1p
Hat szúnyogirtó cég ellen indított eljárást a Gazdasági Versenyhivatal versenykorlátozó magatartás gyanúja miatt. A cégek vélhetően felosztották egymás között a szúnyogirtásra kiírt közbeszerzési eljárásokat, és a kivitelezési árakban is megállapodtak. Mindezek mellett a vizsgálat szerint a cégek közötti megállapodás az árszint emelésére is kiterjedt.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 2012. január 26-án eljárást indított a Corax-Bioner Környezetvédelmi Zrt., a GERGELY AIR Légiszolgáltató és Export-Import Kft., a KOMPLEX AIR Kereskedelmi és Szolgáltató Kft., a KOBO-COOP-'96 Ipari, Szolgáltató és Kereskedelmi Kft., az RSZ-COOP Légiszolgáltató és Kereskedelmi Kft. és a SZEMP AIR Légiszolgáltató Kft. ellen. Az ügyindítás első lépéseként egyes vállalkozások székhelyén előzetes értesítés nélküli helyszíni szemlét tartottak a Hivatal munkatársai.

A GVH szerint a Magyarországon meghatározó, vegyszeres kémiai és biológiai, légi és földi úton történő szúnyoglárva,- és imágó gyérítést és irtást végző vállalkozások feltételezhetően 2007 óta létező megállapodás keretében felosztották a szúnyogirtásra kiírt közbeszerzési eljárásokat, továbbá megállapodtak a közbeszerzéseken adandó kivitelezési árakban. A vállalkozások feltételezett megállapodása kiterjedt a 2010-es árvízi helyzet miatt létrejött, a Katasztrófavédelem által, állami pénzből finanszírozott, rendkívüli irtások területének elosztására is.

A rendelkezésre álló adatok alapján a vállalkozások magatartása kiterjedt a vállalási árszint emelésének egyeztetésére is, valamint arra, hogy a területi elosztásért cserébe a piacvezető légi szúnyogirtó és egyben irtószergyártó Corax-Bioner Zrt. megállapodást kötött a fenti vállalkozásokkal, miszerint amennyiben az irtószert tőle vásárolják, az ő működési területükön szúnyogirtási szolgáltatóként nem dolgozik, illetve olyan ajánlati árakat ad, amelyekkel lehetővé teszi, hogy magasabb árakkal tudják a megrendeléseket elnyerni.

A GVH gyanúja szerint a fenti magatartásukkal az eljárás alá vont vállalkozások feltételezhetően megsértették a versenytörvény versenykorlátozó megállapodások tilalmára vonatkozó rendelkezéseit. A GVH hangsúlyozta, hogy a versenyfelügyeleti eljárás megindítása nem jelenti annak kimondását, hogy a vállalkozás a jogsértést elkövette. Az eljárás a tények tisztázására és ezen keresztül a feltételezett jogsértés elkövetésének bizonyítására irányul.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Vége a "bohózatnak": Csehország kivételes lépést tesz, nekimegy a hulladéktengernek
Elek Lenke | 2024. július 7. 09:44
Jövőre kötelező lesz Csehországban a textilhulladék-gyűjtés. Az illetékes cseh miniszter szerint az elmúlt időszakban megtévesztették a lakosságot ezen a téren. 
Vásárló A Lidl kihasználja a nyár legpunnyadósabb hónapját is a kedvenc piacán
Buksza blog | 2024. július 2. 10:11
Nem áll meg az élet a Lidlnél a nyár közepén, a szabadságok csúcsidőszakában, júliusban sem. A kiskereskedő brit leányvállalata az áruházhálózat bővítésének feltételeit igyekszik javítani.
Vásárló Fordulatra készül a mamut, jönnek az olcsóbb termékek
Buksza blog | 2024. július 2. 07:55
A Nike kénytelen volt belátni, hogy termékeinek agyonmárkázása kevés ahhoz, hogy megtartsa a vevőit, akik a korábbinál sokkal jobban megválogatják, hogy mire költik a pénzüket.
Vásárló Felhördülnek az autósok a benzinkutakon
Privátbankár.hu | 2024. július 1. 13:52
Megint drágább lesz a tankolás.
Vásárló Újabb változás a magyar diszkontokban - íme a legújabb Privátbankár Diszkont Árkosár-felmérés eredménye
Csernátony Csaba - Kollár Dóra | 2024. július 1. 05:47
Havi szinten 1 százalékkal emelkedett a Privátbankár Diszkont Árkosár-felmérésben szereplő termékek átlagára.   
Vásárló Saját érdekükben verik át a bevásárlóközpontok a vevőiket
Buksza blog | 2024. június 30. 14:33
Miért nincsenek ablakok a bevásárlóközpontokon? – tették fel a kérdést egy kiskereskedelemmel foglalkozó szakértőnek és válaszából kiderült, hogy ezzel jár mindenki a lehető legjobban.
Vásárló Így bukhatják el a boltok az áremeléseket
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. június 29. 10:16
Optimistán látja a Moody’s hitelminősítő az európai kiskereskedelem következő egy évét, nem csupán a vállalatok szempontjából, amelyek nyereségük érzékelhető növekedésére számíthatnak.
Vásárló A nap képe: megtaláltuk a Balaton egyik legolcsóbb lángosát
Privátbankár.hu | 2024. június 28. 17:01
A sima lángosért még egy ezrest sem kell adni.   
Vásárló Meglepő "házasság" hozhat változást minden fürdőszobában
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. június 27. 12:22
Olyan felvásárlásról érkezett hír a hűtőszekrények és a mosógépek világából, ami alaposan átszabná ezt az ágazatot. Kérdés, hogy a vásárlóknak mi hasznuk lehet ebből.
Vásárló Ott vetik be a fapados szuperdiszkontot, ahol kevesen számítanak rá
Buksza blog | 2024. június 24. 11:11
A Carrefour, Franciaország legnagyobb áruházlánca bevállalta, hogy saját boltjainak is versenytársat teremt azzal, hogy bevezeti hazai piacára a világ szegény részén sikeres áruháztípusát.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG