4p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Orbán Viktor szerint Európának nincs szüksége bevándorlókra, napokon belül nemzeti konzultáció indul a témában. A cél itthon továbbra is a teljes foglalkoztatottság, a miniszterelnök szerint vannak városaink, ahol ez már meg is valósult. A "szakmabelieknek" látniuk kellett a pilótajátékot - azt még nem tudni, a tisztességesekre mekkora terhet ró a kártalanítás, de hosszú évek alatt visszakaphatják pénzüket.
Orbán Viktor miniszterelnök (MTI Fotó: Koszticsák Szilárd)

Kezdődik a konzultáció a bevándorlásról

Az EU 28 minisztere tízpontos akciótervet állított össze a menekültválság rendezésére. A lista megvitatásán Orbán Viktor miniszterelnök is részt vett. A csütörtöki rendkívüli brüsszeli EU-csúcstalálkozón a magyar miniszterelnök amellett érvelt, hogy a tagállamok kapjanak minél inkább szabad kezet a saját problémáik megoldásához.

Orbán Viktor a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában elmondta: a mostani csúcs nem Magyarországgal foglalkozott, a tengeren érkező menekültek ügye közvetlenül nem érintenek minket, mivel nincsen tengerpartunk. Júniusban rendeznek majd olyan átfogó csúcstalálkozót, amin szóba kerülhet a szárazföld felől érkező bevándorlók kérdése is. Európa határait meg kell védeni - szögezte le Orbán, komoly rendészeti és katonai lépéseket kell tennie az EU-nak. Közben olyan politikát kell folytatni, ami segíti a menekülni vágyókat abban, hogy ott maradhassanak, ahol születtek, ne keljenek útra milliók.

A bevándorlással kapcsolatos, korábban bejelentett nemzeti konzultáció kérdéseit jóváhagyta, a levelek postázása a napokban megtörténik - közölte Orbán Viktor. Egyetértenek azzal, hogy az illegális bevándorlókat őrizetbe kell venni; azzal, hogy vissza kell őket toloncolni; azzal, hogy amíg itt tartózkodnak, munkát kell végezniük, hogy előteremtsék itt tartózkodásuk költségeit. Ezek a fő kérdések.

A tőlünk nyugatra lévő országok sem fogják a végtelenségig tűrni, hogy az illegális bevándorlók belépjenek az országukba - akit mi beengedünk, az hamarosan itt fog rekedni nálunk. Európának nincs szüksége bevándorlókra Orbán álláspontja szerint, más országok szerint viszont van.

Vannak városok, ahol már teljes a foglalkoztatottság?

A költségvetésről a miniszterelnök elmondta: a dolgok mostani állása szerint lesz fedezet az eddig bejelentett adócsökkentésre (szja, sertés tőkehús áfájának csökkentése, kétgyermekesek családi adókedvezményének növelése), de még dolgoznak a büdzsé tervén. Július első két hetére lehet kész költségvetése Magyarországnak.

A cél az, hogy minél inkább megérje dolgozni Magyarországon, valamint továbbra is a teljes foglalkoztatottság. 2018-2019 környékére 3 százalék körüli munkanélküliséget céloznak meg, ami gyakorlatilag teljes foglalkoztatottságot jelent - Orbán szerint vannak olyan városaink, ahol ez már megvalósult.

Egyelőre a sertés tőkehús áfáját tudják csökkenteni, de egyébként igaza van a baromfisoknak - jövőre elképzelhető, hogy a baromfihús áfáját is csökkentik majd.

Állami szervezet is bukott a brókerbotrányban

A bankadó csökkentése 2 vagy 3 lépésben valósul meg - bár még így is Európa legmagasabb banki terhe lesz ez adó. Jogi kötelezettséget ugyan nem vállaltak rá a bankok, hogy cserébe élénkítik a hitelezést, de a szándékuk megvan erre.

Még nem tudni, a brókercégek ügyfeleinek kártalanítása mekkora terhet ró a bankokra. Évek alatt majd visszakaphatják a kártalanításra fordított pénzt - igaz, van vita arról, hogy ez az EBRD-vel kötött megállapodásba ütközik-e. Orbán Viktor szerint a szakmabeliek ugyan nem felelősek a csalók tevékenységéért, de látniuk kellett volna a szabálytalanságokat.

Állami szervezeteknél, önkormányzatoknál is folyik a vizsgálat azzal kapcsolatban, hogy kerülhetett közpénz a csaló brókercégekhez. Egyelőre az önkrományzatok mellett egy érintett állami szervről tudnak: a tartalékgazdálkodási igazgatóság 4-500 millió forintot bukott el egy szabálytalan ügyleten a Hungária Értékpapírnál. Elbocsátások már történtek az ügyben - mondta a miniszterelnök.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Joe Biden nem lesz boldog: rossz hír jött Amerikából!
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 15:56
A gazdaság nem úgy halad, ahogy illene.
Makro / Külgazdaság A lakáshitelezés padlót fogott tavaly
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 12:57
A lakáshitelállomány tavaly kizárólag az államilag támogatott hitelek miatt bővült, de csak minimális mértékben. Hitelkiváltás gyakorlatilag nem volt - foglalta össze az adatokat a Bank360.hu. 
Makro / Külgazdaság 2024 a Budapest környéki területek ingatlanpiacán is fordulópontot hozott
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:05
Az ingatlanpiaci aktivitással együtt mérséklődött a kiköltözési hullám a fővárosi agglomeráció településein, ahol tavaly 18 százalékkal kevesebb adásvétel zárult, mint az azt megelőző évben.
Makro / Külgazdaság Budapest helyett már a Kreml mellett lakik az amerikaiak által kiebrudalt orosz kémbank
Vég Márton | 2024. április 25. 08:58
Végleg törölték a budapesti címét az orosz hátterű Nemzetközi Beruházási Banknak, egy év kellett hozzá.
Makro / Külgazdaság A benzinárak csökkentésére szólított fel a magyar kormány, szankciókra is kész
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 16:41
Ezt Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter közölte rendkívüli sajtótájékoztatón a Karmelita kolostorban.
Makro / Külgazdaság Medgyessy Péter nem hisz abban, hogy Magyar Péter és csapata nagyon nagy áttörést érne el
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 15:01
Ugyanakkor Magyarország 2002-2004 közötti miniszterelnöke biztos abban, hogy fognak mandátumokat szerezni az európai parlamenti (EP) választáson. Medgyessy Péter szerint Orbán Viktornak nagyon el kéne gondolkodnia azon, hogy itt pár perc alatt megszületik egy ilyen szerveződés, mondván, ez mutatja az emberek gondolkodását és lelkivilágát, erre oda kellene figyelni. Földrengésszerű változást nem vár az exkormányfő, de már néhány EP-mandátum megszerezése is egy figyelmeztetés. Medgyessy Péterrel a Klasszis Klub április 22-ei adásában beszélgettünk.
Makro / Külgazdaság Ez nekünk is jó lehet, megfordult a magyarok fő üzleti partnerének szerencséje
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:51
A vártnál jobban javult az ifo németországi üzleti hangulatindexe áprilisban.
Makro / Külgazdaság Órákon belül dönthet a kormány az újabb üzemanyagár-sapkáról, de addig is van egy jó hírünk
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:29
A benzinért és a gázolajért is kevesebbet kell majd fizetni péntektől. Egyelőre 3, illetve 6 forinttal, de ha a kormány szerdai ülésén rábólint Nagy Márton javaslatára, akkor jóval nagyobb árzuhanás jöhet.
Makro / Külgazdaság Kilőttek a reálbérek, Ön mire költi?
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 08:30
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) reálkereset 9,9 százalékkal nőtt a fogyasztói árak előző év azonos időszakához mért, 3,7 százalékos növekedése mellett.
Makro / Külgazdaság Valami történt az amerikai gazdaságban
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:57
Az amerikai gazdasági aktivitás lassuló ütemben nőtt áprilisban az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) kedden közzétett előzetes értékei alapján.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG