a bűntársát, a donyecki származású Jurij Szernyakot is, aki a miniszterhelyettes közbenjárására lett az urológiai központ igazgatója. A nyomozás során megállapították, hogy az orvosok közvetlenül utóbbinak számoltak el a műtétekért kizsarolt pénzekkel.

Tilos a hálapénz

Ukrajnában a jogszabályok szerint a betegektől semmilyen pénzbeli ellenszolgáltatást, még hálapénzt sem fogadhatnak el az orvosok az ellátásért. Ugyanakkor Ukrajnában is általános "bélelt borítékkal" vagy ajándékkal megköszönni az egészségügyi személyzetnek a munkáját. Nem ritka eset viszont az sem, hogy állami kórházakban előre pénzt kérnek a műtét elvégzéséért. Általános, hogy a gyógyszereket, a gyógyászati segédeszközöket, azaz kötszereket, katétereket, de még a gumikesztyűket is a betegeknek kell megvásárolniuk. Ez komoly anyagi terhet jelent, amelyet az ukrán lakosság jelentős része nem tud vállalni.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Meglepő statisztika készült az "egykékről"
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 3. 09:31
Egy negyven évvel ezelőtti amerikai film egyik jelenetében a főhős suttogva jelezte egy vendéglőben a pincérnek, hogy egyedül jött és lopakodva foglalta el a helyét. Mit tenne ma?
Vásárló MacBook Pro: Az Apple csúcsgépe lenyomja a Windowsos masinákat
Márkázott tartalom | 2024. augusztus 30. 13:44
A MacBook Pro régóta az Apple prémium kategóriás laptopjainak zászlóshajója. Az elegáns dizájn, a kiváló teljesítmény és az integrált ökoszisztéma mind hozzájárulnak ahhoz, hogy a MacBook Pro kiemelkedjen a piacon. De miben különbözik egy MacBook Pro a Windowsos laptopoktól, és milyen előnyei vannak az Apple csúcsgépének? Lássuk!
Vásárló Felturbózott bolhapiacot alapított az IKEA
Buksza blog | 2024. augusztus 27. 11:08
Az IKEA már korábban rájött, hogy használt bútorai újraértékesítéséből pénzt csinálhat és a covid idején azt is megtapasztalta, mekkora lehetőségek rejlenek az e-kereskedelemeben. Most összeadták ezt a kettőt.
Vásárló Kifinomult ízléssel, stílusosan megkomponálva közeleg hazánk legszebb Borfesztiválja
PR | 2024. augusztus 26. 10:38
A Duna felett magasodó hegytetőn elterülő Budai vár a magyar történelem egyik legfontosabb helyszíne, amely számos jelentős esemény szemtanúja volt az évszázadok során. Az egyik ilyen kiemelten fontos borkulturális rendezvény a Budapest Borfesztivál, mely szeptember 12. és 15. között ismét beköltözik a Duna-parti panorámát meghatározó Budavári Palota gyönyörű, impozáns falai közé. A Borfesztivál látogatói újra megcsodálhatják Magyarország gazdag örökségét és felfedezhetik hazánk borkiválóságait a hagyományokat őrző épületek között sétálva.
Vásárló Halvány remény a magyar diszkontokban - erre jutott a Privátbankár Diszkont Árkosár-felmérése
Csernátony Csaba - Kollár Dóra | 2024. augusztus 26. 05:42
Valamivel olcsóbbak lettek a Privátbankár Diszkont Árkosarában szereplő termékek, de így is 10 ezer forint feletti összegről van szó, ami alig marad el a tavaly októberi szinttől. 
Vásárló Fogyókúrára küldi a termékeit a drogerie markt, de nem úgy
Buksza blog | 2024. augusztus 20. 09:31
A dm drogérialánc a sok kicsi sokra megy elvét alkalmazza a spórolásban.
Vásárló Feltámadt a Tesco, de nem a Lidl rovására
Buksza blog | 2024. augusztus 19. 15:34
Határozottan menetel előre hazai - egyesült királyságbeli - piacán a Tesco, ami abban mutatkozik meg, hogy az elmúlt időszakban apró lépésekkel hónapról hónapra növelte piaci részesedését hagyományos versenytársaival szemben.
Vásárló Dilemma a boltokban: hány fok legyen? Mennyit szeretnének a vásárlók?
Buksza blog | 2024. augusztus 18. 14:43
Az áruházak jelentős energiafelhasználók, ami megjelenik a költségeikben, így végső soron a vásárlók kiadásaiban is. Erre nem válaszolhatják egyszerűen azt, hogy csökkentik az energiafelhasználásukat. Az ugyanis kényelmetlenséget okozhat vevőiknek.
Vásárló Nemsokára örömhírt kaphatnak a magyar autósok?
Privátbankár.hu | 2024. augusztus 17. 13:31
Nem kell már sokat várni az előrejelzés alapján. 
Vásárló Így lehet olcsóbban megvásárolni a méregtelenítési folyamatokat elősegítő étrend-kiegészítőt
Márkázott tartalom | 2024. augusztus 16. 11:39
Ma már vannak olyan étrend-kiegészítők, melyek a szervezet méregtelenítési folyamatait segítik elő, hozzájárulnak a sejtek közötti térben felhalmozódott toxikus anyagok eltávolításához. A cikkben annak járunk utána, hogy hogyan lehet a legjobb áron megvásárolni őket.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG