1p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Az elmúlt 20-25 év nyerteseinek Európában és Magyarországon is több terhet kell viselniük - mondta Lázár János Miniszterelnökséget vezető államtitkár pénteken a Budapesten tartott nemzetközi vezetői konferencián.

A kormány úgy tudja megtartani a társadalmi bizalmat, ha a válság után azt az elvet követi, hogy a közteherviselésből mindenkinek nagyobb részt kell vállalnia, aki erre képes - mondta Lázár János A Mathias Corvinus Collegium (MCC) és a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola közös rendezvényén.

Az államtitkár kiemelte: ha a pénzzel rendelkező szektorok nem járulnak hozzá növekvő mértékben a terhek viseléséhez, akkor a politikai stabilitás fog gyengülni.

A szabadságharcos párt megdönti a kommunizmust

A Fidesz egy szabadságharcos párt, amely azért jött létre, hogy megbuktassa a kommunizmust - mondta. A Fidesz-kormány ezért minden olyan válságos helyzetben, ahol innovációra, kreativitásra, "szabadságharcos szellemre, némi forradalmi alkotásra", illetve a haza védelmére, és valamilyen régi rendszer lebontására van szükség, kiválóan érzi magát. Egy valódi politikus számára valami réginek, rossznak a lebontása, és valami új felépítése történelmi lehetőséget jelent - vélekedett.

Az államtitkár szerint a 2008-as gazdasági válság után Európa - elsősorban szociális - válságban maradt, annak ellenére, hogy eredetileg épp egy krízis megoldására, a tartós béke és gazdasági növekedés megalapozására jött létre. "Egészen megdöbbentő az, hogy a 20. század legnagyobb problémáinak megoldására létrejött (...) társadalom, szervezet, és struktúra van ma a legsúlyosabb és legkezelhetetlenebb válságban" - mondta Lázár János.

Intelligens államot akar Lázár

Szerinte Magyarországnak létérdeke, hogy az Európai Unió (EU), az európai gondolat képes legyen megújulni, "több Európa" legyen abban az értelemben, hogy szociális igazságosság és a források igazságos elosztása valósuljon meg, mert ennek hiányában újabb válságokkal kell szembe nézni.

Az államtitkár felhívta a figyelmet arra, hogy 2008 óta - kevés kivétellel - minden európai kormány megbukott, amely a krízis megoldásával próbálkozott. A válságok kialakulásához Lázár János szerint a tehetetlen, túlterjeszkedő, korrupt, cselekvésképtelen állam nagy mértékben hozzájárult.

Ezért új típusú választ kelé adni arra, hogy az állam milyen legyen. Lázár János szerint erős, bár kicsi államra van szükség, amely aktív, és amelynek a kiegyensúlyozó, cselekvő, beavatkozó szerepére szükség van. Emellett olyan intelligens államra van szükség, amely képes a szerteágazó érdekek összehangolására, és ezzel egyidejűleg korlátozott, stabil, ellenőrizhető és elszámoltatható, illetve amely kezeli a gazdasági és szociális erőforrásokat.

Lázár János annak kapcsán, hogy milyen tartalommal kell megtölteni ezt a formát, hangsúlyozta: ha a politika nem veszít arisztokratikus jellegéből, akkor ez radikalizálódáshoz, a szélsőséges politikai csoportok megerősödéséhez vezet.

Többet kell dolgozni és rosszabbul kell élni

Az elmúlt két év kormányzása talán a terhek elosztásában volt a legerősebb. A válság lehetőséget biztosít arra, hogy átgondoljuk, ki viseli a krízis terheit. Lázár János szerint fontos az az elv, amely a különböző gazdasági szereplők - például a kereskedelmi, bank- és energiaszektor, a multinacionális vállalkozások - közteherviselésbe való bevonását szorgalmazza.

Nehéz helyzetben van a politika - a nyugat-európai országok is küzdenek ezzel -, amikor egy jóléthez szokott társadalmat szembesítenie kell azzal, hogy többet kell dolgoznia, valamint hogy rosszabbul kell élnie mint eddig.

"Magyarországon nekünk azzal kell szembesítenünk a társadalmat, hogy az eddigieknél többet kell dolgozni ugyanazért a bérért, vagy legalábbis bizonytalan, hogy a több munkáért több bért tudunk-e biztosítani" - mondta Lázár János.

Válságban nagyobb az állam felelőssége

A válság fontos tünete, hogy egy átlag választónak azonnal megnő az elvárása az állammal szemben, azt szeretné, hogy az állam és a kormány védje meg őt, vagyis az államnak sokkal nagyobb lesz a felelőssége. A Fidesz-kormányt is az a cél vezérli, hogy a válságban ennek megfeleljen - hangsúlyozta Lázár János. A magyar kormány kifejezetten aktivista, kezdeményező, kifejezetten elöl megy, vállalva minden ezzel kapcsolatos hazai és nemzetközi konfliktust - vélekedett a Miniszterelnökséget vezető államtitkár.

A kormánynak minőségi szolgáltatást kell nyújtani

Lázár János szerint a kormánynak minőségi szolgáltatást kell nyújtania, a rosszul működő rendszerek helyett hatékony, és finanszírozható struktúrákat kell létrehoznia. A Fidesz kormány ma az oktatásban, a szociális ellátásban, az egészségügyben épp ezt teszi - emelte ki.

Úgy vélekedett, hogy a magyar állam a digitalizációban, az IT szektorban és az infokommunikációs megoldásokban rejlő lehetőségeket még nem használja ki teljesen, ezen kell változtatni, és ez növelheti a szolgáltatások színvonalát is.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Megerősítette a magyar államadós-osztályzatot a Fitch Ratings
Privátbankár.hu | 2024. június 15. 07:04
A nemzetközi hitelminősítő péntek éjjel Londonban bejelentett döntése alapján érvényben maradt a magyar szuverén devizakötelezettségek "BBB" szintű osztályzata.
Makro / Külgazdaság Megint többet kell fizetni hétfőtől a benzinkutakon
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 18:41
Vége a jó világnak.
Makro / Külgazdaság Máris megvan a vámháború első áldozata? Mi lesz a pálinkákkal?
Buksza blog | 2024. június 14. 16:08
Az Európából Kínába szállított szeszesitaltermékek, például pálinkafélék, mondjuk a francia konyak lehet az első európai áldozata a kínai elektromos autókra kivetett európai uniós büntetővámra adott pekingi válasznak.
Makro / Külgazdaság Putyin Zaporizzsja és Herszon megyét is magának követeli
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 14:20
Aligha elfogadható ez Ukrajnának.
Makro / Külgazdaság Áprilisban csökkent az euróövezet külkereskedelmi többlete
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 13:25
Az előző havinál és a vártnál is jóval kisebb külkereskedelmi többlettel zárta áprilist az euróövezet az EU statisztikai hivatala, az Eurostat pénteken publikált első becslése alapján.
Makro / Külgazdaság Áll a bál a Vörös-tengeren is, súlyosan megsebesült egy matróz
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 11:14
Húszi rakéták vettek célba több hajót is, egy súlyos sebesült is van.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor is beismerte, hogy bajban van Brüsszelben
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 10:44
"Két hölgy" miatt. Ha nem jön össze az új frakció, még messzebb kerül Brüsszel elfoglalása, márpedig a magyar miniszterelnök szerint sem áll jól a dolog.
Makro / Külgazdaság Kezdődik a háború Kína és Brüsszel között?
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 09:46
Pekingben közölték, nem hagyják válasz nélkül az ellenséges lépést, megtorló intézkedések jöhetnek.
Makro / Külgazdaság Kapott egy jó hírt Lázár János
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 08:31
A márciusi kiábrándító adatok után jelentősen javult egy fontos gazdasági mutató.
Makro / Külgazdaság Megismételhetik a főpolgármester-választást! Ezt kezdeményezi Karácsony Gergely
Privátbankár.hu | 2024. június 13. 16:28
Budapest teljes területén, a lehető legrövidebb időn belül. Bármi is legyen az eredménye a szavazatok pénteki újraszámlálásának.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG