6p

Eddig általában vagyonkezelésről beszéltek az iparág cégjei, most családi változatával kíván piacot szerezni az Apelso, mégpedig a felső tízezer családot célozva. Miben új ez?

A vagyonkezelői piacon újítással kíván új ügyfeleket szerezni az Apelso - derült ki a cég budapesti sajtótájékoztatóján. Ez az új elem a családi vagyonkezelés, ami tőlünk nyugatra már megszokott forma, de mivel hazánkban a legvagyonosabb réteg majdnem kizárólagosan első generációs, ezért az „old money”, azaz a régi vagyon és az ehhez kapcsolódó problémák, illetve az ezeket megoldó szolgáltatások újnak számítanak nálunk.

A leggazdagabbak között hazánkban az új vagyon a döntő. Fotó: Depositphotos
A leggazdagabbak között hazánkban az új vagyon a döntő. Fotó: Depositphotos

Az Apelso a felső tízezer családot célozza

Az Apelso mintegy hat éve alakult, és a csoport nemrégiben magába olvasztotta a független vagyonkezelő Dialóg Alapkezelőt. Újdonságnak számító családi vagyonkezelési tevékenységükkel a leggazdagabbakat célozzák. E csoport helyzetének és vagyonkezelési problémáinak feltárására tanulmányt készítettek a Központi Statisztikai Hivatal, a Magyar Nemzeti Bank és saját adatainak felhasználásával. A célcsoport a leggazdagabb tízezer család, akik a népesség alig negyed százalékát adják. Az adatokat az „ügyfélre”, azaz az átlagos családra vonatkozóan prezentálták.

Mintegy 660 millió forint befektetés, közel egymilliárd forintnyi ingatlan, ennek dupláját érő vállalkozás és közel ötszáz millió forintnyi pénz külföldön - így néz ki egy »átlagos« felső tízezerhez tartozó család ma Magyarországon. Ők birtokolják a magyar lakosság teljes, örökölhető vagyon tömegének mintegy 15 százalékát - derül ki az Apelso tanulmányából.

A leggazdagabbak főleg családi vállalkozók. Forrás: Apelso
A leggazdagabbak főleg családi vállalkozók. Forrás: Apelso

A családonként átlagosan mintegy 4,1 milliárd forintos összvagyonnak 48 százalékát teszi ki a cégtulajdon és 24 százalékát a magántulajdonú ingatlan. További 16 százalékát itthon, 12 százalékát pedig külföldön kezelik.

Az Apleso aláhúzta: nem az értékesítés jutalékából él, mivel nem értékesítési ügynök, a családok képviseletére szerződik. Üzleti bevétele a kezelt vagyon nagysága után felszámolt díj, és a külön megállapodásban tisztázott sikerdíj, ami célfüggő.

A felső tízezer fő problémája az első igazi tulajdonosi generációváltás

A felső tízezer család döntően családi vállalkozásból szerezte a vagyonát: ez a szegmens birtokolja a hazai cégérték 50 százalékát. Mivel Magyarországon mintegy kétezer családi tulajdonú közép- és nagyvállalkozás többségi tulajdonosa múlt el 55 éves, néhány éven belül nemzetgazdasági szempontból is égető kérdéssé válik a generációváltás.

E családok 45 százaléka Budapesten él. A családfők aktívak, tipikusan ötvenes éveikben járnak, és egyharmaduk 65 év feletti. Döntően családi vállalkozás tulajdonosai.

„A főbb kockázatokat e cégek szempontjából jellemzően a cégvezető, tulajdonos hirtelen halála, a családi vagyon szétaprózódásának veszélye és a likvidítási zavarok jelentik” – ismertette tapasztalatait Kállay András, az Apelso csoport bizalmi vagyonkezeléssel foglalkozó cégének, az Apelso Trust Zrt.-nek a partnere.

A leggazdagabbak nem elég vállalkozókedvűek?

Az elmúlt három év kihívásai – így elsősorban a recesszió, a háborús konfliktusok, az energiaválság és a dráguló finanszírozás – ellenére a legvagyonosabb családok mintegy 40 százalékkal gazdagodtak - tárta fel a tanulmány.

A leggazdagabb családfők főleg ötvenesek. Forrás: Apelso
A leggazdagabb családfők főleg ötvenesek. Forrás: Apelso

Ez a szám igen magasnak tűnik, de nemzetközi összehasonlításban, az inflációt is figyelembe vevő éves reálhozammal mérve a leggazdagabb magyar családok - az amerikaiakkal összehasonlítva - konzervatívnak bizonyulnak. A leggazdagabb hazai családok a fejlett piacokhoz képest csak kisebb kockázatot vállalnak.

Az Apelso-tanulmány szerint a hazai felső tízezer likvid befektetéseit megvizsgálva szembetűnő a kockázatosabb, elsősorban alternatív eszközök meglepően alacsony szintje: míg itthon ezek aránya az összes befektetés csupán mintegy 6 százalékát teszi ki, addig például az Egyesült Államokban az 52 százalékot is elérik.

Az alacsony kockázatvállalást jelentős részben különböző eszközosztályok (például a kockázati tőke vagy a fejlesztő ingatlanalapok) hiánya okozza itthon, ami diverzifikációs problémához vezet, és összességében jelentősen csökkenheti az elérhető reálhozam nagyságát. Emiatt az Apelso számításai szerint egy-egy család az elmúlt öt évben összesen mintegy 150 millió forinttal kevesebb hozamot érhetett el likvid befektetésein - emelte ki a sajtótájékoztatón Kállay András.

Miben új a családi vagyonkezelés?

Az Apelso honlapja szerint, a családi vagyon megőrzése érdekében vagyontervezést, a vagyon gyarapítása érdekében befektetéskezelést és a család jövő nemzedékeinek érdekeit szem előtt tartva utódlástervezést kínál. Ami ebben a szokásos vagyonkezelésnél több, az a hosszabb időtáv, a család vagyonának középpontba állításával. Ebben a személyes tényezők is szerepet játszanak, a vágyak és képességek felmérésével. Az utódok oktatási, képzési lehetőségei, és ezek tervezése is része lehet a csomagnak, csakúgy mint a jogi tanácsadás, adószakértés, könyvelés vagy a bizalmi vagyonkezelés. Összefoglalva tehát a családi vagyonkezelés hosszabb időtávra fókuszál és szélesebb szolgáltatáscsomagot tartalmaz mint a sima vagyonkezelés.

A sajtótájékoztatón is elhangzott példaként a nagymúltú Rotschild, amely hasonló érvekkel toboroz ügyfeleket családi vagyonkezeléséhez. Kiemeli a nemzedékeken átnyúló sikert, amit a több mint 200 éves cégnek talán el is hihetünk. A fókuszt természetesen a családra mint egységre teszik, és talán náluk e szempontból minden év a családok éve nem csak 2018. Hosszú távra terveznek.

Ha ránézünk arra, hogy mit tart lényegesnek az UBS, hasonló dolgokat találunk. Többek között az életszakaszok tervezését, a gyermekeket és unokákat tartják fontosnak megemlíteni, beleértve taníttatásukat és karrierjük elindítását. Nem feledkeznek meg a házasság és a válás lehetőségéről, valamint a lakásról és költözésről sem.

Érdemes hosszabb távon is átgondolni. Fotó: Depositphotos
Érdemes hosszabb távon is átgondolni. Fotó: Depositphotos

És ha nem tartozom a felső tízezerbe?

A családi vagyonkezelés alapelvet azok is hasznosnak találhatják, akik csak kisebb vagyon felett rendelkeznek. A lényeg a hosszútávú, generációkon átnyúló tervezés. Ezt érdemes hosszabban is átgondolni, a családtagok igényeinek, képességeinek és lehetőségeinek figyelembevételével.

Egy a Reuters által idézett felmérés szerint a gazdag családok alig 10 százalékának sikerül a vagyonának nagyságát a harmadik generáción túl is megőrizni, és 70 százalék rosszabbul jön ki már a második generációban.

Egy kis őszinteség megőrizheti a család szerencséjét – legalábbis a Reuters hírügynökség szerint.

Egy további szempont, hogy a generációváltásban számos cég érintett. Nem közömbös, hogy mi történik az ott dolgozókkal, ha az eddigi vezető kiesése esetleg sokkhatással jár.

„Mivel Magyarországon mintegy kétezer családi tulajdonú közép- és nagyvállalkozás többségi tulajdonosa múlt el 55 éves, néhány éven belül nemzetgazdasági szempontból is égető kérdéssé válik a generációváltás. Ezek a cégek ugyanis összesen mintegy 120 ezer főt foglalkoztatnak” – érvelt Kállay.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Az MNB elmagyarázta, hogy mi történik az inflációval
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 11:45
Az infláció és a maginfláció is a jegybank márciusi Inflációs jelentése előrejelzési sávjának közepén alakult - állapította meg a Magyar Nemzeti Bank márciusi inflációs adatokhoz fűzött elemzése.
Pénzügyi szektor MNB: Fokozott befektetői kockázattal járhatnak a kriptoeszközök
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 09:58
A jegybank felkészül a kriptopiaci szereplők felügyelésére.
Pénzügyi szektor Csütörtökön talán valami csodára készül a forint
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 07:18
Erősödött kissé a forint csütörtök reggelre a főbb devizákkal szemben az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Pénzügyi szektor Nem „gyengeelméjűek" az elemzők – tudhattuk meg a Klasszis Klubban
Bózsó Péter | 2024. április 10. 15:01
Szabó Balázs, a Hold Alapkezelő vezérigazgatója - többek között - az extremitásokról is beszélt a Klasszis Klub Befektetői Univerzum című rendezvényén.
Pénzügyi szektor Hogyan lehet megvédeni a családi vagyont? Ezt is körbejártuk a Klasszis Klubban
Bózsó Péter | 2024. április 8. 15:09
A családi vagyontervezés és -védelem állt a legutóbbi Klasszis Klub Live! második panelbeszélgetésének fókuszában, amely során főszerkesztőnk, Csabai Károly PIllár Zsolttal, az Equilor Alapkezelő Zrt. vezérigazgatójával, Varga Szabolccsal, a Bank Gutmann magyarországi vezetőjével és Magyar Csabával, a Cyrstal Worldwide Zrt. vezérigazgatójával cserélt eszmét.
Pénzügyi szektor Soha nem lesz vége a kamatstopnak?
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 14:39
Azt már korábban megtudtuk, hogy június 30. után is marad, most Nagy Márton azt is kilátásba helyezte, meddig szeretné kitolni a piacellenes intézkedést.
Pénzügyi szektor Folytatódik a harc a bankok és a csalók között: figyelmeztetést küldött mindenkinek az MNB
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 12:24
Jelentősen csökkent az átutalásos kibercsalások száma és a károk összege a múlt év utolsó negyedévében, de a kártyás visszaéléseké tovább nőtt.
Pénzügyi szektor Élesedik a verseny a banki megtakarítások között - segítünk a legjobbat választani
Privátbankár.hu | 2024. április 7. 16:35
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) az idei év egészében maximum 5 százalékos inflációt vár. Ennek fényében érdemes áttekinteni a banki betéti ajánlatokat.
Pénzügyi szektor Csak találgathatnak a szakértők is, hogy mitől erősödött a forint
Privátbankár.hu | 2024. április 4. 07:57
Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben csütörtök reggel a szerda kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
Pénzügyi szektor Európa hamarabb megkezdheti a kamatcsökkentést, mint Amerika?
Privátbankár.hu | 2024. március 30. 17:03
Az euróövezeti kamatforduló a korábban jelzettnél hamarabb, akár még a dollárkamatok csökkentése előtt is megtörténhet az Osztrák Nemzeti Bank (OeNB) elnöke és az Európai Központi Bank (EKB) kormányzótanácsának tagja, Robert Holzmann szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG