3p

Az MBH Bank várakozása szerint a félév végére lassabb ütemre válthat a kamatcsökkentés.

Ahogy arról lapunk is beszámolt, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa keddi kamatdöntő ülése 100 bázisponttal, 9 százalékra csökkentette az alapkamatot.  A testület a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben csökkentette.

Az MBH Bank várakozása 75 bázispontos kamatcsökkentésről szólt.

Kilátások

Az MBH Bank elemzése szerint 2024-ben is folytatódhat a dezinfláció, a hazai gazdaság sérülékenysége is várhatóan tovább csökken a külső pozíción keresztül, így az alapkamat csökkentése folytatódhat a következő hónapokban.

Nagyobbat vágtak Matolcsy Györgyék, mint várták. Fotó: MTI/Máthé Zoltán
Nagyobbat vágtak Matolcsy Györgyék, mint várták. Fotó: MTI/Máthé Zoltán

A márciusi kamatdöntő ülésen is a 75 és 100 bázispontos kamatcsökkentés kerülhet napirendre, majd a kamatcsökkentési ciklus 2024 első félév vége felé lassabb ütemre válthat.

„Fenntartjuk, hogy 2024 harmadik negyedév elejére 6 százalékra csökkenhet az alapkamat, amely az év végéig fennmaradhat, szem előtt tartva az óvatossági motívumot” – írta Balog-Béki Márta, az MBH Bank szenior tőkepiaci elemzője az MNB keddi kamatdöntése után.

Részletek

Elemzésük szerint Virág Barnabás, MNB-alelnök a kamatdöntést követő tájékoztatón kiemelte, hogy a várakozásoktól elmaradó januári infláció mellett az ország kockázati megítélésének kedvező alakulása voltak azok a tényezők, amelyek lehetővé tették a kamatcsökkentés átmeneti felgyorsítását februárban.

Az alelnök hangsúlyozta, a trendszerű folyamatokat értékelve továbbra is elmondható, hogy a Monetáris Tanács év közepére várt kamatpályája (6-7 százalék) nem változott. A mai ülésen is két opciót tárgyaltak (-75 bázispont és -100 bázispont), Virág Barnabás jelzése szerint a menedzsment egységes volt, a Monetáris Tanács nagy többséggel szavazta meg a -100 bázispontos lépést.

A Monetáris Tanács továbbra is fegyelmezett monetáris politikát tart indokoltnak, az árstabilitást fenntartható módon kell elérni. A döntéseket illetően központi elem a fokozatosság és a megfelelően pozitív reálkamat környezet fenntartása. A jegybank folyamatosan értékeli a beérkező makrogazdasági adatokat, az inflációs kilátásokat, valamint a kockázati környezet alakulását. A következő hónapokban ezen információk alapján adatvezérelten döntenek az alapkamat további csökkentéséről és annak optimális üteméről, nem egy döntésre fókuszálnak.

A nemzetközi dezinfláció a legutóbbi adatok szerint lassult. A fejlett piaci hosszú hozamok emelkedtek, de a tavaly novemberi csúcstól érdemben elmaradtak. A geopolitikai fejleményekhez köthető inflációs kockázatokat figyelni kell. A globálisan meghatározó jegybankok kamatcsökkentéseivel kapcsolatos várakozások fokozatosan későbbre tolódtak, ez egy olyan faktor, amire a fejlődő piacok jegybankjainak figyelni kell. A márciusi inflációs jelentés kiemelten fontos lesz, a második negyedéves kamatcsökkentések lehetőségeit illetően – közölte az MBH Bank.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Német autóipari cégek ellenzik az uniós védővámokat Kínával szemben
Privátbankár.hu | 2024. április 13. 12:15
A VDA szerint a technológiai együttműködés akadályozásával mindkét félnek ártanának.
Makro / Külgazdaság Évente harmadával nő a globális akkumulátorpiac
Privátbankár.hu | 2024. április 13. 11:09
A kínai gyártók már Európára összpontosítanak, írja a Roland Berger tanácsadó cég.
Makro / Külgazdaság Nagy Márton a héten lenyomja a benzinárat?
Privátbankár.hu | 2024. április 13. 09:31
A nyomásgyakorlás növekedésétől tartanak a piaci szereplők.
Makro / Külgazdaság Borulátóak a német vállalatok
Privátbankár.hu | 2024. április 13. 08:50
Nem számítanak a gazdasági helyzet javulására az idén.
Makro / Külgazdaság Hiányoznak az uniós pénzek az építőiparban és a megszorítások is ártanak
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 14:07
Az MBH Bank elemzése vegyes képet mutat az ágazatról.
Makro / Külgazdaság Berlinből üzentek Budapestre: ilyen alacsony is lehet az infláció
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 13:23
Közel hároméves mélypontra lassult a német pénzromlás márciusban.
Makro / Külgazdaság Az EU pénzéből: Ungvárig utazhatunk majd európai nyomtávon
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 11:52
Denisz Smihal ukrán miniszterelnök április 11-i Kárpátalján tett munkalátogatása során megkezdődött a Csap–Ungvár európai nyomtávú vasútvonalnak az építése.
Makro / Külgazdaság A románok már a 2,5 százalékot célozták, de közbeszólt a pénzhiány
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 10:34
A magas infláció és külső problémák miatt Romániának nem sikerült katonai kiadásait a GDP 2,5 százalékára feltornáznia a tavalyi évben.
Makro / Külgazdaság Keresleti problémák tükröződnek a februári építőipari számokban
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 10:01
Az egy évvel korábbihoz viszonyítva 3,2 százalékkal nőtt, az előző hónaphoz képest 8,5 százalékkal csökkent az építőipari termelés volumene.
Makro / Külgazdaság Diadalmenet vagy csúfos bukás vár Magyar Péterre júniusban? Szavazzon Ön is!
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 09:12
Most már biztos, hogy megméretteti magát Magyar Péter régi-új pártja az EP-választáson. De vajon hogy fog teljesíteni. Ön is véleményt nyilváníthat!
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG