5p
Felmérésünk szerint vége szakadt a jó szériának: több hónapnyi stagnálás-közeli eredmény után a Privátbankár Árkosár márciusi számai újra komolyabb áremelkedésről tanúskodnak. Cukor, bébiétel, sprotni: megnéztük, a különböző élelmiszer-botrányok után mi maradt a polcokon.

Februárban egész komoly árcsökkenést mértünk, március 7-én kíváncsian vettük nyakunkba három hazai hipermarket-lánc egy-egy egységét, hogy megmérjük: tartható-e a hónapok óta tartó árszínvonal az élelmiszerpolcokon. Első ránézésre úgy tűnik: nem.

Ahogy az a charton látszik, határozottan drágább lett a nagybevásárlás, mint egy hónapja. Mindhárom vizsgált áruházban emelkedett a kosár ellenértéke februárhoz képest: az Intersparban csak 3,7 százalékkal, a Tescóban viszont 6,1 százalékkal.

A tavalyi árakhoz képest még nagyobb az eltérés: az Interspar 3,9 százalékos áremelése még alacsonynak mondható, hiszen az Auchanban 6,8, a Tescóban pedig kereken 10 százalékkal kellett volna többet fizetnünk mintakosarunkért, mint 2013 márciusában.  A mezőny kissé összerázódott, az Auchan maradt a legolcsóbb, ezúttal a Tesco és az Interspar viszont helyet cserélt, a kék-fehérek lettek a harmadik helyezettek.

Az Árkosár átlagára így bőven 18 ezer forint fölé emelkedett, csak az Auchanban úsztuk meg ez alatt a minta-nagybevásárlást. Az előző hónaphoz képest 5, az előző évhez képest átlagosan közel 7 százalékkal emelkedtek az árak.

Az éves áremelkedés mértéke az egyes hónapokban

Mi lett olcsóbb? Mi drágult?

A KSH kedden közli az infláció februári alakulásával kapcsolatos adatait.

Az előző hónaphoz képest a liszt és a túró rudi lett 15 százalékkal olcsóbb, hosszabb a listája viszont a komolyabb áremeléseknek. Krumplit, almát, kenyeret, teát, kávét és tejfölt több mint ötödével drágábban adnak, mint februárban. Tojást és joghurtot is bő 10 százalékkal többért találtunk.

Tavaly márciushoz képest a liszt bő 30 százalékkal olcsóbb lett, a margarin ára 21 százalékot esett. 10 százalékot meghaladó árcsökkenést mértünk a banánnál, az étolajnál, a cukornál is. Éves szinten a krumpli ára emelkedett leginkább (42%), 20 százaléknál nagyobbat emelkedett a tejföl, a joghurtok, a tej, egyes felvágottak ára. Bő 10 százalékkal többet kérnek a kenyérért, a tojásért, a kávéért, a csokoládéért, a tésztáért, a csirkemellért, mint tavaly márciusban.

Havi legolcsóbbak: "botrányos" élelmiszerek

Márkára és minőségre való tekintet nélkül a legolcsóbb termékeket kereső rovatunkba ezúttal három olyan élelmiszert választottunk be, amelyek az elmúlt napokban-hetekben valamilyen botrány kapcsán kerültek be a hírekbe.

Horváth András volt adóellenőr színrelépése óta került a köztudatba a cukor körüli áfacsalások ügye, a NAV is hétről hétre leplez le újabb trükköző vállalatcsoportokat és a nemzetgazdaságnak okozott milliárdos  károkat. Van is némi káosz a kristálycukros polcokon. A legolcsóbb cukor mindenesetre 205 forint kilónként: ezt az Auchanban kínálják (Koronás). Az Intersparban 219-ért adják a Sweet Family-t és a szimplán csak "Papírzacskós" megnevezéssel illetett, márka nélküli cukrot is. Aztán néhány méterrel arrébb 205 forintért is találtunk Sweet Family cukrot, és mivel ilyenkor mindig az alacsony ár az érvényes (ezt a pénztárossal is tudassuk!), ezt jegyezhetjük fel. A Tescóban sem volt összhangban a polcfelirat és a valóság: kilónként 219-ért Sovereign és Koronás kristálycukrot kínáltak, a polcon viszont Sweet Family volt ennyiért.

A Nemzeti Élemiszerlánc-biztonsági Hivatal több alkalommal is hozott kellemetlen helyzetbe élelmiszer-gyártókat (illetve inkább a gyártók hozták magukat kellemetlen helyzetbe termékeikkel...). Határérték feletti rovarölőszer hatóanyag-maradékot mutatott ki ugyanis a laboratóriumi vizsgálat egy szlovák gyártó, a Novofruct által készített Ovko-bébiételben. A cég szerint tudatos lejáratókampány folyik ellene, és furcsaságokat látnak a vizsgálatban. Ottjártunkor a legolcsóbb bébétel éppen az érintett gyártó termékei közül került ki: az Intersparban 889 forintos kilónkénti áron, akciósan kínálták az Ovko bébiételt, és külön papírt helyeztek ki a polcra, hogy ez nem az érintett termék. Az Auchanban a Kecskemétit kilónként 1310 forintért kínálták, a Tescóban a Dinky márka volt a legolcsóbb 1521 forintért.

Hogyan számoltunk? Kosaras módszertan >>

Nemrég határérték feletti benzolszármazék-tartalom miatt megint füstölt sprotni halkonzerveket vontak ki a kereskedelmi forgalomból. Ezesetben is megnéztük, mi maradt a polcokon. A legolcsóbb füstölt sprotnit az Auchanban adták, kilónként 2116 forint volt ottjártunkkor a Twist márkájú. A második legolcsóbbat a Tescóban találtuk, a Silverfish kilónként 2229 forintba került. Az Interspar 2669-ért adta a Twist kilóját. Árusítják egyébként a Viking termékét is (a legutóbbi termékvisszahívásban érintett a gyártó), de itt is kiírták egy papírra: ami a polcon van, az nem az a füstölt sprotni, ami a hírekben szerepelt.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Végleg vége a jó világnak: a 60 százalékos drágulás lassan megérkezhet a boltokba
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 15:06
A csokoládé olyan szenvedélye az embereknek, hogy az elmúlt hónapokban képes volt rácáfolni a legalapvetőbb közgazdasági törvényre, a kereslet és kínálat önszabályozó mechanizmusának működésére.
Vásárló Kellemetlen áremelkedésre ébredhetnek szerdán a magyar autósok
Privátbankár.hu | 2024. március 25. 12:47
Drágul a benzin a húsvéti ünnepek előtt. 
Vásárló Hiába van vasszigor a magyar diszkontokban, erre jutott a legújabb Privátbankár Diszkont Árkosár-felmérés
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. március 25. 05:44
Februárhoz képest 1,9 százalékkal nőtt a Privátbankár Diszkont Árkosarában szereplő termékek átlagára. Októberhez képest viszont bő 4 százalékos a csökkenés.
Vásárló Újra napirendre került a vasárnapi boltzár, a szomszédban
Buksza blog | 2024. március 24. 16:09
Könnyen lehet, hogy kellemetlen meglepetés érheti hamarosan a Romániába utazó magyarokat, ugyanis a bukaresti kormányt azt fontolgatja, hogy bevezeti a boltok kötelező vasárnapi zárva tartását.
Vásárló „Eldugják” a csokit a vásárlók elől egy diszkontláncban
Privátbankár.hu | 2024. március 23. 12:46
Az áruházak egyik vásárlásra csábító trükkje, hogy a pénztárak futószalagjai fölötti polcokon csábító apróságokat kínálnak a vevőknek ösztönözve az impulzus vásárlást. Ez megváltozhat a jövőben.
Vásárló Pórul járt a Tesco, a Lidl jött ki jól a veszekedésből
Buksza blog | 2024. március 21. 10:16
Mélyen a zsebébe kell nyúlnia a Tescónak azt követően, hogy a fellebbviteli bíróság is úgy találta, megtévesztő, ha úgy reklámozza Clubcardjának árait, mintha azok a Lildlénél is kedvezőbbek lennének.
Vásárló A romániai vásárlók nem ismernek tréfát
Privátbankár.hu | 2024. március 20. 15:21
Romániában győzelemre állnak a hazai élelmiszerek. Az ottani vásárlók többsége azokat választja a külföldi termékek helyett. Előbb leveszik a polcról a helyben termelt árut és csak utána nézik meg az árát. 
Vásárló Az osztrák nyugdíj igénylése
Márkázott tartalom | 2024. március 20. 09:47
Amennyiben életünk során nem csak Magyarországon dolgoztunk, hanem más országokban is, akkor jó tudni, hogy ezekből az országokból is számíthatunk nyugdíjkifizetésre. Ha Ausztriában dolgoztunk, akkor attól függően, hogy ez az időtartam mennyi volt, kaphatunk nyugdíjat egyenesen az osztrák nyugdíjfolyósítótól, vagy a magyar nyugdíjunkat emeli meg ez az időszak. Cikkünkben segítséget nyújtunk az osztrák nyugdíjrendszer megismeréséhez.
Vásárló Megváltozhatnak az áruházak, 237 000 milliárd forintból
Buksza blog | 2024. március 19. 08:36
Az EU rendületlenül alkotja azokat az új szabályokat, amelyek célja a kontinens iparának támogatása a fenntarthatóvá válásban és a digitalizálás elsajátításában. A kiskereskedelem is beállt a sorba.
Vásárló Fordulat az Ikeánál, már látszik, mire számíthatnak a magyar vásárlók
Privátbankár.hu | 2024. március 16. 16:19
Az Ikea vissza akarja hozni az elmúlt évek drasztikus inflációja előtti időszakot, ez pedig az árak jelentős csökkentését helyenként akár a profit rovására is.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG