4p

Mi legyen a pénzünkkel? Tegyük állampapírba? Részvénybe? Ingatlanba? Kriptóba?
A befektetésektől a vagyonkezelésig - újra itt a Klasszis Klub Live!

Jöjjön el személyesen, találkozzon neves szakértőkkel vagy csatlakozzon online!

2024. március 27. 17:00

Részletek és jelentkezés itt!

KKV
Nem csak a húszévesek két hónapja létrejött vállalkozásáé a világ, legalábbis erről tanúskodott a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány első, a Smart Hetek keretében megrendezett találkozója csütörtökön a Bálnában. Patinás magyar divattervezők meséltek arról, hogyan lehet hosszú évek kitartó munkája után hetek alatt megvetni a lábunkat külföldön.

Nem csak a technológiában erős, innovatív startupok lehetnek vonzók a külföldi piacok számára. A magyar termékekre igény van, a magyar divattervezők munkáit pedig szabályosan imádják az európai vásárlók. A Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány szervezésében három neves, sokat látott divattervező mesélt arról, hogyan sikerült megnyitni a külföldi piachoz vezető utat.

A kerekasztal beszélgetésen

meséltek a titok nyitjáról.

Szívvel kell csinálni, meg nem árt egy csipet szerencse

Pásztor Anni nem kertelt: szerinte nem szabad másra bízni a külföldi debütálást, házon belül meg kell oldani mindent. Elkészítették a határon túli piacra szánt kollekciót és már mentek is Moszkvába, Jekatyerinburgba, majd más orosz nagyvárosokba turnézni. Tervezéssel és varrással együtt mindössze két hónap alatt sikerült mindezt tető alá hozni, majd együttműködve más vállalkozásokkal bemutatkozni az orosz vásárlóknak. Innentől már csak egy lépés volt, hogy a kollekciót Rómában is bemutassák, aminek eredménye több megkeresés volt, és egy közös brand létrehozása az olasz kolleginákkal annak ellenére, hogy Pásztor saját bevallása szerint vállalkozásuk "homokszem volt a sivatagban". A projekt jelenleg a forrásszerzés fázisában tart, de egyelőre még nem tudni, hogyan fogják finanszírozni az ötlet megvalósítását.

Nagy Diána köszöni Hollywoodnak, hogy behozta a kalocsai mintát a köztudatba. Ennek hatására a londoni olimpián a magyar lovasok több kiegészítőjén is az általuk készített kalocsai hímzés volt látható, bár a családi vállalkozás vezetője elmondta, nem volt egyszerű megtalálni azt a technológiát, amivel a nadrágra vagy a kobakra rá tudták helyezni a mintákat. Az üzlet 30 éve működik, így szépen-lassan bejáratott név lett a külföldi vásárokon is. Az egész üzlet olyan mint egy család, Nagy Diána nem is tudja szétválasztani a kettőt, jelenleg testvérével vezetik közösen a céget.

Hampel Katalin vállalkozása 31 éve "a szereteten alapszik", ami közgazdaságilag nem értelmezhető egykönnyen, de úgy látszik, működik a recept. "Legyen megbecsülve, megfizetve és megdicsérve a munkatárs" - osztja meg a bölcsességet a divattervező. Szerinte a kulcs abban van, hogy szeressék a kollégák a munkahelyüket. Minden fiatalnak azt tanácsolja, hogy vegye komolyan az internetes jelenlétet és tanulja meg használni az innovatív technológiákat, hiszen manapság az online jelenlét nélkül nem lehet külföldi megrendelésekre számítani.

Szeretik a magyar termékeket

Nagy Diána szerint még a rendszerváltás előtt is vették a hazait Nyugat-Európában, '89 után meg főleg. Kiemelkedő volt a lovas szerszámok minősége és anyaghasználata, ami felmosta a távol-keleti termékekkel a padlót. Eljött azonban az idő, amikor szűkíteni kellett a termékportfóliót a minőség megtartásának érdekében, azóta több beszállító termékeivel is dolgoznak a sajátmárkás eszközök mellett.

Mondjuk az is sokat dob egy márka népszerűségén, ha egy volt köztársasági elnök felesége csak az általad tervezett ruhát hajlandó felvenni, ez történt Hampel Katalin díszmagyarjaival és Schmitt Pál feleségével, Makray Katalinnal, aki nyilvános megjelenésein csak a tervező alkotásait viselte. Ja, meg az is segít, ha Jeremy Irons mindig benéz a boltodba, mikor Budapesten jár. Hampel Katalinnak több híres vevője van, de azt mondja, nem lenne szép dolog, ha beszélne róluk, annyi elárult viszont, hogy nagyon közvetlenek - de hát milyenek is lehetnének, amikor ott állnak az ember lánya előtt egy szál fehérneműben, várva, hogy megmérjék őket.

Sajnos arról nem esett szó, hogy milyen finanszírozási formákhoz lenne érdemes a mai fiatal divattervezőknek nyúlniuk, ha ki szeretnének törni a magyar piacról és a nemzetközi rivaldafény felé vennék az irányt, hiszen más belső forrásból, hitelből, vagy kockázati tőkéből, esetleg állami támogatásból dolgozni, de arról is szívesen hallgattunk volna vitát, hogy a digitális korszakban érdemes-e még egyáltalán fizikai üzletet nyitni külföldön.

Abban viszont egyetértettek a résztvevők, hogy a szakmabelieknek egymást kell erősítenie, hiszen hosszú távon így lehet mindenki sikeres.

A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

KKV Hogyan lett kis garázscégből milliárdos vállalkozás?
Privátbankár.hu | 2023. december 19. 11:41
Állócsillagok és újhullámos trónkövetelők.
KKV Itt a Cégépítők társasjáték: most eldől, ki kaszál az üzleti évben!
Natív tartalom | 2023. december 4. 10:26
Piaci rést betöltő társasjáték jelent meg október 25-én: a Cégépítők társasjáték megszületéséről és játékmenetéről Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM tulajdonosával, a Cégépítők alapítójával beszélgettünk.
KKV Széchenyi Kártya Program: megduplázták a hitelkereteket
Privátbankár.hu | 2023. augusztus 1. 11:18
Sokkal nagyobb hitelkeretet kapnak a kkv-k a Széchenyi Kártya Program keretében. A kamat a futamidő végéig 5 százalék. 
KKV Kezdj újult erővel a nyári szabadság után!
Márkázott tartalom | 2023. június 27. 11:32
  Ha még most vagy csak a hosszabb lélegzetvételű nyaralás előtt, akkor minden bizonnyal minden munkával kapcsolatos témától a falnak mennél. Teljesen érthető módon érzed azt, hogy telítődtél, hiszen már javában az év második felében járunk, és a megfeszített munkatempóból még nem is igazán tudtál alább engedni.
KKV Vigye sikerre vállalkozását, alkalmazzon business mentort!
Natív tartalom | 2023. június 8. 10:01
A business mentor nem varázsló, ám mégis rendkívül fontos szerepet játszhat több, a hazai kkv-szektort rendkívüli mértékben érintő konfliktushelyzet kezelésében. Közreműködésével a vállalatok tulajdonosai és vezetői olyan külső támogatást kaphatnak, amely segíti őket a tudatosabb vállalatvezetésben és előmozdítja üzleti és személyes fejlődésüket. A Budapesti Gazdasági Egyetem rendhagyó szakirányú továbbképzéséről annak vezetőjével és egyik hallgatójával beszélgettünk.
KKV A K&H szerint az uniós pályázatok körüli zűrzavar nem ártott
Privátbankár.hu | 2023. május 24. 14:14
Az uniós pályázatok körüli bizonytalanság csak kismértékben vetette vissza a cégek bizakodását, mintegy felük továbbra is reálisnak tartja, hogy ilyen forráshoz juthat - közölte a K&H magyarországi mikro, kis- és középvállalkozások (kkv) bizalmi indexe első negyedévi eredménye alapján.
KKV Megnyitják a pénzcsapot a magyar cégeknek: milliárdokat érő bejelentést tett egy bank
Privátbankár.hu | 2023. május 10. 17:14
Jelentős beruházási hitelkeretről állapodott meg az UniCredit.
KKV Jó szakemberből gyenge vállalkozó lesz? – interjú
Natív tartalom | 2023. április 4. 12:02
Egerszegi Krisztián Jövőkép című könyvének megjelenése kapcsán készült interjúnk második részében beszélgetünk a vállalkozók 90 százalékáról, a magukat halálra hajszoló emberekről, és arról is, mit tanácsol a bölcs varázsló a gonosz sárkány legyőzéséhez.
KKV Jövőkép nélkül csak szenvedés lesz, nem sikercég – interjú
Natív tartalom | 2023. március 22. 10:07
Ami tíz évvel ezelőtt még működött a magyar cégek számára, az tíz év múlva egyáltalán nem lesz elegendő, avagy hamarosan megérkezik az üzleti regény arról, hogy miért kulcsfontosságú a hazai vállalkozók számára egy jól megformált jövőkép. Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM cégvezetőjével és a Cégépítők alapítójával beszélgettünk Jövőkép című könyve megjelenése előtt.
KKV Csak a bizonytalanság biztos a kisvállalkozásoknál
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 16:24
A kormány új hitelprogramról döntött a Baross Gábor újraiparosítási program keretében. Az elszálló kamatok mellett ez komoly segítséget jelenthet a kisvállalkozások számára, amelyek helyzete meglehetősen bizonytalan lett az utóbbi időben. Az ATV Start vendégeként Perlusz László, a VOSZ főtitkára és kollégánk, Király Béla beszélt a hazai vállalkozások helyzetéről.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG