5p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Lehet, hogy mi is kapunk menekülteket. Az EU 28 minisztere tízpontos akciótervet állított össze a menekültválság rendezésére. A lista megvitatásán Orbán Viktor miniszterelnök is részt vesz. A terv része a mentés anyagi forrásainak megduplázása, a csempészhajók és csempészek korai elfogása, a menekültek ujjlenyomatainak rögzítése és kérvényeik gyors elbírálása.
Menekülttábor Libanon és Szíria határán, élelmiszerjeggyel ételre váró gyerekek (Fotó: Wikimedia Commons)

Hétfő este az EU 28 minisztere egy tíz pontos tervet fogadott el, amely a Földközi-tengeren szerencsétlenül járó menekültek helyzetének javítására, a menekültprobléma megoldására irányul. A listáról a csütörtökre összehívott rendkívüli EU-csúcson tárgyalnak majd – derül ki a nemzetközi sajtóból.

Orbán Viktor miniszterelnök megkapta az értesítést az Európai Tanács rendkívüli ülésének összehívásáról, és természetesen ott lesz a csütörtöki brüsszeli csúcstalálkozón - közölte a kormányfő sajtófőnöke az MTI-vel. Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke hétfő délután jelentette be, hogy rendkívüli ülésre hívta össze az EU állam- és kormányfőit a Földközi-tengeren kialakult helyzet megvitatására.

Az előzmény, hogy vasárnap feltehetően mintegy hétszáz, Afrikából Európába igyekvő menekült veszett a tengerbe, mikor hajójuk felborult, hétfőn pedig újabb hajók kerültek veszélybe menekültekkel a fedélzetükön. Sokan az EU-t is hibáztatják a kialakult helyzetért, amiért tavaly a menekülők számának drasztikus növekedése ellenére sem tett semmit a helyzet javításáért, sőt csökkentették a tengeri mentőakciók kiterjedését és finanszírozását. Ezzel valószínűleg százak, vagy inkább ezrek halálos ítéletét írta alá, amint erről hétfőn részletesen beszámoltunk.

A szóban forgó tíz pont a német Tagesschau.de és a Focus.de beszámolói alapján a következő:

1. Megduplázzák a tengeri mentés költségvetését

A Triton és Poseidon névre hallgató határőrizeti és mentőprogramok költségvetése kétszeresére nő. (Ám ezzel még nem éri el a tavaly novembertől megszűnt Mare Nostrumét, amely a jelenleginek közel háromszorosa volt.)

2. A csempészhajók megsemmisítése

Ez a módszer a szomáliai kalózok ellen az illetékesek szerint már jól bevált. A csempészek kezében levő, csempészetre alkalmas, általában amúgy is kiszuperált és életveszélyes hajókat idejekorán lefoglalnák és megsemmisítenék.

3. Az EU-hatóságok működjenek együtt

A rendőri munkát végző Europol, a határőrizettel foglalkozó Frontex, a menekültügyi kérdésekkel, kérelmekkel foglalkozó Easo és az Eurojust jogi hatóság a jövőben együttműködik, hogy az embercsempész-bandákat és azok finanszírozási forrásait hatékonyan fel tudja deríteni.

4. A menekültkérelmek feldolgozása

Az említett Easo Olaszországba és Görögországba küld munkatársakat, hogy helyben és gyorsabban bírálják el a menekültkérelmeket.

5. Ujjlenyomatok

Az EU-tagállamok minden menedékkérő ujjlenyomatait rögzítenék a javaslat szerint.

6. Vészforgatókönyvek kidolgozása

Az EU terveket dolgozna ki olyan rendkívüli esetekre, amikor például egyszerre túl sok menekült érkezik. Ekkor ezeket valamilyen rendszer szerint arányosan elosztanák a tagállamok között. Ha ez megvalósul, előfordulhat, hogy Magyarországnak is menekülteket utalnak majd ki, bár a részleteket még nem ismerjük.

7. Kísérleti program

Úgynevezett pilot project-et, kísérleti, úttörő jellegű programot állítanának fel, kezdetben 5000 menekült részvételével, a menekültek elhelyezésének tanulmányozására, javítására.

8. Gyors kiutasítás

A program során a Frontex segítségével megoldanák az elutasított menedékkérőknek a hazájukba való gyors visszatoloncolását.

9. Együttműködés Líbia szomszédaival

Mivel a legtöbb menekült Líbián keresztül érkezik – ahol viszont lényegében polgárháború van –, az EU erősíteni szeretné az együttműködést az észak-afrikai ország szomszédaival, köztük Nigerrel.

10. Menekültügyi biztosok

Menekültügyi megbízottakat küldenének a fontosabb országokba, hogy azok a menekültáramlásról információkat gyűjtsenek.

*

Így szűrnék ki a gazdasági menekülteket

Az egyik legvitatottabb elképzelés az európai menekültügyben, amit középtávú megoldásként írtunk le hétfőn, az Észak-Afrikában vagy a Közel-Keleten felállítandó fogadóállomásokról szól. Eszerint már a kiinduló- vagy tranzitországokban, mint Líbia, Marokkó, esetleg Szíria, állítanának fel olyan fogadóállomásokat, ahol el lehetne bírálni a menekültkérelmeket.

Így akit befogadnak, biztonságos körülmények között utazhatna Európába, akit pedig nem, azt már onnét visszafordíthatnák, esetleg humanitárius ellátásban részesíthetnék. Ezzel elvileg ki lehetne szűrni az úgynevezett gazdasági menekülteket, akik „csak” egy jobb élet reményében jönnek, és csak azokat engednék be az EU-ba, akiket hazájukban komoly veszély fenyeget.

Milliók vannak úton?

A terv kritikusai szerint ehhez az kellene, hogy a szóban forgó országokban jogállami állapotok uralkodjanak, ehelyett Líbiában és Szíriában polgárháború dúl és mindennaposak a menekültekkel szembeni attrocitások, visszaélések. Állítólag már most is egymillió menekült vár a hajóra szállásra Líbiában, sőt a Pro Asyl menekültügyi szervezet szerint világszerte több millióan lehetnek úton az EU felé. Így minimum százezrekkel kellene számolni a menekültközpontok felállításánál.

Menekülttáborok már vannak

Ráadásul lehet, hogy ezzel sem állítanák meg a tengeri tragédiák áradatát, mert a menekültek, akiket kérelmük elutasítása fenyeget, így is hajóra szállnának. A Pro Asyl szerint menekülttáborok most is vannak bőven, egy ilyen programmal csak áttennék őket az egyik országból a másikba.

A szervezet inkább a családegyesítések megkönnyítését és az úgynevezett resettlement-programok bővítését szorgalmazza. Ennek során a menekülteket harmadik befogadó országokban helyezik el, mint az USA, Németország vagy a skandináv országok.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság MBH: az év második felében várható erőteljes munkaerőpiaci javulás
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 12:55
A munkaerőpiac feszessége továbbra is oldódik, bár annak üteme lassul. Az inaktivitás csökken, és az év második felében a munkanélküliség is visszatérhet a 4 százalékos szint közelébe. A pénteki munkaerőpiaci adatokat értékelte Árokszállási Zoltán, az MBH Elemzési Centrum igazgatója.
Makro / Külgazdaság Varga Mihály elképesztőket mondott a magyar gazdaság stabilitásáról
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:30
A magyar gazdaság stabilitását a teljes foglalkoztatás, a magas beruházási ráta, az államadósság csökkentése és az erős bankrendszer adja – jelentette ki Varga Mihály az OTP Bank éves közgyűlésén.
Makro / Külgazdaság Hihetetlen, de még drágábbak lehetnek a lakáshitelek
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:00
Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor szakértőinek ezért mind többen teszik fel a kérdést: meddig folytatódik a kamatcsökkenés, mikor érjük el a 2 évvel ezelőtti kamatszintet? A válasz azonban sajnos nem az, amit sokan várnak.
Makro / Külgazdaság Vegyen részt Ön is a Klasszis Média energiakörképet bemutató konferenciáján!
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 10:29
Hogyan tároljuk a megújuló energiát? A jogi környezet mennyire felhasználóbarát? Haladunk-e a hálózatfejlesztéssel? Ezekre a kérdésekre is választ kaphat.
Makro / Külgazdaság Erre az adatra sem lehet büszke az Orbán-kormány
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:53
Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.
Makro / Külgazdaság Rossz hír: egyre súlyosabb a munkanélküliség Magyarországon
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:31
4 millió 746 ezer fő volt a foglalkoztatottak száma, a munkanélküliségi ráta 4,4 százalék.
Makro / Külgazdaság Joe Biden nem lesz boldog: rossz hír jött Amerikából!
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 15:56
A gazdaság nem úgy halad, ahogy illene.
Makro / Külgazdaság A lakáshitelezés padlót fogott tavaly
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 12:57
A lakáshitelállomány tavaly kizárólag az államilag támogatott hitelek miatt bővült, de csak minimális mértékben. Hitelkiváltás gyakorlatilag nem volt - foglalta össze az adatokat a Bank360.hu. 
Makro / Külgazdaság 2024 a Budapest környéki területek ingatlanpiacán is fordulópontot hozott
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:05
Az ingatlanpiaci aktivitással együtt mérséklődött a kiköltözési hullám a fővárosi agglomeráció településein, ahol tavaly 18 százalékkal kevesebb adásvétel zárult, mint az azt megelőző évben.
Makro / Külgazdaság Budapest helyett már a Kreml mellett lakik az amerikaiak által kiebrudalt orosz kémbank
Vég Márton | 2024. április 25. 08:58
Végleg törölték a budapesti címét az orosz hátterű Nemzetközi Beruházási Banknak, egy év kellett hozzá.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG