8p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

A Czechoslovak Group (CSG), Európa egyik legnagyobb lőszergyártója, ukrán vegyesvállalatok létrehozását tervezi az ország védelmi kapacitásának növelése érdekében – közölte a CSG milliárdos tulajdonosa.

Nem jelent azonnali megoldást a lőszerhiányra

A cseh hadiipari vállalat tulajdonosa és vezetője Michal Strnad több száz millió euró befektetését tervezi Ukrajnában – jelentette szerdán a Reuters hírügynökség. A vegyesvállalatok a nehéz lőszerek és felszerelések gyártására fókuszálnak majd, amelyek fontos hadianyagokat biztosítanak, és módot adnak a termelés felpörgetésére az elkövetkező években. Ezekben a hadiipari cégekben az ukrán állam részvételére számít.

„Ez nem jelent azonnali megoldást Európa azon problémájára, hogy több tüzérségi lövedéket szállítson most Ukrajnába” – beszélt vállalkozása korlátairól Strnad.

Ukrajnában égető szükség van minél több lőszerre. Fotó: MTI/EPA
Ukrajnában égető szükség van minél több lőszerre. Fotó: MTI/EPA

„Két vagy három projektünk van tárgyalás alatt a közös vállalatok létrehozására" - mondta a cége prágai központjában. „A megállapodás valószínűleg még idén megtörténik, de ekkor is még két-három év kell a gyártás megindításához. Ha lesz üzlet, akkor átadjuk a technológiát a megfelelő kaliberekhez és különböző berendezésekhez." A tüzérségi lőszer két évnyi harc után sürgető kérdéssé vált Ukrajna számára. „A tüzérségi és harckocsi-lőszer tekintetében nagyon korlátozott kapacitással rendelkezik Európa” – állította Strnad. A CSG harckocsi- és nehézgép-szállításait Ukrajnába főként más európai uniós vagy NATO-országok finanszírozzák. Strnad elárulta, hogy a cég a háború kezdete óta körülbelül 150-160 eszközt küldött ebben a konstrukcióban.

Strnad elmondta, hogy a vegyesvállalatok hasonlóak lesznek a nagy német fegyvergyártó Rheinmetalléhoz, amely a múlt hónapban közölte, hogy Ukrajnával közösen gyártja majd a 155 milliméteres kaliberű tüzérségi lőszert, amelyet a CSG is gyárt.

A CSG egyre nagyobb szerepet kapott Ukrajna ellátásában

A CSG Oroszország 2022-es agressziója óta Ukrajna fontos beszállítójává vált: T-72-es harckocsikat újított fel, szállított lőszereket, tarackokat, egyéb felszerelésekkel együtt. Ezekkel a szállításokkal értékesítése hatalmasat ugrott, mivel a védelmi ipart Európa ismét a középpontba állította. A bevételek 1 milliárd euró fölé nőttek 2022-ben, a legfrissebb nyilvános adatok szerint.

A cég honlapja szerint a Michal Strnad cseh üzletember tulajdonában lévő globális ipari technológiai csoport Csehországban, Szlovákiában, Spanyolországban, Olaszországban, Indiában, Nagy-Britanniában és az USA-ban rendelkezik termelési egységekkel, és termékeit a világ minden tájára exportálja. A csoportba tartozik a cseh Tatra Trucks járműipari cég, a kis kaliberű lőszerek világpiacon is jelentős gyártója a Fiocchi, és a cseh Eldis radargyártó. Több mint 10 000 alkalmazott dolgozik a csoportnál. A CSG főleg a gépészet, az autóipar, a vasút, a repülőgépipar, a védelmi ipar és a lőszergyártás terén aktív. Erősen export-orientált vállalt, így termékei minden kontinensen megtalálhatók.

A növekvő CSG új székházba költözik. Fotó: CSG
A növekvő CSG új székházba költözik. Fotó: CSG

A cég használt felszerelések kereskedésével kezdte

A CZ Defence a céget bemutató írása szerint, a vállalatcsoport története 1995-ben kezdődött, amikor megalapították az Excalubur Army társaságot, ami a mai cég egyik jogelődje. Tevékenységének középpontjában a cseh és más NATO hadsereg által leselejtezett és értékesített, használt felszerelések és anyagok kereskedelme állt. A cég alapítója és tulajdonosa Jaroslav Strnad annak érdekében, hogy meg tudja javítani és a beszerzett berendezéseket, úgy döntött, hogy saját kapacitás kiépítésébe fektet be. Ezért 2005-ben megvásárolta egy megszűnt katonai javítócég telephelyét Přeloučban. 2008-ban Szlovákiában is üzletet kezdett, ahol részvényesként lépett be az MSM Martinba, és fokozatosan több vállalatot is lízingelt a szlovák Honvédelmi Minisztériumtól. Jaroslav Strnad 2010-ben megvásárolta a kelet-csehországi DAKO CZ céget, amely a vasúti fékrendszerek és alkatrészek világszerte jelentős gyártója. A csoport fejlődésében döntő lépés volt a Tatra autóipari vállalat többségi részesedésének megszerzése 2013-ban. Ebben az évben a cég vásárolt egy katonai felszereléseket javító üzemet is Šternberkben. A csoport kiválóan értett a leromlott üzemek felfuttatásához, főleg export megrendelések révén.

Made in Czechoslovakia „nosztalgia”

Az egyre növekvő holding 2016-ban felvette A Czechoslovak Group (CSG) nevet, amelyet talán magyarosan „Csehszlovák Csoportnak” is hívhatunk.

„Az új név jobban jellemezte a csoport területi dimenzióját, és egyben szimbolizálta a MADE IN CZECHOSLOVAKIA márkával való folyamatosságot az exportpiacokon” – emelte ki a cseh hadiipari szakportál.

A hajdani Csehszlovákia jelentős fegyvergyártással rendelkezett és világraszóló exporttevékenységet folytatott - főleg a fejlődő világba - a létező szocializmus fennállása idején. A szovjet fegyverexporthoz mérhető kivitelt ért el ország, sőt volt, ahol a „baráti” országokban még a szovjeteket is lepipálta. Talán felidézhetjük, hogy a kézifegyvereken kívül nemzetközi hírnévre - vagy inkább hírhedtségre - tett szert a Semtex robbanóanyag, amellyel terrorcselekményeket is elkövettek. Az ismertség marketingértéknek a kihasználására például a robbanóanyagról energiaitalt is elneveztek, amely 1995 óta kapható. A cseh CSG csoport a márkaépítésben hasonló megfontolásokat követhetett.

A holding pedig tovább terjeszkedett, és többek között megvásárolta a Retia radargyártót és az óraipari Job Ait Technic és az Elton cégeket. Nem csak felvásárlásokat hajtott végre, hanem zöldmezős beruházásként elindította a Tatra autógyár szomszédságában a hadiipari járműveket gyártó Tatra Defense Vehicle leányvállalatot, amely Titus és Pandur páncélozott járműveket gyártja. 2017-ben új tagokkal erősödött a CSG csoport, amikor a légiforgalmi irányítórendszereket fejlesztő CS Softtal és az Eldis Pardubice radargyártóval bővült.

A Tatra Defence Vehicle  egyik vezető terméke. Foró: a cég honlapja
A Tatra Defence Vehicle egyik vezető terméke. Foró: a cég honlapja

A cég hadiipari tevékenysége szempontjából is igen jelentős lépés volt, amikor 2022-ben a CSG megvalósította addigi legjelentősebb befektetését és megvásárolta a Fiocchit, a világ egyik vezető kézi lőszergyártóját az olasz Charme Capital Partners befektetési csoporttól.  A Fiocchinak gyártási kapacitásai vannak Olaszországban, az Egyesült Királyságban és az Egyesült Államokban is.

Michal Strnad: a Hadiipar Ura – a sikeres generációváltó

Michal Strnad 2013 óta, huszonegy éves kora óta vezeti az egész csoportot, kezdetben édesapja mellett. Hat évvel ezelőtt átvette tőle a céget, aminek ismeri minden részletét – írja róla a cseh Forbes, akit a „Lord of Defence”, azaz a hadiipar ura címmel ruház fel interjújában.

„A fegyveripar most fullon van, maximális kapacitással termelünk, többet nem lehet. És ez így lehet a következő öt, tíz, vagy még több évben is" – foglalta össze tapasztalatait Strnad.

A nyugati hadseregeknek félig üres raktárai vannak, és saját biztonságuk érdekében sokkal nagyobb raktárkészletet akarnak elérni, mint a konfliktus előtt. Ezzel párhuzamosan a biztonsági helyzet is megváltozott, számos kormány és parlament jóval magasabb védelmi kiadást hagyott jóvá. A legnagyobb kereslet a tüzérségi és harckocsi lőszer iránt van – állapította meg. A termelés nem tud lépést tartani. Fel lehetne pörgetni, de a lőpor hiányzik. Európában mindössze három gyárban gyártják, az egyik a cseh Explosia.

„Ebben az üzletben nem csak a tökéletes termékek, hanem a jó kapcsolatok is elengedhetetlenek. És kizárólag személyesen lehet beszélni az ügyfelekkel, akárhány ezer kilométerre vannak is" - magyarázta Strnad, aki emiatt rengeteget repül.

A hadiipari céget vezető Michal Strnad bizakodóan tekinthet a jövőbe. Fotó: CSG
A hadiipari céget vezető Michal Strnad bizakodóan tekinthet a jövőbe. Fotó: CSG

Amikor Jaroslav Strnad 2018 elején a teljes CSG csoportot átruházta fiára, az üzleti körök tele voltak szkepticizmussal – idézi fel a Forbes. A cseh üzletemberek a nyilvánosság egy részével együtt meg voltak győződve arról, hogy a cég tulajdonjogának átadása csak színlelt. A cégörökös erre így emlékezett:

„21 éves voltam… Abban az időben apámnak volt egy menedzsere, aki vezette a csoportot, de nem váltotta be a hozzá füzött reményeket… Akkoriban azzal a döntéssel szembesültünk, hogy vagy apám tér vissza az operatív vezetésbe, vagy én megyek oda. Akkor még ő volt a tulajdonos, … de nem akart teljesen visszamenni az irányításba, olyan dolgokat szeretett volna csinálni, amiket élvezett, és amiket ma is csinál.”

Az új vezető aonban már ifjú emberként is tapasztalatokkal rendelkezett, és ismerték a cégben.

„Tizenkét éves korom óta az egész nyári szünetet, két hónapot, mindig a munkahelyemen töltöttem…. Nem jártam sehova, inkább a raktárban, informatikában, marketingben, értékesítésben dolgoztam. Kiskoromtól kezdve végigjártam ezeket. Szóval ezen nőttem fel. Segítettem a nagymamámnak is a raktárban, mindent megcsináltam. Amikor elkezdtem vezetni a csoportot, az emberek már ismertek, és valószínűleg ezért vettek fel 21 évesen.”

Apám kezdetben utánajárt a lehetőségeknek, és tudta, hogyan kell azokat kihasználni - emlékezett. Most fokozatosan, vertikálisan építünk egy logikai csoportot, amely ma hetven százalékban a védelmi iparra épül - tette hozzá. A jövőről beszélve a nagy német hadiipari vetélytársat említette.

A Rheinmetall határozottan olyan cég, amelyhez szeretnénk felzárkózni, és lehetőleg túlszárnyalni is - jelentette ki Strnad.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Mi jár Matolcsy György fejében?
Privátbankár.hu | 2024. május 19. 09:19
A jegybankelnök által vezetett Monetáris Tanácsnak kedden arró kell döntenie, mennyivel csökkentse a most 7,75 százalékos jegybanki alapkamatot.
Makro / Külgazdaság Szakértő: a mostani rezsicsökkentés hosszú távon nem fenntartható
Dobos Zoltán | 2024. május 18. 14:06
A Klasszis Média által szervezett E, mint energia konferencia Béke honol az olajfák alatt? című kerekasztal-beszélgetésén az energiaszektor és a megújulóenergia-ipar képviselőivel arról beszélgettünk, mennyire felhasználóbarát az új megújulóenergia-szabályozás, a hálózatfejlesztés ki tudja-e szolgálni a megújulóenergia-fejlesztési célokat. Szóba kerültek a megújuló energia tárolási lehetőségei, hogy hogyan és miből tudják a cégek csökkenteni az energiaköltségeiket, illetve hogy miért nincs lehetőség az új Otthonfelújítási Program támogatásai keretében a fűtést napkollektorra, hőszivattyúra korszerűsíteni.
Makro / Külgazdaság Bulgária bemutatott a Gazpromnak
Privátbankár.hu | 2024. május 18. 10:59
Több mint 400 millió eurós kártérítést követel a Gazpromtól a bolgár állami gázvállalat, amiért 2022 áprilisban hirtelen felfüggesztették a földgázszállítást.
Makro / Külgazdaság Megszólalt Orbán Viktor, kemény értékelést mondott
Dobos Zoltán | 2024. május 17. 10:11
Péntek lévén ismét a Kossuth rádió mikrofonja elé ült Orbán Viktor. A magyar miniszterelnök értékelte a szlovák kollégája, Robert Fico elleni szerda délutáni merényletet, Hszi Csin-ping kínai elnök múlt heti látogatását és az orosz–ukrán háború legfrissebb fejleményeit is.
Makro / Külgazdaság Benzinár: ijesztően közömbösek az autósok
Buksza blog | 2024. május 16. 18:53
Hiába érzik az emberek egyre jobban a klímaváltozás hatásait és hiába próbálja az OPEC+ olajkartell minél magasabban tartani a fekete arany árát, az emberek tovább növelik az üzemanyag-fogyasztásukat.
Makro / Külgazdaság Mit szól majd Orbán Viktor, ha meglátja ezt?
Csabai Károly | 2024. május 16. 05:53
Átmenetinek bizonyult az Európai Unióban viszonylag hosszabb időn át sereghajtó hazai infláció nemzetközi összevetésben való előrelépése. Míg márciusban még tizenöt európai országban volt magasabb az éves fogyasztóiár-index, mint nálunk, addig áprilisban már csak nyolcban az adataikat cikkünk megjelenéséig közzétett 38 állam közül – derül ki a legfrissebb Privátbankár Európai Inflációs Körképből.
Makro / Külgazdaság Ez nem „bezzegrománia”
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 14:43
Az ikerdeficit okozza a legnagyobb fejfájást keleti szomszédunkban.
Makro / Külgazdaság Nagy Márton lefordulna a székről: ahol örülnek a 289 százalékos inflációnak
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 10:53
A jegybanki alapkamatot 40 százalékra lehetett így visszavágni, az IMF is dicsér, hitelt is ad, miközben a kiskereskedelmi forgalom 20 százalékkal zuhant.
Makro / Külgazdaság Lélektani határ felé közelednek a benzinárak - ne tankoljon péntekig, akinek kedves a pénztárcája
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 09:59
Mutatjuk, mennyivel lesznek olcsóbbak az üzemanyagok.
Makro / Külgazdaság Már megint irigykedni kell Romániára?
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 09:48
Itt vannak az első negyedéves adatok a szomszédból.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG