1p
KKV
Az alapszakokra 94 ezer hallgatót vettek fel, a mesterszakokon a meghirdetett helyeknek csak a fele kelt el
Nyilvánosságra hozták az idei felsőoktatási felvételi ponthatárokat csütörtök este a www.felvi.hu portálon, ezzel mintegy 127.500 jelentkező továbbtanulásáról született döntés. Első körben mintegy 94 ezren nyertek felvételt.

A felsőoktatási intézményekbe való bejutáshoz az idén sem kellett sehol sem a maximális 480 pontot elérni. A legmagasabb pontszám 469 volt, ennyivel juthattak be a hallgatók a Budapesti Corvinus Egyetem nemzetközi gazdálkodás szakára, a második legmagasabb pont szintén itt volt, 462 ponttal lehetett a nemzetközi tanulmányok szakra bekerülni - tudta meg az MTI Bakonyi Lászlótól, az Oktatási Hivatal elnökétől.

Magas, 453 volt a ponthatár az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE)  és a Károli Gáspár Református Egyetem pszichológia szakán is. Bakonyi László elmondta még, hogy magasak voltak a pontszámok az orvosi képzésben, ahol intézménytől függően 421 és 432 pont közötti eredményt kellett hozni. A jogászképzésben 408 és 426 között alakultak a pontszámok, magasabban, mint tavaly.

A fővárosban, a Millenárison a kánikulai meleg ellenére is több ezren várták a pontszámok megjelenését. Az adatsor Hiller István oktatási miniszter gombnyomására indult el és kezdett futni a kivetítőn csütörtök este 8 óra után pár perccel.    

Felvételi: a maximum nem kell, de erős a verseny?
A szaktárca vezetője rövid köszöntőjében gratulált a felvételizőknek, s azt emelte ki, hogy az idén 495-en értek el maximális, 480 pontot a vizsgán.

Azok a jelentkezők, akik a jelentkezési lapjukon mobiltelefonszámukkal és hozzájárulásukkal erre engedélyt adtak, még csütörtökön sms-ben is értesítést kapnak. Az idén 127.500 diák jelentkezett egyetemekre és főiskolákra, a tavalyi 96 ezerrel szemben, s közülük első körben mintegy 94 ezren kerültek be az intézményekbe, ezen belül államilag finanszírozott képzésre 66 ezren.

Mesterképzésen a helyek közel felét sikerült betölteni

Az, aki csütörtök este nyilvánosságra hozott pontszámok alapján nem kerül be sehová, a pótfelvételin próbálkozhat, erről részletes információkat a www.felvi.hu portálon lehet majd olvasni. Az idén is egyetlen felsőoktatási intézménybe és egyetlen képzésre lehet jelentkezni, újdonság azonban, hogy a kérelmeket az Oktatási Hivatalhoz kell benyújtani, nem az egyetemekre, főiskolákra, s a feldolgozás központilag történik.
Az államilag finanszírozott alapképzés 56 ezres keretszámát gyakorlatilag betöltötték, míg a mesterképzés 21.700-as keretére 11 ezer hallgatót vettek fel. Bakonyi László ennek okaként az MTI-nek azt jelölte meg, hogy sok diák nem szerezte meg alapdiplomáját, a többi között azért, mert nincs meg a nyelvvizsgája.

Manherz Károly, felsőoktatási szakállamtitkár szintén arról beszélt, hogy az alapképzés harmadik, záró évfolyamán még nem végzett mindenki, s nem mindenki döntött úgy, hogy továbblép mesterképzésre. A felsőfokú szakképzés 12.500-as keretszámából 11 ezret töltöttek fel, az MTI információi szerint a fennmaradó helyeket átcsoportosították többek között gazdasági képzésekre.

Lebénult a rendszer

Nem sokkal a felsőoktatási felvételi ponthatárok csütörtök esti kihirdetése után a www.felvi.hu weboldal a túlterheltség miatt elérhetetlenné vált. A ponthatárokról szóló listát 10 perccel este 8 óra után már nem lehetett letölteni, de az átmeneti zavar után az oldal újra elérhetővé vált.

Többen kezdik a következő tanévet

Felsőoktatás: etikátlan nyelvvizsgát kérni?  
A tavalyihoz képest 13 ezerrel több gólya érkezhet az egyetemekre, főiskolákra szeptemberben, ugyanis 2009-ben a felvettek száma 94 ezer fölé emelkedett. A bejutottak aránya csökkent 2008-hoz képest: míg tavaly a jelentkezők 83,6 százaléka került be a felsőoktatásba, 2009-ben mindez 74 százalékuknak sikerült - tette közzé honlapján az Országos Felsőoktatási Információs Központ csütörtök késő este.

A felvettek több mint fele alap- vagy egységes, osztatlan képzés nappali munkarendjén kezdheti meg tanulmányait; az alapszakos hallgatók között a nappalisok, a mesterszakosok körében a levelezősök lesznek túlsúlyban. A tavalyi évhez képest az államilag támogatott képzésre felvettek száma mintegy 13 ezer fővel növekedett (23,8 százalék), a költségtérítésre felvettek ugyanakkor csak nagyjából 600 fővel lesznek többen, mint 2008-ban. A költségtérítéses képzésre jelentkezők száma mind az összes jelentkezést, mind az első helyes jelentkezéseket figyelembe véve csökkent; az összjelentkezői létszámnövekedés ellenére közel ezer fővel kevesebben kívántak költségtérítéses képzésben részt venni.

A karok közül az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kara és a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kara vette fel államilag támogatott helyre a legtöbb új alapszakos hallgatót. A mesterszakok esetében ugyancsak az Eötvös Loránd Tudományegyetem dominál: két kara, a Bölcsészettudományi, valamint a Pedagógiai és Pszichológiai Kar található a képzeletbeli dobogó első két fokán, míg a harmadik legtöbb nappali munkarendű államilag támogatott mesterszakos hallgatót az SZTE-BTK vette fel. Az egyetemek mesterképzésben betöltött nagy szerepét jelzi az is, hogy a fenti szempontok alapján összeállított top 20-as listára kizárólag egyetemi karok tudtak felkerülni.

Az idén legnépszerűbb felsőoktatási szakon, a turizmus vendéglátáson az államilag támogatott képzések mindegyikénél 352, vagy ennél több pont kellett bejutáshoz - olvasható az Országos Felsőoktatási Információs Központ tegnap későeste szerkesztőségünkhöz eljuttatott gyorselemzésében. 451 pont jelentette a belépőt a Budapesti Corvinus Egyetem Gazdálkodástudományi Kar nappali, államilag támogatott képzésére, ugyanennek költségtérítéses formájára 435 pont szükségeltetett. A Budapesti Gazdasági Főiskola Kereskedelmi Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Főiskolai Kar magyar nyelvű alap, nappali képzésén 427 ponttal vették fel a hallgatókat.

Magas volt a ponthatár a gazdálkodás és menedzsment képzésben is. A legmagasabb ponthatárok a Budapesti Corvinus Egyetem Gazdálkodástudományi Karán alakultak ki, ahol 454 pont kellett a bejutáshoz, harmadik helyre a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi Karán meghirdetett képzés került 432 ponttal. 400 pont fölött kellett még teljesíteni a Heller Farkas Gazdasági és Turisztikai Szolgáltatások Főiskoláján (406 pont) és a Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Karán (402 pont).

Az informatikai képzési terület legnépszerűbb alapszakja a mérnök informatikus volt. Idén a legnagyobb felkészültséget - és vele 435 pontot - a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Információs Technológiai Karára pályázóknak kellett felmutatniuk. Több 400 pont feletti ponthatár nincs is a szakon; a Pannon Egyetem Mérnöki Karán 375 pont, a Műegyetemen 373 pont kellett a bejutáshoz.

Már nem akarnak annyian újságírók lenni?

A kommunikáció és médiatudomány képzésnél kiemelkedik a mezőnyből a Budapesti Corvinus Egyetem Társadalomtudományi Kara és az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kara (államilag támogatott nappali képzésen 455 illetve 451 pont). A harmadik legmagasabb ponthatárral - talán az intézmény profiljához képest meglepetést okozva - a Budapesti Műszaki Egyetem Gazdasági és Társadalomtudományi Kara rendelkezik, itt 439 pont kellett a bejutáshoz.

Évek óta a jelentkezési top 10-ben található a pénzügy és számvitel alapszak is. Az utóbbi két évhez hasonlóan idén is a Budapesti Corvinus Egyetem Gazdálkodástudományi Karán lett a legmagasabb a ponthatár, államilag támogatott képzésre 452, költségtérítésesre 400 pontra volt szükség a bejutáshoz - előbbi kissé csökkent, utóbbi emelkedett 2008-hoz képest. A harmadik helyen egyszerre nyolc képzést is találni, mindegyiken 396-nál húzták meg a ponthatárt.

Az elemzés kitér arra is, hogy idén több mint harminc százalékkal többen jelentkeztek első helyen valamely nappali tagozatos jogászképzésre, mint tavaly. Államilag támogatott képzésben a legtöbb pont - 426 - az ELTE jogi karán kellett a bejutáshoz, a Pázmány Péter Katolikus Egyetemre már 411, a szegedi jogi karra pedig már 409 pont is elég volt. A negyedik helyen négyes holtverseny alakult ki: a Károli Gáspár Református Egyetemen, a győri Széchenyi István Egyetemen, a Szegedi és a Pécsi Tudományegyetemen is egyaránt 408-408 a ponthatár.

A gépészmérnöki képzés három helyett javított tavalyi helyezéséhez képest: 2580 jelentkezőjével a 7. helyen áll a legnépszerűbb szakok rangsorában. A képzést meghirdető intézmények közül magasan kiemelkedik a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem: az első helyen jelentkezők negyede a BME-t választotta. Ez visszaköszön a ponthatárokban is: itt volt a legmagasabb (367 pont). Jóval kevesebb, 299 pont kellett a Budapesti Műszaki Főiskolára és az őt követő Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemre való bejutáshoz (275 pont).

A kelet-európaiakból élnek a britek
Játékokból élnek az egyetemisták
Este kiderül, ki van benne a 94 ezerben 
Alacsony a léc: a diákok emelnének a ponthatárokon
Kőkemény matek: csütörtökön meghúzzák a vonalat

 

MTI, Privátbankár

Címkék: KKV
A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

KKV Hogyan lett kis garázscégből milliárdos vállalkozás?
Privátbankár.hu | 2023. december 19. 11:41
Állócsillagok és újhullámos trónkövetelők.
KKV Itt a Cégépítők társasjáték: most eldől, ki kaszál az üzleti évben!
Natív tartalom | 2023. december 4. 10:26
Piaci rést betöltő társasjáték jelent meg október 25-én: a Cégépítők társasjáték megszületéséről és játékmenetéről Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM tulajdonosával, a Cégépítők alapítójával beszélgettünk.
KKV Széchenyi Kártya Program: megduplázták a hitelkereteket
Privátbankár.hu | 2023. augusztus 1. 11:18
Sokkal nagyobb hitelkeretet kapnak a kkv-k a Széchenyi Kártya Program keretében. A kamat a futamidő végéig 5 százalék. 
KKV Kezdj újult erővel a nyári szabadság után!
Márkázott tartalom | 2023. június 27. 11:32
  Ha még most vagy csak a hosszabb lélegzetvételű nyaralás előtt, akkor minden bizonnyal minden munkával kapcsolatos témától a falnak mennél. Teljesen érthető módon érzed azt, hogy telítődtél, hiszen már javában az év második felében járunk, és a megfeszített munkatempóból még nem is igazán tudtál alább engedni.
KKV Vigye sikerre vállalkozását, alkalmazzon business mentort!
Natív tartalom | 2023. június 8. 10:01
A business mentor nem varázsló, ám mégis rendkívül fontos szerepet játszhat több, a hazai kkv-szektort rendkívüli mértékben érintő konfliktushelyzet kezelésében. Közreműködésével a vállalatok tulajdonosai és vezetői olyan külső támogatást kaphatnak, amely segíti őket a tudatosabb vállalatvezetésben és előmozdítja üzleti és személyes fejlődésüket. A Budapesti Gazdasági Egyetem rendhagyó szakirányú továbbképzéséről annak vezetőjével és egyik hallgatójával beszélgettünk.
KKV A K&H szerint az uniós pályázatok körüli zűrzavar nem ártott
Privátbankár.hu | 2023. május 24. 14:14
Az uniós pályázatok körüli bizonytalanság csak kismértékben vetette vissza a cégek bizakodását, mintegy felük továbbra is reálisnak tartja, hogy ilyen forráshoz juthat - közölte a K&H magyarországi mikro, kis- és középvállalkozások (kkv) bizalmi indexe első negyedévi eredménye alapján.
KKV Megnyitják a pénzcsapot a magyar cégeknek: milliárdokat érő bejelentést tett egy bank
Privátbankár.hu | 2023. május 10. 17:14
Jelentős beruházási hitelkeretről állapodott meg az UniCredit.
KKV Jó szakemberből gyenge vállalkozó lesz? – interjú
Natív tartalom | 2023. április 4. 12:02
Egerszegi Krisztián Jövőkép című könyvének megjelenése kapcsán készült interjúnk második részében beszélgetünk a vállalkozók 90 százalékáról, a magukat halálra hajszoló emberekről, és arról is, mit tanácsol a bölcs varázsló a gonosz sárkány legyőzéséhez.
KKV Jövőkép nélkül csak szenvedés lesz, nem sikercég – interjú
Natív tartalom | 2023. március 22. 10:07
Ami tíz évvel ezelőtt még működött a magyar cégek számára, az tíz év múlva egyáltalán nem lesz elegendő, avagy hamarosan megérkezik az üzleti regény arról, hogy miért kulcsfontosságú a hazai vállalkozók számára egy jól megformált jövőkép. Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM cégvezetőjével és a Cégépítők alapítójával beszélgettünk Jövőkép című könyve megjelenése előtt.
KKV Csak a bizonytalanság biztos a kisvállalkozásoknál
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 16:24
A kormány új hitelprogramról döntött a Baross Gábor újraiparosítási program keretében. Az elszálló kamatok mellett ez komoly segítséget jelenthet a kisvállalkozások számára, amelyek helyzete meglehetősen bizonytalan lett az utóbbi időben. Az ATV Start vendégeként Perlusz László, a VOSZ főtitkára és kollégánk, Király Béla beszélt a hazai vállalkozások helyzetéről.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG