5p

Az egy évvel korábbihoz viszonyítva 3,2 százalékkal nőtt, az előző hónaphoz képest 8,5 százalékkal csökkent az építőipari termelés volumene.

2024 februárjában az építőipari termelés volumene a nyers adatok szerint 3,2 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal. Az építményfőcsoportok közül az épületek építésének termelése 2,8, az egyéb építményeké 4,4 százalékkal bővült. A szezonálisan és munkanaphatással kiigazított indexek alapján az építőipar termelése 8,5 százalékkal kisebb volt a januárinál.

Az építőipar teljesítménye még kiugróan jó volt januárban
Az építőipar teljesítménye még kiugróan jó volt januárban
Fotó: KSH

2024 februárjában az előző év azonos hónapjához képest:

  • Mindkét építményfőcsoport termelése nagyobb lett, az épületeké 2,8, az egyéb építményeké 4,4 százalékkal.
  • Az építőipari ágazatok közül az épületek építésében 6,9, az egyéb építmények építésében 3,0 százalékkal csökkent a termelés volumene. A legnagyobb súlyú ágazat, a speciális szaképítés termelése viszont 13,0 százalékkal nőtt.
  • A megkötött új szerződések volumene 84,1 százalékkal bővült. Ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 30,1, az egyéb építmények építésére vonatkozóké 150,9 százalékkal magasabb volt az egy évvel korábbinál. Utóbbi jelentős növekedését az alacsony bázis mellett a közútfejlesztésre kötött szerződések okozták.
  • Az építőipari vállalkozások február végi szerződésállományának volumene 7,6, ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerződéseké 8,7, az egyéb építményekre vonatkozóké 6,6 százalékkal elmaradt az előző év azonos időszakitól.

2024 első két hónapjában az előző év azonos időszakához képest az építőipari termelés volumene 9,5 százalékkal emelkedett.

Keresleti problémák

Regős Gábor a Gránit Alapkezelő vezető közgazdásza megjegyzi, hogy alapvetően egy ennyire nagy havi alapú visszaesés esetében jogos lehet az aggódás, most azonban a jelentős teljesítménycsökkenés nem jelent meglepetést. Magyarázata az előző havi adatban keresendő: januárban havi alapon 10,0 százalékkal bővült az ágazat teljesítménye, aminek akkor persze örültünk, de nem gondoltuk, hogy egy ekkora növekedés tartós lehet, számítottunk rá, hogy egy korrekciónak kell a következő hónapban történnie. Ez alapján tehát a termelés volumene – szezonálisan kiigazítva – ugyanott tart, mint decemberben, sajnos a januári adatok alapján remélt csoda nem következett be. Az építőipar teljesítménye ugyanakkor az első negyedévben az első két havi adat alapján pozitívan járulhat hozzá a gazdasági növekedéshez, hiszen a januári 17,2 százalékos éves bővülést követte a februári 3,2 százalékos növekedés, így pedig az első két hónap összesített növekedése 9,5 százalék volt.

Az építőipar az elmúlt időszakban keresleti problémákkal szembesült, mely egyaránt adódott a bizonytalan gazdasági helyzetből, az állami és önkormányzati forráshiányból, a magas kamatkörnyezetből, az uniós források visszatartásából, illetve az ágazat magas termelési áraiból.

A kereslet lassan és fokozatosan a jelek szerint stabilizálódni kezd. A rendelésállomány már „csak” 7,6 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól, miközben az új rendelések volumene 84,1 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit, azaz mintha lassan megjelenne ismét a kereslet az ágazatban. Az új szerződések közül a KSH kiemeli a közútfejlesztésre kötött szerződések volumenbővülését.

A szerződésállomány fokozatos normalizálódásában szerepet játszik az uniós források egy részének feloldása és a mérséklődő kamatkörnyezet, de remélhetőleg előbb-utóbb ide sorolhatjuk a jelentősen javuló gazdasági teljesítményt és így javuló megrendelői hangulatot is. Kérdéses az állami és önkormányzati források alakulása – ezt mutatja a héten bejelentett 675 milliárd forintos beruházáselhalasztás is.

Optimista jövőkép

Molnár Dániel a Makronóm Intézet makrogazdasági elemzője optimista jövőképet vetít előre. Szerinte a további kilábalással kapcsolatban kulcskérdés lesz a kereslet mellett az árak alakulása is.

Az építőiparban a negyedik negyedévben az alacsony kereslet ellenére is éves alapon 9,2, míg negyedéves alapon 1,0 százalékkal nőttek a termelői árak. Itt az energiaárak normalizálódása fokozatosan javíthatja a helyzetet.

Ugyanakkor az ágazatban ezzel együtt is szükség van a hatékonyság javítására annak érdekében, hogy a várhatóan emelkedő kereslet ne az árak növekedésében csapódjon le. Az építőipar teljesítményére idén két kormányzati program is érdemi pozitív hatást gyakorol. A CSOK Plusz, valamint a Falusi CSOK támogatásainak emelése a lakásépítések támogatásán keresztül segítik az ágazat növekedését. A múlt héten bejelentett Otthonfelújítási program pedig az 1990 előtt épült családi házak energetikai korszerűsítésén keresztül támaszt keresletet az építőiparban. Ezen felül a kamatkörnyezet csökkenése a vállalati beruházásoknak adhat újabb löketet, itt ugyanakkor a külső környezet lassulása óvatosságra intheti a vállalatokat. Az építőipar bővülése pedig közvetve, például az alapanyaggyártáson keresztül, fellendülést hozhat az iparban is.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Miért nem állnak sorban a vállalatok a zöld hitelekért?
Csabai Károly | 2024. május 23. 15:11
Milyen a vállalati hitelezés helyzete Magyarországon, a 2023-as évhez képest az idén mire lehet számítani? A bankok hogyan tudják támogatni a zöld átállást? Van-e kereslet a zöld hitelekre, azt mennyire befolyásolja a kamatszint? Mennyire más megközelítést igényel a bankoktól az energetikai szektor finanszírozása? Egyebek mellett ezeket a kérdéseket járták körül a lapcsoportunk, a Klasszis Média által szervezett E, mint energia konferencia kerekasztal-beszélgetésének résztvevői. 
Makro / Külgazdaság Havi 136 ezer forintot adnak a kisgyermekes, dolgozó szülőknek - de nem Magyarországon
Privátbankár.hu | 2024. május 23. 13:03
Ennyivel támogatják a kisgyermekek gondozását.
Makro / Külgazdaság Ez a közel 190 ezer magyar biztosan nem akar hazatérni
Privátbankár.hu | 2024. május 23. 12:48
Benyújtották a kérvényt, hogy maradhassanak brit földön, de a románok és a lengyelek messze előznek ebben is.
Makro / Külgazdaság Pozitív meglepetést hozott az euróövezet teljesítménye
Privátbankár.hu | 2024. május 23. 11:36
Már májusi adatok alapján.
Makro / Külgazdaság Kezdhetünk aggódni? Padlót fogtak a beruházások Magyarországon
Privátbankár.hu | 2024. május 23. 08:39
Majdnem kétszámjegyű a visszaesés.
Makro / Külgazdaság Erre büszke lehet a kormány? Közel 10 százalékkal érnek többet a magyar fizetések, mint tavaly
Privátbankár.hu | 2024. május 23. 08:31
Itt vannak a KSH legfrissebb adatai.
Makro / Külgazdaság 2750 milliárd forintnyi diákhitelt engedtek el - szavazatvásárlás amerikai módra?
Privátbankár.hu | 2024. május 23. 07:18
Személyenként átlagosan 12 millió forintnyi tartozást nem kell visszafizetni. Igazságos döntés vagy az adófizetői pénzek átirányítása szavazatvásárlás céljából?
Makro / Külgazdaság Európa legnagyobb lőporgyára épül a szomszédunkban
Privátbankár.hu | 2024. május 22. 17:37
Csaknem 400 millió eurós beruházásból Romániában, Brassó megyében épül meg Európa legnagyobb lőporgyára - erősítette meg Nicolae Ciuca szenátusi elnök, volt kormányfő szerdán Bukarestben, a Black Sea Defense and Aerospace (BSDA-2024) elnevezésű nemzetközi hadifelszerelés-kiállítás megnyitóján.
Makro / Külgazdaság Milyen irányt vesz az elektromos járművek gyártása, forgalmazása, töltése és finanszírozása?
Szirmai S. Péter | 2024. május 22. 15:01
Merre tart az e-mobilitás? Erről is kérdeztük a Klasszis Média által szervezett E, mint energia konferencia kerekasztal-beszélgetésén szakértő vendégeinket: Balogh Szabolcsot, az MVM Mobiliti Kft. ügyvezetőjét, Lévai Gábort, a PhenoGyde Kft. ügyvezetőjét, Fekete Csabát, a CIB Lízing vezérigazgatóját, Antalóczy Tibort, a villanyautosok.hu ügyvezetőjét, Kovács Ákost, a Porsche Hungaria Moon Brand managerét. 
Makro / Külgazdaság Vége a jó világnak, fordulat jön a benzinkutakon
Privátbankár.hu | 2024. május 22. 10:46
A héten pénteken ismét változást tapasztalhatunk a benzinkutakon. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG