4p

Az MBH Bank elemzése vegyes képet mutat az ágazatról.

Az április 12-én megjelent februári adatok alapján az előző hónapban tapasztalt kiugrás az építőiparban nem maradt tartós, mivel az ágazat termelése 8,5 százalékkal kisebb volt a januárinál. Azonban pozitív képet fest a megkötött új szerződések volumene, ami februárban éves alapon 84,1 százalékkal tovább nőtt, és az ágazatba tartozó vállalkozások február végi szerződésállományának volumene is mindössze 7,6 százalékkal maradt el az előző év azonos időszaki adatától. Oldódni látszik az építőipar teljesítményére leginkább ható negatív tényezők némelyike, azaz a hitelkamatok csökkentek, az új otthonfelújítási program és lakáspiaci élénkülés nyomán a belső kereslet élénkül, azonban az uniós források hiánya és a héten bejelentett 675 milliárd forint beruházás-elhalasztás negatív tényező az ágazat kilátásai szempontjából - írta az MBH Bank elemzése.

Csak nagyon lassú lesz a kilábalás
Csak nagyon lassú lesz a kilábalás
Fotó: Depositphotos

A kilátások továbbra sem jók, a leállt nagy állami projektek, illetve az uniós források csúszása okozta bizonytalanságot részben ellensúlyozza a hitelkamatok lassú csökkenése. A valódi nehézségekkel még csak most néznek szembe az építőipari vállalatok: cégnagyságtól függetlenül tovább romlott a vállalkozások jövedelmezősége Enyhülést az állami beruházások bővülése hozhatna, azonban a héten a kormány által bejelentett beruházások elhalasztása miatt erre nem számítunk idén.

Az otthonfelújítási program révén az építőipar lendületet kaphat, ami a jelenlegi negatív trendből való kilábaláshoz szükséges. Az épületek felújításának anyagigénye miatt a gyártók kapacitáskihasználtsága javulhat, ill. az építési vállalkozók megrendelésállománya és munkaerőigénye is növekedésnek indulhat. A program ezért nem csak az építőiparra lehet pozitív hatással, hanem az egész gazdaságot élénkítheti. Az építőiparban fordulópont az uniós források felhasználásának megindulásától, illetve a hitelezési aktivitás felfutásától várható.Ezért az idei év még nem lesz pozitív az ágazat számára, míg 2023 a csökkenés éve volt, addig 2024 a stagnálás éve lehet, az európai trendekkel összhangban.

Rövidtávú kilátások alágazatonként:

Infrastrukturális építés: A megrendelésállománya alacsony az állami beruházások leállítása miatt (konjunktúra alatt a megrendelések 50 százalékát az állam adta), és további beruházás elhalasztásra lehet számítani; a kérdés az, mikortól bővül újra a rendelésállomány. A mélyépítő cégek vannak nehéz helyzetben, mivel az állami fejlesztések lassulásával csökkenő megrendelésekkel néznek szembe.

Input anyagok és termékek: Az építőanyagok árainál 2024 első felében stagnálás várható, 2024 második felétől enyhe árnövekedés következhet be. Ott számottevőbb az áremelkedés mértéke, amely termékek előállításához az átlagosnál nagyobb energiafelhasználásra és import alapanyagokra van szükség; ez utóbbi körben az euró/forint árfolyamváltozása is befolyásoló tényező. A felújítási piac lehet az a szegmens, ami komoly forgalomnövekedést generálhat az építőanyagok számára, amit a frissen bejelentett otthonfelújítási program is támogathat. A program hatásásra és a felújítások anyagigénye miatt az építőipari gyártók kapacitáskihasználtsága javulásnak indulhat, ami az alágazatnak lendületet adhat az év második felében.

Lakó- és nem lakó épület építése: Az építési engedélyek számának jelentős visszaesése miatt a következő időszakban is gyenge számokra számíthatunk a lakásépítések terén. A lakáspiac állhat helyre a leghamarabb, de az építkezések átfutási ideje miatt idén még nem számíthatunk az átadott lakások számának megugrására. Az új otthonfelújítási program várhatóan pozitív hatást gyakorol az építőipar ezen alágazatára, különösen a KKV-k számára. Ami a nagyobb lakóprojekteket illeti, az elmúlt években elmaradt fejlesztések miatt az idei év második felében már élénkülést várunk. A vállalati fejlesztések közül kiemelkednek a csarnokok és a logisztikai központok építései (több nagyobb fejlesztés került a piacra az elmúlt években és még idén is várhatóak nagyobb átadások), valamint a nagy autógyártók és akkumulátorgyártók beruházásai. Az irodapiacon nem várhatóak újabb nagy fejlesztések; az elmúlt 2-3 évben folyamatosan növekedtek az üresedési ráták. A kereskedelmi-ingatlan szegmensben a plazastop és a kiskereskedelmi forgalom konszolidációja miatt nem számítunk áttörésre.

Mérnöki tevékenység: Teljesítménye erősen összefügg a kivitelező alágazatok teljesítményével, de a mérnöki alágazat korábban érzékeli az ágazatot érintő tendenciákat, mint a gyártó és kivitelező alágazatok.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Mi jár Matolcsy György fejében?
Privátbankár.hu | 2024. május 19. 09:19
A jegybankelnök által vezetett Monetáris Tanácsnak kedden arró kell döntenie, mennyivel csökkentse a most 7,75 százalékos jegybanki alapkamatot.
Makro / Külgazdaság Szakértő: a mostani rezsicsökkentés hosszú távon nem fenntartható
Dobos Zoltán | 2024. május 18. 14:06
A Klasszis Média által szervezett E, mint energia konferencia Béke honol az olajfák alatt? című kerekasztal-beszélgetésén az energiaszektor és a megújulóenergia-ipar képviselőivel arról beszélgettünk, mennyire felhasználóbarát az új megújulóenergia-szabályozás, a hálózatfejlesztés ki tudja-e szolgálni a megújulóenergia-fejlesztési célokat. Szóba kerültek a megújuló energia tárolási lehetőségei, hogy hogyan és miből tudják a cégek csökkenteni az energiaköltségeiket, illetve hogy miért nincs lehetőség az új Otthonfelújítási Program támogatásai keretében a fűtést napkollektorra, hőszivattyúra korszerűsíteni.
Makro / Külgazdaság Bulgária bemutatott a Gazpromnak
Privátbankár.hu | 2024. május 18. 10:59
Több mint 400 millió eurós kártérítést követel a Gazpromtól a bolgár állami gázvállalat, amiért 2022 áprilisban hirtelen felfüggesztették a földgázszállítást.
Makro / Külgazdaság Megszólalt Orbán Viktor, kemény értékelést mondott
Dobos Zoltán | 2024. május 17. 10:11
Péntek lévén ismét a Kossuth rádió mikrofonja elé ült Orbán Viktor. A magyar miniszterelnök értékelte a szlovák kollégája, Robert Fico elleni szerda délutáni merényletet, Hszi Csin-ping kínai elnök múlt heti látogatását és az orosz–ukrán háború legfrissebb fejleményeit is.
Makro / Külgazdaság Benzinár: ijesztően közömbösek az autósok
Buksza blog | 2024. május 16. 18:53
Hiába érzik az emberek egyre jobban a klímaváltozás hatásait és hiába próbálja az OPEC+ olajkartell minél magasabban tartani a fekete arany árát, az emberek tovább növelik az üzemanyag-fogyasztásukat.
Makro / Külgazdaság Mit szól majd Orbán Viktor, ha meglátja ezt?
Csabai Károly | 2024. május 16. 05:53
Átmenetinek bizonyult az Európai Unióban viszonylag hosszabb időn át sereghajtó hazai infláció nemzetközi összevetésben való előrelépése. Míg márciusban még tizenöt európai országban volt magasabb az éves fogyasztóiár-index, mint nálunk, addig áprilisban már csak nyolcban az adataikat cikkünk megjelenéséig közzétett 38 állam közül – derül ki a legfrissebb Privátbankár Európai Inflációs Körképből.
Makro / Külgazdaság Ez nem „bezzegrománia”
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 14:43
Az ikerdeficit okozza a legnagyobb fejfájást keleti szomszédunkban.
Makro / Külgazdaság Nagy Márton lefordulna a székről: ahol örülnek a 289 százalékos inflációnak
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 10:53
A jegybanki alapkamatot 40 százalékra lehetett így visszavágni, az IMF is dicsér, hitelt is ad, miközben a kiskereskedelmi forgalom 20 százalékkal zuhant.
Makro / Külgazdaság Lélektani határ felé közelednek a benzinárak - ne tankoljon péntekig, akinek kedves a pénztárcája
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 09:59
Mutatjuk, mennyivel lesznek olcsóbbak az üzemanyagok.
Makro / Külgazdaság Már megint irigykedni kell Romániára?
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 09:48
Itt vannak az első negyedéves adatok a szomszédból.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG