4p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Megjelentek az otthonfelújítási támogatás részletei.

A Bank360.hu összefoglalta a támogatás feltételeit.

Az Otthonfelújítási Program pályázatán 1990. december 31-e előtt épült,  életvitelszerűen lakott, egy- és többlakásos családi házakra igényelhető támogatás. Nemcsak gázfűtéses családi házakra lehet az igénylést beadni, hanem más fűtési módúakra is. Az igénylés feltétele, hogy a támogatásban elszámolható költségek minimum 14,3 százalékára (7 milliós beruházás esetén legalább 1 millió forint) önerővel rendelkezzen a pályázó, aki ennél nagyobb önerőt is felhasználhat a beruházás megvalósításánál.

Szigetelni mindig megéri
Szigetelni mindig megéri
Fotó: Knauf Insulation

A támogatás összege eltér a különböző járásokban, az átlagos jövedelem alapján:

  • Ahol eléri az átlagjövedelem az országos átlag 110 százalékát, ott 2,5 millió forint lesz a közvetlen, vissza nem térítendő támogatás és 3,5 millió forint a kamatmentes hitel.
  • Ahol 75 és 110 százalék közé esik az átlagos jövedelem, ott 3-3 millió forint lesz a támogatás és a hitel összege.
  • Ahol az átlagos jövedelem az országos átlag 75 százaléka alatt van, ott 3,5 millió forint a támogatás összege, a hitelösszeg pedig 2,5 millió forint.
  • Ha az igénylő (vagy a kölcsönigénylő és adóstársa együttes) havi bruttó jövedelme nem éri el a tavalyi bruttó átlagkereset 70 százalékát (399 840 forintot), akkor bármelyik járásban éljen is, a legmagasabb arányú vissza nem térítendő támogatáshoz juthat.
  • Ha az igénylő (vagy a kölcsönigénylő és adóstársa együttes) tavalyi havi bruttó jövedelme meghaladja a 742 560 forintot (a 2023-as évi bruttó átlagkereset 571 200 forint 130 százalékát), akkor bármelyik járásban lakik, a legalacsonyabb, 2,5 millió forintos vissza nem térítendő támogatási arányra jogosult.

Az otthonfelújítási hitel kamatmentes, a futamideje legfeljebb 10 év, amelyben a rendelkezésre tartási idő (6-24 hónap) és a türelmi idő (a rendelkezésre tartási időtől számított 3 hónap) is benne van. A felújítást a szerződéskötéstől számított két éven belül be kell fejezni, ami indokolt esetben 6 hónappal meghosszabbítható. 3 millió forintos kamatmentes hitelösszeggel és 8 éves futamidővel számolva 31 ezer forint körül alakul a havi törlesztőrészlet.
A korszerűsítés végén épületenként legalább 30 százalékos primerenergia-megtakarításnak kell megvalósulnia, amit igazolni kell hiteles energetikai tanúsítvánnyal. 

Ha a hiteles épületenergetikai tanúsítvány a primerenergia-felhasználás csökkenés eléri, illetve meghaladja a kiindulási állapothoz képesti 40 százalékot, akkor az igénylő további 5 százalék vissza nem térítendő támogatásra jogosult.
Ha a záró energetikai tanúsítvány alapján nem éri el a megvalósított beruházás a 30 százalékos primer energiamegtakarítást, akkor az ügylet szabálytalanná válik, és a teljes finanszírozási összeget vissza kell fizetni.

Az otthonfelújítási támogatást az alábbi munkálatokra lehet igénybe venni:

  • épület külső határoló elemeinek hőszigetelése,
  • nyílászárócsere,
  • használati melegvíz-rendszer korszerűsítése,
  • fűtésrendszer korszerűsítése.

A támogatást 2024. június 3-tól lehet majd igényelni (legkésőbb 2025. december 31-ig, ha addig marad rá pénz, ami nem valószínű). Az igénylést kizárólag a kölcsönkérelmi nyomtatvány kitöltésével és a kötelezően előírt valamennyi melléklet csatolásával lehet benyújtani. A szerződéskötésre vonatkozó legkésőbbi határidő 2026. április 30. (vagy a támogatási keret kimerülése). A szerződéskötésre vonatkozó legkésőbbi határidő 2026. április 30. Az igénylést csak a lakossági MFB Pont Pluszokon lehet leadni, ezeket az OTP Bank, az MBH Bank és a Gránit Bank konzorciuma fogja üzemeltetni.

Az otthonfelújítási kölcsön igénylője olyan magánszemély lehet, aki tulajdoni hányaddal vagy holtig tartó haszonélvezeti joggal rendelkezik a korszerűsítendő családi házban, amely ingatlan (lakcímkártyával igazoltan) legalább 2024. május 1. óta állandó lakóhelye vagy tartózkodási helye. Ha az igénylő a kölcsönigényléskor betöltötte vagy a futamidő lejáratáig betölti a 75. életévét, a hitelbe be kell vonni egy olyan adóstársat, aki az életkori korlátnak és a jövedelmi elvárásoknak is együttesen megfelel.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? A kínai autógyár előszele is felvitte az árakat Pécsett
Mester Nándor | 2024. június 12. 19:01
Nem, nem jön kínai autógyár a Mecsekhez. Egyelőre. De pusztán a lehetőség híre is megmozgatta a lakás-és telekpiacot, ami amúgy is élénkülőben van. Nem meglepő módon a vevői kereslet a vármegyén belül Pécsre összpontosul az összes ingatlanközvetítő hálózat szerint, de a város agglomerációja felértékelődőben van, a kisebb településeken a felújítandó házakra vadásznak egyesek - derül ki sorozatunk mostani részéből.
Ingatlan Nagyon örülhet, akinek dél-magyarországi lakása van
Privátbankár.hu | 2024. június 11. 11:59
Éves szinten 4,5 lettek magasabbak a lakásárak. A fővárosi újonnan épült lakások átlagos négyzetméterára 1,28 millió forint, a használtaké 954 ezer forint. A legnagyobb újlakás-kínálattal rendelkező vármegyeszékhelyek közül Debrecenben több mint 1 millió forint a négyzetméterár átlagosan, Pécsen 972 ezer, Nyíregyházán pedig 655 ezer forint.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Üzlethelyiség vagy étterem is lehet nyereséges Budapesten
Mester Nándor | 2024. június 5. 18:55
Nagyon gyorsan változnak a működési feltételek a vendéglátásban és a fizikai kiskereskedelemben is. Ezért más ingatlanpiaci részterületekhez képest jóval nehezebb valós képet festeni egy-egy üzlethelyiség, étterem reális értékéről. Az viszont egyértelmű, hogy ha hosszabb, többéves a felfelé ívelő szakasz, netán még fel is újították az ingatlant, akkor az adott objektumnak az értéke és a bérleti díja is növekszik – derül ki sorozatunk mostani részéből.
Ingatlan Örök időkre jöhet az öt százalékos lakásáfa?
Privátbankár.hu | 2024. június 5. 08:24
Legalábbis ezt követelik az ingatlanfejlesztők a kormánytól.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Balatonakarattya már drágább, mint Füred vagy Tihany
Mester Nándor | 2024. május 29. 18:44
A Balaton északi végében és az onnan induló északi kanyarjában, majd tovább az északi parton, egészen Aszófőig folyamatos építkezési hullám volt az utóbbi 6-8 évben és van ma is. De nem csupán a NER-hez tartozó nagyvállalkozók akarnak nagyot szakítani az ingatlanpiacon, vannak közepes beruházók is. Az új lakások, nyaralók ára a bel-budai szinten mozog, használt, de jó állapotú nyaralót viszont egyelőre keveset találni, a tulajdonosok érthető módon ragaszkodnak a jóhoz – derül ki sorozatunk mostani részéből.
Ingatlan Ilyen jól élünk? A magyarok adják-veszik az ingatlanokat
Privátbankár.hu | 2024. május 27. 16:37
Az utóbbi fél évben a vevők kevesebb mint három százaléka volt külföldi állampolgár.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Pestszentlőrinc és Pestszentimre is egyre csak drágul
Mester Nándor | 2024. május 22. 18:47
Pestszentlőrinc és Pestszentimre egykor két önálló település volt, ma mindkettő a XVIII. kerület része. Célponttá váltak az elmúlt két évtizedben, amikor felgyorsult a belső fővárosi kerületekből a kiáramlás. A lakáspiacon is versengtek a szomszédos agglomerációs városokkal (Gyál, Vecsés), s a jelek szerint egy rövidebb visszaesés után megint nyerésre állnak – derül ki sorozatunk újabb részéből.
Ingatlan Nyaralót venne? Segíthet a választásban, ha ezt elolvassa
Privátbankár.hu | 2024. május 19. 16:22
A nyaralóövezetek tavaly parkolópályára kerültek az ingatlanpiacon, idén viszont már élénkülés jeleit mutatják - áll az ingatlan.com friss elemzésében. Kiderül belőle, hogy a Balaton, a Velencei-tó és a Tisza-tó partján hogyan alakult a kereslet-kínálat és mennyibe kerülnek az eladásra szánt lakóingatlanok a part menti településeken. 
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Célpont lett Vecsés, Gyál, Ecser, Üllő és Ócsa is
Mester Nándor | 2024. május 15. 19:29
Idén az agglomeráció még megfizethető települései kifejezetten jó beszállási pontot kínálnak azoknak, akik önálló családi házat keresnek. A drága északi, déli és nyugati körzetekhez képest a délkeleti városokban, községekben lehet és érdemes is nézelődni – derül ki sorozatunk mostani részéből.
Ingatlan Amerikában kiváló biznisz lett az idősotthon
Mester Nándor | 2024. május 11. 17:31
Az átlagéletkor növekedésével a fejlett világban „kitermelődnek” az újfajta, erre alapozó üzleti lehetőségek. Az egyik ilyen az idősotthon, mint ingatlan típus, ami manapság befektetésnek sem rossz. Amerikában biztos nem, ahol már több évtizedes múltra tekint vissza. Az ingatlanfejlesztők is kiemelten figyelnek a demográfiai folyamatokra és ennek alapján döntik el, hogy az ország melyik alpiacán vágnak bele ilyen ingatlanok felépítését célzó beruházásba.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG