4p

Rendkívül baljós folyamat zajlik Magyarország északi határán túl. Szlovákiában egyre nagyobb problémát okoz a kivándorlás, miközben a Visegrádi Négyek másik országa hatalmasat kaszál mindezen.

Ugyan Marek Mikic néhány évig külföldön tanult és dolgozott, sosem gondolta volna, hogy végleg elhagyja szülőföldjét, Szlovákiát. 2023 szeptemberében azonban meggondolta magát, miután újraválasztották a magyar kormánnyal, különösen Orbán Viktorral kiváló viszonyt ápoló Robert Ficót.

Ezeket a tendenciákat látva Robert Fico sem lehet nyugodt - bár ezt biztosan nem vallaná be
Ezeket a tendenciákat látva Robert Fico sem lehet nyugodt - bár ezt biztosan nem vallaná be
Fotó: MTI/EPA/Martin Divisek

Az oroszbarát politikát folytató, Ukrajnának nyújtott támogatást ellenző Fico által hirdetett elvek sokak szemét szúrják: legyen szó akár arról, hogy harcosan fellépne a pártja által „szivárványfasizmusként” is emlegetett LMBTQ-közösség ellen, a szabad média elleni hadüzeneteiről, vagy akár a szövetségeseihez köthető korrupciós ügyeket vizsgáló bíróságok elhallgattatásáról.

A Guardian cikke szerint Mikic esete egyáltalán nem egyedülálló, fiatal, progresszív gondolkodású szlovákok tízezrei gondolják úgy, hogy hazájuk egyre zárkózottabb, korruptabb, és távolodik a liberális nyugati országoktól. A cikk szerzője így értékeli a kialakult helyzetet:

Fico nacionalizmusának, baloldali populizmusának és szociális konzervativizmusának keveréke Szlovákiát közelebb hozta Orbán Viktor Magyarországához.

Csehország jár jól

Az 5,5 millió lakosú országból évtizedek óta vándorol el a fiatal elit; a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet szerint az egyetemi hallgatók 20 százaléka külföldön tanul, szemben az EU-s átlagnak számító 4 százalékkal. Fico visszatérése óta azonban a számok csak emelkedtek – mondta Michal Vasecka, a Bratislava Policy Institute agytröszt elnöke. Hozzátette,

a fiatal generáció már nem hisz Szlovákiában. Ha egyszer elmennek, nincs hová visszatérniük. Az országot elmaradottnak tartják.

A Szlovákiából elvándorlók tömegével elsősorban Csehország jár jól, amely Vasecka szerint a „szlovák társadalom krémjét” fogadja be – az ország főiskolát végzett lakosainak több mint fele itt köt ki. Csehország vonzereje könnyen látható, hiszen az élénkebb munkaerőpiac, valamint toleránsabb társadalom mellett a nyelvi korlátok is minimálisak.

A Guardian kérdésére Jakub, egy 23 éves közép-szlovákiai diák – aki a múlt hónapban költözött Prágába, azért, hogy a cseh SmartWings légitársaságnál dolgozzon légiutas-kísérőként – úgy fogalmazott, belefáradt Szlovákia korrupt légkörébe, amely Fico megválasztása óta csak rosszabb lett. Kijelentette,

a legtöbb ember az én buborékomban teljesen frusztrált a választási eredmény miatt, és a távozáson gondolkodik. A szlovák társadalom hihetetlenül polarizálódott, és rengeteg a felgyülemlett agresszió.

Veszélybe kerültek a kisebbségek is

A Jakub által is említett agresszió főleg az LMBTQ-közösség ellen irányul, amelyet mélyen megrázott a 2022-es gyilkosság, amikor két embert meggyilkoltak egy népszerű pozsonyi meleg szórakozóhely előtt. Egy nemrégiben készült felmérés szerint pedig a szlovákok 55 százaléka szerint a mozgalom „erkölcstelen és dekadens ideológia”.

Egyes szlovák politikusok pedig csak olajat öntenek a tűzre. Lubos Blaha, Fico pártjának (Smer) helyettes vezetője például nyíltan „gender ideológiáról” és „szivárványszínű fasizmusról” beszélt.

Nem csak az emberek menekülnek

Szlovákia nem csak értékes diplomás munkaerőt és fiatalok veszít; a tőke is menekül. Az ország néhány legnagyobb vállalkozása, például a HB Reavis ingatlanfejlesztő, az Eset szoftvercég és a Vacuumlabs technológiai fejlesztő többek közt a korrupcióra és az ellenséges politikai környezetre hivatkozva már Csehországba költözött.

Fico „sorozása” elűzött egy rendkívül neves biztonsági konferenciát is. Idén már Prágába viszik a Globsec éves eseményét, miután Fico bejelentette, hogy megvonja az állami támogatást a Globsec-től, és olyan helynek nevezte, „ahová Soros György azért jön, hogy lefényképeztesse magát”. A konferencia egyébként a világ egyik legjobb nevű ilyen eseménye, ahol korábban például olyan előadók is megfordultak, mint Ursula von der Leyen, Volodimir Zelenszkij, Ferenc pápa és Emmanuel Macron.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Nemzetközi Már Brüsszelben is Magyar Péterről beszélnek
Wéber Balázs | 2024. április 13. 17:57
A NER-lázadó történetét a nyugati sajtó is felkapta, egy bennfentes brüsszeli lap interjút készített vele, sztorija uniós körökben is terjed. Egy fideszes politikus hologramnak nevezte Brüsszelben, egy ellenzéki EP-képviselő viszont bátornak, aki remélhetőleg „tovább repeszti a rendszert”. Izgalmas EP-választás elé nézünk.
Nemzetközi Putyin elkezdte leradírozni Donyeck megyét
Privátbankár.hu | 2024. április 13. 17:34
Német Patriot rakétarendszerek érkeznek hamarosan Ukrajnába.
Nemzetközi Irán elkobzott egy izraeli milliárdoshoz köthető hajót
Privátbankár.hu | 2024. április 13. 16:45
A Hormuzi szorosban.
Nemzetközi Kivándorolnak az informatikusok Oroszországból
Elek Lenke | 2024. április 13. 15:11
Vagy legalábbis, szeretnének. Amint az a mérvadó Kommerszant című napilapban olvasható,„az informatikusok fokozták az Orosz Föderáció elhagyására irányuló kísérleteiket”. Mind többen szeretnének tartózkodási engedélyt kapni a nyugati országokba, hogy lépést tartsanak a legújabb trendekkel és fejlesztésekkel, amelyektől a háború miatt – legalábbis részlegesen – el vannak zárva.
Nemzetközi Véres késelés egy ausztráliai plázában
Privátbankár.hu | 2024. április 13. 14:48
Egy Sydneyben lévő hatszintes bevásárlóközpontban történt az eset.
Nemzetközi Irtó nagy kockázatok jönnek a technológiai fejlődés miatt
Privátbankár.hu | 2024. április 13. 13:28
A mesterséges intelligencia (MI) elterjedésével az információbiztonsági szakértők feladatai már kiterjednek az azzal kapcsolatos biztonsági kockázatok kezelésére is, mert újszerű kitettséget jelentenek az intelligens eszközök és az MI-vel ellátott folyamatautomatizálás is - ismerteti a Deloitte könyvvizsgáló és tanácsadó cég.
Nemzetközi Trump embere áterőltetne egy törvényt
Privátbankár.hu | 2024. április 13. 11:32
A választási csalás kizárására javasol törvényt az amerikai képviselőház republikánus elnöke.
Nemzetközi Egyes nyugati országok már evakuálnak Iránból
Privátbankár.hu | 2024. április 13. 10:46
Attól tartanak, hogy Teherán megtámadja Izraelt és emiatt baja eshet a polgárainak is.
Nemzetközi Macron-Scholz tárgyalás a sürgős katonai segítségről
Privátbankár.hu | 2024. április 13. 07:31
Japán az aknamentesítésben is közreműködik.
Nemzetközi Már Biden is arra számít, hogy Irán hamarosan megtámadja Izraelt
Privátbankár.hu | 2024. április 13. 06:17
Az amerikai elnök erről újságírók előtt beszélt a Fehér Házban pénteken.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG