5p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

KKV
Kitolják a forgóeszközhitelek futamidejét, lehetővé teszik a faktoring finanszírozását, a bedőlt kereskedelmiingatlan-hitelek refinanszírozását - a beruházási hiteleket pedig további fél évig lehívhatják a cégek. A jegybank meghallgatta a népeket, és most megpróbálják felpörgetni a programot.

Az MNB az idei első negyedév során további visszajelzéseket, változtatási javaslatokat kapott a hitelintézetektől és az üzleti szféra képviselőitől. Mindezeket mérlegelve a jegybank az NHP feltételeinek módosításai mellett döntött, melyek a részletszabályokat tartalmazó terméktájékoztató kidolgozását követően várhatóan 2014. május 1-jétől, illetve június 1-jétől lépnek életbe.

Mi változik?

A forgóeszközhitelek maximális futamideje 3 évre módosul

A forgóeszközhitelek maximális futamideje 1 évről 3 évre emelkedik. Ennek köszönhetően a kis-és középvállalkozások egy adott beruházáshoz kapcsolódó kezdeti megnövekedett forgóeszközigényüket hosszabb távon is fedezni tudják, mely nagyban segíti a cégek likviditási helyzetét, különösen abban a kritikus időszakban, ameddig a beruházás megtérül. A hosszabb futamidejű forgóeszközhitel igénybevételének lehetősége természetesen azon vállalkozások számára is előnyős, amelyek beruházás nélkül kívánják tevékenységüket bővíteni.

Privátbankár kommentár: Jó iránynak tűnik a forgóeszközhitelek felpörgetése az nhp-ben: az átlagos hitelnagyság az új program esetében körülbelül a fele az első szakaszénak, 31 millió forint - ez közelebb van a forgóeszköz-hitelezéshez, mint a beruházási hitelekhez.

Márciusig még csak 85 milliárd forint értékben folyósítottak pénzt a növekedési hitelprogram második körében, de arra számít a jegybank, hogy később felpörög a kereslet - a mostani lépésekkel vélhetőleg ezt akarták elősegíteni.

Mivel az új uniós költségvetési ciklushoz kapcsolódó pályázatok kiírása legkorábban nyáron illetve ősszel várható, ezért az nhp szabályainak módosításával a kkv-szektor finanszírozásában fellépő űrt is szűkebbre tudja húzni a jegybank.

Lehetővé válik a faktoring finanszírozása

A rövid lejáratú finanszírozásban a kockázatosabb vállalkozások esetében jelentős szerepet tölt be a faktoring, melynek refinanszírozására az eddigiekben nem volt lehetőség a programban. A faktoring bevonásával azon ügyfelek is finanszírozáshoz juthatnak, amelyek megfelelő biztosítékok hiányában nem részesülhetnek forgóeszközhitelből, ugyanakkor jó kockázati besorolású vevőkörrel rendelkeznek. További hozadéka lehet az új finanszírozási lehetőségnek, hogy azon KKV-k számára, amelyek jelenleg forgóeszközhitelből finanszírozzák likviditási igényüket, a faktoringra való áttéréssel felszabaduló biztosítékaikat beruházási hitelek felvételekor fedezetként használhatnák fel. Ez a finanszírozási forma várhatóan június 1-jétől válik elérhetővé, a Magyar Faktoring Szövetséggel egyeztetett részletszabályok kialakítását követően.

A kereskedelmiingatlan-hitelek portfóliótisztítása felgyorsulhat

Az MNB kiemelt problémának tartja a nem teljesítő hitelek magas arányát és a portfóliótisztítás alacsony dinamikáját a hazai pénzügyi rendszerben. A KKV-k számára a továbbértékesítési célú kereskedelmiingatlan-vásárlás mellett lehetővé válik kereskedelmi ingatlanok bérbeadási célú megvásárlásának refinanszírozása is azokban az esetekben, ha az nem teljesítő vagy felmondott hitelhez kapcsolódik. Az NHP e módosítása a hitelintézetek portfóliótisztításának elősegítését célozza; a beragadt ingatlanok könnyebb értékesíthetősége a bankok lekötött tőkéjének felszabadításán keresztül javíthatja azok hitelezési képességét.

A beruházási hitelek lehívásának végső határideje fél évvel kitolódik

Tekintettel arra, hogy egyes beruházások átfutási és kivitelezési időigénye akár éven túli is lehet, az MNB az év végéig tartó szerződéskötési időszakon túl további fél évet biztosít a beruházási hitelek esetében azok 2014 vége után fennmaradó részének lehívására. Természetesen a szerződéskötésnek, valamint a hitelösszeg egy része lehívásának és felhasználásának 2014 végéig meg kell történnie. A lehívási határidő kitolása révén akár olyan nagyobb volumenű beruházások is finanszírozhatóvá válnak az NHP keretében, amelyek befejezése nem valósítható meg az idei évben.

...és még pár "apróság"

Ezek mellett számos kisebb, technikai módosítást is végrehajt a közeljövőben az MNB, ami a jelenlegi hitelcélok szélesebb körű elérhetőségét segíti. Az ezekhez kapcsolódó részletszabályok kialakításáig a jelenleg hatályos terméktájékoztatóban foglaltak szerint zavartalanul folytatódhat a program keretében történő hitelezés.

A 2014. március közepén hatályba lépő új Polgári törvénykönyv szükségessé tette a programban részt vevő hitelintézetekkel kötött keretszerződések módosítását. Az MNB mindent megtett annak érdekében, hogy az új szabályokkal összhangban lévő fedezeti struktúrára való átállás zökkenőmentes legyen, és a fedezeti struktúra alapvető elemére, a hitelbiztosítéki nyilvántartásra vonatkozóan a jogszabályok által előírt átmeneti időszakban is folyamatosan sor kerülhessen a refinanszírozási kölcsönök lehívására.

Ahogy arról korábbi összeállításunkban beszámoltunk: a Magyar Nemzeti Bank a napokban átalakította a növekedési hitelprogram (nhp) mögötti fedezeti elvárások rendszerét. Eszerint az nhp II. esetében a bankoknak a lehívott összegnek nem 50, hanem 100 százalékát kell értékpapírban fedezetként a jegybankban elhelyeznie. Részletek >>

Címkék: KKV Jegybank MNB Nhp
A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

KKV Hogyan lett kis garázscégből milliárdos vállalkozás?
Privátbankár.hu | 2023. december 19. 11:41
Állócsillagok és újhullámos trónkövetelők.
KKV Itt a Cégépítők társasjáték: most eldől, ki kaszál az üzleti évben!
Natív tartalom | 2023. december 4. 10:26
Piaci rést betöltő társasjáték jelent meg október 25-én: a Cégépítők társasjáték megszületéséről és játékmenetéről Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM tulajdonosával, a Cégépítők alapítójával beszélgettünk.
KKV Széchenyi Kártya Program: megduplázták a hitelkereteket
Privátbankár.hu | 2023. augusztus 1. 11:18
Sokkal nagyobb hitelkeretet kapnak a kkv-k a Széchenyi Kártya Program keretében. A kamat a futamidő végéig 5 százalék. 
KKV Kezdj újult erővel a nyári szabadság után!
Márkázott tartalom | 2023. június 27. 11:32
  Ha még most vagy csak a hosszabb lélegzetvételű nyaralás előtt, akkor minden bizonnyal minden munkával kapcsolatos témától a falnak mennél. Teljesen érthető módon érzed azt, hogy telítődtél, hiszen már javában az év második felében járunk, és a megfeszített munkatempóból még nem is igazán tudtál alább engedni.
KKV Vigye sikerre vállalkozását, alkalmazzon business mentort!
Natív tartalom | 2023. június 8. 10:01
A business mentor nem varázsló, ám mégis rendkívül fontos szerepet játszhat több, a hazai kkv-szektort rendkívüli mértékben érintő konfliktushelyzet kezelésében. Közreműködésével a vállalatok tulajdonosai és vezetői olyan külső támogatást kaphatnak, amely segíti őket a tudatosabb vállalatvezetésben és előmozdítja üzleti és személyes fejlődésüket. A Budapesti Gazdasági Egyetem rendhagyó szakirányú továbbképzéséről annak vezetőjével és egyik hallgatójával beszélgettünk.
KKV A K&H szerint az uniós pályázatok körüli zűrzavar nem ártott
Privátbankár.hu | 2023. május 24. 14:14
Az uniós pályázatok körüli bizonytalanság csak kismértékben vetette vissza a cégek bizakodását, mintegy felük továbbra is reálisnak tartja, hogy ilyen forráshoz juthat - közölte a K&H magyarországi mikro, kis- és középvállalkozások (kkv) bizalmi indexe első negyedévi eredménye alapján.
KKV Megnyitják a pénzcsapot a magyar cégeknek: milliárdokat érő bejelentést tett egy bank
Privátbankár.hu | 2023. május 10. 17:14
Jelentős beruházási hitelkeretről állapodott meg az UniCredit.
KKV Jó szakemberből gyenge vállalkozó lesz? – interjú
Natív tartalom | 2023. április 4. 12:02
Egerszegi Krisztián Jövőkép című könyvének megjelenése kapcsán készült interjúnk második részében beszélgetünk a vállalkozók 90 százalékáról, a magukat halálra hajszoló emberekről, és arról is, mit tanácsol a bölcs varázsló a gonosz sárkány legyőzéséhez.
KKV Jövőkép nélkül csak szenvedés lesz, nem sikercég – interjú
Natív tartalom | 2023. március 22. 10:07
Ami tíz évvel ezelőtt még működött a magyar cégek számára, az tíz év múlva egyáltalán nem lesz elegendő, avagy hamarosan megérkezik az üzleti regény arról, hogy miért kulcsfontosságú a hazai vállalkozók számára egy jól megformált jövőkép. Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM cégvezetőjével és a Cégépítők alapítójával beszélgettünk Jövőkép című könyve megjelenése előtt.
KKV Csak a bizonytalanság biztos a kisvállalkozásoknál
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 16:24
A kormány új hitelprogramról döntött a Baross Gábor újraiparosítási program keretében. Az elszálló kamatok mellett ez komoly segítséget jelenthet a kisvállalkozások számára, amelyek helyzete meglehetősen bizonytalan lett az utóbbi időben. Az ATV Start vendégeként Perlusz László, a VOSZ főtitkára és kollégánk, Király Béla beszélt a hazai vállalkozások helyzetéről.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG